Jump to content
Search In
  • More options...
Find results that contain...
Find results in...
albiNOS 01

Broń palna, strzelanie i nie tylko.

Recommended Posts

3 godziny temu, loco50 napisał(-a):

Założony 

DSC_1435.JPG

Pora na strzelnicę.

Pora. Myślę, że po niedzieli. Razem z Victorem na Beretcie ARX 100

3500 to netto. 4400 do oddania to jak za DB to żadne halo. 

Aha, a to ok

Nie broń, ale klimaty okołobroniowe. Mkl nie śmiej się- to tylko do ok. 1100 m😁. Fajna zabawka. 

DSC_1430.JPG

DSC_1431.JPG

Posted (edited)

A jak w temacie około to nowy zakup 

IMG_20230819_132930.jpg

Pare spostrzeżeń:

- po sprawdzeniu jakości obrazu różnych no name, a nawet "name" takie jak delta optical w cenie do paru stów to mamy mydło

- z tych tańszych nawet jak jest deklarowane powiększenie że przykładowo 10x to porównując do innych droższych 10x to ja tego 10x w tańszym sprzęcie nie widzę, widzę nastomiast ewidentnie mniej plus mydło

- z ciekawości porównałem współczesny zakup ze "starą dobrą radziecką wojskową optyką" co to gniotsa nie łamiotsa i wyszło mi nadal że to co zakupiłem daje obraz ostrzejszy i jaśniejszy.

- niestety wyszło mi zapłacić więcej niż pare stów :(  ale i tak jestem mega zadowolony.

Edited by jakubos

Vortexa lubię. Mam koli i dwie lunety biegówki. Ale chyba ulubionym staje się Bushnell. Dobry stosunek jakości do ceny. 

Od jakiegoś czasu taka. 

DSC_1436.JPG

I jeszcze jeden najnowszy nabytek od Bushnella. Powiększalnik do kolimatora ze stałym 3 x

DSC_1423.JPG

Vortexa lubię. Mam koli i dwie lunety biegówki. Ale chyba ulubionym staje się Bushnell. Dobry stosunek jakości do ceny. 
Od jakiegoś czasu taka. 

DSC_1436.thumb.JPG.f975090360e1f056db4cbc2e3e3e06f1.JPG
Busznelki są całkiem spoko. Mam malucha trophy 10x35. Moim zdaniem najlepszy stosunek cena jakość ma Bresser. Genialne wykonanie do tego optyka o wiele fajniejsza niż w busznelach.

42a8105ac327251d3e71b2e0f4bc6ead.jpg&key=7a738f0169ddd697ebff98c8bdc600ae0b6ab0017fdd1f418b809ff815fc4a1e

S20FE 5G

00c211cee761d029a044c516c473a7f4.jpgb16b50576314da734a2687143bc71d50.jpg

Mi dali za grosze przy okazji innych zakupów w militaria. pl takiego maluszka od Bushnella

DSC_1443.JPG

DSC_1444.JPG

ja od kilku lat szukam dobrego następcy za tanią ruską 12x40.

o dziwo w cenie do 1500zł nic dobrego jeszcze nie znalazłem.

Przelecoaly mi przez ręce stare zeissy i revue, polskie PZO , jakieś japońskie chyba również..  

Zawsze były jakieś mankamenty optyczne albo jakość niewiele lepsza a cena/wartość 10-krotnie wyższa.

Może trafiłem na wyjątkowo dobrą lornetkę, bo ani żółcią obrazu nie barwi, ani aberracji dużej nie ma.

Podwójne widzenie ostatnio miałem na kupionej delcie forrest II 8x40 i szybciutko odsyłałem... 

Nawet leupolda jakiegoś hamerykanskiego oddalem, bo iskrzył na gwiazdach a w słońcu abberrację dużą wykazywał..

Myślę teraz o swarowskim albo docterze,  ale chyba mam zbyt płytkie kieszenie ... 

Vortex ? 

był w planach, ale się nie osmielilem.. 

Mam dwie ruskie lornetki 

ZOMZ 12X40 oraz PORST 6x32.

Obie wyjątkowo dobre się trafiły niestety.. 

Zadra, no to może Steiner? 😁 

Ja mam jeszcze po bracie Deltę z tych dawnych wypustów i muszę powiedzieć, że jest optyka jest perfekcyjna. Minusem jest nieci większa waga. 

No właśnie jak kupiłem bressera to miałem foresta 2. Przy breserze forest miał optykę jak zabawka dla dzieci. Kolosalna różnica.

S20FE 5G

13 godzin temu, zadra napisał(-a):

ja od kilku lat szukam dobrego następcy za tanią ruską 12x40.

o dziwo w cenie do 1500zł nic dobrego jeszcze nie znalazłem.

Przelecoaly mi przez ręce stare zeissy i revue, polskie PZO , jakieś japońskie chyba również..  

Zawsze były jakieś mankamenty optyczne albo jakość niewiele lepsza a cena/wartość 10-krotnie wyższa.

Może trafiłem na wyjątkowo dobrą lornetkę, bo ani żółcią obrazu nie barwi, ani aberracji dużej nie ma.

Podwójne widzenie ostatnio miałem na kupionej delcie forrest II 8x40 i szybciutko odsyłałem... 

Nawet leupolda jakiegoś hamerykanskiego oddalem, bo iskrzył na gwiazdach a w słońcu abberrację dużą wykazywał..

