Jump to content
Search In
  • More options...
Find results that contain...
Find results in...
carlito1

Klub Miłośników Zegarków Officine Panerai

Recommended Posts

5 minut temu, desmo napisał(-a):

A w moich Subach ( starym i nowym ) się da 🤔

Czyżby inna konstrukcja tam była?

A z innej beczki. W moim 111 ten dzyndzel od CG ciężko się otwiera, a w mierzonym 422 prawie bez użycia siły.

W moim 112 koronka się kręci po dociśnięciu CG. Był moczony i nie zaszkodziło mu, więc to chyba nie jest wyznacznik szczelności.

4 minuty temu, sanik napisał(-a):

Czyżby inna konstrukcja tam była?

A z innej beczki. W moim 111 ten dzyndzel od CG ciężko się otwiera, a w mierzonym 422 prawie bez użycia siły.

Może dlatego, że w niektórych jest dodatkowa rolka na końcu dźwigni dociskającej koronkę. W bazowych wersjach jej nie ma (np. w 112 i pewnie w 111). A ja tam już jestem tak skołowany, że sam nie wiem...

23 minuty temu, facecik napisał(-a):

Może dlatego, że w niektórych jest dodatkowa rolka na końcu dźwigni dociskającej koronkę. W bazowych wersjach jej nie ma (np. w 112 i pewnie w 111). A ja tam już jestem tak skołowany, że sam nie wiem...

Fakt, zapomniałem o tym 😀

5 godzin temu, beniowski napisał(-a):

Ostatni raz w salonie Panerai’a byłem rok temu we Florencji. Klientela raczej taka luksusowo ubrana. Podczas rozmowy kierowałem swoją uwagę na bardziej toolwatchowe aspekty modeli, ale sprzedawca usilnie namawiał mnie na taką wersję jak na zdjęciu. Gdy pytałem czemu mechanizmy dziwnie zakryte, o wytrzymałość zegarków itp., minę miał dość kwaśną; coś jakby chciał mi powiedzieć że Pama kupuje się dla szpanu, a nie po to aby mieć coś solidnego na nadgarstku. 

CD4DFF64-8EC8-408A-BA6E-9A84AE003888.jpeg

2A248A09-ACD6-4C08-BCE8-D9B3BF6CD5B0.jpeg

86A1762B-E963-45CA-A2BC-64E5486C570D.jpeg

Powiedział tak, ponieważ go zmyliłeś Rolexem na nadgarstku. 😜

A przypadkiem ta dźwigienka nie pełni tylko funkcji "bezpiecznika", żeby nie odciągnąć przez przypadek koronki? Czy dźwigienka zamknięta, czy otwarta, to wodoszczelność powinna być dokładnie taka sama.

8 minut temu, machlo napisał(-a):

A przypadkiem ta dźwigienka nie pełni tylko funkcji "bezpiecznika", żeby nie odciągnąć przez przypadek koronki? Czy dźwigienka zamknięta, czy otwarta, to wodoszczelność powinna być dokładnie taka sama.

WR300 przy takim "zabezpieczeniu"??? No to chyba każdy zegarek z niezakręcaną koronką powinien spełniać kryteria wodoszczelności. Docisk zastępuje opcję zakręcanej koronki. Nie może być inaczej.

17 minut temu, machlo napisał(-a):

Nie, dźwignia dociska koronkę do uszczelki. 

Posted (edited)

Hubert współczuję! Serwis w ramach reklamacji KOSZMAR! 

Gratuluję 112!

Dziś i jutro 210!

210.jpg

Edited by jimmy6

8 godzin temu, facecik napisał(-a):

Wrócił z serwisu.

IMG_20230310_0921328.thumb.jpg.e715f31341a70724808642f49a5ac501.jpg

Mam mocno mieszane uczucia. Zegarek miał luźny bezel, a zrobili mu kompletny serwis + wymiana szkła??? Bezel poprawili, ale czuję że znów się poluzuje.

IMG_20230310_0901190.thumb.jpg.525b2b41439d3e0ba48a22ad18904721.jpg

Poza tym, po dociśnięciu blokady koronka obraca się swobodnie bez żadnego oporu. Nie pamiętam czy tak było wcześniej, ale w innych luminorach, które miałem była różnica, po zablokowaniu ciężko było ją obrócić.

