Tym razem pod lupę idzie mój nowy zakup jakim jest zegarek o dość długiej nazwie, a mianowicie Christopher Ward Trident C60 MK3 40mm.
Na początku miał być to trident w wersji mk2 normalny albo vintage z rynku wtórnego, warunki były dwa – czarny i na bransolecie. Niestety nie jest tak łatwo je kupić, bo albo ktoś nie chciał się delikatnie potargować albo miał wersję tylko na pasku albo na bransie ale z pvd i tym podobne. Mimo wszystko do wyboru była tylko wersja 38mm, a obawiałem się że będzie troszkę a mała.
Aż tu nagle jak na życzenie CW udostępniło kod -100gbp i w ciemno zamówiłem nową 40.
I to był strzał w 10!

O zegarku:
1. Koperta:
Jest to typowy zegarek dla 'chudorękich'. Koperta jest proporcjonalna, ładnie wymodelowana w zdecydowanej większości szczotkowana z polerowanymi elementami.
Średnica koperty to 40mm (bez koronki) a wysokość czyli tak zwane L2L to jedyne 47,5mm.
Na papierze wydaje się dość gruby bo ma prawie 13mm, ale poprzez ładne wyprofilowanie koperty, której odstający dekielek 'chowa się' w nadgarstek zegarek.
Smukły bezel z bardzo ładnym frezowaniem wypełnia czarny ceramiczny insert. Pięknie odbija światło.
Na zakręcanym dekielku znajdziemy grafikę trójzębu.
Wodoszczelność to aż 600m

2.Tarcza
Pod szafirowym szkiełkiem znajduje się tarcza w bardzo głębokim czarnym kolorze, nie zagłębiałem się z jakiego jest materiału, ale wygląda bardzo dobrze. Pięknie prezentuj się nakładane indeksy o ładnym kształcie (fazowane do wewnątrz) Indeksy są polerowane przez co wyróżniają się na tle tarczy. Wypełnione świetnej jakości lumą (o tym niżej). Na godzinie 9 znajdziemy biały napis z nazwą firmy, pod indeksami na 12 logo a na godz 3 datownik z czarnym tłem, a pod wskazówkami napis Automatic, informacja o szczelności i na samym dole przez wielu pożądany napis Swiss Made.
Wskazówka godzinowa jest zadziornym ostrym trójkątem, minutowa troszkę nijaka, i na to piękny sekundnik z 'lumowym kółeczkiem' oraz trójzębem na drugim końcu. Wskazówki tak samo jak indeksy - polerowane)

3. Mechanizm
Krzysiek napędzany jest Sellitą SW200 z 38 godzinną rezerwą chodu, stop sekundą i dokręcaniem koronką, która w przeciwieństwie do c65 jest zakręcana. Nie jestem zafiksowany na punkcie dokładności, więc tego dokładnie nie sprawdzam, nosze go tydzień i nie zauważyłem zmian w dokładności chodu – zatem pomijam temat, może kiedyś jak mi się będzie nudzić to sprawdzę dokładnie.
/na koronce znajdziemy ładnie wygrawerowane logo.

4. Szkiełko
Krzysiu wyposażony jest w piękne wypukłe szafirowe szkiełko z antyrefleksem (jednostronnym). Jest to mój pierwszy zegarek z antyrefleksem i kurcze robi to świetną robotę.

5. Bransoleta
Jako że kupiłem (moim zdaniem) jedyną słuszna wersję - na bransolecie, nie mogę jej w tym opisie pominąć. Bransoleta jest świetnej jakości. Pełne maskownice, pełne ogniwa, bardzo ładne spasowanie, sprawia wrażenie bardzo solidnej. Do tego mamy szybką regulację pod zapięciem. W porównaniu do c65 wydaje mi się że ta ma ładniejsze szczotkowanie, i całe szczęście 20mm szerokości, co idealnie pasuje do wielkości koperty.
Ciekawym smaczkiem jest też system szybkiego odpinania bransolety.

6.Luma
Luma jest rzeczą na której nigdy szczególnie w zegarkach mi nie zależało, podobno SKX ma dobra lumę, miałem SKXa i mam inne zdanie. W Krzyśku luma świeci jak latarka! Nie spodziewałem się aż takiego wow. Efekt potęguje tez luma na insercie bezela.
Także jakby ktoś chciał iść z C60 w dzień do kina to przykryjcie zegarek bluza bo świeci jak telefon.

Podsumowanie.
Podsumowując – jestem bardzo szczęśliwy że kupiłem ten zegarek, jest to dla mnie perfekcyjne EDC. Kiedyś uznałem że nie kupię już zegarka bez przymiarki ale w tym wypadku złamałem swoje postanowienie bo po prostu nie miałem go gdzie przymierzyć, a oferowany prze CW 60 dniowy darmowy zwrot zaspokoił moje obawy.
Jako rade dla osób chcących zamawiać z CW, sprawdźcie ceny oferowane w E i GBP, w momencie gdy kupowałem zegarek różnica na PLN wynosiła ok 300zł na korzyść GBP.

Plusy:
1. Jakość wykonania
2. Niesamowity design
3. Stosunek cena-jakość
Minusy:
Pewnie jakieś ma ale na razie nic nie znalazłem.
Pozdrawiam!
Edit: jeszcze fotki na nadgarstku 16,5cm

Użytkownik bober5264 edytował ten post 18 wrzesień 2019 - 06:14