Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

Verbal

Serwis zegarków ceny - koszty o których się nie mówi

Rekomendowane odpowiedzi

a jest logo IWC na drugiej stronie ? to jest oficjalna cena za pasek ???

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Ma logo i nie pytałem o żaden rabat więc chyba oficjalna cena. Leżał na wystawie więc kupiłem. Powinień być tańszy czy droższy?

nie spiesz się ....

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Normalnie pasek do IWC kosztuje ok 350-400 euro...

I.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Ja podobnie serwisuję wszystkie swoje zegarki u swojego zegarmistrza. Jeszcze nie zdarzyło się abym zapłacił za konserwację więcej niż 200zł plus koszt elementów do wymiany.

Co do pasków to chyba 50% ceny jest za wytłoczone logo firmy.

Dokładnie tak. Dzisiaj odebrałem po smarowaniu i przeglądzie Omegę i Doxę (lata 70-te) z wymianą paska (hand made) u tej ostatniej - koszt 190zł.

avid

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Czy w wypadku dokonania naprawy serwisowej w ramach gwarancji ,wymagającej wysyłki poza Polskę ,spotkaliście się z obarczaniem kosztem wysyłki klienta?

Sprawa dotyczy jednej z naszych "wielkich sieci" jubilerskich a marka pochodzi z grupy Richemont.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Czy w wypadku dokonania naprawy serwisowej w ramach gwarancji ,wymagającej wysyłki poza Polskę ,spotkaliście się z obarczaniem kosztem wysyłki klienta?

Sprawa dotyczy jednej z naszych "wielkich sieci" jubilerskich a marka pochodzi z grupy Richemont.

Tak,miałem. Firma produkująca odpowiada za serwis gwarancyjny, a nie koszty przesyłki. Grzecznością firmy jest przejęcie na siebie kosztów transportu, ale nie jest obowiązkiem. To samo dotyczy np. telewizorów, butów itd. Oczywiście mówię o producencie, a nie o sprzedającym/pośredniku/dilerze. Tu obowiązują zobowiązania zawarte pomiędzy Tobą, a bezpośrednio sprzedającym.

avid

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Taka ciekawostka a propos tego co powyżej.

Rozważam zakup zegarka w dużej sieci jubilerskiej na "A".

Rzeczony zegarek ma 5 lat gwarancji, jednak warunkiem jej utrzymania powyżej 2 lat jest wysłanie zegarka w 2 i 4 roku na przegląd do Szwajcarii.  I  w tym przypadku oczywiście nic mnie to nie kosztuje. P prostu zanoszę zegarek do salonu i tam go odbieram z powrotem. 

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

No to wychodzi na to ,że to kolejna przewaga sieci "na A "nad siecią "na K" ...

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
Gość mkuka

Witam Kolegów,

w sprawie kosztów serwisu.

Pacjent: Zenith Grande Class, Big Date, El Primero, nr ref.: 03.0520.4010, chronometr, biała tarcza, bransoleta.

Diagnoza: wymagany pełny przegląd po 6 latach (produkcja:  2008r.) plus naprawa kalendarza - błędy wskazań. (Prawdopodobnie datę ustawiano w niewłaściwym momencie (?)).

Wykonanie:  serwis zenith`a, pośrednictwo Apartu - zeg. kupiony poza ich siecią.

Koszt: 4100zł - w tym transport i ubezpieczenie = 200zł.

Czas: początek czerwca - połowa września 2014.

Roczna gwarancja zenith`a, opis wykonanych czynności, oczywiście z odnowieniem koperty i bransolety.

Wygląda jak nowy, wrócił w etui transportowym - przypomina mały futerał np. do obiektywu lub aparatu foto, zamykany na zamek błyskawiczny. Etui dla klienta oczywiście :) .

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
Koszt podstawowego przegladu Rolexa w serwisie Rolexa w USA (na ktory sklada sie: rozebranie zegarka na 'czynniki pierwsze', sprawdzenie-przemycie czesci mechanizmu, koperty i bransolety, polerka koperty i bransolety, wymiana uszczelek na nowe - zlozenie zegarka w calosc, regulacja chodu do standardu COSC i sprawdzenie czy zegarek trzyma parametry COSC) to $500-$600 z gwarancja dawana przez firme Rolex na dwa lata. Jest to cena za serwis zegarkow wykonanych ze stali, za zegarki wykonane z kruszcow szlachetnych cena za 'basic service' jest miedzy $700-$900.

