Skocz do zawartości


Najnowsze tematy


Zdjęcie

Kulinaria, co jeść, jak to zrobić.....? :)

habanero tabasco ostre papryka

  • Zaloguj się, aby dodać odpowiedź
4145 odpowiedzi w tym temacie

#21 Master Yoda

Master Yoda
  • Użytkownik
  • 16843 postów
  • Płeć:Nie określona
  • Lokalizacja:Dagobah

Napisano 06 czerwiec 2012 - 23:14

hhe,jestem kucharzem wiec prosze :) nic prostszego.jogurt i majonez 50na 50,pieprz,sol,curry,odrobina czosnku.drugi na cieplo to robimy zwykly sos beszamel i w koncowej fazie dodajemy cuury.....a do kolegi inzyniera :) tez nim jestem :) poza tym ze jestem kucharzem :) pasty to moja pasja,w wolnej chwili podam kilka super prostych smacznych przepisow na makarony,teraz duzo roboty....euro :) trzeba karmic pilkarzy :)
  • 0

#22 Krystian

Krystian
  • Użytkownik
  • 6132 postów
  • Płeć:Mężczyzna
  • Lokalizacja:Wielkopolska

Napisano 07 czerwiec 2012 - 06:55

Ja bym poprosił jakiś dobry przepis na cukinię. Osobiście zawsze robię jak kotlety schabowe, czyli w jajku i bułce tartej, a chętnie spróbowałbym innego przepisu.
  • 0

#23 seiken

seiken

    Ojciec Dyrektor

  • Użytkownik
  • 991 postów
  • Gadu-Gadu: 2636475
  • Płeć:Mężczyzna
  • Lokalizacja:Duża wiocha nad Wisłą

Napisano 07 czerwiec 2012 - 09:07

Najprościej to zrobić leczo dietetyczne-warzywne z cukinią
1. 2 cukinie
2. 2 papryki czerwone
3. 1-2 cebule
4. 1 marchewka
5. 2-3 zabki czosnku
6. puszka pomidorów bez skórki
7. łyzka koncentratu pomidorowego
sól , pieprz, słodka lub ostra paryka papryka
troszke cukru oliwa lub olej i troszke soku z cytryny /1 łyżka/
cebule kroimy i smazymy
reszte warzyw w kostke i do gara zalewamy woda i dusimy dodajemy smazona cebule
i przyprawy wg. gustu
jak ktos lubi moze dodac pokrojone parówki kiełbase itp
  • 0

#24 Krystian

Krystian
  • Użytkownik
  • 6132 postów
  • Płeć:Mężczyzna
  • Lokalizacja:Wielkopolska

Napisano 07 czerwiec 2012 - 09:25

Dzięki. Zapytam tylko o jeden szczegół. Jak duże te cukinie? W tej chwili są np. małe. O takie 2 chodzi, czy o 2 duże?
  • 0

#25 seiken

seiken

    Ojciec Dyrektor

  • Użytkownik
  • 991 postów
  • Gadu-Gadu: 2636475
  • Płeć:Mężczyzna
  • Lokalizacja:Duża wiocha nad Wisłą

Napisano 07 czerwiec 2012 - 09:51

Ta chodzi o te dwie małe takie jak ogór szklarniowy
nie trzeba nawet obierać i pestek dłubać
tylko umyć i kroić w kostkę
  • 0

#26 bumak

bumak
  • Użytkownik
  • 207 postów
  • Płeć:Mężczyzna

Napisano 07 czerwiec 2012 - 20:14

cook fajny temat - możesz podać przepis na jakiś sos do mięsa na bazie czerwonego wina ?
  • 0

#27 Yenjay

Yenjay
  • Użytkownik
  • 769 postów
  • Płeć:Mężczyzna

Napisano 07 czerwiec 2012 - 20:44

To i ja sie podziele przepisem na jedno z moich ulubionych dan.
Skladniki:
cyce z kurczaka (ilosc zalezna od wielkosci glodu)
boczek w plastrach, moze byc tlusty
ser zolty(Jarlsberg)
rukola

Przygotowanie
Cycki czyscimy, myjemy i osuszamy, nacinamy je po dlugosci, tak zeby w srodek mozna bylo wsadzic przygotowane wczesniej kawalki sera(wielkosci frytki) i rukole. Solimy, pieprzymy. Zamykamy calosc i obwijamy w boczek. Ukladamy na szklanej brytfance wczesniej skropionej oliwa i do piekarnika na okolo 1 godz. Temp.200-210C

Mozna podawac z mlodymi ziemniakami, swiezym makaronem; jak kto woli.

