Skocz do zawartości



Zdjęcie

Adriatica Ronda 708 nie działa

problem po wymianie baterii

  • Zaloguj się, aby dodać odpowiedź
5 odpowiedzi w tym temacie

#1 mr.gnomon

mr.gnomon
  • Nowy Użytkownik
  • 5 postów
  • Płeć:Mężczyzna

Napisano 10 listopad 2017 - 08:56

Zegarek: Adriatica mod. 1009.708.1

Kaliber: Ronda 708

 

Cześć.

Niestety wlazłem na minę. Mechanizm pracował i klasycznie sygnalizował słabą baterię (przeskok sekundnika). Po wymianie baterii nie ruszył. Bateria sprawna. Brak mi informacji na temat jakiegoś resetu dla tego mechanizmu. Może ktoś pomoże?

Załączone miniatury

  • IMG_20171110_072530.jpg
  • IMG_20171110_072213.jpg
  • IMG_20171110_072144.jpg

  • 0

#2 Walter_87

Walter_87
  • Użytkownik
  • 3065 postów
  • Płeć:Mężczyzna
  • Lokalizacja:Warszawa

Napisano 10 listopad 2017 - 11:15

Jesteś pewien, że dobrą baterię włożyłeś? Jeśli tak to idź do zegarmistrza. Może trzeba będzie zmienić mechanizm - nowy masz tu -->> https://www.mechaniz...-ronda-708.html


  • 0

#3 mr.gnomon

mr.gnomon
  • Nowy Użytkownik
  • 5 postów
  • Płeć:Mężczyzna

Napisano 10 listopad 2017 - 11:41

Dzięki. Bateria taka jak poprzednio i taka sama jak na przywołanej stronie - typ 371. Wiem, że te mechanizmy można niedrogo nabyć ale trochę dziwny zbieg okoliczności albo mój brak wiedzy.


  • 0

#4 Capri

Capri
  • Użytkownik
  • 239 postów
  • Płeć:Mężczyzna

Napisano 11 listopad 2017 - 11:08

Weź miernik, zmierz baterię. Potem odczekaj z 10 minut przed włożeniem. Miernikiem sprawdź czy są impulsy na cewce.


  • 0

#5 Ritter

Ritter
  • Użytkownik
  • 1008 postów
  • Płeć:Mężczyzna

Napisano 14 listopad 2017 - 00:21

To dosyć typowy problem po wymianie ogniwa zasilającego. Często przyczyną jest "zruszenie" połączeń miedzy ogniwem a płytką elektroniki bądź układem włącznika czyli w okolicach płytki i wałka "naciągowego" z zamontowaną koronką.

W mechanizmie przedstawionym na zdjęciach nie widać śladów wilgoci na mechanizmie, co nie oznacza, że nie było np. lekkiego wylewu ogniwa. Widoczne objawy zawilgocenia powodują zwykle korozję połączeń elektroniki z elementami łączącymi do ogniwa zasilającego.

Kilka razy odciągałeś koronkę i wciskałeś? Był odczuwalny przeskok? Ogniwo wyjmij i sprawdź napięcie miernikiem. Powinno być bliskie, nieco wyższe jak 1.5V. Włóż stare rozładowane ogniwo i sprawdź działanie. Operacje z wyjmowaniem i montażem ogniwa zasilającego dokonuj na odciągniętej koronce. Mechanizm przestawiania kalendarza koronką działa? Śrubki mostka dociskającego ogniwo są dokręcone?


Użytkownik Ritter edytował ten post 14 listopad 2017 - 00:25

  • 0

#6 mr.gnomon

mr.gnomon
  • Nowy Użytkownik
  • 5 postów
  • Płeć:Mężczyzna

Napisano 15 listopad 2017 - 00:02

Niestety nic nie wskórałem. Bateria sprawdzona. Wałek pracuje prawidłowo we wszystkich położeniach. Napięcie na cewce jest przy wyciągniętej koronce 1,5 V. Przy wciśniętej koronce napięcie na cewce wzrasta tak o 0,3 V i ledwie zauważalnie pulsuje. Nie jestem pewien czy to jest prawidłowo. Sekundnik nie rusza :(


  • 0




Użytkownicy przeglądający ten temat: 0

0 użytkowników, 0 gości, 0 anonimowych