Klub Miłośników Zegarów i Zegarków: Mechanizmy "In hous" - Klub Miłośników Zegarów i Zegarków

Skocz do zawartości

Otwórz

Klub Miłośników Zegarów i Zegarków Facebook Feed

Najnowsze tematy

• 7 stron +
  • « Pierwsza
  • 5
  • 6
  • 7
  • Nie możesz napisać tematu
  • Nie możesz odpowiedzieć

Mechanizmy "In hous" Oceny, opinie, porady

#121 Użytkownik nie jest zalogowany   Georg01 

• Grupa: Użytkownik
  • Postów 109
  • Hobby:Zegarki
    Historia

Napisano 04 luty 2012 - 20:04

Wyświetl postUżytkownik mylof dnia 04 luty 2012 - 16:56 napisał

Mechanizm 8500 nie jest wersją ETA. Jest to własny mechanizm Omegi, zaprojektowany od nowa w Omedze jako całkowicie nowy werk, konstrukcyjnie niemający z żadną ETĄ nic wspólnego. Mechanizm ten jest produkowany w fabrykach należących do Swatch Group - w tym między innymi w fabrykach ETA.

No właśnie. Zaprojektowany w Omedze ale produkowany gdzieś w ETA lub ogólnie w SG. A przecież SG potrafiła zadbać, żeby np. Breguet miał swoją, niezależną wewnątrz grupy SG manufakturę mechanizmów in-house. W przypadku Omegi uznali zapewne, że cenowo i tak nie wycisną już nic z sakramencko drogich zegarków gdyby dla Omegi zapewnili własną produkcję mechanizmów. Tu decyduje wyłącznie zimny kalkulator szefów grupy, a nie sentyment do marki. U Bregueta było jasne, że odbiorcy tych zegarków to najwyższa półka klientów o największych wymaganiach. I tu można było przywalić cenę finalną produktu bez krępacji za in-house, a w Omedze już wyżej się chyba w dzisiejszych czasach podskoczyć nie da. Mam cichą nadzieję, że kiedyś Omega dostanie własną manufakturę mechanizmów. Należy się to Omedze jak chłopu ziemia.

#122 Użytkownik nie jest zalogowany   Jash 

• Postów 5575

Napisano 05 luty 2012 - 14:13

Wyświetl postUżytkownik mylof dnia 04 luty 2012 - 16:56 napisał

Mechanizm 8500 nie jest wersją ETA. Jest to własny mechanizm Omegi, zaprojektowany od nowa w Omedze jako całkowicie nowy werk, konstrukcyjnie niemający z żadną ETĄ nic wspólnego. Mechanizm ten jest produkowany w fabrykach należących do Swatch Group - w tym między innymi w fabrykach ETA.

Skoro sama Omega twierdzi, że to ETA, ale Ty nadal uważasz, że nie to znaczy, że Omega kłamie? Mechanizm, tak na marginesie, jest składany w fabryce Longinesa.
Pisał kiedyś o tym kolega tomASH, poczytaj.

#123 Użytkownik nie jest zalogowany   mylof 

• Postów 546

Napisano 05 luty 2012 - 15:51

Wyświetl postUżytkownik Jash dnia 05 luty 2012 - 14:13 napisał

Skoro sama Omega twierdzi, że to ETA, ale Ty nadal uważasz, że nie to znaczy, że Omega kłamie? Mechanizm, tak na marginesie, jest składany w fabryce Longinesa.
Pisał kiedyś o tym kolega tomASH, poczytaj.

Omega twierdzi, że jest to ich własny mechanizm, a nie odmiana ETY. Wystarczy zajrzeć na ich stronę. Nigdzie nie spotkałem się ze stwierdzeniem firmy Omega, że 8500 to jeden z rodzajów ETY. W folderach reklamowych piszą o tym werku jako o in-house, co już rzeczywiście może budzić wątpliwości, bo pod "ich dachem" nie jest składany.
To jest mechanizm Omega 8500, a nie mechanizm ETA. Proste.

#124 Użytkownik nie jest zalogowany   mylof 

• Postów 546

Napisano 05 luty 2012 - 15:57

Wyświetl postUżytkownik Georg01 dnia 04 luty 2012 - 20:04 napisał

A przecież SG potrafiła zadbać, żeby np. Breguet miał swoją, niezależną wewnątrz grupy SG manufakturę mechanizmów in-house.