Salatka:
ser feta
pomidory
salata
ogorek
oliwa z oliwek i balsamico
Wszysko kroimy na male kawalki i mieszamy ze soba(na koncu dodajemy fete)

Smacznego :D
  • 0

#28 seiken

seiken

    Ojciec Dyrektor

  • Użytkownik
  • 991 postów
  • Gadu-Gadu: 2636475
  • Płeć:Mężczyzna
  • Lokalizacja:Duża wiocha nad Wisłą

Napisano 07 czerwiec 2012 - 20:48

proponuje mała modyfikację , robisz dziure w srodku wzdłuż wkładasz ser i na dodatek upychasz zimne masło
"cycek"jest wtedy b.soczysty :rolleyes:
  • 0

#29 Yenjay

Yenjay
  • Użytkownik
  • 769 postów
  • Płeć:Mężczyzna

Napisano 07 czerwiec 2012 - 20:58

proponuje mała modyfikację , robisz dziure w srodku wzdłuż wkładasz ser i na dodatek upychasz zimne masło
"cycek"jest wtedy b.soczysty :rolleyes:


Spoko, soczysty i tak bedzie. Boczek sie przypiecze i caly "smak" zostaje w srodku. Na poczatku grilowalem kurczaka. Straty byly spore, ser sie wylewal i potrawa byla sucha. W szklanym naczyniu: cyc malina :) Najlepiej na pierwsze 20min nakryc calosc folia.
  • 0

#30 Master Yoda

Master Yoda
  • Użytkownik
  • 16843 postów
  • Płeć:Nie określona
  • Lokalizacja:Dagobah

Napisano 07 czerwiec 2012 - 23:23

cook fajny temat - możesz podać przepis na jakiś sos do mięsa na bazie czerwonego wina ?

prosze bardzo.....kostka masla roztapiamy na glebokiej patelni,gaz minimalny{jak sie przypali to gorycz}kroimy szalotke w pol talarki{dostepna np .w lidlu za 4zl za 250g}smazymy ja na zloto,wtedy dodajemy odrobine bulionu,po chwili wlewamy wino :) 200g,nastepnie czosnek,2,3 zabki{polski ,nie chinski, :) }szczypte soli i pieprzu,proponuje cytrynowy,lisc laurowy i ziele angielskie oraz dwie trzy lyzki cukru{takie do zupy :) mieszamy drewniana lopatka az sie "zredukuje"czyli zgestnieje do odpowiedniej konsystencji jaka nam odpowiada.gotowy sos cedzimy przez geste sitko......i wlewamy do sosjery lub wprost polewamy mieso.podny przepis proponuje stosowac do mies czerwonych lub dziczyzny....smacznego :) p.s.szalotke mozemy zastapic cebula,jesli mieso to dziczyzna do sosu mozemy dodac suszone grzyby ,nabierze "wyrazu" ;) wino proponuje oczywiscie wytrawne,ma wiecej garbnika....i smaku :)
  • 0

#31 Master Yoda

Master Yoda
  • Użytkownik
  • 16843 postów
  • Płeć:Nie określona
  • Lokalizacja:Dagobah

Napisano 07 czerwiec 2012 - 23:34

Najprościej to zrobić leczo dietetyczne-warzywne z cukinią
1. 2 cukinie
2. 2 papryki czerwone
3. 1-2 cebule
4. 1 marchewka
5. 2-3 zabki czosnku
6. puszka pomidorów bez skórki
7. łyzka koncentratu pomidorowego
sól , pieprz, słodka lub ostra paryka papryka
troszke cukru oliwa lub olej i troszke soku z cytryny /1 łyżka/
cebule kroimy i smazymy
reszte warzyw w kostke i do gara zalewamy woda i dusimy dodajemy smazona cebule
i przyprawy wg. gustu
jak ktos lubi moze dodac pokrojone parówki kiełbase itp

pozwole sobie troche zmodyfikowac Twoj przepis ;) ,wszystkie warzywa dusimy na patelni wraz z miesem lub kielbasa,pieprz sol,i tkie wrzucamy nie do wody a bulionu{rosolu}reszta jak napisales.... :) p.s proponuje na koniec dodac lubczyk{nac}popularnie zwana magii,dostepne na kazdym bazarku teraz,zapach i smak...niebo :)
  • 0

