LISTA FIRM PRODUKUJĄCYCH WŁASNE MECHANIZMY (NIEMODYFIKOWANE)
Napisano 11 marzec 2010 - 15:10
Napisano 11 marzec 2010 - 15:29
Użytkownik marcomartin edytował ten post 11 marzec 2010 - 15:36
Napisano 11 marzec 2010 - 16:20
Użytkownik roj dnia 11 marzec 2010 - 15:57 napisał
I tutaj nie do końca zgoda bo chyba większość modeli (wolumen) UN jest na ETA - podobnie jak IWC chociaż akurat IWC oferuje coraz więcej własnych mechanizmów i jak tak dalej pójdzie to może nawet w Marku będzie (jak dawniej) coś ciekawego.
Dodatkowo szereg modeli (m. in VC) ma mechanizmy od innych producentów - ale mi by tam akurat nie przeszkadzało że w zegarku siedzi Zenith, JLC czy Piaget.
Napisano 11 marzec 2010 - 16:40
Certina, Longines, Omega - to tez tak dla zartu w pewnym sensie (chocíaz to tez prawda - prawda czasu przeszlego, u Omegi czesciowo terazniejszego).
A na serio, nie wiem, czy znajdzie sie odwazny, co by skoplilowal takie zestawienie - ja sie nie podejmuje.
Napisano 11 marzec 2010 - 16:46
a co do Ulysse Nardin oparłem się na opisie Władka Mellera i z tego co pamiętam (może się myle) to zrozumiałem, że mechanizmy robili sami i to najwyższej klasy.
Napisano 11 marzec 2010 - 17:32
Lange&Sohne - wyłącznie swoje
Glashutte - wyłącznie swoje
Użytkownik pasjonat edytował ten post 11 marzec 2010 - 17:33
Napisano 11 marzec 2010 - 17:38
Uważam, że wato byłoby wymienić tych producentów jeśli ktoś chciałby dokonać wyboru tylko z tej grupy...... [quote]
Wybieranie zegarka wyłącznie z tej grupy nie jest dobrym pomysłem. Zawsze to jakieś kryterium wyboru ale czy powinno być przeważające - nie wydaje mi się. Wiele firm typu IWC czy Panerai korzysta z ETY i robi bardzo fajne zegarki na modyfikowanych mniej lub bardziej werkach ETY - i co z tego?
Jesli chcesz mieć zegarek z własnym werkiem z to musisz przeznaczyć powyżej 10 tys PLN i najtańszy będzie chyba VULCAIN. Mowie o zegarkach szwajcarskich.
Użytkownik pasjonat edytował ten post 11 marzec 2010 - 17:41
Napisano 11 marzec 2010 - 17:41
Napisano 11 marzec 2010 - 17:46
Użytkownik roj dnia 11 marzec 2010 - 16:46 napisał
a co do Ulysse Nardin oparłem się na opisie Władka Mellera i z tego co pamiętam (może się myle) to zrozumiałem, że mechanizmy robili sami i to najwyższej klasy.
I Władek ma rację - taki Freak Blue Phantom to poezja (i majątek) sporo wiecznych kalendarzy - ogólnie top. Jednak najpopularniejsze "wśród ludu" zegarki mają ETA i nie widać (w przeciwieństwie do IWC czy Panerai) by szli w kierunku powrotu na in-house.
Napisano 11 marzec 2010 - 18:21
Co do postu, który napisał McIntosh to w pierwszym poście w temacie jest info "..z listą firm produkujących wyłcznie / w zdecydowanej większości zegarki z własnymi werkami" więc temat nie wymaga, aż takiego doprecyzowania
zasadność takiego kryterium oczywiście jest dyskusyjna o tyle, iż ciężko mówić o przewadze technicznej Poljota nad UN czy Sea-Gull nad OP a tak mogłoby wynikać biorąc pod uwagę owe kryterium. Ale temat jest jaki jest, nie ma co zaśmiecać
więc z postów kolegów:
Patek Philippe
Rolex
Audemars Piguet
Jaeger Le Culture
Vulcain
Lange&Sohne
Glashutte
Seiko
Citizen
Zenith
Poljot
Łucz
Sea-Gull
Użytkownik roj edytował ten post 11 marzec 2010 - 18:30
Napisano 11 marzec 2010 - 19:00
Użytkownik Pinus dnia 11 marzec 2010 - 17:46 napisał
No w przypadku Panerai to akurat trudno mówić o powrocie do in-house choć oczywiście aktualny kierunek rozwoju firmy przyjmuję z dużym entuzjazmem. Do powyższej listy można dopisać:
H. Moser & Cie.
Vacheron Constantin
Girard-Perregaux
F.P. Journe
Maitres Du Temps
Nie wiem jak potraktować firmę Breguet w kontekście powstającego spisu.
Użytkownik McIntosh edytował ten post 11 marzec 2010 - 19:04
Napisano 11 marzec 2010 - 20:04
Użytkownik Pinus dnia 11 marzec 2010 - 19:15 napisał
Może coś pokręciłem ale gdzieś czytałem.
Są Vacherony z mechanizmami JLC. Ponadto producent ma chronografy z kalibrami F. Piguet oraz Lemania. No ale spora część kolekcji wyposażona jest we własne mechanizmy Vacherona. Na tej samej zasadzie ja mógłbym zapytać co na dotychczasowej liście robi Patek Philippe, który ma w swojej ofercie zegarki na kalibrach Lemania czy Audemars Piguet, który sięga po mechanizmy Jaeger-LeCoultre.
Napisano 11 marzec 2010 - 20:11
Znacznym graczem w takim zestawieniu na pewno jest Blancpain, który przy produkcji liczonej w tys. szt. procentowo [zegarek /własny werk] jako jeden z nielicznych wypada podobnie jak JLC.
Do listy można dopisać Richarda Mille.
Marcin
Napisano 13 marzec 2010 - 22:23
Breguet, Blancpain,Cartier, Panerai, Chopard, Parmigiani, Breitling, Zenith, Montblanc-Minerva, Bucherer to tylko część przykładów

Pomoc