Jump to content
Search In
  • More options...
Find results that contain...
Find results in...
carlito1

Klub Miłośników Zegarków Officine Panerai

Recommended Posts

Instynktownie, po obejrzeniu zdjęć i filmu "Klucz do wieczności" szukałem Pama z metalicznymi wskazówkami ale na Unitasie. Wizualnie bardzo mi się podoba, natomiast brak daty drażni powtarzalnie kilka razy każdego dnia. Nakręcanie przez osłonę - niezbyt wygodne. Jak na 44 mm - niesamowicie wygodny zegarek.

post-68982-0-67449600-1471293514_thumb.jpg

post-68982-0-19313200-1471293534_thumb.jpg

post-68982-0-56477000-1471295698_thumb.jpg

Edited by gustaw6666

Trzyzegarkowiec. No niestety już jednak ośmio-...

A macie koledzy zdjęcia na swoich lapach tych referencji? W sieci jest dużo ale wasze komentarze dot. odczucia emocji+ i - ....bezcenne.

:wub:  :wub:  :wub:  :wub:  :wub:  :wub: niezmiennie 359

post-35079-0-62859000-1471299425_thumb.jpg

post-35079-0-60719200-1471299818_thumb.jpg

post-35079-0-78132800-1471300732_thumb.jpg

Edited by Isle of Man

:wub:  :wub:  :wub:  :wub:  :wub:  :wub: niezmiennie 359

Swietny! :)

Jesli sie nie myle to jest wlasnie moj byly egzemplarz. Seria M nr fajny jakos 1122 czy 2211 ;) Zalatwiany przez SP nieodrzalowanego Staszka z salonu w Gstad.

Trzeba przyznac, ze przekozacki zegar!

Dzięki za fotki Isle of Man.

Dziś u kolegi przymierzałem 510 - ten też już mi się podoba.

Czy prócz Jansena ktoś ma namiary na jakieś sklepiki ( niemcy/holandia itp.)

A u Jansena co Tobie nie odpowiada? Pytam bo jestem świeżo po zakupie u nich i wrażenie ze wszechmiar pozytywne.

Włącznie z ceną, która choć może ciężko uwierzyć - w przypadku mojego modelu okazała się finalnie niższa niż najniższe ceny 631 na chrono24.

Jeszcze nic. 

Po prostu na chwilę obecną ciężko jest mi się wyrwać i podjechać do w-wy.

Pytam po prostu :czy jeszcze gdzieś indziej można porozmawiać, zapytać....

p.s. 631 to tzw. wersja "butikowa" z niebieskim logiem?

Ja ze swojej strony tez moge potwierdzic, ze pare razy udalo mi sie kupic w Jansenie taniej niz gdziekolwiek indziej w Europie, a 000 na swiecie

WR 100 akurat w praktyce nikomu w niczym nie przeszkodzi, teleskopy niestety tak :unsure:

kupię doxę sub...zawsze i każdą :)

Teleskopy czynią wymianę paska błyskawiczną i nie są w stanie się odkręcić. To wady czy zalety?

Wykręcenie tulej też jest szybkie (czy kilkanaście sekund przy wymianie paska robi różnicę? nie rozmawiamy tu o różnicy kilka s vs 15 minut)). Jeśli chodzi o wytrzymałość mechaniczną to zakręcane piny czy wciskane na przycisk są zdecydowanie bezpieczniejsze. Prawidłowo zakręcone i użytkowane się nie odkręcają, teleskopy mogą się uszkodzić z czasem, nawet takie faty jak są np. w Seiko.

Domeną Pamów były zakręcane piny lub wyjmowane i nie dziw się, że teleskopy są uważane za słabe rozwiązanie do Pama. To po prostu nie pasuje do charakteru tego zegarka. A co robi producent i co się sprzedaje - :) na to nie mamy już wpływu, niedługo pewnie będzie się bronić 7mm ultra slim pamów w rozmiarze 38mm.

Edited by eye_lip

Instagram.com/horlobby.watches

Ok, teoretycznie połączenie gwintowe jest pewne gdy użyjemy kleju. Czy za każdą wymianą paska w kontekście dopasowania do butów używacie kleju?

