Jump to content
Search In
  • More options...
Find results that contain...
Find results in...
carlito1

Klub Miłośników Zegarków Officine Panerai

Recommended Posts

000. Tylko tam unitas. 

024, 025.

W dniu 22.12.2014 o 11:43, Cezar. napisał:

... mądrzy zrozumieją, a reszcie nie wytłumaczysz...

Godzinę temu, Olsen napisał(-a):

rozmiar tylko 44 , wersja najlepiej Luminor , werk ze wskazaniem na automat ale manuala nie wykluczam , tarcza tylko czarna (raczej nie kanapka) 

A dlaczego automat i nie kanapka? Bo to akurat odwrotność tego co szuka się w PAMach. 
Na Twoim miejscu popatrzyłbym również na nowsze 510, 560 oraz 390, 562, 564 jeśli ma nie być kanapki ale tam jest tarcza Tobacco i wszystkie to manualne werki. 

2 godziny temu, Olsen napisał(-a):

rozmiar tylko 44 , wersja najlepiej Luminor , werk ze wskazaniem na automat ale manuala nie wykluczam , tarcza tylko czarna (raczej nie kanapka) 

111/000/112/176/177/911/914/915/2121/1655/026/390

pewnie mozna wymieniac i wymieniac:)

wszystko powyzej to Luminory w 44mm Bettarini:)

odpowiedz sobie najpierw na pytanie czy 2 czy 3 wskazowki/pozniej jaki material koperty/destro czy normalny

i cos z tego wyklarujesz✌️

Brak kanapki i automat mocno ogranicza wybór. 

image.thumb.png.a59bb38b2ecc1e45ea10cb791c80a1d2.png

dzięki za odzew już coś się klaruję , czyli kanapka jak najbardziej i manual też , jeszcze jedno pytanie - Radiomir vs. Luminor czy to tylko kwestia tego "skobla" / zabezpieczenia koronki czy są inne poważniejsze różnice , sorka za kolejne pytanie ale jak wiecie sprzęty do tanich nie należą .....

8 minut temu, Olsen napisał(-a):

dzięki za odzew już coś się klaruję , czyli kanapka jak najbardziej i manual też , jeszcze jedno pytanie - Radiomir vs. Luminor czy to tylko kwestia tego "skobla" / zabezpieczenia koronki czy są inne poważniejsze różnice , sorka za kolejne pytanie ale jak wiecie sprzęty do tanich nie należą .....

Radiomiry nie maja crownguarda(ochrony koronki). Sa dwa typy wirelugs i zwykle uszy. 
Luminory maja crownguardy. 
Werki sa raczej te same. Poczytaj w necie/na stronie Pama.

Radek to taki garniturowiec u Pama. :D

Ma inne ucha, przeważnie WR 100. Stare Bettarini mają WR 300. I jak sam napisałeś brak osłony na koronkę. 

18 minut temu, Olsen napisał(-a):

Ja na Twoim miejscu poprzegladalbym ten watek od początku znajdziesz tam mnóstwo wiedzy. 
do tego myślę że warto zajrzeć na YouTube i wpisać sobie kilka referencji luminorow (masz je już w kilku postach wcześniej) potem zerknąć na Radiomiry (zobacz sobie np 210, 183, 380) i suby (024, 025, 1024) i to powinno bardzo pomóc w zrozumieniu najważniejszych różnic pomiędzy nimi. 

9 godzin temu, Olsen napisał(-a):

Elo , mam pytanie i prośbę zarazem do znawców tematu czyli Panerai , chciałbym zakupić jakiś model do kolekcji ale czym więcej drąże  temat tym jestem głupszy :)) , które referencję są ogólnie polecane , ewentualnie czy są referencję odradzane ??? czy każdy PAM w full secie powinien mieć dekiel/pokrywkę koperty , za wszystkie podpowiedzi i sugestie z góry dziękuję.

Jaki masz obwód nadgarstka? Standard z crownguardem (z wyłączeniem submersible) to generalnie 44m - na początek modele 000, 111, 112, ale to manualna, czyli nakręcasz. Są też większe, ale to wymaga IMO +18cm w nadgarstku.

Jak masz <17cm, to rozważ radiomiry, z drutami lub uchami - są modele 42mm. 

