Skocz do zawartości



Zdjęcie

Kulinaria, co jeść, jak to zrobić.....? :)

habanero tabasco ostre papryka

  • Zaloguj się, aby dodać odpowiedź
4196 odpowiedzi w tym temacie

#41 seiken

seiken

    Ojciec Dyrektor

  • Użytkownik
  • 994 postów
  • Gadu-Gadu: 2636475
  • Płeć:Mężczyzna
  • Lokalizacja:Duża wiocha nad Wisłą

Napisano 19 czerwiec 2012 - 20:28

Zakwas sam hoduję
1 dzień 100ml wody letniej i 100gr maki /żytniej lub pszennej/
i tak co dziennie przez 5 dni dodajesz moze być połowa wody i mąki i masz prawdziwy zakwas ,oczywista w domu nie wlodówie
lejesz do maki jak robisz chleb zostawiasz reszte jako baze , do wzbudzenia trzymasz w lodówce
albo od nowa go dożywiasz /ja mam zakwas-baze co ma dwa lata/
Możesz tez do ciasta na chleb dodać startego surowego ziemniaka bedzie dłużej świeży
  • 0

#42 Kosma

Kosma
  • Użytkownik
  • 1689 postów
  • Płeć:Mężczyzna
  • Lokalizacja:DK

Napisano 30 czerwiec 2012 - 00:23

Zrobiłem leczo podane na poprzedniej stronie z tym, że składniki x 2 i duszone w rosole, do tego podsuszona kiełbasa drobiowa( nie żałowałem )i trochę boczku. Wszystko się rozeszło wieczorem, tego samego dnia - przyszło dwóch kumpli z dziewczynami na mecz :) Same pozytywne opinie, co zresztą widać było po pustym garnku :D Godzinka pracy (rosół miałem z poprzedniego dnia) i można smaczenie i zdrowo zjesć (no może oprócz tego boczku).

Użytkownik Kosma edytował ten post 30 czerwiec 2012 - 00:24

  • 0

#43 pawelb29

pawelb29
  • Użytkownik
  • 9158 postów
  • Płeć:Mężczyzna

Napisano 30 czerwiec 2012 - 10:57

U mnie dzisiaj będzie coś pospolitego :)

Załączone miniatury

  • P6300057.JPG

  • 0

#44 Kosma

Kosma
  • Użytkownik
  • 1689 postów
  • Płeć:Mężczyzna
  • Lokalizacja:DK

Napisano 11 lipiec 2012 - 01:11

Jako, że do portu rybackiego z domu mam 10 min spacerem, poroszę kogos o podpowiedź jak przyrządzić dorsza (filet). Katowany u mnie w dwoch wersjach, czyli LIGHT : na parze z jarmużem i szpiankiem oraz sosem cytrynowym. I wersja HEAVY : w ciescie i na głęboki tłuszcz. Proszę o jakis pomysł, nieważne, który wariant tłustojebliwosci :)
  • 0

#45 seiken

seiken

    Ojciec Dyrektor

  • Użytkownik
  • 994 postów
  • Gadu-Gadu: 2636475
  • Płeć:Mężczyzna
  • Lokalizacja:Duża wiocha nad Wisłą

Napisano 11 lipiec 2012 - 08:20

Ten pod warunkiem , że ryba świeża :rolleyes: . Filet bez ości drobno kroimy i polewamy dosyć obficie sokiem z cytryny, posypujemy ostrą papryką w proszku i zakrywamy pojemniczek i do lodówki na godzinkę. Po tym czasie kroimy drobno cebulkę i mieszamy razem polewając sosem sojowym ciemnym. Wkładamy do lodówki też na ok. godzinkę i gotowe.

Sos sojowy można rozbełtać z gotowanym żółtkiem na twardo (jedno na jedną porcję)

tu drugi przepis

Do zrobienia potrawy potrzebne są:
filety z dorsza , najlepiej bez "brzuszków"
cebula szalotka
kilka plastrów boczku
kilka łyżek bułki tartej
musztarda "kremowa"
musztarda francuska z całymi ziarnami gorczycy
ząbek czosnku /jeżeli ktoś lubi/
sól,pieprz,olej do smażenia/może być masło klarowane/
Filety moczymy 1/2 godz. w mleku,osuszamy , posypujemy solą i pieprzem.
Smażymy z obu stron po 2-3 min.
Boczek kroimy w kostkę,podsmażamy na patelni,dodajemy szalotkę i dusimy do miękkości.
Miksujemy boczek z cebulką i łyżeczką musztardy gruboziarnistej ,dodajemy bułkę tartą ,sól,pieprz,mieszamy.
naczynie do zapiekania smarujemy tłuszczem/olej,masło/,układamy obsmażone filety,smarujemy kremową musztardą i na nią rozsmarowujemy mieszankę boczku,cebuli i boczku.Wkładamy do piekarnika nagrzanego do 180 st.i zapiekamy do uzyskania chrupiącej skórki na filetach /ok.15 min/.Potrawę można wykonać też bez cebuli.