#32 Master Yoda

Master Yoda
  • Użytkownik
  • 16843 postów
  • Płeć:Nie określona
  • Lokalizacja:Dagobah

Napisano 07 czerwiec 2012 - 23:40

To i ja sie podziele przepisem na jedno z moich ulubionych dan.
Skladniki:
cyce z kurczaka (ilosc zalezna od wielkosci glodu)
boczek w plastrach, moze byc tlusty
ser zolty(Jarlsberg)
rukola

Przygotowanie
Cycki czyscimy, myjemy i osuszamy, nacinamy je po dlugosci, tak zeby w srodek mozna bylo wsadzic przygotowane wczesniej kawalki sera(wielkosci frytki) i rukole. Solimy, pieprzymy. Zamykamy calosc i obwijamy w boczek. Ukladamy na szklanej brytfance wczesniej skropionej oliwa i do piekarnika na okolo 1 godz. Temp.200-210C

Mozna podawac z mlodymi ziemniakami, swiezym makaronem; jak kto woli.

Salatka:
ser feta
pomidory
salata
ogorek
oliwa z oliwek i balsamico
Wszysko kroimy na male kawalki i mieszamy ze soba(na koncu dodajemy fete)

Smacznego :D

przepis super :)
jak do naczynia wlejesz obrobine bulionu to czas przygotowania skrocisz o 20,25 min,i masz pewnosc co do soczystosci :) p.s.sadze ze 180c to wystarczajaca temperatura jesli mowimy o bialym miesie.......dodajmy jeszcze ze boczek musi byc surowy i pokrojony w cienkie plastry... :)

Użytkownik cook edytował ten post 07 czerwiec 2012 - 23:41

  • 0

#33 bumak

bumak
  • Użytkownik
  • 207 postów
  • Płeć:Mężczyzna

Napisano 08 czerwiec 2012 - 19:32

cook dzięki będę próbował - co do czosnku to może masz jakiś patent aby sprawdzić, który jest z chin, a który z polski ? ja raz kupiłem na rynku Pani zachwalała, że nasz, a potem po obróbce termicznej zrobił się niebieski - z góry dzięki za odpowiedź.
  • 0

#34 Master Yoda

Master Yoda
  • Użytkownik
  • 16843 postów
  • Płeć:Nie określona
  • Lokalizacja:Dagobah

Napisano 08 czerwiec 2012 - 23:48

to dosc trudne.....polski napewno bedzie mniejszy,zaplatany w warkocz,okrywe bedzie mial lekko szarawa{chinskie najczesciej to pojedyncze glowki snieZno biale}no i polski ma aromat nawet przez luski,chinski jest praktycznie bezzapachowy....ja kupuje u ulicznych babc handlujacych to co wychoduja na dzialeczce....to pewne zrodlo :) pozdrawiam
  • 0

#35 dudus81

dudus81
  • Użytkownik
  • 510 postów
  • Płeć:Mężczyzna
  • Lokalizacja:Warszawa

Napisano 09 czerwiec 2012 - 22:54

Czy ktoś upiekł albo jadł jakieś ciasto malinowo-kokosowe? Muszę zrobić torcik na środę, i nie jestem pewien tego połączenia. O ile kremu jestem pewien i na 100% będzie to białe ganache ( z białej czekolady) i maliny w środku, to nie mogę się zdecydować co do ciasta i ew. końcowej ozdoby.
Początkowo myślałem o waniliowym cieście biszkoptowym, potem znalazłem ciasto z orzechów laskowych, a jeszcze w międzyczasie pojawił się przepis na biszkopt kokosowy. Niestety nie mam czasu na upieczenie i wypróbowanie wszystkich trzech.
I tu prośba o radę co do smaku, jaki pasuje najbardziej do malin i białej czekolady. ;) Jak macie różne przepisy to poproszę, jest dużo wariantów niby tego samego.
  • 0

#36 Gadzeciarz

Gadzeciarz
  • Użytkownik
  • 213 postów
  • Płeć:Mężczyzna
  • Lokalizacja:Olsztyn

Napisano 11 czerwiec 2012 - 20:44

Sałatka z paluszków krabowych-fajna i smaczna przepis od koleżanki ;) ale już sam robiłem i rodzince smakowało.
Paluszki krabowe-opakowanie
1 ogórek surowy
1 pęczek rzodkiewki
2 ząbki czosnku
1 pęczek szczypioru
majonez oraz sól i pieprz do smaku.
Warzywa posiekać jak komu pasuje i wymieszać z majonezem,doprawić solą i pieprzem.
Smacznego.
  • 0