Z tego co wiem, Breguet został połączony z fabryką mechanizmów Nouvelle Lemania, i to zapewniło im bardzo mocną podstawę technologiczną i maszynową.

#125 Użytkownik nie jest zalogowany   TeJot 

• Postów 2141
  • Hobby:muzyka/płyty/stereo, zegarki

Napisano 05 luty 2012 - 16:10

Omega podaje na swojej stronie oraz w materiałach że 8500 to własny werk in-house.
Lecz ja nie o tym.
Termin in-house rozróżniał producentów, którzy produkują własne werki od tych którzy ich nie produkują, krótko mówiąc in-house to werk zaprojektowany, wyprodukowany i używany do zegarków wytwarzanych przez tegoż samego producenta werków i zegarków.

W dzisiejszych czasach fuzji, przejęć kapitałowych i rozwiniętych struktur własnościowych fakt wykorzystania takiego zaplecza (powstałego po przejęciu) do wytworzenia werku dla konkretnego brandu (mając ich kilka w swoich strukturach) powoduje iż termin in-house się nieco zdewaluował.

Innym i znacznie ważniejszym aspektem w mojej ocenie jest fakt w jakim celu to wyróżnienie zostało kiedyś wprowadzone. Również fakt ten jest jak mi się wydaje istotą tego wątku, a zatem

wyróżnienie mechanizmu nazwaniem go in-house miało i nadal ma na celu wskazanie, iż ten właśnie mechanizm wyróżnia się na tle wielu innych:

- przemyślaną i zaprojektowaną od początku własną konstrukcją (8500 taką jest, gdyż od 2000 do 2007 roku były prowadzone prace rozwojowe w kierunku wyprodukowania własnego mechanizmu co-axial, wszystkie 202 części wyprodukowano specjalnie dla tego werku, ustalono częstotliwość balansu na 3,5Hz - po przeprowadzonych próbach większej i mniejszej - posiada pełny mostek balansu, modułową konstrukcję przygotowaną pod gmt, chrono, uzyskano 60 godzinną rezerwę chodu z 2 bębnów, bezszelestną prace rotora o efektywnym naciagu dwukierunkowym, zastosowano regulację precyzyjną za pomocą wkrętów na balansie)

- dużą precyzją i starannością wykonania (poszczególne elementy 8500 są produkowane z dokładnością do 0,006 mm, krawędzie mostków są polerowane, wahnik i mostki rodowane i wykończone szlifem wyłącznie dla tego werku Cotes de Geneve en Arabesque, wprowadzono nowoczeną formę wizualną czarne - DLC - bębny, śruby, balans oraz czerwone napisy)

- bardzo dobrymi wartościami roboczymi (mój egzemplarz 8500 w miesiącu uzyskuje średnią dokładność +1/2 sekundy/dobę, zmiany są bardzo stabilne i nie zmianiają się w czasie, do tego dochodzą świetne właściowości samego wychwytu, na którego pracę nie wpływają takie czynniki jak smarowanie, przez co zyskujemy dłuże okresy przeglądu i gwarancję niezawodnoći i niezmienności parametrów w czasie.

Oceniając wartość mechanizmu w oparciu o takie kryteria nazewnictwo schodzi na drugi plan a istotą staje się sama jakość mechanizmu. 8500 jest wysokiej jakości werkiem w mojej ocenie i śmiało może konkurować z niejednym konserwatywnie nazywanym in-housem.

#126 Użytkownik nie jest zalogowany   mylof 

• Postów 546

Napisano 05 luty 2012 - 16:17

Nic dodać, nic ująć, z tego co napisał TeJot. Ja również potwierdzam, że 8500 sprawuje się bardzo dobrze; u mnie przez ponad 4 lata użytkowania, odchyłka dobowa nie przekroczyła jeszcze nigdy 3 sekund. Rezerwa chodu de facto wynosi więcej niż 60 godzin.