Miał być zegarkiem do tyrania i przede wszystkim na basen.  Zostanie zegarkiem szpanerskim (albo i nie zostanie), bo tylko do tego się nadaje.

Ja prdl co to ma byc…

Zalamujacy jest wspolczesny Panerai.

Koronka tez sie nie powinna krecic przy zamknietej zawleczce.

powodzenia!

4 godziny temu, artme napisał(-a):

No to witam ponownie... z klasykiem - a jak???!!!

Świetny luminor, jest moc w klasyce🤌🏼

16 minut temu, I_love_britney napisał(-a):

Koronka tez sie nie powinna krecic przy zamknietej zawleczce.

Nie do konca - moze sie krecic, tylko z wiekszym oporem i to nie jest nic dziwnego 😎

2 minuty temu, pepepatryk napisał(-a):

Świetny luminor, jest moc w klasyce🤌🏼

No jest - nawet od d...y strony 😁

E72ECC54-27C2-4F8E-807C-1D728E30FA2A.jpeg

1 godzinę temu, machlo napisał(-a):

Nie, koronka pod naciskiem dzwigni sporo dochodzi do koperty, czyli uszczelki dobijają do siebie.

W praktyce u mnie, po odciągnięciu dzwigni nakręcenie zegarka jest możliwe, po dociśnięciu koronka ani drgnie.

da się kręcić koronką przy zamkniętej zawleczce tylko jest to z dużym oporem. 

F0DA1A58-B3FB-4071-A66E-04AA1535586A.jpeg

No i kolega zrobił nam tu fejsbukowy czelendż …sobie też… “jak popsuć  jak najwięcej PAMów w jedno popołudnie “ 🤔

A producent uszczelek zaciera ręce…

15 minut temu, desmo napisał(-a):

No i kolega zrobił nam tu fejsbukowy czelendż …sobie też… “jak popsuć  jak najwięcej PAMów w jedno popołudnie “ 🤔

A producent uszczelek zaciera ręce…

😆

W 233 nie kręci się przy użyciu standardowej siły. 

Sam fakt że w jednym modelu to się kręci by design, a w drugim nie, poddaje pod wątpliwość sens tego wynalazku.

1dFQTya.png

6 minut temu, nicon napisał(-a):

Sam fakt że w jednym modelu to się kręci by design, a w drugim nie, poddaje pod wątpliwość sens tego wynalazku.

To może być kwestia świeżości uszczelek. Moje mają 2 lata.

Wynalazek chyba nie jest głupi, bo mało jest wpisów o utopieniu Pama.

Posted (edited)

Miałem kiedyś Fiata Grande Punto. Zapisałem się do klubu Fiata i kiedyś porównywaliśmy wersje. Moja miała mieć pewne elementy wyposażenia ale… ich nie miała. Za to niby taka sama wersja znajomego wersja z forum miała mocno różniące się wyposażenie od mojej, teoretycznie takiej samej. Zatem nie dziwcie się że jeden z was może domkniętą koronką kręcić, a drugi nie, mając teoretycznie takie samo rozwiązanie. Witajcie w świecie włoskiej technologii, gdzie nic nigdy nie jest takie samo 😂.

Edited by beniowski

15 minut temu, beniowski napisał(-a):

Miałem kiedyś Fiata Grande Punto. Zapisałem się do klubu Fiata i kiedyś porównywaliśmy wersje. Moja miała mieć pewne elementy wyposażenia ale… ich nie miała. Za to niby taka sama wersja znajomego wersja z forum miała mocno różniące się wyposażenie od mojej, teoretycznie takiej samej. Zatem

nie dziwcie się że jeden z was może domkniętą koronką kręcić, a drugi nie, mając teoretycznie takie samo rozwiązanie. Witajcie w świecie włoskiej technologi, gdzie nic nigdy nie jest takie samo 😂.

Włoskie to to było dawno temu i nie do końca takie włoskie 😜

1 minutę temu, sanik napisał(-a):

Włoskie to to było dawno temu i nie do końca takie włoskie 😜

Włoski duch im został w DNA marki, przynajmniej tak się relklamują🤣.

Godzinę temu, beniowski napisał(-a):

Włoski duch im został w DNA marki, przynajmniej tak się relklamują🤣.

Ja tego ducha wyraźnie czuję 😜

IMG_20230310_224324.jpg

10 godzin temu, nicon napisał(-a):

Największy bajer był właśnie w tym, że Pama można było nakręcać pod wodą