#37 seiken

seiken

    Ojciec Dyrektor

  • Użytkownik
  • 991 postów
  • Gadu-Gadu: 2636475
  • Płeć:Mężczyzna
  • Lokalizacja:Duża wiocha nad Wisłą

Napisano 14 czerwiec 2012 - 07:40

No i "meteor" rozkrojony smak super b.delikatny cały proces dojrzewania trwał 19 dni

Dołączona grafika
  • 0

#38 kotylozaur

kotylozaur
  • Użytkownik
  • 87 postów
  • Płeć:Mężczyzna
  • Lokalizacja:Łódź

Napisano 19 czerwiec 2012 - 09:47

@seiken
A ten chlebek to na zakwasie, czy na drożdżach? Jak na zakwasie to poproszę o przepis :)
No i na polędwicę też mógłbyś podać, chyba, że to tajemnica ;)
  • 0

#39 seiken

seiken

    Ojciec Dyrektor

  • Użytkownik
  • 991 postów
  • Gadu-Gadu: 2636475
  • Płeć:Mężczyzna
  • Lokalizacja:Duża wiocha nad Wisłą

Napisano 19 czerwiec 2012 - 16:35

Chleb na zakwasie robie w automacie ale mozna tez w misce
zakwas ok 500 gr woda ok 300ml
mąka 700 gr żytnia klasa 750
łyzka soli łyzeczka cukru
program na mieszanie ok 1.25h
potem wyrastanie ok 5h i pieczenie jedna godzina
tak samo w misce robisz tylko mieszasz łapkami i pieczesz na poczatku temp 180st potem 200st
schab ala pameńska
Kawałek schabu bez kości oczyścić z błon , moze być i karkówka . Ma zostać czyste surowe mięso. Natrzeć solą roztartą z czosnkiem oraz obtoczyć w mielonej kolendrze. Włożyć do pojemniczka i wstawić na 5 (pięć) dni do lodówki obracając mięso raz dziennie. Aby zapach czosnku nie rozszedł się po całej lodówce, można mięso umieścić w garnku z pokrywką.
Po 5 dniach mięso włożyć do damskiej podkolanówki, kawałka rajstopy naciągnąć, zakręcić, przełożyć ponownie (mają być 3-4 warstwy). Mocno osznurować jak baleron mozna tez użyć siatki do szynek i powiesić w przewiewnym miejscu na 5 dni np. w kuchni.
Po 5 dniach schab włożyć do lodówki na minimum 7 dni obracając raz dziennie /cały czas ma być w skarpecie/ - już nie trzeba ukrywać w garnku. Po tym czasie nasz wyrób jest gotowy do spożycia.
Wyschnie prawie o 35% , czas wysychania (produkcji) 17 dni, ale się opłaca mozna ostatni etap deko wydłużyc do 10-14dni
soli musi być ok 40 gram na 1kg masy surowego miesa :)
  • 0

#40 kotylozaur

kotylozaur
  • Użytkownik
  • 87 postów
  • Płeć:Mężczyzna
  • Lokalizacja:Łódź

Napisano 19 czerwiec 2012 - 19:54

Hmm to ja chleb robię trochę inaczej: biorę 0,25 kg mąki razowej, 0,5 kg mąki pszennej (szymanowska), 0.75 l wody, 1,5 łyżeczki soli, pół szklanki płatków owsianych, pół szklanki otrąb, słoneczik i siemie lniane. Ciasto rośnie 10h, piekę je 20 min 150C, 20min 180C, 45 min 210C. Ale powiedz skąd bierzesz 0,5 kg zakwasu? Ja odkładam porcję ciasta (pół słoika) przed osoleniem i dodaniem otrąb, i to jest mój zakwas na następny wypiek.

Dzięki za przepis na szynkę, to widzę wyższa szkoła jazdy :)

Chleb na zakwasie robie w automacie ale mozna tez w misce
zakwas ok 500 gr woda ok 300ml
mąka 700 gr żytnia klasa 750
łyzka soli łyzeczka cukru
program na mieszanie ok 1.25h
potem wyrastanie ok 5h i pieczenie jedna godzina
tak samo w misce robisz tylko mieszasz łapkami i pieczesz na poczatku temp 180st potem 200st


  • 0




Użytkownicy przeglądający ten temat: 3

2 użytkowników, 0 gości, 1 anonimowych


    Krygo, Adi