#127 Użytkownik nie jest zalogowany   Maks 3 

• Postów 641
  • Hobby:motoryzacja,rajdy, jubilerstwo,
    numizmatyka,ostatnio zegarki
  • GG: 2771525

Napisano 05 luty 2012 - 16:34

Tomku mam pytanie, czy na poczet tego tematu, można jakoś hmm zrobić podgrupy,mechanizmów?
Chodzi mi o to,że np.firma "X,Y" produkuje,projektuje i wytwarza sama mechanizm In-hausa,(np JLC -przykład) a firma "Z" odkupiła mechanizm (np Tag, zmodyfikował Seiko,jeśli dobrze kojarzę)zmodyfikowała go i produkuje sama lub zleciła produkcje komuś innemu np.Eta.
Mam nadzieję,że w miarę czytelnie napisałem o co mi chodzi?...

#128 Użytkownik nie jest zalogowany   Jash 

• Postów 5575

Napisano 05 luty 2012 - 19:31

Wyświetl postUżytkownik mylof dnia 05 luty 2012 - 15:51 napisał

Omega twierdzi, że jest to ich własny mechanizm, a nie odmiana ETY. Wystarczy zajrzeć na ich stronę. Nigdzie nie spotkałem się ze stwierdzeniem firmy Omega, że 8500 to jeden z rodzajów ETY. W folderach reklamowych piszą o tym werku jako o in-house, co już rzeczywiście może budzić wątpliwości, bo pod "ich dachem" nie jest składany.
To jest mechanizm Omega 8500, a nie mechanizm ETA. Proste.

Nie wiem, co Omega twierdzi w folderach i na stronie, bo mnie to nie interesuje. Sprzedawałem tę markę półtora roku i pamiętam jak nas szkolono i co mówiono na temat tego mechanizmu, a czego zakazano mówić (że 8500 to in house). Proste. Powtórzę, że Tomek bardzo dokładnie opisał 8500 w innym temacie i ja nie mam nic więcej do dodania.
Tak na marginesie. Skoro jesteście zadowoleni to ma to dla Was jakieś znaczenie czy to in house, czy luksusowa Eta?

Użytkownik Jash edytował ten post 05 luty 2012 - 19:33

#129 Użytkownik nie jest zalogowany   mylof 

• Postów 546

Napisano 05 luty 2012 - 22:25

Wyświetl postUżytkownik Jash dnia 05 luty 2012 - 19:31 napisał

Nie wiem, co Omega twierdzi w folderach i na stronie, bo mnie to nie interesuje. Sprzedawałem tę markę półtora roku i pamiętam jak nas szkolono i co mówiono na temat tego mechanizmu, a czego zakazano mówić (że 8500 to in house). Proste. Powtórzę, że Tomek bardzo dokładnie opisał 8500 w innym temacie i ja nie mam nic więcej do dodania.
Tak na marginesie. Skoro jesteście zadowoleni to ma to dla Was jakieś znaczenie czy to in house, czy luksusowa Eta?

Nazewnictwo nie ma oczywiście większego znaczenia, ale sugerowanie, że mechanizm Omega 8500 jest jednym z rodzajów mechanizmów ETA, jest wprowadzaniem niezorientowanych czytelników w błąd. Rodzaje mechanizmów ETA są wymienione na stronie internetowej ETA. Powołujesz się na szkolenia - trochę to brzmi dziwnie, że na szkoleniach mają podobno uczyć czegoś zupełnie sprzecznego z oficjalnymi informacjami przedstawianymi na stronie internetowej Omegi oraz w katalogach tej firmy. Ja też znam autoryzowanych sprzedawców Omegi i werk 8500 jest przez nich nazywany "własnym mechanizmem Omegi 8500"; nigdy nie mówią o nim jako o jednej z ETA.
Piszesz, że 8500 jest składany w Longines. Całkiem możliwe, przecież Longines to też Swatch Group. W powstawaniu mechanizmu 8500 biorą także udział m.in. takie firmy jak Nivarox i Frederick Piguet.