Dostałem cennik z jansena na interesujące mnie modele. Faktycznie wygląda to ciekawie- aczkolwiek używane modele są jak najbardziej w kręgu moich zainteresowań.

359 oraz 392 odpadają

- jak już się "PAMOWAĆ"  to w duchu historycznym  :P

Na polu walki pozostają: 005/ 1005 oraz 111/510

Edited by pawel007

Ok, teoretycznie połączenie gwintowe jest pewne gdy użyjemy kleju. Czy za każdą wymianą paska w kontekście dopasowania do butów używacie kleju?

Może i są tacy którzy używają loctite za każdym razem. Druga sprawa raczej mało miłośników pama zmienia pasek aby pasował do butów, wychodziloby że większość nosi dziurawe buty z wojskowej skóry z nitami i dziurami po szyciu, wtedy na pewno by pasowały ;) . Trzecie - wśród wielu znanych mi osobników i na forach nie spotkałem się z przypadkiem aby komuś pam się odkrecil i spadł. Może i tak się komuś zdarzyło ale wątpię aby to była częsta przypadłość. Z teleskopami nie raz była taka sytuacja w wielu zegarkach. Edited by eye_lip

Jak najbardziej przekonuje mnie to co piszesz, Filip. Natomiast nie od dziś wiadomo, że kwintesencją przyjemności z Pama jest zabawa z paskami. Wczoraj nosiłem 631 do czarnych butów i paska u spodni i nie założyłbym go do tego zestawu na starej, brązowej skórze. Przed chwilą zdjąłem pasek, trwało to jakieś 2s i od razu przyszło mi do głowy, że są teleskopy i teleskopy. Te jak najbardziej wzbudzają zaufanie. Czy ktoś zna przypadek Pama, który na oryginalnych teleskopach spadł z ręki?

post-68982-0-71054500-1471364136_thumb.jpg

Śruby rdzewieją w słonej wodzie i są problemy z ich odkręceniem. Twój Piotrek to wersja Marina może to jest uzasadnienie, ale nie wiem jak mają inne Mariny

Edited by Burns

To kolejny plus teleskopów. A powiedzcie proszę jak jest rozwiązana omawiana kwestia przy kopercie 1950?

Edited by gustaw6666

Śruby rdzewieją w słonej wodzie i są problemy z ich odkręceniem. Twój Piotrek to wersja Marina może to jest uzasadnienie, ale nie wiem jak mają inne Mariny

Luminor Marina to po prostu wersja z małą sekundą. Luminor  - dwie wskazówki. Nowe butikowe wersje mają właśnie takie teleskopy jak wkleił Piotrek. Co więcej miałem dziś od klienta 005 z nowego wypustu i też już miał teleskopy.

W kopercie 1950 są piny na przyciski, ale nie tylko bo np.  pam 104 ( automat w klasycznej kopercie luminor 44mm ) też ma piny na przyciski.

Guest Passero

Nowy PAM024 też ma teraz system szybkiej zmiany(na piny). Miałem to rozwiązanie w 312 i dawało to radę.

Wczoraj udało mi się kupić, rzutem na taśmę, ostatni wypust 000 i ma tradycyjne śrubki... to już chyba koniec prawdziwych "logobejsów" :wacko:  . To co miałeś Filip od klienta to nie był przypadkiem nowy PAM1005? Teraz logo mają referencje: 01000 i 01005 i jednak odchodzą od tradycyjnie pojętej filozofii Panerai…a szkoda :(

PS. Strona 112 może ktoś wrzuci swoją ;). Desmo?

Edited by Passero

Też pomyślałem o 112 ;)

Bartek - bardzo możliwe, nowy egzemplarz. Szkoda że idą zmiany.

Zanim desmo wrzuci swojego zajebstego 112, to ode mnie z archiwum, moja była 210, podobna w duchu prostoty:

VEvJcB1.jpg

Edited by eye_lip

Guest Passero

Jak nowy, z teleskopami to na pewno 1005…a to już nie to samo co 005, niestety. Też żałuję, że zmiany idą w tym kierunku.

Ps. 210 jest świetna, ja teraz właśnie celuję w któregoś z prostych Radiomirów ;)

Edited by Passero