Skocz do zawartości


Najnowsze tematy


Zdjęcie

Jaki gazowy grill polecacie?


  • Zaloguj się, aby dodać odpowiedź
20 odpowiedzi w tym temacie

#1 kłaliciak

kłaliciak
  • Użytkownik
  • 53 postów
  • Płeć:Mężczyzna
  • Lokalizacja:Krk i okolice

Napisano 16 kwiecień 2018 - 20:55

Cześć. Mój stary węglowy grill dokonał żywota, pora na nowy. Stwierdziłem, że chciałbym tym razem gazowy. Kumpel ma Broil Kinga, model z wyższej półki i komfort użytkowania, szybkość przyrządzania itp. są fenomenalne.

I teraz nie powiem, nie bez strachu pytam pytam czy ktoś poleci mi sensowny grill gazowy w cenie powiedzmy 800-1000 pln?
Nie bez strachu, bo zaraz się znajdzie ktoś życzliwy, kto pomoże przekroczyć mi budżet :D. Mniej więcej sprecyzowałem moje wymagania- min 3 palniki, chowana butla, solidny-chciałbym żeby trochę pożył.

Przeglądałem min.active Dakota II, grillme, Ladnsmanny itp ale brak faworyta.
Szukam grillowego Seiko albo Orienta, mającego dobry stosunek jakość/cena. Budżetu raczej nie planuję naginać .

Jeśli temat zdublowalem to z proszę o przekierowanie do właściwego tematu.
  • 0

#2 Kosma

Kosma
  • Użytkownik
  • 1823 postów
  • Płeć:Mężczyzna
  • Lokalizacja:DK

Napisano 17 kwiecień 2018 - 09:27

A nie lepiej węglowy nowy ? Grillowanie na gazie to nie grillowanie :P Chodzi mi o smak który daje dym z grillowania na węglu, dobrym drewnie czy brykiecie.


  • 0

#3 seb71

seb71
  • Użytkownik (no_required_posts)
  • 5313 postów
  • Płeć:Mężczyzna
  • Lokalizacja:Łódź ale nie wiadomo na którym morzu...

Napisano 17 kwiecień 2018 - 09:34

No właśnie. Albo rytuał albo wygoda. Ja wybrałem gazowy grill z Castoramy za niecałe 300 PLN i nie wrócę do węglowego :).


  • 0

#4 Adi

Adi

    mr

  • Użytkownik
  • 5212 postów
  • Płeć:Mężczyzna
  • Lokalizacja:tu i teraz

Napisano 17 kwiecień 2018 - 10:41

Różnica w smaku to mit - jeśli jest to na korzyść, szczególnie w przypadku niecierpliwych co rzucają wcześnie i potrawy przesiąkają smrodem różnych podpałek.  Grill gazowy jest za to wielokrotnie bardziej komfortowy w użyciu. Dym to przypalany kapiący tłuszczyk. I na gazowym również występuje choć oczywiście mniej. Co się znajduje w brykietach, podpałkach - szkoda nawet myśleć. :)


  • 0

#5 Kosma

Kosma
  • Użytkownik
  • 1823 postów
  • Płeć:Mężczyzna
  • Lokalizacja:DK

Napisano 17 kwiecień 2018 - 11:59

Robiłem na takim i na takim, u mnie węglowy wygrywa zdecydowanie. Przy tym gazowym  spędziłem naprawdę sporo czasu, bo pracowałem na nim latem za gówniarza w restauracji  10-12h dziennie przez 2 miesiące :) Wole węgiel, a najlepiej drewienka z konkretnego drzewa. Gazowy płomień to lipaaaaa, a nie grillowanie, będę się upierał przy swoim. Z drugiej strony każdy lubi co innego, wiadomo. U mnie w mieście jest jedna knajpa gdzie używają klasycznego grilla i właśnie to powoduje, że wiecznie problem ze stolikiem, w sezonie letnim to rezerwacja z kilkudniowym wyprzedzeniem. Kłaliciak nie idź w gaz !!!!!


 podpałkach - szkoda nawet myśleć. :)

 

To nie jest absolutnie konieczne do udanego grilla - czysta trucizna.


  • 0

#6 arek1a2b

arek1a2b
  • Użytkownik
  • 1963 postów
  • Płeć:Mężczyzna
  • Lokalizacja:Raszyn

Napisano 17 kwiecień 2018 - 12:25

Przez trzy sezony używałem gazowego grilla kupionego na alleshit zapłaciłem około 1000zł.