Nastepny :D
potrzeba
ok 70dkg fileta z dorsza
2 cebule 2 papryki - może być zółta i czerwona
Jedna duża smietana słodka min 30% swieża
opcjonalnie ser żółty tarty-ja robie tylko z serem :lol:
sól pieprz
papryke i cebule smażymy na patelni
smietane w tym czasie podgrzewamy na wolnym ogniu razem z solą i pieprzem
Rybe układamy w naczyniu żaro-odpornym
na wierzch sypiemy usmażoną cebule i paprykę , posypujemy serem tartym i na koniec zalewamy smietaną
przykrywamy naczynie i do nagrzanego do 180 st piekarnika na ok 45min z tego 30min pod przykryciem
a na ostatnie 15 min odkrywamy :D
i gotowe
  • 0

#46 seiken

seiken

    Ojciec Dyrektor

  • Użytkownik
  • 994 postów
  • Gadu-Gadu: 2636475
  • Płeć:Mężczyzna
  • Lokalizacja:Duża wiocha nad Wisłą

Napisano 11 lipiec 2012 - 08:42

No to zakończyłem proces robienia karczka ala parmeńska
masa poczatkowa 1.89kg końcowa 1.44kg- czyli w sumie dużo nie straciła :mrgreen:
Pierwszy etap 8 dni w lodówce drugi 12 dni na balkonie pogoda dość gorąco ok 30 st w dzień
noc 14-16 st po 7 dniach sprawdziłem czy sa jakies zmiany ale nic sie nie działo i zawinąłem i z powrotem na balkon :mrgreen:

Dołączona grafika

trzeci etap 8 dni w lodówce
a tak to wyszło jest cacy :mrgreen:

Dołączona grafika

Dołączona grafika

a tu jeszcze bułeczki dziś zrobiłem :-)
Dołączona grafika

Użytkownik seiken edytował ten post 11 lipiec 2012 - 15:30

  • 0

#47 Jajacek

Jajacek

    regularny użytkownik

  • Stowarzyszenie
  • 548 postów
  • Płeć:Mężczyzna
  • Lokalizacja:100-lyca

Napisano 11 lipiec 2012 - 17:19

B) Ostatnio zarzuciłem letko krwistego stejka ;) , niegupi był !

Dołączona grafika

Uploaded with ImageShack.us

Dołączona grafika

Uploaded with ImageShack.us

ps . aha , kalmary w panierce ( na słodko ) , w knajpie italskiej , też niezłe :)
  • 0

#48 Jajacek

Jajacek

    regularny użytkownik

  • Stowarzyszenie
  • 548 postów
  • Płeć:Mężczyzna
  • Lokalizacja:100-lyca

Napisano 11 lipiec 2012 - 17:36

B) Niedawno było też wędzenie , palce lizać .... no i oczywiście był jeszcze --- > lodowaty napój ;)

Dołączona grafika

Uploaded with ImageShack.us
  • 0

#49 seiken

seiken

    Ojciec Dyrektor

  • Użytkownik
  • 994 postów
  • Gadu-Gadu: 2636475
  • Płeć:Mężczyzna
  • Lokalizacja:Duża wiocha nad Wisłą

Napisano 11 lipiec 2012 - 20:50

Pisz gdzie mieszkasz i czy masz wolne wyro :P chetnie łykne zimny napój pod świeżą wędzoną rybkę :lol:
  • 0

#50 Master Yoda

Master Yoda
  • Użytkownik
  • 16887 postów
  • Płeć:Nie określona
  • Lokalizacja:Dagobah

Napisano 12 lipiec 2012 - 22:50

Pisz gdzie mieszkasz i czy masz wolne wyro :P chetnie łykne zimny napój pod świeżą wędzoną rybkę :lol:

Seiken,jak bedziesz jechal....zabieram sie z Toba,tez lubie wedzone rybki :) .pozdr.
  • 0

#51 pmborek

pmborek
  • Użytkownik
  • 230 postów
  • Płeć:Mężczyzna
  • Lokalizacja:Rumia

Napisano 17 lipiec 2012 - 10:33

Te cycuszki w boczku z poprzedniej strony paluszki lizać. Czekam aż się temat rozwinie:)
  • 0

#52 Master Yoda

Master Yoda
  • Użytkownik
  • 16887 postów
  • Płeć:Nie określona
  • Lokalizacja:Dagobah

Napisano 17 lipiec 2012 - 13:07

Te cycuszki w boczku z poprzedniej strony paluszki lizać. Czekam aż się temat rozwinie:)

To super...Zrobiles wg przepisu kolegi ,czy zastosowales moje "modyfikacje"? :)
  • 0

#53 pmborek

pmborek
  • Użytkownik
  • 230 postów
  • Płeć:Mężczyzna
  • Lokalizacja:Rumia

Napisano 17 lipiec 2012 - 15:11

Wg przepisu kolegi i wyszły soczyste i pyszniutkie. Nie udało mi się jednak pokroić cieniutko świeżego boczku bo po prostu nie umiem ale to co ukroiłem rozbiłem tłuczkiem i też zagrało, co by mi się ustrojstwo nie rozpadło to pospinałem wykałaczkami i do pieca. No rewelka.

