Skocz do zawartości


Najnowsze tematy


Zdjęcie

Kulinaria, co jeść, jak to zrobić.....? :)

habanero tabasco ostre papryka

  • Zaloguj się, aby dodać odpowiedź
4198 odpowiedzi w tym temacie

#1 Master Yoda

Master Yoda
  • Użytkownik
  • 16893 postów
  • Płeć:Nie określona
  • Lokalizacja:Dagobah

Napisano 04 czerwiec 2012 - 12:21

z racji tego ze jestem kucharzem pomyslalem ze kazdy lubi jesc http://zegarkiclub.p...O_DIR#/wink.gif i fajnie bylo by zamiescic post na ten temat....duzo ludzi eksperymentuje w kuchni,nieraz maja problem z przygotowaniem czegos dla np.dziewczyny,sluze pomoca,chetnie dowiem sie tez czegos nowego....co sadzicie?czekam na opinie. p.s.chce zamieszczac przepisy na przygotowanie ciekawych smacznych dan z roznych narodowych kuchni,czy to standartow znanych wszystkim......pozdrawiam

Użytkownik Master Yoda edytował ten post 12 marzec 2016 - 13:43

  • 0

#2 ladek22

ladek22
  • Użytkownik
  • 1717 postów
  • Płeć:Mężczyzna
  • Lokalizacja:Wielkopolska

Napisano 04 czerwiec 2012 - 19:25

p.s.chce zamieszczac przepisy na przygotowanie ciekawych smacznych dan z roznych narodowych kuchni,czy to standartow znanych wszystkim......pozdrawiam


Lubię czasem dobrze zjeść lecz z gotowaniem u mnie średnio, więc będę tutaj zaglądał!
  • 0

#3 Kosma

Kosma
  • Użytkownik
  • 1689 postów
  • Płeć:Mężczyzna
  • Lokalizacja:DK

Napisano 05 czerwiec 2012 - 04:39

A ja poproszę jakis przepis na krewety tiger (31/40). Zawsze robię je ze swoim dziewczęciem tak samo - na masle, do tego własnej roboty sos czosnkowy no i oczywiscie sroszone porządnie sokiem z cytryny. Trochę to już monotonne i chciałbym cos nowego, a przy tym błysnąć w oczach kobiety. Fajnie by było dać do tego jak najmniej dodatków, żeby nie zabijać smaku krewety.
  • 0

#4 Master Yoda

Master Yoda
  • Użytkownik
  • 16893 postów
  • Płeć:Nie określona
  • Lokalizacja:Dagobah

Napisano 05 czerwiec 2012 - 12:20

probowales krewtki w ciescie? :) oczyszczone krewetki oproszyc delikatnie pieprzem cytrynowym i sokiem z cytryny,odstawic na godzine do lodowki.przygotowac standartowe ciasto nalesnikowe{mleko,maka,jajka ,szczypta soli,szczypta cukru,i zamiast proszku do pieczenia woda gazowana by nadac lekkosci ciastu,wszystko dobrze blenderem potraktowac :) }do sosu czosnkowego ktory robisz :) dodaj owoc avokado,koniecznie dojrzaly tzn miekki,tardy ma smak goryczkowy,mozna kupic wczesniej ,moze lezec na polce i 2tyg....i zmiksuj go z sosem.krewetki otocz ciastem i smaz na glebokim tluszczu,najlepiej jak masz koszyczek do frytek,jak nie to na glebokiej patelni az beda rumiane.krewetki odkladaj na recznik papierowy by odsaczyc nadmiar tluszczu.talerz posyp rucola{rodzaj salaty o smaku..hm lekko orzechowym}rzuc krewetki i udekoruj swiezym pomidorem....smacznego ;)
  • 0

#5 Kosma

Kosma
  • Użytkownik
  • 1689 postów
  • Płeć:Mężczyzna
  • Lokalizacja:DK

Napisano 05 czerwiec 2012 - 23:08

Heheheh wiem co to rucola :) Myslałem, żeby zrobić w ciescie tylko przerażała mnie perspektywa tłuszczu jaki przyjmuje ta otoczka. Niemniej jednak skuszę się na ten przepis, zaintrygowales mnie tym avokado, ciekaw jestem jak to wyjdzie smakowo. Dzięki za przepis.
  • 0

