Skocz do zawartości



Zdjęcie

Metron nie wybija prawidłowo


  • Zaloguj się, aby dodać odpowiedź
20 odpowiedzi w tym temacie

#1 jacekkk

jacekkk
  • Nowy Użytkownik
  • 12 postów

Napisano 18 wrzesień 2018 - 04:53

Kupiłem zegar Metron, działał prawidłowo. Po paru dniach staną i gdy chciałem nastawić na odpowiednią godzinę przestał bimbać prawidłowo. Dzwoni teraz co godzinę tylko dwa razy (czyli raz).i na wpół też dwa razy (czyli raz). Jak to naprawić?


Użytkownik jacekkk edytował ten post 18 wrzesień 2018 - 05:45

  • 0

#2 tarant

tarant

    Młodszy kustosz od zegarów nr [LX]CDII

  • Moderator
  • 14530 postów
  • Płeć:Nie określona
  • Lokalizacja:Neverwhere

Napisano 18 wrzesień 2018 - 09:15

Rozebrać, wymyć, usunąć luzy i inne nieprawidłowości, złożyć, naoliwić, ostatecznie wyregulować :)


  • 1

#3 jacekkk

jacekkk
  • Nowy Użytkownik
  • 12 postów

Napisano 18 wrzesień 2018 - 10:31

Stało się to w momencie jak kręciłem dużą wskazówką z godziny 13tej zgodnie z ruchami skazówek na godzinę 19tą. Wówczas w pewnym momencie około 20min do 19-tej zacięło się i nie mogłem dojechać do końca. Dopiero jak pochodził godzinę udało mi się nastawić na właściwy czas. Obawiam się że przemycie nie wiele da. Może jest jakiś sposób bez rozkręcania bebechów  :huh:


  • 0

#4 tarant

tarant

    Młodszy kustosz od zegarów nr [LX]CDII

  • Moderator
  • 14530 postów
  • Płeć:Nie określona
  • Lokalizacja:Neverwhere

Napisano 18 wrzesień 2018 - 12:05

Nie wyobrażam sobie takiego. Albo zablokował się grzebień, albo pogięły sie kołki właczajace bicie, albo...wszystko utknęlo na brudzie :(


Minimum tego, co trzeba zrobić, to zdjąć wskazówki, tarczę i popatrzeć co się dzieje z mechanizmem bicia.


  • 1

#5 Jarek T

Jarek T
  • Użytkownik
  • 34 postów
  • Płeć:Mężczyzna
  • Lokalizacja:Chełmża

Napisano 23 wrzesień 2018 - 19:40

Niedawno znajomy dał mi zegar który właśnie bił tak jak piszesz, czyli tylko raz o pełnej i raz o wpół. Mam akurat sprawny identyczny mechanizm więc po zdjęciu wskazówek i tarczy przyjrzałem się dokładnie pracy obu sztuk. Okazało się, że czarna cześć przypominająca literę V, która dotyka 'ślimaka' w centralnej części była niedostatecznie wygięta. Odgiąłem nieco ramiona tej litery V od siebie i to wystarczyło. Ta część odpowiada za podnoszenie zapadki i po prostu niedostatecznie wysoko ją podnosiła. Aby to zrobić wystarczy zdjąć wskazówki, tarczę i kilka części. Nie trzeba rozkręcać całego mechanizmu. Sorki, za mało fachowe słownictwo i zagmatwane tłumaczenie, ale mam nadzieję, że pomogę.
  • 0

#6 jacekkk

jacekkk
  • Nowy Użytkownik
  • 12 postów

Napisano 04 październik 2018 - 10:22

Troszkę potrwało zanim zajżałem do zegara. Staknołem na wymontowaniu małej skazówki. Pierwsza poszła dobrze bo była zabezpieczona nakretką. Druga natomiast ma inne "ustrojstwo"20181004_104751.jpg 20181004_104954.jpg


  • 0

#7 tarant

tarant

    Młodszy kustosz od zegarów nr [LX]CDII

  • Moderator
  • 14530 postów
  • Płeć:Nie określona
  • Lokalizacja:Neverwhere

Napisano 04 październik 2018 - 10:41

To jest ciasno spasowana tulejka, nic więcej.


  • 1

#8 jacekkk

jacekkk
  • Nowy Użytkownik
  • 12 postów

Napisano 04 październik 2018 - 20:22

Chyba nie wiem jak naprawić. Zawiły mechanizm. Niechciał, bym go rozbierać na części.

Załączone miniatury

  • 20181004_200859.jpg
  • 20181004_201317.jpg
  • 20181004_200942.jpg
  • 20181004_201336.jpg

  • 0

#9 tarant

tarant

    Młodszy kustosz od zegarów nr [LX]CDII

  • Moderator
  • 14530 postów
  • Płeć:Nie określona
  • Lokalizacja:Neverwhere

Napisano 05 październik 2018 - 10:03

Liczenie bimbania jest przed przednią płytą  (na pierwszym i drugim zdjęciu widać grzebień, od którego nazwę ma zastosowany w tym zegarze system bicia), żeby je ocenić, trzeba zdjąć tarczę. mocowana jest na czterech kołeczkach stożkowych. Najprawdopodobniej wygiął się kołeczek włączający bicie na pełne godziny i niedostatecznie unosi dźwignię. Na pełna godzinę dokonuje się zalot taki, jak na polówki.


  • 0

#10 jacekkk

jacekkk
  • Nowy Użytkownik
  • 12 postów

Napisano 05 październik 2018 - 19:04

kołeczek włączający bicie..a który on jest?..........czy mógłbyś "odbić" fotkę z zaznaczeniem tego kołeczka?