Z bulionem to przyrządzam papryczki nadziewane mięsem mielonym i ryżem.
  • 0

#54 Robert Frączak

Robert Frączak
  • Stowarzyszenie
  • 326 postów
  • Płeć:Mężczyzna
  • Lokalizacja:Warszawa

Napisano 14 sierpień 2012 - 22:57

Mój przepis na danie w 15min:
Sos meksykański Łowicz
Do sosu dodajemy kurczaka pokrojonego w kostke
Do tego gotujemy ryż w foremce.
żółty ser

Sposób podania:
Ugotowany ryż wykładamy na talerz ale tak żeby zachować jego wygląd nadany przez foremke. Polewamy sosem z kurczakiem. Na to żółty ser z tarki. Dla ozdoby można dodać jakieś zioła.

Sent from my GT-I9100 using Tapatalk 2
  • 0

#55 Master Yoda

Master Yoda
  • Użytkownik
  • 16887 postów
  • Płeć:Nie określona
  • Lokalizacja:Dagobah

Napisano 15 sierpień 2012 - 01:29

Mój przepis na danie w 15min:
Sos meksykański Łowicz
Do sosu dodajemy kurczaka pokrojonego w kostke
Do tego gotujemy ryż w foremce.
żółty ser

Sposób podania:
Ugotowany ryż wykładamy na talerz ale tak żeby zachować jego wygląd nadany przez foremke. Polewamy sosem z kurczakiem. Na to żółty ser z tarki. Dla ozdoby można dodać jakieś zioła.

Sent from my GT-I9100 using Tapatalk 2

Mam prosbe,napisalem ten temat o gotowaniu.......a Ty wywalasz sos Lowicz.... :angry: Zglos sie do kolegow FF... :)tam znajdziesz fanow wkladania gow..a w usta.p.s.milo ze sam cos robisz ,nie tylko zamawiasz........pytaj ,cos podpowiem...
  • 0

#56 meXy

meXy

    Master

  • Użytkownik
  • 2217 postów
  • Płeć:Mężczyzna
  • Lokalizacja:dolnośląskie

Napisano 15 sierpień 2012 - 21:20

To ja o coś spytam. Bardzo lubię sos kurkowy i ogólnie kurki pod każdą postacią. Podpowiedz proszę coś o przechowywaniu i wykorzystaniu tych grzybów.
  • 0

#57 dudus81

dudus81
  • Użytkownik
  • 510 postów
  • Płeć:Mężczyzna
  • Lokalizacja:Warszawa

Napisano 15 sierpień 2012 - 21:37

Metody są chyba trzy:
-Suszenie
-Mrożenie
-Marynowanie

Do sosów i innych potraw najlepiej się sprawdza moim zdaniem mrożenie.
  • 0

#58 mychal

mychal
  • Nowy Użytkownik
  • 34 postów

Napisano 15 sierpień 2012 - 21:44

Kompletnie nie wiem co mółbym jutro ugotować, może jakiś pomysł na dość łatwy obiad? Coś ciekawego z makaronem na przykład. W lodówce mam brokuły więc mogą zostać wykorzystane. Jeżeli pomyliłem się co do przeznaczenia tego tematu to przepraszam:)

pozdr.
  • 0

#59 Master Yoda

Master Yoda
  • Użytkownik
  • 16887 postów
  • Płeć:Nie określona
  • Lokalizacja:Dagobah

Napisano 15 sierpień 2012 - 21:48

Metody są chyba trzy:
-Suszenie
-Mrożenie
-Marynowanie

Do sosów i innych potraw najlepiej się sprawdza moim zdaniem mrożenie.

kurki do suszenia za bardzo sie nie nadaja :) ,natomiast dwa pozostale sposoby,jak najbardziej.Mrozenie w tem.okolo -18c i raczej nie dluzej niz pol roku w domowych warunkach.....p.s.polecam podsmazenie na klarowanym masle,a potem do jajecznicy :) palce lizac :P
  • 0

#60 Master Yoda

Master Yoda
  • Użytkownik
  • 16887 postów
  • Płeć:Nie określona
  • Lokalizacja:Dagobah

Napisano 15 sierpień 2012 - 21:58

Kompletnie nie wiem co mółbym jutro ugotować, może jakiś pomysł na dość łatwy obiad? Coś ciekawego z makaronem na przykład. W lodówce mam brokuły więc mogą zostać wykorzystane. Jeżeli pomyliłem się co do przeznaczenia tego tematu to przepraszam:)

pozdr.






kup makaron jaki lubisz :) ,ugotuj tez jak lubisz,odstaw .....kawalki piersi pokroic w kostke ,podsmazyc z cebula,pieprz,sol.ugotowanego brokula dodac do miesa i cebuli dodac odrobine masla i smietany 30%{to wszystko w glebokiej patelni lub rondlu}ugotowany makaron wrzucic do rondla wymieszac by makaron wchlona sos i podawac.....dokladajac np starty ser na gotowe danie, smacznego
  • 0




Użytkownicy przeglądający ten temat: 1

1 użytkowników, 0 gości, 0 anonimowych


    marcines