Myślę teraz o swarowskim albo docterze,  ale chyba mam zbyt płytkie kieszenie ... 

Vortex ? 

był w planach, ale się nie osmielilem.. 

Mam dwie ruskie lornetki 

ZOMZ 12X40 oraz PORST 6x32.

Obie wyjątkowo dobre się trafiły niestety.. 

Używam wojskowej 7X 45 PZO. Do tej pory nie dojrzałem do wymiany. Ale ja z taką lornetką przeszedłem całe zawodowe życie, więc nie jestem może obiektywny. Jeżeli znajdziesz taką bez zeza / błąd kolimacji/ to będziesz zadowolony.

O taka Delta. Odkopałem. Robi robotę. 

DSC_1445.JPG

DSC_1446.JPG

DSC_1447.JPG

54 minuty temu, goral_ napisał(-a):

Używam wojskowej 7X 45 PZO

zdaje się, ze regulacja ostrości jest osobno na kazdym okularze - dla.mnie to minus.

6 godzin temu, loco50 napisał(-a):

Zadra, no to może Steiner

Może.. nawet niedawno ktoś gdzieś sprzedawał stenka 8x25 (chyba) w dość dostępnej cenie.. 

Ale żeby nie było,  ja nie szukam na siłę, "bo muszę kupić" .

Odpisałem swoje odczucia w związku z wcześniejszymi Waszymi postami.

Po prostu udało mi się kiedyś kupić dobrej jakości ruską optykę tanio.

Gdybym chciał teraz kupić coś wyraźnie lepszego to musiałbym wydać najpewniej powyżej 2tys złociszy. 

Najgorsze w tym wszystkim jest to, że obserwator i lornetka to specyficzne połączenie.. Nie każda dobra lornetka pasuje każdemu patrzącemu - są niuanse związane z ułożeniem oczodołów, pracą samego oka, czy ułożeniem ręki na lornetce i czasem to wszystko pasuje a czasami nie pasuje.

Dodatkowo optyka lubi być popsuta (nawet nowa) i zakup na wtórnym rynku musi być poprzedzony organoleptyczną kontrolą.

Nie zawsze przyłożenie do oka i "popatrzenie" przez lornetkę w czasie zakupu załatwia sprawę (gdyby chciało kupić się z odbiorem osobistym na jakim oleiXsie).

Z chęcią kupił bym coś ale wcześniej musiałbym kilka dni przez lornetkę popatrzec w różnym oświetleniu i różnych sytuacjach.

Dopiero wówczas wychodzi szydło z worka.

Kilka razy coś na allegro z możliwością zwrotu wziąłem i zwracałem bo oczekiwań nie spełniło albo przyszło połamane lub zezowate. 

Nie uśmiecha mi się przelewać obcej osobie prywatnej czterocyfrowe sumy bo i przy mniejszych dużo jest oszustw i kombinatoryki.. 

Czasami przejrzę ogłoszenia w nadziei że znajdę coś sensownego a szukam:

1. optycznie lepszych od obecnie posiadanych

2. lżejszej od 12x45 (bo tu ponad kilogram masy na szyi bez futerału) 

3. większe pole widzenia

Myślę, że dobre 8×40 by mogło zastąpić obie, ale mając dachówkę 6x30 i jakąś inną lornetę 10x40 w lepszej od obecnych jakości to byłbym chyba usatysfakcjonowany.

Maluda jeździ w samochodzie, w drzwiach- jest dostępna od ręki jeśli coś mnie zainteresuje w plenerze w czasie jazdy a dużą często wkładam do auta, gdy się świadomie wybieram poobserwować.

Co do optyki strzeleckiej- mam fajnego, dorosłego wiekiem burrisa.

Krzyżyk cieniutki,  optyka zgrabna, wyraźna..

Szkoda że od dekady leży nieuzywana. 

W dniu 21.08.2023 o 13:16, goral_ napisał(-a):

Używam wojskowej 7X 45 PZO. Do tej pory nie dojrzałem do wymiany.

Ja też, z podziałką artyleryjską, prawie zawsze mam ją "na stole w salonie = biurku na home office" - głównie do obserwacji lądujących / startujących samolotów, niekiedy jakiś dziwny ptak albo lis na torze służewieckim. Kilka miesięcy temu "dojrzałem do wymiany" i w sumie z nudów chciałem przejść na 12X50. Przed sklepem teleskopy.pl porównałem ją z Nikonem Action, Vortexem Diamonback i DO Chase. Nie wiem co z moim wzrokiem nie tak, ale gdy obserwowałem jakiś konkretny przedmiot w oddali (antena, komin, słup energetyczny) to nie dostrzegłem prawie żadnej różnicy. Sytuacja nie do uwierzenia, ale pomimo podjętej decyzji o wymianie wróciłem z podkulonym ogonem.

14 godzin temu, mroova napisał(-a):

pomimo podjętej decyzji o wymianie wróciłem z podkulonym ogonem

dokładnie takie same miałem odczucia porównując swoje "ruski" do wielokrotnie droższych lornetek. 

W zasadzie nie widać różnicy.. 

Dzisiejsze lombardowe znalezisko z Tampy 

IMG_0220.jpeg

IMG_0221.jpeg

IMG_0222.jpeg

ROBERT

Ocho, nieźle