  • 0

#11 tarant

tarant

    Młodszy kustosz od zegarów nr [LX]CDII

  • Moderator
  • 14530 postów
  • Płeć:Nie określona
  • Lokalizacja:Neverwhere

Napisano 05 październik 2018 - 19:16

A pokaż werk od przodu, ale...bez tarczy :)


  • 0

#12 jacekkk

jacekkk
  • Nowy Użytkownik
  • 12 postów

Napisano 06 październik 2018 - 09:02

Nie umie zdjąć tarczy.....bez zarysowania ....


  • 0

#13 jacekkk

jacekkk
  • Nowy Użytkownik
  • 12 postów

Napisano 07 październik 2018 - 08:32

Taka to dyskusja zemną.........z nie rozgarniętym  laikiem  :rolleyes:


  • 0

#14 Arek_Win

Arek_Win
  • Użytkownik
  • 715 postów
  • Płeć:Mężczyzna
  • Lokalizacja:Zgorzelec

Napisano 07 październik 2018 - 08:44

:) Witaj. Można to zmienić własnym samodoskonaleniem studiując dostępne skany książek Podwapińskiego i Bartnika. Jest to opłacalne, gdy się chce mieć więcej niż jeden zegar i ma się pewne zdolności techniczne i manualne, i chce się wiedzieć jak to działa :) . Wtedy kupujemy narzędzia, oleje, mechanizmy i uczymy się.

Jeżeli ma być jeden zegar to wtedy bardziej opłaca się dać zarobić fachowcowi.

 

Kiedyś kupiłem Metrona skrzynkowego, wiszącego. Miał taka sama usterkę jak Twój. Mycie mu nie pomogło, ponieważ usterka była spowodowana przez wytarcie krzywki włączającej bicie. Odpowiednią regulacja dźwigni wyregulowałem mechanizm bicia i problem zniknął, ale wg mnie powinno się wymienić krzywkę lub ją dorobić.


Użytkownik Arek_Win edytował ten post 07 październik 2018 - 08:50

  • 0

#15 jacekkk

jacekkk
  • Nowy Użytkownik
  • 12 postów

Napisano 07 październik 2018 - 12:42

Uważam, że to moja wina. Zegar przed okręceniem siedmiokrotnym dużej wskazówki działał. Zrobiłem to bez pozwolenia (zatrzymania) w punktach bicia. Nie umie go rozebrać. Jak bym nie podchodził do tego to wydaje mi się, że zębatki wyjdą z "łożysk" i wszystko się rozsypie... :)


  • 0

#16 jacekkk

jacekkk
  • Nowy Użytkownik
  • 12 postów

Napisano 11 październik 2018 - 15:59

Akurat na zegarach się nie znam. Sprawy komputerowe to moja domena. Wiem, że ciężko się tłumaczy laikowi. No ale to też sztuka.  :D


  • 0

#17 tarant

tarant

    Młodszy kustosz od zegarów nr [LX]CDII

  • Moderator
  • 14530 postów
  • Płeć:Nie określona
  • Lokalizacja:Neverwhere

Napisano 11 październik 2018 - 16:33

Zdjęcie tarczy, polegające na wyciągnięciu z filarków (zależy ile ich jest) 3 lub 4 kołeczków stożkowych mocujących ją do mechanizmu jest z pewnością bezpieczniejsze niż wyjęcie procesora z podstawki :)


  • 1

#18 jacekkk

jacekkk
  • Nowy Użytkownik
  • 12 postów

Napisano 12 październik 2018 - 08:19

Teraz już wiem jak rozłożyć.:-)

Jak to naprawić?

Załączone miniatury

  • 20181012_090047.jpg

  • 0

#19 tarant

tarant

    Młodszy kustosz od zegarów nr [LX]CDII

  • Moderator
  • 14530 postów
  • Płeć:Nie określona
  • Lokalizacja:Neverwhere

Napisano 12 październik 2018 - 09:57

Obejrzyj ten filmik. Metody oliwienia na nim pokazane to łamanie wszelkich reguł i się na nich nie wzoruj. Od około 4:30 pokazane jest włączanie mechanizmu bicia. Czarną dźwignię której koniec przesłonięty jest kołem zębatym i krzywką/slimakiem  licząca godziny unosi do góry co pół godziny jeden z 2 kołeczków (lub krzywka - nie pamiętam co jest w tym modelu). Na pół godziny mniej (kołeczek jest bliżej osi) - włącza się tylko jedno uderzenie, na pełna godzinę dźwignia unosi się bardziej (kołeczek jest dalej od osi) i włącza się wówczas mechanizm liczący godziny. Jeżeli kołeczek włączający bicie godzin wygiął się (lub wytarła krzywka) bicie pełnych godzin nie włącza się. Tak czy inaczej trzeba sprawić, by dźwignia włączajaca bicie pełnych godzin była unoszona wyżej.  Daruj nieskładnośc opisu, ale nie mam czasu na bardzie dopracowany ...



Użytkownik tarant edytował ten post 12 październik 2018 - 10:05

  • 1

#20 jacekkk

jacekkk
  • Nowy Użytkownik
  • 12 postów

Napisano 13 październik 2018 - 22:16

Nie bardzo wiem co mam zmienić by działał dobrze.

https://megawrzuta.p...99ec0bfb65.html

Nie wiedziałem jak dodać mój film.

Tam trzena "zjechać" na dół i  jest zielony przycisk który pobiera film.


Użytkownik jacekkk edytował ten post 13 październik 2018 - 22:24

  • 0




Użytkownicy przeglądający ten temat: 0

0 użytkowników, 0 gości, 0 anonimowych