Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...
News will be here
Master Yoda

Kulinaria, co jeść, jak to zrobić.....? :)

Rekomendowane odpowiedzi

Gość Szymon.

Macie panowie jakies doswiadczenie z jagniecina?

bedac dziasj na zakupach kupilem kilka niezlych kawalkow tego miesa...

nigdy nie przyzadzalem takiego miesa...

czasami jadlem tzw. lamm kotlet...

jak przygotowac to mieso i co z niego zrobic?

 

 

Ja kiedyś piekłem żeberka jagnięce z bakłażanem i Jarmużem - bardzo dobry przepis. 

 

lineczka: http://www.kwestiasmaku.com/kuchnia_angielska/zeberka_jagniece/przepis.html

Udostępnij tę odpowiedź


Odnośnik do odpowiedzi
Udostępnij na innych stronach
Gość Angelo

zeberek akurat nie mam ... ale dzieki napewno sie przyda  ;)  :)

mam kawal miesa, ale sam nie wiem dokladnie z jakiej czesci....  ;)

tak to jest jak czlowiek bierze sie za to naczym sie nie zna  :rolleyes:  ;)

ale przy malych wskazowkach dam rade...

Edytowane przez Angelo

Udostępnij tę odpowiedź


Odnośnik do odpowiedzi
Udostępnij na innych stronach

zeberek akurat nie mam ... ale dzieki napewno sie przyda  ;)  :)

mam kawal miesa, ale sam nie wiem dokladnie z jakiej czesci....  ;)

tak to jest jak czlowiek bierze sie za to naczym sie nie zna  :rolleyes:  ;)

ale przy malych wskazowkach dam rade...

Kup ziarna jałowca,świeży rozmaryn ,czerwone [wytrawne wino],czosnek ,ziele angielskie ,liść laurowy,wymieszaj z olejem ,natrzyj ,do lodówki na kilkanaście godzin......

Wiem że w "Twoim " :P  kraju łatwo dostać czerwoną kapustę [gotowaną} ,dodaj rodzynki ,zasmażkę ....idealnie pasuje do jagnięciny... :D -podawaj na ciepło.

Edytowane przez cook

Pozdrawiam, Marek

Udostępnij tę odpowiedź


Odnośnik do odpowiedzi
Udostępnij na innych stronach
Gość Angelo

Dzieki wielkie Marek  :)

Jak zrobie to pokaze efekty  -_-

Udostępnij tę odpowiedź


Odnośnik do odpowiedzi
Udostępnij na innych stronach

Jagnie (całe) smakuje najlepiej z rożna, ale takiego prawdziwego na ognisku. Najpierw oczywiście bejcujemy...


Piotr Ratyński

 

   Adhibe rationem difficultatibus. 

Udostępnij tę odpowiedź


Odnośnik do odpowiedzi
Udostępnij na innych stronach

Dostępne tylko w Mc Donalds Polska :lol: -zestaw wycieczkowy dla gimnazjalistów :lol:

post-48316-0-72108200-1418310945.jpg


Pozdrawiam, Marek

Udostępnij tę odpowiedź


Odnośnik do odpowiedzi
Udostępnij na innych stronach
Gość Szymon.

Dostępne tylko w Mc Donalds Polska :lol: -zestaw wycieczkowy dla gimnazjalistów :lol:

attachicon.gifmc donald.jpg

 

DOBRE:D

 

A wczoraj taką  wariację zrobiłem. 

Coś a'la gulasz z serc indyczych w pomidorach. Oczywiście w środku jest jeszcze cała mała cukinia, cebula i sporo czocha + ostre przyprawy (tak na meksyk zrobione troche). Jako ekperyment wrzuciłem w roli dodatkowego "wypełniacza" kostkę sojową - taki brykiecik- i podlałem trochę własnej roboty rosołem.

 

Wyszło naprawdę dobre 

 

IMG_20141210_203726.jpg

Edytowane przez Szymon_K

Udostępnij tę odpowiedź


Odnośnik do odpowiedzi
Udostępnij na innych stronach

A serca mają coś w sobie specjalnego? :) Ostatnio majstrowałem potrawkę z kurzych, ale jakoś mnie nie zachwyciło...

 

U mnie dziś jedyna słuszna ryba zwana łososiem, z pieczonymi pyrkami

 

2014-12-11_261245.jpg


Lubię małe zegarki…

Udostępnij tę odpowiedź


Odnośnik do odpowiedzi
Udostępnij na innych stronach
Gość Szymon.

A serca mają coś w sobie specjalnego? :) Ostatnio majstrowałem potrawkę z kurzych, ale jakoś mnie nie zachwyciło...

