Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...
News will be here
Master Yoda

Kulinaria, co jeść, jak to zrobić.....? :)

Rekomendowane odpowiedzi

Moim zdaniem ryby typu szczupak, smażymy na wysokim tłuszczu w panierce (typowej), na zdjęciu wygląda to zupełnie inaczej niżą na patelni u mnie. ;)

To prawda, ale już nie chciało mi się babrać :), w mąkę i na olej :) ( odlałem przed zdjeciem)


Pozdrawiam, Marek

Udostępnij tę odpowiedź


Odnośnik do odpowiedzi
Udostępnij na innych stronach

I już się polityka zakradła do jedzenia :)

Nie mieszajmy tych dwóch tematów :)


Deus Dona Me Vi

Udostępnij tę odpowiedź


Odnośnik do odpowiedzi
Udostępnij na innych stronach

Kurcze co by nie było to kawał świni musi być z tej świni, że aż tak duża tkanka tłuszczowa. No chyba, że tym wędzeniem zabija zapach każdego knura... tak się tylko zastanawiam, żeby nie było.

To przychodzi w takich formatach 10cm na 15 i grube na jakieś 2,5 - 3 cm przewiązane grubym konopnym sznurkiem i całe w tych czerwonych przyprawach - na zdjęciach tak grubo może wygląda 

Ja ostatnie dwa trzy lata tylko pisałem że chciałbym kupić a Pani przysyłała mi po prostu.. płaciłem później 

Jak kliknie ktoś to ona przyśle dane do wpłaty pewnie jutro jak odczyta 

A przechowuje sie w tym papierze w którym przychodzi - można w jakiejś spiżarni jak się ma ja trzymałem w lodówce - po 2-3 miesiącach dalej była dobra tylko mi lodówka trochę ją obsuszyła 

Udostępnij tę odpowiedź


Odnośnik do odpowiedzi
Udostępnij na innych stronach
Gość Kwiatek

 

 

To przychodzi w takich formatach 10cm na 15 i grube na jakieś 2,5 - 3 cm przewiązane grubym konopnym sznurkiem i całe w tych czerwonych przyprawach - na zdjęciach tak grubo może wygląda

 

A to w takim razie faktycznie wygląda na zdjęciu na grubą.

Przekonałeś mnie ;)

Udostępnij tę odpowiedź


Odnośnik do odpowiedzi
Udostępnij na innych stronach

Nie mieszajmy tych dwóch tematów :)

Oki, o świniach myślałem :)


Pozdrawiam, Marek

Udostępnij tę odpowiedź


Odnośnik do odpowiedzi
Udostępnij na innych stronach

Zgadza się Marek , ale kiedyś to świnia była po prostu świnią.

Nie było specjalizacji .

O przepraszam, ja już w latach osiemdziesiątych jako 8- czy 9-latek dorwałem się u babci do książki traktującej na ten temat i tam stojało kiej ten wół, że mięsność świni domowej w zależności od rasy wyrażona jest trzema poziomami - mięsna, mięsno-słoninowa i słoninowo- mięsna.


Trzyzegarkowiec. No niestety już jednak ośmio-...

 

Udostępnij tę odpowiedź


Odnośnik do odpowiedzi
Udostępnij na innych stronach

Zapytaj babci jakie świnie w takim razie  hodowała w tych czasach ( jeżeli hodowała, chyba że książka była przypadkowo w domowej biblioteczce) .


Deus Dona Me Vi

Udostępnij tę odpowiedź


Odnośnik do odpowiedzi
Udostępnij na innych stronach

Zabawne ale książka była choć dziadkowie nigdy świń nie hodowali :)

Natomiast książka wspominała, że w PRL dominuje jeden z tych typów, nie pamiętam który ale na pewno nie mięsny.

Edytowane przez gustaw6666

Trzyzegarkowiec. No niestety już jednak ośmio-...

 

Udostępnij tę odpowiedź


Odnośnik do odpowiedzi
Udostępnij na innych stronach

Jestem zootechnikiem z wyksztalcenia, i jak wspomnialem juz wczesniej uczono mnie o podobych rasach i rodzajach tuczu :)

A ze rolnictwo indywidualne bylo hm...rozdrobnione to kazdy pasł jak chciał ;)

Rasy pamietam to złotnicka, zlotnicka pstra, wielka biala i wielka biala zwisłoucha :)

 

P.S Dajmy spokój juz z ta słonina bo się zaczyna robic jak w jednym watku-monotematycznie ;)

Edytowane przez Master Yoda

Pozdrawiam, Marek

Udostępnij tę odpowiedź


Odnośnik do odpowiedzi
Udostępnij na innych stronach

 

P.S Dajmy spokój juz z ta słonina bo się zaczyna robic jak w jednym watku-monotematycznie ;)

Właśnie tego brakuje w tym wątku.,żeby któryś z forumowych katechetów wytłumaczył: czemu KK pozwala swoim wyznawcom wp.....lać słoninę, kiedy w piśmie stoi, żeby tego nie żreć ?

Udostępnij tę odpowiedź


Odnośnik do odpowiedzi
Udostępnij na innych stronach

może dlatego, że oni jedzą-  -choć są tacy co "żrą" sami z siebie bez potrzeby przyzwolenia.

 

Czy niebotycznie wysokiego IQ trzeba by i tu wojenek religijnych nie urządzać? 

