Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...
News will be here
Master Yoda

Kulinaria, co jeść, jak to zrobić.....? :)

Rekomendowane odpowiedzi

Mysle ze nic Ci nie bedzie Zobacz ile tej warswy ze swojego zdrapalem w ciagu kilku miesiecy. Dzis akurat robilem nowa :D Tez czasem uzywam np soku z pomaranczy, do marynaty zawsze jest wytrawna chery, bo nie mam dostepu do wina ryzowego. Nie przejmuj sie, przezyjemy :) ostatnia fotka, to jak byl nowy65291f0a8f46d0926dbe41ab1419054f.jpg7ea6e9b62b3f691277c637704eac065c.jpg86391adee4073df959de135996d1dde0.jpg

 

G6


Only Fools Do Not Fear The Sea

Udostępnij tę odpowiedź


Odnośnik do odpowiedzi
Udostępnij na innych stronach

Na tym polega tajemnica kuchni chinskiej. Gdyby tego woka nie bylo w potrawie to juz nie bylaby potrawa chinska, chinczycy gotowaliby w garach zeptera, a nie w wokach :)


Przepraszam za brak polskich znakow ale po prostu ich nie mam.

Udostępnij tę odpowiedź


Odnośnik do odpowiedzi
Udostępnij na innych stronach

Co to bedzie, co to bedzie :P0f0b6caa074e4013029e5aa99b4456bf.jpg

 

G6


Only Fools Do Not Fear The Sea

Udostępnij tę odpowiedź


Odnośnik do odpowiedzi
Udostępnij na innych stronach

Żona wynegocjowała :D1e242351c414858c988447c2d6f697f3.jpg5d33f279dc946694408779b59256cd8b.jpg1c93ff228de2b6d9dcd7e3aa6d8a2ae5.jpga3c8b3924c6a6ccee8c0e764de120581.jpg7d8b085df67426509d35d793fad34d9b.jpg482e5c5cf7529665fbfe5aa256f2568d.jpg2380ffa58c59c37dcdeb72380b141d14.jpg6ad2fd71f9c0913d8fe9fdfc4d841281.jpg

 

G6


Only Fools Do Not Fear The Sea

Udostępnij tę odpowiedź


Odnośnik do odpowiedzi
Udostępnij na innych stronach

Żona wynegocjowała :D

 

G6

O jakie pyszności! Muszę kiedyś sama spróbować. Chociaż obawiam się, że to się skończy pożarem:P U mnie dzisiaj będzie pieczona ryba:)

Edytowane przez DawPi
Nie cytujemy zdjęć.

Udostępnij tę odpowiedź


Odnośnik do odpowiedzi
Udostępnij na innych stronach

Super Maju - tylko po co zacytowałaś zdęcia z postu bezpośrednio nad Twoim. Możesz i powinnaś  cytując/edytując post wykasować zdjęcia. ;)

Udostępnij tę odpowiedź


Odnośnik do odpowiedzi
Udostępnij na innych stronach

Zawsze to jednak dwa razy więcej jedzenia :)


Przepraszam za brak polskich znakow ale po prostu ich nie mam.

Udostępnij tę odpowiedź


Odnośnik do odpowiedzi
Udostępnij na innych stronach

Ja niedawno Pad Thai z krewetkami robiłem ;)

cvOm9DGh.jpg

Edytowane przez Szymon.

Instagram: @my.nickname.was.taken

Udostępnij tę odpowiedź


Odnośnik do odpowiedzi
Udostępnij na innych stronach

U mnie dzisiaj w ramach przekąski przegrzebki z puree z batatów i rozmarynu.2eca61e9b92e4bb6ba11921614507c44.jpg

 

Wysłane z mojego HUAWEI VNS-L21 przy użyciu Tapatalka

Udostępnij tę odpowiedź


Odnośnik do odpowiedzi
Udostępnij na innych stronach

Świeże ??


Only Fools Do Not Fear The Sea

Udostępnij tę odpowiedź


Odnośnik do odpowiedzi
Udostępnij na innych stronach

Świeże ??

Owszem.

 

Wysłane z mojego HUAWEI VNS-L21 przy użyciu Tapatalka

Udostępnij tę odpowiedź


Odnośnik do odpowiedzi
Udostępnij na innych stronach

Gdzie kupowałeś ???


Only Fools Do Not Fear The Sea

Udostępnij tę odpowiedź


Odnośnik do odpowiedzi
Udostępnij na innych stronach

W Piotrze i Pawle są np.


I'm not myself, but not dead and not for sale...

Udostępnij tę odpowiedź


Odnośnik do odpowiedzi
Udostępnij na innych stronach

U mnie na wsi nie ma :( W marko bywają, ale makro zamknęli heh. Jak bym mieszkał w dużym mieście, to chyba bym z kuchni nie wychodził mając dostęp do szerszej gamy produktów :)


Only Fools Do Not Fear The Sea

Udostępnij tę odpowiedź


Odnośnik do odpowiedzi
Udostępnij na innych stronach

W makro kupuję vongole - polecam.