Użytkownik mylof edytował ten post 05 luty 2012 - 22:26

#130 Użytkownik nie jest zalogowany   Jash 

• Postów 5575

Napisano 05 luty 2012 - 22:37

Wyświetl postUżytkownik mylof dnia 05 luty 2012 - 22:25 napisał

Nazewnictwo nie ma oczywiście większego znaczenia, ale sugerowanie, że mechanizm Omega 8500 jest jednym z rodzajów mechanizmów ETA, jest wprowadzaniem niezorientowanych czytelników w błąd. Rodzaje mechanizmów ETA są wymienione na stronie internetowej ETA. Powołujesz się na szkolenia - trochę to brzmi dziwnie, że na szkoleniach mają podobno uczyć czegoś zupełnie sprzecznego z oficjalnymi informacjami przedstawianymi na stronie internetowej Omegi oraz w katalogach tej firmy. Ja też znam autoryzowanych sprzedawców Omegi i werk 8500 jest przez nich nazywany "własnym mechanizmem Omegi 8500"; nigdy nie mówią o nim jako o jednej z ETA.
Piszesz, że 8500 jest składany w Longines. Całkiem możliwe, przecież Longines to też Swatch Group. W powstawaniu mechanizmu 8500 biorą także udział m.in. takie firmy jak Nivarox i Frederick Piguet.

A Ty dalej swoje. To nie jest wprowadzanie w błąd. To jest fakt. Idąc dalej tropem tego co napisałeś w ostatnim zdaniu, przykładowo Certina DS-1 z Etą 2824-2 to też in house, bo przecież werk wychodzi z tej samej "własnej" fabryki.

#131 Użytkownik nie jest zalogowany   sergserg 

• High-End Quartz user
  • Wyświetl galerię
  • Postów 3643
  • Hobby:inteligentne zegarki ;), a szczególnie nietuzinkowe Seiko Brightz'y, Citizeny Attesa, Oceanus'y, HEQ

Napisano 05 luty 2012 - 23:03

Ja byłbym napisał, 8500 to werk nie ETA, ale in-house TSG. Został opracowany zasobami TSG z przeznaczeniem do zegarków Omega, wyprodukowany zasobami TSG (zakłady Comadur, Nivarox, ETA i Frederick Piguet) i złożony przez TSG (prawdopodobnie w budynkach Omega).
Więc owszem, Omega może pisać że 8500 to in-house, bo Omega to TSG.

Natomiast Certina z ETA 2824-2 in-housem nie jest, bo ETA opracowała 2824 grubo przed erą TSG (w 1972r) i TSG (w tym Certina) autorstwa 2824 przypisywać sobie nie bardzo może :)
Z tego samego powodu TSG nie mogło określić Omega 2500 jako in-house (bo bazuje na ETA 2892, mechanizmie także z okresu grubo przed powstaniem TSG). Dopiero Omega 8500 to in-house TSG.

Użytkownik sergserg edytował ten post 05 luty 2012 - 23:15

#132 Użytkownik nie jest zalogowany   zbyszke 

• Maly zuczek
  • Postów 3202

Napisano 05 luty 2012 - 23:24

@TeJot: nie dajmy sie zwariowac. Jaki byl cel wprowadzenia czestotliwosci 3,5 Hz oraz mikroregulacji precyzyjnej za pomoca wkretow na balansie? IMO jeden: jak najbardziej utrudnic serwisowanie niezaleznym i slabiej wyposazonym zegarmistrzom, coby moc dluzej doic klientow. Omega nie jest tu zreszta wyjatkiem, choc nowa czestotliwosc to jest nowatorstwo.

#133 Użytkownik nie jest zalogowany   postman 

• Postów 589

Napisano 06 luty 2012 - 16:55

Wyświetl postUżytkownik sergserg dnia 05 luty 2012 - 23:03 napisał

Ja byłbym napisał, 8500 to werk nie ETA, ale in-house TSG (...).

Myślę, że to najbardziej trafne rozróżnienie spośród zaprezentowanych tutaj :lol:

Panowie, nie można zapominać, że przecież Omega jest jedynie marką (taką jak Tissot, Certina,itp), a nie niezależną firmą produkującą zegarki więc jako taka nie może produkować mechanizmów in-house.
Tak więc od czasu przejęcia Omegi przez TSG nie ma mechanizmów in-house Omegi, ale mogą powstawać mechanizmy in-house'owe od TSG. Tak jak np. 8500. Czy ten mechanizm wstawiony do Tissota (albo do dowolnego zegarka od TSG) dalej będzie in-house?. Tak, ale podobnie jak w przypadku Omegi nie będzie to in-house Tissota tylko in-house TSG. :rolleyes:

Udostępnij ten temat:

• 7 stron +
  • « Pierwsza
  • 5
  • 6
  • 7