Udostępnij tę odpowiedź


Odnośnik do odpowiedzi
Udostępnij na innych stronach

Puszka pomidorow pelatio, czosnek, pieprz, sol, łyżka oliwy,odrobina cukru, bazylia, wszystko potraktować blenderem, zredukować na wolny ogniu i sos pomidorowy gotowy ;)

Zrobione, smakowało nawet teściowej jednak trochę zmodyfikowałem. Zakupiłem pomidory w puszce z czosnkiem. Dodałem trochę bulionu, podsmażoną cebulkę i przyprawy prócz bazylii. Do smaku dodałem odrobinę cynamonu. Wyszło całkiem smacznie.

 

Napisane z Tapatalka za pomocą Xiaomi RN2

Udostępnij tę odpowiedź


Odnośnik do odpowiedzi
Udostępnij na innych stronach
Gość

Bulion i cynamon... bardzo fantazyjnie. ;)

Udostępnij tę odpowiedź


Odnośnik do odpowiedzi
Udostępnij na innych stronach

- Madzia, chodź gdzieś pójdziemy i coś zjemy.

- OK, a gdzie?

- Może do restauracji z polskim jadłem?

- Nieeee...

- Na kebaba?

- Wczoraj jadłam.

- Pizza?

- We wtorek? Absolutnie!

- No to do chińczyka.

- Nie lubię kurczaków.

- Owoce morza?

- A fe, śmierdzą...

- Burger?

- No wiesz?! Chcesz, żebym była gruba?!

- To gdzie chcesz iść?

- Wszystko jedno, Rysiek. Gdzie zaproponujesz, tam pójdziemy.


Pozdrawiam, Marek

Udostępnij tę odpowiedź


Odnośnik do odpowiedzi
Udostępnij na innych stronach
Gość

Moja słonina od pani Eulalii czeka na poczcie, bo dziś nie zdążyłem jej odebrać, a jutro wyjeżdżam służbowo i wracam dopiero w czwartek wieczorem. Jeśli jutro nie zdążę odebrać, to obawiam się, że przysmak może się zebździć, zalegając do piątku gdzieś w oddziale pocztowym.

 

EDIT: A jednak zdąrzyłem! :D

 

Przysmak super! Zrobię sobie kanapki na drogę do pociągu. ;)

 

slonina_xeno.jpg

 

Wszystko pięknie zapakowane, a pani Eulalia dołożyła jeszcze świąteczne ciasteczko - miły gest.

 

Paweł, raz jeszcze dziękuję za namiary. :)

Edytowane przez Gość

Udostępnij tę odpowiedź


Odnośnik do odpowiedzi
Udostępnij na innych stronach

:)  pachnie co ?


Ja dostałem pętko kiełbasy swojskiej takie na 15cm 

Udostępnij tę odpowiedź


Odnośnik do odpowiedzi
Udostępnij na innych stronach
Gość

Pachnie i smakuje pysznie. Teraz staram się sobie wmówić, że jak zjem 1kg, to zyskam na wadze nie więcej niż 1kg. ;):D

Udostępnij tę odpowiedź


Odnośnik do odpowiedzi
Udostępnij na innych stronach

Pachnie i smakuje pysznie. Teraz staram się sobie wmówić, że jak zjem 1kg, to zyskam na wadze nie więcej niż 1kg. ;):D

A chlib nie doliczasz ? :lol:  cebula i ogór mało ale też coś mają :P

Udostępnij tę odpowiedź


Odnośnik do odpowiedzi
Udostępnij na innych stronach

Popije i się zredukuje - zima idzie tkanka powinna być grubsza  :lol:

Udostępnij tę odpowiedź


Odnośnik do odpowiedzi
Udostępnij na innych stronach

Ja tam sobie już na gwiazdkę prezent kupiłem :P za dwa dni dojdzie to się pobawię :lol:

 

post-3361-0-42361200-1481125205_thumb.jpg

Udostępnij tę odpowiedź


Odnośnik do odpowiedzi
Udostępnij na innych stronach

Pachnie i smakuje pysznie. Teraz staram się sobie wmówić, że jak zjem 1kg, to zyskam na wadze nie więcej niż 1kg. ;):D

Wygląda apetycznie . Nie przytyjesz , no chyba że przytyjesz.


Deus Dona Me Vi

Udostępnij tę odpowiedź


Odnośnik do odpowiedzi
Udostępnij na innych stronach

Jak Wy jecie tę sloninę? Tak na surowo? To miękkie jest?

mięciutkie jak masło to słonina peklowana z przyprawami i wędzona na zimnym dymie

zawsze z kumplem przed świętami taką robimy

Udostępnij tę odpowiedź


Odnośnik do odpowiedzi
Udostępnij na innych stronach

Dołącz do dyskusji

Możesz dodać zawartość już teraz a zarejestrować się później. Jeśli posiadasz już konto, zaloguj się aby dodać zawartość za jego pomocą.
Uwaga: Twój wpis zanim będzie widoczny, będzie wymagał zatwierdzenia moderatora.

Gość
Dodaj odpowiedź do tematu...

×   Wklejono zawartość z formatowaniem.   Usuń formatowanie

  Dozwolonych jest tylko 75 emoji.

×   Odnośnik został automatycznie osadzony.   Przywróć wyświetlanie jako odnośnik

×   Przywrócono poprzednią zawartość.   Wyczyść edytor

×   Nie możesz bezpośrednio wkleić grafiki. Dodaj lub załącz grafiki z adresu URL.


  • Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

    Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.

×
×
  • Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

Umieściliśmy na Twoim urządzeniu pliki cookie, aby pomóc Ci usprawnić przeglądanie strony. Możesz dostosować ustawienia plików cookie, w przeciwnym wypadku zakładamy, że wyrażasz na to zgodę.