 

 

Specjalnego nic. Ja po prostu czasem lubię coś z podrobów zjeść - bardzo niedoceniane sa moim zdaniem. 

Ostatnio próbuje wątrobę wołową znaleźć gdzieś, ale jakoś mi nie wychodzi....:/

Udostępnij tę odpowiedź


Odnośnik do odpowiedzi
Udostępnij na innych stronach

A serca mają coś w sobie specjalnego? :)

 

 

Tak -miłość jest w nich :D

Tu masz kilka słówhttps://www.google.pl/url?sa=t&rct=j&q=&esrc=s&source=web&cd=2&ved=0CCgQFjAB&url=http%3A%2F%2Furodaizdrowie.pl%2Fczy-warto-jesc-podroby-watrobka-inaczej-rozne-przepisy&ei=6OaJVOPuNcfeaP7MgIAP&usg=AFQjCNFGlMgkSAAAKL2AKVNatE36mPDOIQ

 

Ostatnio próbuje wątrobę wołową znaleźć gdzieś, ale jakoś mi nie wychodzi....:/

 

Nic specjalnego...bardziej dla czworonogów się nadaje ;)

Pozostań przy drobiowej i wieprzowej....


Pozdrawiam, Marek

Udostępnij tę odpowiedź


Odnośnik do odpowiedzi
Udostępnij na innych stronach

Z wołowej wątroby przyrządzane jest meksykańskie "Higado Encebollado" i tego dania warto spróbować w dobrej meksykańskiej restauracji.,Do usmażenia w domu dużo lepsza jest wątroba cielęca.,

Udostępnij tę odpowiedź


Odnośnik do odpowiedzi
Udostępnij na innych stronach

Wątróbkę i inne podroby to ja uwielbiam pod każdą postacią i z każdego zwierza... ale serca ani razu mnie nie zachwyciły :) Nie ma nic lepszego od flaczków w dobrym rosole!

Edytowane przez vcore

Lubię małe zegarki…

Udostępnij tę odpowiedź


Odnośnik do odpowiedzi
Udostępnij na innych stronach

A ja zjadłem pyszny haggis z marchewką i rzepą. Popiłem Glenmorangie. Było miło. Szkoda, że nie piątek.

Udostępnij tę odpowiedź


Odnośnik do odpowiedzi
Udostępnij na innych stronach

U mnie właśnie sum dochodzi w piekarniku... 


Lubię małe zegarki…

Udostępnij tę odpowiedź


Odnośnik do odpowiedzi
Udostępnij na innych stronach

Z wołowej wątroby przyrządzane jest meksykańskie "Higado Encebollado" i tego dania warto spróbować w dobrej meksykańskiej restauracji.,Do usmażenia w domu dużo lepsza jest wątroba cielęca.,

 

Tylko trudno w Polsce znależć meksykańską restauracje -poza nazwą oczywiście ;)

A cielęcina -bardzo dobra,ale i bardzo trudna do zdobycia,a wątroba to już wcale :)

Dziwne w kraju rolniczym ,nie? ;)

Ale mamy kalmary,ośmiornice ,krewetki ,steki z kangura  strusia,sushi i inne  ;)

A ja zjadłem pyszny haggis z marchewką i rzepą. Popiłem Glenmorangie. Było miło. Szkoda, że nie piątek.

Haggis musi być "popity" ;) ...też lubię ,choć rzadko kosztuję...


Pozdrawiam, Marek

Udostępnij tę odpowiedź


Odnośnik do odpowiedzi
Udostępnij na innych stronach

Ja z kolei poszukuję mózgu wieprzowego. Miałem kiedyś zaprzyjaźniony sklep "na landach" jakieś 60km od Poznania, gdzie mózg kupowałem, ale się zamknął był...


Porządek na serwisie o niczym nie świadczy. Często najlepsze usługi świadczone są przez geniuszy w totalnym bałaganie…

Udostępnij tę odpowiedź


Odnośnik do odpowiedzi
Udostępnij na innych stronach

Ja z kolei poszukuję mózgu wieprzowego. Miałem kiedyś zaprzyjaźniony sklep "na landach" jakieś 60km od Poznania, gdzie mózg kupowałem, ale się zamknął był...

Idz Krzysztof do jakiegoś sklepiku firmowego-oni często mają swoje rzeżnie ,ubojnie,hurtownie....sądze że na zamówienie przywiozą [w ofercie brak bo towar mało chodliwy-podobnie mam z mózgiem cielęcym który z jajecznicą serwuje]


Pozdrawiam, Marek

Udostępnij tę odpowiedź


Odnośnik do odpowiedzi
Udostępnij na innych stronach
Gość Angelo

jak to smakuje chlopaki? mozna to do czegos porownac? 