Sandwich vs sausage - odwieczna dyskusja... ja miałem 000 (świetny klasyk), teraz rozważałbym 112 (również klasyk, ale z kanapką). Szukaj raczej pełnego zestawu, bo jak Ci nie przypasuje, to łatwiej sprzedać  

9 godzin temu, Olsen napisał(-a):

Elo , mam pytanie i prośbę zarazem do znawców tematu czyli Panerai , chciałbym zakupić jakiś model do kolekcji ale czym więcej drąże  temat tym jestem głupszy :)) , które referencję są ogólnie polecane , ewentualnie czy są referencję odradzane ??? czy każdy PAM w full secie powinien mieć dekiel/pokrywkę koperty , za wszystkie podpowiedzi i sugestie z góry dziękuję.

Jaki masz obwód nadgarstka? Standard z crownguardem (z wyłączeniem submersible) to generalnie 44m - na początek modele 000, 111, 112, ale to manualna, czyli nakręcasz. Są też większe, ale to wymaga IMO +18cm w nadgarstku.

Jak masz <17cm, to rozważ radiomiry, z drutami lub uchami - są modele 42mm. 

Sandwich vs sausage - odwieczna dyskusja... ja miałem 000 (świetny klasyk), teraz rozważałbym 112 (również klasyk, ale z kanapką). Szukaj raczej pełnego zestawu, bo jak Ci nie przypasuje, to łatwiej sprzedać  

Oczywiście jest jeszcze król Subów w rozmiarze 44mm. Czyli 0243.

Automat, nakładane indeksy, data i śmigło.  

Edited by Dorian06

W dniu 16.02.2025 o 10:49, Olsen napisał(-a):

Koledzy już sporo doradzili

Ja bym zaczął od spotkania z którymś z kolegów lub kilkoma aby poprzymierzać i przekonać się naocznie

Jak zaprosisz na kawę to niejeden chętny się znajdzie

Zdecydowanie odradzam nowe wypusty, ze względu na ich kastrację względem starszych referencji

W zasadzie podali Ci koledzy 90% najciekawszych i najbardziej znanych modeli

Ten wątek to kopalnia wiedzy i zacząłbym również od przeczytania go od początku

Powodzenia!

"Muzyka po milczeniu najlepiej wyraża to co niewyobrażalne" Aldous Huxley (1894 - 1963)

ło matko bosko , czytam jak poradziliście wątek od początku , w sumie fajna retrospekcja ale na pewno "żodyn" ale to "żodyn" sikor nie wymagał od mła takiej analizy , Jezuuuuuuuu

7 godzin temu, Olsen napisał(-a):

ło matko bosko , czytam jak poradziliście wątek od początku , w sumie fajna retrospekcja ale na pewno "żodyn" ale to "żodyn" sikor nie wymagał od mła takiej analizy , Jezuuuuuuuu

I w zwiazku z tym bedzie to TWÓJ PIERWSZY ŚWIADOMY zakup- nasza radosc nie zna granic 😁😁😁

Żadna blyskotka, żadna biżuteria- prawdziwy zegar dla prawdziwego faceta 😉

W dniu 14.02.2025 o 20:47, Sajmonm napisał(-a):

Zmierz i pochwal się ile Ci trzyma rezerwa chodu… u mnie na początku jak kupiłem było… 10 dni emoji16.png

Wysłane z iPhone za pomocą Tapatalk

Zmierzyłem rezerwę chodu i jestem bardzo mile zaskoczony. Zatrzymał się po 11 dobach i 13 godzinach. 
Nie spodziewałem się aż tak dobrego wyniku ale przyjmuję z zadowoleniem😀

IMG_6395.jpeg

Jak miałem 8-dniowca to też robił mi niecałe 12 dni!

Jedyne co mnie zastanawia to dlaczego Panerai nie informuje o 10-dniowcu przynajmniej, skoro mają taki „zapas”? 🤷🏻

"Muzyka po milczeniu najlepiej wyraża to co niewyobrażalne" Aldous Huxley (1894 - 1963)

Dlatego, że zegarek gwarantuje zadaną przez producenta dokładność w danym zakresie rozwijania sprężyny, zwykle na samym końcu jest ona niesatysfakcjonująca.

Instagram.com/horlobby.watches

5 godzin temu, primabaleron napisał(-a):

Mr. F. :)

20231112_100715.jpg

Twoja nowość