#6 Master Yoda

Master Yoda
  • Użytkownik
  • 16893 postów
  • Płeć:Nie określona
  • Lokalizacja:Dagobah

Napisano 05 czerwiec 2012 - 23:25

Heheheh wiem co to rucola :) Myslałem, żeby zrobić w ciescie tylko przerażała mnie perspektywa tłuszczu jaki przyjmuje ta otoczka. Niemniej jednak skuszę się na ten przepis, zaintrygowales mnie tym avokado, ciekaw jestem jak to wyjdzie smakowo. Dzięki za przepis.

olej musi byc goracy okolo170 180c wtedy nie wsiaka w ciasto...no i pamietaj by wykladac je na papier,bibule...czy recznik kuchenny :)
  • 0

#7 dudus81

dudus81
  • Użytkownik
  • 510 postów
  • Płeć:Mężczyzna
  • Lokalizacja:Warszawa

Napisano 05 czerwiec 2012 - 23:25

Ważne żeby tłuszcz był rozgrzany bo inaczej ciasto będzie chłonąć olej. no i ciasto chyba powinno być nieco gęstsze od takiego naleśnikowego, albo moje jest bardzo rzadkie ;)
  • 0

#8 Master Yoda

Master Yoda
  • Użytkownik
  • 16893 postów
  • Płeć:Nie określona
  • Lokalizacja:Dagobah

Napisano 05 czerwiec 2012 - 23:30

Ważne żeby tłuszcz był rozgrzany bo inaczej ciasto będzie chłonąć olej. no i ciasto chyba powinno być nieco gęstsze od takiego naleśnikowego, albo moje jest bardzo rzadkie ;)

:) :) :) spojrz wyzej....pozdrawiam
  • 0

#9 dudus81

dudus81
  • Użytkownik
  • 510 postów
  • Płeć:Mężczyzna
  • Lokalizacja:Warszawa

Napisano 06 czerwiec 2012 - 00:02

nie widziałem tej odpowiedzi, bo napisaliśmy posty w tym samym czasie :lol:
Żeby było na temat to ja mogę coś podpowiadać z pieczenia ciast czy ciastek. Takie nietypowe zainteresowanie :P
  • 0

#10 Master Yoda

Master Yoda
  • Użytkownik
  • 16893 postów
  • Płeć:Nie określona
  • Lokalizacja:Dagobah

Napisano 06 czerwiec 2012 - 00:30

nie widziałem tej odpowiedzi, bo napisaliśmy posty w tym samym czasie :lol:
Żeby było na temat to ja mogę coś podpowiadać z pieczenia ciast czy ciastek. Takie nietypowe zainteresowanie :P

ok,bylo by milo :)
  • 0

#11 Gość_Szymon._*

Gość_Szymon._*
  • Gość

Napisano 06 czerwiec 2012 - 12:00

CO do krewetek to polecam zrobienie makaronu tagliatelle z krewetkami. Wrzucam link do przepisu (mam nadzieję że to nie zburzy koncepcji tematu). Przepis sprawdzony przeze mnie i moim zdaniem rewelacyjny.
http://www.kwestiasm...ka/przepis.html

Ale mam też trochę autorskich przepisów na różne rzeczy (nie tylko krewetki)- podzielę się niebawem

Też lubie pichcić mimo, że jestem inżynierem, a nie kucharzem ;)

Użytkownik Szajmon edytował ten post 06 czerwiec 2012 - 12:02

  • 0

#12 antygraffitex

antygraffitex
  • Użytkownik
  • 536 postów
  • Płeć:Mężczyzna
  • Lokalizacja:Chorzow

