Napisano 05 luty 2012 - 16:10
Omega podaje na swojej stronie oraz w materiałach że 8500 to własny werk in-house.
Lecz ja nie o tym.
Termin in-house rozróżniał producentów, którzy produkują własne werki od tych którzy ich nie produkują, krótko mówiąc in-house to werk zaprojektowany, wyprodukowany i używany do zegarków wytwarzanych przez tegoż samego producenta werków i zegarków.
W dzisiejszych czasach fuzji, przejęć kapitałowych i rozwiniętych struktur własnościowych fakt wykorzystania takiego zaplecza (powstałego po przejęciu) do wytworzenia werku dla konkretnego brandu (mając ich kilka w swoich strukturach) powoduje iż termin in-house się nieco zdewaluował.
Innym i znacznie ważniejszym aspektem w mojej ocenie jest fakt w jakim celu to wyróżnienie zostało kiedyś wprowadzone. Również fakt ten jest jak mi się wydaje istotą tego wątku, a zatem
wyróżnienie mechanizmu nazwaniem go in-house miało i nadal ma na celu wskazanie, iż ten właśnie mechanizm wyróżnia się na tle wielu innych:
- przemyślaną i zaprojektowaną od początku własną konstrukcją (8500 taką jest, gdyż od 2000 do 2007 roku były prowadzone prace rozwojowe w kierunku wyprodukowania własnego mechanizmu co-axial, wszystkie 202 części wyprodukowano specjalnie dla tego werku, ustalono częstotliwość balansu na 3,5Hz - po przeprowadzonych próbach większej i mniejszej - posiada pełny mostek balansu, modułową konstrukcję przygotowaną pod gmt, chrono, uzyskano 60 godzinną rezerwę chodu z 2 bębnów, bezszelestną prace rotora o efektywnym naciagu dwukierunkowym, zastosowano regulację precyzyjną za pomocą wkrętów na balansie)
- dużą precyzją i starannością wykonania (poszczególne elementy 8500 są produkowane z dokładnością do 0,006 mm, krawędzie mostków są polerowane, wahnik i mostki rodowane i wykończone szlifem wyłącznie dla tego werku Cotes de Geneve en Arabesque, wprowadzono nowoczeną formę wizualną czarne - DLC - bębny, śruby, balans oraz czerwone napisy)
- bardzo dobrymi wartościami roboczymi (mój egzemplarz 8500 w miesiącu uzyskuje średnią dokładność +1/2 sekundy/dobę, zmiany są bardzo stabilne i nie zmianiają się w czasie, do tego dochodzą świetne właściowości samego wychwytu, na którego pracę nie wpływają takie czynniki jak smarowanie, przez co zyskujemy dłuże okresy przeglądu i gwarancję niezawodnoći i niezmienności parametrów w czasie.
Oceniając wartość mechanizmu w oparciu o takie kryteria nazewnictwo schodzi na drugi plan a istotą staje się sama jakość mechanizmu. 8500 jest wysokiej jakości werkiem w mojej ocenie i śmiało może konkurować z niejednym konserwatywnie nazywanym in-housem.