Udostępnij tę odpowiedź


Odnośnik do odpowiedzi
Udostępnij na innych stronach

Jak kurczak :D  :D  :D ...

 

Ja panieruję w tartej bułce całe mózgi i zarumieniam na mocno rozgrzanym oleju. Podaje skropione sokiem z cytryny.

W smaku jest bardzo delikatny o konsystencji lekko galaretowatej. Ma dość długo pozostającą lekko wytrawną nutę.

Edytowane przez kiniol

Porządek na serwisie o niczym nie świadczy. Często najlepsze usługi świadczone są przez geniuszy w totalnym bałaganie…

Udostępnij tę odpowiedź


Odnośnik do odpowiedzi
Udostępnij na innych stronach
Gość Angelo

no niewiem czy bym sie odwazyl... ale jak by ktos to przyrzadzil i ladnie podal.. kto wie  ;)

Edytowane przez Angelo

Udostępnij tę odpowiedź


Odnośnik do odpowiedzi
Udostępnij na innych stronach
Gość Szymon.

 

Nic specjalnego...bardziej dla czworonogów się nadaje ;)

Pozostań przy drobiowej i wieprzowej....

 

Drobiowa to akurat syf.... Jak zrobisz krótki proces myslowy:

wątroba jest naturalnym filtrem organizmu + to czym się teraz szprycuje drób....Ja wiem że świnie też nie są nieskazitelne, ale przy drobiu to są jak okazyjni palacze zioła przy heavy userach twardych dragów.

;)

Udostępnij tę odpowiedź


Odnośnik do odpowiedzi
Udostępnij na innych stronach
Gość Angelo

.Ja wiem że świnie też nie są nieskazitelne, ale przy drobiu to są jak okazyjni palacze zioła przy heavy userach twardych dragów.

;)

:lol:  :lol:  :lol:

Udostępnij tę odpowiedź


Odnośnik do odpowiedzi
Udostępnij na innych stronach

Drobiowa to akurat syf.... Jak zrobisz krótki proces myslowy:

wątroba jest naturalnym filtrem organizmu + to czym się teraz szprycuje drób....Ja wiem że świnie też nie są nieskazitelne, ale przy drobiu to są jak okazyjni palacze zioła przy heavy userach twardych dragów.

;)

Ale to nie filtr z samochodu  :D że uje...y w smarach trzeba jeść :lol:

 

 g: 134,00 kcal Białko w 100 g: 19,00 g Węglowodany w 100 g: 0,60 g Tłuszcz w 100 g: 6,20 g

watroba-drobiowa.png

Wątróbka to znakomite źródło żelaza , dostarcza solidnej dawki cynku,  to bogactwo witamin z grupy B,bogata w białko,  jest śmiesznie tania.

Ach Ci inżynierowie i ich skróty myślowe ;)  :)

Edytowane przez cook

Pozdrawiam, Marek

Udostępnij tę odpowiedź


Odnośnik do odpowiedzi
Udostępnij na innych stronach

... a ja się zastanawiam czy wogóle z mięsa nie zrezygnować :)

Udostępnij tę odpowiedź


Odnośnik do odpowiedzi
Udostępnij na innych stronach

... a ja się zastanawiam czy wogóle z mięsa nie zrezygnować :)

Wątroba nie mięso,teściowa nie rodzina....nie wiedziałeś? :D


Pozdrawiam, Marek

Udostępnij tę odpowiedź


Odnośnik do odpowiedzi
Udostępnij na innych stronach

Dołącz do dyskusji

Możesz dodać zawartość już teraz a zarejestrować się później. Jeśli posiadasz już konto, zaloguj się aby dodać zawartość za jego pomocą.
Uwaga: Twój wpis zanim będzie widoczny, będzie wymagał zatwierdzenia moderatora.

Gość
Dodaj odpowiedź do tematu...

×   Wklejono zawartość z formatowaniem.   Usuń formatowanie

  Dozwolonych jest tylko 75 emoji.

×   Odnośnik został automatycznie osadzony.   Przywróć wyświetlanie jako odnośnik

×   Przywrócono poprzednią zawartość.   Wyczyść edytor

×   Nie możesz bezpośrednio wkleić grafiki. Dodaj lub załącz grafiki z adresu URL.


  • Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

    Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.

×
×
  • Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

Umieściliśmy na Twoim urządzeniu pliki cookie, aby pomóc Ci usprawnić przeglądanie strony. Możesz dostosować ustawienia plików cookie, w przeciwnym wypadku zakładamy, że wyrażasz na to zgodę.