Klub Miłośników Zegarów i Zegarków: Pierce z pelnym kalendarzem - Klub Miłośników Zegarów i Zegarków

Skocz do zawartości

Strona 1 z 1
  • Nie możesz napisać tematu
  • Nie możesz odpowiedzieć

Pierce z pelnym kalendarzem

#1 Użytkownik nie jest zalogowany   zbyszke 

• Maly zuczek
  • Grupa: Użytkownicy

Napisano 14 marzec 2010 - 18:59

Moj nowy nabytek:

Dołączona grafika
Dołączona grafika
Dołączona grafika
Dołączona grafika
Dołączona grafika

I sterany zyciem, ale chyba w pelni sprawny mechanizm:

Dołączona grafika

Pisze "chyba w pelni sprawny" bo szybkie nastawianie wszystkich 4 zmiennych (data, dzien tygodnia, miesiac i faza ksiezyca) dziala bez zarzutu. Co do dzialania kalendarza podczas normalnego chodu - dzien tygodnia i data przeskakuja o polnocy bez problemu, faza ksiezyca takze zmienia sie (mozliwe do zaobserwowania po 2-3 dobach). Natomiast miesiac nie zmienia sie przy przeskoku daty z 31 na 1. Zastanawiam sie, czy to jest usterka, czy tez po prostu takiej opcji fabrycznie nie bylo, a miesiac trzeba co miesiac :D ustawic recznie (podobnie zreszta jak date przy miesiacach nie 31-dniowych). Tak mi sie cos kojarzy, ze podobnie bylo w analogicznym mechanizmie z pelnym kalendarzem od Recorda...

Szukam tez informacji o samej firmie, jako ze naprawde niewiele jest o niej w internecie. Ale jak sie wejdzie u Ranffta na werki Pierce to pokazuje sie kilka imponujacych konstrukcji. Pierce 861 - bardzo wczesny automat z liniowo przesuwajaca sie masa (chyba zainspirowany pomyslem Harwooda) i mozliwoscia dokrecenia kluczykiem (!) - jak na lata 30-te totalny odlot. Dalej Pierce 135 - zegarek z alarmem z regulacja glosnosci alarmu (!) - pierwsze slysze o takim wynalazku. Dalej moj kaliber 103 - jeden z pierwszych narecznych mechanizmow z pelnym kalendarzem i co ciekawe z centralna sekunda (bardziej popularna byla wtedy subsekunda np. w werku Recorda). I wreszcie mechanizm, z ktorych Pierce slynal chyba najbardziej tzn. chronograf Pierce 134. Calkowicie samodzielna konstrukcja z nietypowymi rozwiazaniami, przez to trudno serwisowalna. Bardzo duzy (13 linii - zegarki maja okolo 39 mm srednicy bez koronki). Na zewnatrz mozna je rozpoznac po tym, ze totalizator minutowy (na godzinie 12-tej - tak jak w Venus 170) jest duzo wiekszy od totalizatora sekundowego na godzinie 6-tej.

Wydaje sie, ze firma przestala wypuszczac swoje werki gdzies pod koniec lat 1950-tych, ale kontynuowal opakowywanie eboszy co najmniej do polowy lat 70-tych. Co sie z firma dzialo - nie mam pojecia. Az dziwne, ze przestali produkowac swoje werki w "zlotej erze" szwajcarskich zegarkow. Moze ich ktos wykupil, podobnie jak Longines Recorda?

Zalozylem analogiczny watek na CW i TZ bo zegarek i jego producent naprawde mnie zafrapowal.

Mam tez teraz zagwozdke - na ile zaangazowac sie w renowacje? po pierwszych konsultacjach sklaniam sie tylko do restauracji wskazowek (czyszczenie, ew. malowanie czy zlocenie).

#2 Użytkownik nie jest zalogowany   Stary 

• Entuzjasta zegarmistrzostwa
  • Hobby:antyki, zegarki, szybkie motocykle, piękne kobiety !!!

Napisano 14 marzec 2010 - 19:25

Powiem szczerze że osobiście bardzo mi się podoba, ma swój charakter, zauważyłem też że pozbywasz się atlantika w automacie więc na restaurację PIERCEA fundusze się znajdą ;)
Raz jeszcze gratuluję bardzo fajnie się prezentuje i bez restaurowania, ale masz rację złocone wskazówki mogą bardzo poprawić mu samopoczucie, kiedy ja nabędę takie cacko hmmmm? <_<

#3 Użytkownik nie jest zalogowany   cytochrom 

• JLC MANIA:)
  • Grupa: Moderatorzy

Napisano 14 marzec 2010 - 21:14

Zbyszke - bardzo fajny - serdecznie gratuluje!!!!

Użytkownik cytochrom edytował ten post 14 marzec 2010 - 21:14

#4 Użytkownik nie jest zalogowany   Janek Sarnowski 

• Master of Puppets
  • Wyświetl galerię
  • GG: 1915928

Napisano 14 marzec 2010 - 21:19

Jakie zlocone wskazowki?Ma piekna,niebieska czcionke daty.Niebieskie wskazowki pasuja mu jak ulal (-;

#5 Użytkownik nie jest zalogowany   Szaman 

• regularny użytkownik

Napisano 14 marzec 2010 - 21:59

No ladne cacko...Gratuluje serdecznie i pałam zdrowa zazdroscia.

Pozdrawiam

#6 Użytkownik nie jest zalogowany   kurant 

• Entuzjasta zegarmistrzostwa

Napisano 14 marzec 2010 - 22:35

Fajny ten zegarek, a firma o tej nazwie istnieje , tylko że już takich werków nie robi.
http://www.pierce1883.com/

#7 Użytkownik nie jest zalogowany   zbyszke 

• Maly zuczek

Napisano 15 marzec 2010 - 13:44

@Jimmi: one nie sa niebieskie, one sa skorodowane:

Dołączona grafika

Sekundowa i minutowa byly na pewno koloru zlotego. Nie wiem, jakiego koloru bylo ramie datownika, Srebrne? Luk datownika byl natomiast czerwony (widac zdjecia farby).

@kurant: widzialem strone, ale oni ze starym Piercem chyba nie maja wiele wspolnego. Ktos przejal chyba nazwe.

Opcje tematu:

Strona 1 z 1