Muszle św. Jakuba raczej cieżko u nas kupić.


I'm not myself, but not dead and not for sale...

Udostępnij tę odpowiedź


Odnośnik do odpowiedzi
Udostępnij na innych stronach

Zdaje sobie sprawę, dlatego zacząłem drążyć temat jak zobaczyłem, że je pichcił. Dziwi mnie, bo naprawdę w Polsce można kupić mnóstwo świeżych skorupiaków i mięczaków, a te dalej trudno dostać, mimo iż są odławiane również w Europie i w jej zachodniej części są pospolitym produktem.


Only Fools Do Not Fear The Sea

Udostępnij tę odpowiedź


Odnośnik do odpowiedzi
Udostępnij na innych stronach

Zdaje sobie sprawę, dlatego zacząłem drążyć temat jak zobaczyłem, że je pichcił. Dziwi mnie, bo naprawdę w Polsce można kupić mnóstwo świeżych skorupiaków i mięczaków, a te dalej trudno dostać, mimo iż są odławiane również w Europie i w jej zachodniej części są pospolitym produktem.

W Makro kupiłem w Rzeszowie, ale nawet w Makro pierwszy raz trafiłem. Ostrygi często, inne muszle wielokrotnie, świeże krewetki, ale z Jakubami jest ciężko rzeczywiście, a są świetne.

Ciężko tylko z obieraniem. Ich "smród" jest zatrważający...

 

Wysłane z mojego HUAWEI VNS-L21 przy użyciu Tapatalka

Udostępnij tę odpowiedź


Odnośnik do odpowiedzi
Udostępnij na innych stronach

Nigdy nie jadłem przegrzebków - dobre to to? zapach, smak pod co podchodzi? 

Udostępnij tę odpowiedź


Odnośnik do odpowiedzi
Udostępnij na innych stronach

Nigdy nie jadłem przegrzebków - dobre to to? zapach, smak pod co podchodzi?

Małż. Po usmażeniu bardzo delikatny, mięsisty. Nie "glutowaty" jak większość muszli. Konsystencję porównałbym chyba do polędwicy wołowej, ale ciężko znaleźć dobre odniesienie. Mój ulubiony skorupiak.

Smak dość neutralny - zależy jak przyprawisz. Zapach podobnie. Delikatna morska nuta.

 

Wysłane z mojego HUAWEI VNS-L21 przy użyciu Tapatalka

Edytowane przez msokol19

Udostępnij tę odpowiedź


Odnośnik do odpowiedzi
Udostępnij na innych stronach

Dzięki - będzie okazja to się pokuszę najwyżej pies dokończy bo ja to wrażliwe podniebienie mam - ale kalmarki czy krewetki to zajadam ze smakiem 

Udostępnij tę odpowiedź


Odnośnik do odpowiedzi
Udostępnij na innych stronach

Dzięki - będzie okazja to się pokuszę najwyżej pies dokończy bo ja to wrażliwe podniebienie mam - ale kalmarki czy krewetki to zajadam ze smakiem

To to będzie Ci tym bardziej smakować. Jest o wiele subtelniejszy i wyszukany. Mistrzostwo świata.

 

Wysłane z mojego HUAWEI VNS-L21 przy użyciu Tapatalka

Udostępnij tę odpowiedź


Odnośnik do odpowiedzi
Udostępnij na innych stronach

 

 

Mój ulubiony skorupiak.

 

 

Mięczak

 

G6


Only Fools Do Not Fear The Sea

Udostępnij tę odpowiedź


Odnośnik do odpowiedzi
Udostępnij na innych stronach

Mięczak

 

G6

Oczywiście. Zawsze byłem marny z biologii. Mięczak w skorupce

 

Wysłane z mojego HUAWEI VNS-L21 przy użyciu Tapatalka

Udostępnij tę odpowiedź


Odnośnik do odpowiedzi
Udostępnij na innych stronach

Dołącz do dyskusji

Możesz dodać zawartość już teraz a zarejestrować się później. Jeśli posiadasz już konto, zaloguj się aby dodać zawartość za jego pomocą.
Uwaga: Twój wpis zanim będzie widoczny, będzie wymagał zatwierdzenia moderatora.

Gość
Dodaj odpowiedź do tematu...

×   Wklejono zawartość z formatowaniem.   Usuń formatowanie

  Dozwolonych jest tylko 75 emoji.

×   Odnośnik został automatycznie osadzony.   Przywróć wyświetlanie jako odnośnik

×   Przywrócono poprzednią zawartość.   Wyczyść edytor

×   Nie możesz bezpośrednio wkleić grafiki. Dodaj lub załącz grafiki z adresu URL.


  • Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

    Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.

×
×
  • Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

Umieściliśmy na Twoim urządzeniu pliki cookie, aby pomóc Ci usprawnić przeglądanie strony. Możesz dostosować ustawienia plików cookie, w przeciwnym wypadku zakładamy, że wyrażasz na to zgodę.