Wyglądało to bardzo źle zawsze miałem pożary wewnątrz, jak się cieknący tłuszcz podpalał.

Istna masakra. Używałem gazowców nieco droższych w USA i na nich grillowało się znakomicie.

 

Co do samego smaku polecam jednak węglowy, jeśli chodzi o wygodę gazowy ale tu polecał bym kupić sprawdzony przez kogoś model. Na węglowym też inny klimat jest grillowania, trzeba się wysilić aby podpalić i utrzymywać temperaturę ale to nie gaziak.

 

Kup porządny węglowy i nie idź drogą lenistwa. 

 

Ja osobiście mam butlę gazową opatrzoną palnikiem i to służy mi do rozpalania węgla, żarcie jak naciągnie rozpałkami śmierdzi jak nafta w lampie. 


  • 0

#7 ptakug

ptakug
  • Użytkownik
  • 701 postów

Napisano 17 kwiecień 2018 - 14:12

A nie lepiej węglowy nowy ? Grillowanie na gazie to nie grillowanie :P Chodzi mi o smak który daje dym z grillowania na węglu, dobrym drewnie czy brykiecie.

Dokładnie grilowanie musi być drzewie lub brykiecie. Osobiście tylko na drzewie griluje i jakoś nie mam żadnego problemu z odpaleniem. I niech ktoś nie mówi że nie ma różnicy w smaku.
  • 0

#8 Kosma

Kosma
  • Użytkownik
  • 1823 postów
  • Płeć:Mężczyzna
  • Lokalizacja:DK

Napisano 17 kwiecień 2018 - 14:32

Forum jak zwykle - niezwykle pomocne :lol:  :lol: :lol:  To się chłop dowiedział jaki grill gazowy kupić. Zostać przy tradycyjnym grillu !!


  • 0

#9 kłaliciak

kłaliciak
  • Użytkownik
  • 53 postów
  • Płeć:Mężczyzna
  • Lokalizacja:Krk i okolice

Napisano 17 kwiecień 2018 - 16:35

Haha, poszło w drugą stronę-zamiast wydawać tysiaka kupię marketowca-allegrowca za stówkę :) Jeśli ktos ma jednak pozytywne doświadczenie z niedrogim gazowcem to chętnie posłucham.
  • 0

#10 colector

colector
  • Użytkownik
  • 352 postów
  • Płeć:Mężczyzna

Napisano 17 kwiecień 2018 - 17:36

Jeśli chodzi o podpałki, to zawsze używam ekologicznych. To małe klocki drewna owinięte sianem. Palą się szybko i długo. Co więcej bez żadnych chemikaliów. A węgiel zawsze drzewny nigdy brykiet.


Użytkownik colector edytował ten post 17 kwiecień 2018 - 17:39

  • 0

#11 arek1a2b

arek1a2b
  • Użytkownik
  • 1963 postów
  • Płeć:Mężczyzna
  • Lokalizacja:Raszyn

Napisano 17 kwiecień 2018 - 18:15

Węgiel drzewny bardzo stracił na jakości ciężko go rozpalić, często gaśnie, a po grillowaniu powiedzmy 4-ro godzinnym pół wiadra niedopalonego węgla wyrzucam. Używałem różnych i praktycznie to samo. Po woli właśnie na brykiet przechodzę. 


  • 0

#12 gustaw6666

gustaw6666
  • Użytkownik
  • 2873 postów
  • Płeć:Mężczyzna
  • Lokalizacja:Poznań

Napisano 17 kwiecień 2018 - 20:02

Forum jak zwykle - niezwykle pomocne :lol: :lol: :lol: To się chłop dowiedział jaki grill gazowy kupić. Zostać przy tradycyjnym grillu !!


Tylko grill elektryczny. Mam gazowy i węglowy i dziękuję bardzo. Choć smak z węglowego wygrywa. Dlatego z chęcią ogolę coś zawsze w gościach. Ale gdybym miał co tydzień przez pół roku rocznie wciągać te kancerogeny w domu to niechętnie.
  • 0

#13 Kosma

Kosma
  • Użytkownik
  • 1823 postów
  • Płeć:Mężczyzna
  • Lokalizacja:DK

Napisano 17 kwiecień 2018 - 20:09

Rownie dobrze mozesz podtawic patelnie grilowa na plycie elektrycznej, wyjdzie na to samo. Tyle ma elektryczny grill wspolnego z grillowaniem. Też mam, dostalem od cioci bo kupila i myslalaze bedzie jak z grilla hehehe.