Ja co prawda zadnego ze swoich Rolexow jeszcze nie serwisowalem, ale wiem ze tyle tutaj (w USA) placili za serwisowanie swoich Rolexow w serwisie firmy moi znajomi.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Dziś dostałem jeszcze trochę informacji w pewnej sieci na "A" - te pięć lat gwarancji dotyczy tylko modeli z mechanizmami firmowymi - nie obowiązuje np. w Braitlingach typu colt z mechanizmami kombinowanymi na bazie ETA - czyli wszelaki brajtki z dopiskiem B01 już jak najbardziej. Zenithy wszystkie spełniają te kryterium

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Oczywiście masz rację, chodzi tylko o mechanizm manufakturowy. Mnie on interesuje w Chronomacie.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

500 - 600 usd za Rolexa z 2 letnią gwarancją to dobra cena, jednak w Europie pewnie USD zamieni się na EUR :)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Dzwoniłem dziś do serwisu Swatch Groupy. Pani poinformowała mnie, że serwis omegi cal 8500 kosztuje 1520 PLN...

SZOK ja z rabatem za Baume Mercier, płaciłem 1250 pln z 20 procentowym rabatem za ete 2824-2 ...

Czy ktoś robił serwis Jaegera np. Master Control ???

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

1250zl za 2824.. Rozrzutny jesteś.

Instagram.com/horlobby.watches

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Przeglądy zegarków nie są tanie, ale akurat cal 8500 jest stosunkowo bardziej przystępny, za serwis moonwatcha zapłaciłem 2100 pln. Eta 2824 to jeden z popularniejszych mechanizmów o ile nie najbardziej popularny, każdy rozgarnięty zegarmistrz zrobi jego serwis bez większego problemu za ułamek tej kwoty.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

1250zl za 2824.. Rozrzutny jesteś.

Tyle zaśpiewał Apart, który wysłał go do Baume & Mercier...

Ciekawe czy to są stawki Richemont Group'y czy może marży Apartu...

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Zresztą za kontiki 4 hands zainkasowali tez ok 1300 PLN, a tam modyfikowana eta 2836  tyka.

Czy ktoś płacił inne stawki w Aparcie ?

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Raczej nie żaden szok, ceny serwisu Omegi wiszą na oficjalnej stronie cały czas, 1500 to nawet cena przed skokiem kursu franka: http://www.omegawatches.com/customer-service/watch-intervention/complete-maintenance-service-prices

Sprawdza się w sumie opinia kolegi artme który pisał że zazwyczaj serwis to około 10% ceny sklepowej zegarka.

@orlis: Za speediego zapłaciłeś więcej bo serwis chrono jest o ok. 170CHF droższy.

ależ ja to wiem :)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Za to w szoku jestem, ile kosztuje serwis kwarca...250 PLN mniej, niż inhousowy automat???

I'm not myself, but not dead and not for sale...

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Sam serwis mechanizmu w tej cenie jest znikomy :-) większa cześć to całkowite odnowienie koperty i bransolety, zryczaltowany koszt wymiany szkła, wskazówek,przycisków,koronki, uszczelki itp itd. Wniosek: lepiej zajechany zegarek dać na serwis ;)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

OK, ale zapewne przy automacie robią to samo, wiec zostaje niewielka różnica na serwis mechanizmu.

W sumie jak się popatrzy na cenę zegarka i serwisu z jednej strony, a zakres przeglądu z drugiej, to uważam ze ceny są całkiem odpowiednie,

I'm not myself, but not dead and not for sale...

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

No tak, wiele osób nie wie, ze taki jest zakres i to już od Longinesa poczynając, gdzie takie rzeczy są robione dla automatów których pelny serwis to trochę ponad 700 zł.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Serwis Submarinera (pelny przeglad po 5-6 latach ze sprawdzeniem wodoszczelnosci i 2 letnia gwarancja na usluge) u Pieskiewicza 3.100pln a w Kruku kolo 2.000pln - no rozbieznosci maja kosmiczne :blink:

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.

• Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

Umieściliśmy na Twoim urządzeniu pliki cookie, aby pomóc Ci usprawnić przeglądanie strony. Możesz dostosować ustawienia plików cookie, w przeciwnym wypadku zakładamy, że wyrażasz na to zgodę.