Napisano 06 czerwiec 2012 - 15:45

Panowie jak zrobic dobry sos Curry ?
  • 0

#13 seiken

seiken

    Ojciec Dyrektor

  • Użytkownik
  • 995 postów
  • Gadu-Gadu: 2636475
  • Płeć:Mężczyzna
  • Lokalizacja:Duża wiocha nad Wisłą

Napisano 06 czerwiec 2012 - 17:00

Ja tam wszystko do zarcia robie sam , baby sa w tym cienkie
moja żona do garów sie tylko dotyka jak je myje :lol:
teraz robie polędwice dojrzewającą ala "parmeńska"
tak wyglada po drugim etapie obróbki - teraz na 7 dni do lodówy
i za tydzień gotowa bedzie do żarcia :P

Dołączona grafika
  • 0

#14 seiken

seiken

    Ojciec Dyrektor

  • Użytkownik
  • 995 postów
  • Gadu-Gadu: 2636475
  • Płeć:Mężczyzna
  • Lokalizacja:Duża wiocha nad Wisłą

Napisano 06 czerwiec 2012 - 17:00

do tego chlebek tez własnego wypieku
Dołączona grafika
i smalcyk z małosolnymi
Dołączona grafika
Dołączona grafika

Użytkownik seiken edytował ten post 06 czerwiec 2012 - 17:05

  • 0

#15 Stierlitz

Stierlitz
  • Użytkownik
  • 390 postów
  • Płeć:Mężczyzna
  • Lokalizacja:Lubelszczyzna

Napisano 06 czerwiec 2012 - 17:34

Ta polędwica wygląda jak meteoryt :D
  • 0

#16 zorka-5

zorka-5
  • Użytkownik
  • 983 postów
  • Płeć:Mężczyzna
  • Lokalizacja:Wawa

Napisano 06 czerwiec 2012 - 17:48

Ta polędwica wygląda jak meteoryt :D

Aż parsknąłem ze śmiechu :D No wygląda jak meteoryt :D
  • 0

#17 pawelb29

pawelb29
  • Użytkownik
  • 9158 postów
  • Płeć:Mężczyzna

Napisano 06 czerwiec 2012 - 18:09

Do kolekcji kulinarnej.

Załączone miniatury

  • DSC_0763.JPG

  • 0

#18 seiken

seiken

    Ojciec Dyrektor

  • Użytkownik
  • 995 postów
  • Gadu-Gadu: 2636475
  • Płeć:Mężczyzna
  • Lokalizacja:Duża wiocha nad Wisłą

Napisano 06 czerwiec 2012 - 18:13

Aż parsknąłem ze śmiechu :D No wygląda jak meteoryt :D

Ano bo tak wyglada bo jest wyjeta z pieluchy i te slady to po sznurku
posypana koledra i pieprzem
za tydzien ja rozkroje to zobaczymy co wyszło
straciła do tej pory 30% wagi poczatkowej
  • 0

#19 dudus81

dudus81
  • Użytkownik
  • 510 postów
  • Płeć:Mężczyzna
  • Lokalizacja:Warszawa

Napisano 06 czerwiec 2012 - 22:01

Ano bo tak wyglada bo jest wyjeta z pieluchy i te slady to po sznurku
posypana koledra i pieprzem
za tydzien ja rozkroje to zobaczymy co wyszło
straciła do tej pory 30% wagi poczatkowej


To prawidłowo, ma tracić wodę to nie będą rozwijać się zarazki. Przy obróbce wędlina powinna tracić do 30-45% wagi. Jestem pewien że będzie wyśmienita :) Takie domowe przetwory są wyjątkowe.
  • 0

#20 Kosma

Kosma
  • Użytkownik
  • 1689 postów
  • Płeć:Mężczyzna
  • Lokalizacja:DK

Napisano 06 czerwiec 2012 - 22:27

Seiken szacunek za ten chleb, wurósł jak szalony :)

EDIT : Napisze ktos jak zrobic ten sos curry, też chętnie skorzystam.

Użytkownik Kosma edytował ten post 06 czerwiec 2012 - 22:33

  • 0




Użytkownicy przeglądający ten temat: 1

1 użytkowników, 0 gości, 0 anonimowych


    trez