G6
  • 0

#14 Szymon.

Szymon.
  • Użytkownik
  • 46 postów

Napisano 17 kwiecień 2018 - 20:28

Do rozpalania grilla to najlepiej sobie starter kupić albo zrobić z 5l keg-a.

 

ef059c0d246c2fd9adf769c36a45f6f4.jpg


  • 0

#15 meXy

meXy

    Master

  • Użytkownik
  • 2386 postów
  • Płeć:Mężczyzna
  • Lokalizacja:dolnośląskie

Napisano 17 kwiecień 2018 - 22:26

Tylko ognisko. Drewno owocowe jak do wędzarni i okrąg z otoczaków. Nad tym ruszt i mamy 100% naturę.




Dym że spalonego tłuszczu jest silnie trujący, dla mnie idea grillowania w spalinach jest absurdem.
  • 0

#16 gustaw6666

gustaw6666
  • Użytkownik
  • 2873 postów
  • Płeć:Mężczyzna
  • Lokalizacja:Poznań

Napisano 17 kwiecień 2018 - 23:12

No właśnie ten palony tłuszcz to jest zdrowotna masakra. Kosma, chodzi o "klimat", grilla elektrycznego wystawiasz na ogród czy taras i dajesz z celebracją najświętszego sakramentu grillowego.
  • 0

#17 loco50

loco50
  • Użytkownik
  • 634 postów
  • Płeć:Mężczyzna
  • Lokalizacja:płn.-wschód, na południe od Suwałk

Napisano 18 kwiecień 2018 - 06:13

Ja mam Campingaz

http://www.kajt24.pl...4,id381946.html

Tylko starszy model bo z jedną zapalarką.


  • 0

#18 kłaliciak

kłaliciak
  • Użytkownik
  • 53 postów
  • Płeć:Mężczyzna
  • Lokalizacja:Krk i okolice

Napisano 18 kwiecień 2018 - 06:17

Ja mam Campingaz
http://www.kajt24.pl...4,id381946.html
Tylko starszy model bo z jedną zapalarką.

A jaki model bo link mi nie otwiera. Jak wrażenia?
  • 0

#19 Szymon.

Szymon.
  • Użytkownik
  • 46 postów

Napisano 18 kwiecień 2018 - 06:40

A jaki model bo link mi nie otwiera. Jak wrażenia?

 

Otwiera sie.

Campigaz Classic LS Plus D Seria 4 2000031360

 

Tylko kolega chce Ci pomóc wydać więcej pieniędzy, bo ten grill to jest wydatek rzędu 2400 PLN


Użytkownik Szymon. edytował ten post 18 kwiecień 2018 - 06:41

  • 0

#20 loco50

loco50
  • Użytkownik
  • 634 postów
  • Płeć:Mężczyzna
  • Lokalizacja:płn.-wschód, na południe od Suwałk

Napisano 18 kwiecień 2018 - 15:37

Nic mi do cudzych pieniędzy.Kolega zapytał,więc powiedziałem jaki grill jest u mnie.Każdemu wg potrzeb i możliwości.Mi się podobał i było mnie stać więc kupiłem.Teraz do meritum.

Wady:

1.Dość ciężki.U mnie stacjonuje w garażu, więc kiedy robię przyjęcie w plenerze to muszę trochę się naciągać do miejsca rekreacyjnego

2.Słaba osłona przed wiatrem- jak mocno wieje potrafi  zdmuchnąć palniki.

3.Trochę gimnastyki z czyszczeniem, ale to niestety tak z grillami jest.

4.Największa wada- w pudełku ze sklepu puzzle.Drobniej rozłożyć to chyba tylko trzeba byłoby go pociąć piłką do metalu.

Zalety:

1.Ładny,elegancki.Ale to rzecz gustu.

2.4 palniki

3.Ruszt + płyta żeliwna

4.Pod palnikami 2 wysuwane szuflady na tłuszcz.

5.Szybko się nagrzewa i trzyma temp.Termometr w pokrywie.

Teraz gdybym miał kupować to chyba mniejszy, lżejszy.Ale w związku z tym, że grilluję 4-5 razy w roku przeboleję szarpaninę w czasie przemieszczania z miejsca zakwaterowania na plac działań :rolleyes:


  • 0




Użytkownicy przeglądający ten temat: 0

0 użytkowników, 0 gości, 0 anonimowych