Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...
News will be here
Master Yoda

Kulinaria, co jeść, jak to zrobić.....? :)

Rekomendowane odpowiedzi

Czy mniejsze to nie wiem, może trochę łatwiej się je myje, na pewno soki wychodzą bardziej wartościowe niż z sokowirówki.

WINSTAR, niej jest zła.   


"You may delay but time will not" Benjamin Franklin

Udostępnij tę odpowiedź


Odnośnik do odpowiedzi
Udostępnij na innych stronach

Zelmer JuiceMaker używam i polecam


Porządek na serwisie o niczym nie świadczy. Często najlepsze usługi świadczone są przez geniuszy w totalnym bałaganie…

Udostępnij tę odpowiedź


Odnośnik do odpowiedzi
Udostępnij na innych stronach

Nie wiem jak to nazwać inaczej jak nie oszustwo - mrożona ryba (mintaj)

w połowie to lód który widać celowo został napanierowany aby podbić wagę

:(

post-68206-0-29843900-1553241311_thumb.jpg

post-68206-0-79055400-1553241318_thumb.jpg

Udostępnij tę odpowiedź


Odnośnik do odpowiedzi
Udostępnij na innych stronach

Tak się robi pieniądze... ;)


Porządek na serwisie o niczym nie świadczy. Często najlepsze usługi świadczone są przez geniuszy w totalnym bałaganie…

Udostępnij tę odpowiedź


Odnośnik do odpowiedzi
Udostępnij na innych stronach

Woda w cenie mintaja.....

Udostępnij tę odpowiedź


Odnośnik do odpowiedzi
Udostępnij na innych stronach

A potem się można dziwić, dlaczego ryba zamiast smażonej wychodzi ugotowana ;)

Udostępnij tę odpowiedź


Odnośnik do odpowiedzi
Udostępnij na innych stronach

nazywamy to glazurowaniem ryby, nawet niektórzy taki zawód mają :) niestety twój przykład to patologia, chodź bardzo popularna, ale samo uczciwe glazurowanie jest dobre i potrzebne, zabezpiecza w transporcie, odcina dostęp powierza przedłużając trwałość, dzięki temu w przeciwieństwie do poprostu zamrożonej, mamy ładniejszy i świeższy kawałek ryby. Jeżeli dobrze pamiętam rozmowę parę lat temu z takim jednym pracującym w przetwórni, to powinniśmy mówić o przybytku masy ~10%, no ale to się u Pawła nie udało ;)

Udostępnij tę odpowiedź


Odnośnik do odpowiedzi
Udostępnij na innych stronach

Ryba rozmroziła się .... tonie w wodzie

Żona wściekła bo juz kiedyś się z taką mierzyła i rozpada się na patelni nie da się jej usmażyć i podać w kawałku

 

 

 

Chyba frytki będą na obiad z surówką :( 

Nie pojem sobie - a jak nie pojem to jestem zły <_<

Udostępnij tę odpowiedź


Odnośnik do odpowiedzi
Udostępnij na innych stronach

nazywamy to glazurowaniem ryby, nawet niektórzy taki zawód mają :) niestety twój przykład to patologia, chodź bardzo popularna, ale samo uczciwe glazurowanie jest dobre i potrzebne, zabezpiecza w transporcie, odcina dostęp powierza przedłużając trwałość, dzięki temu w przeciwieństwie do poprostu zamrożonej, mamy ładniejszy i świeższy kawałek ryby. Jeżeli dobrze pamiętam rozmowę parę lat temu z takim jednym pracującym w przetwórni, to powinniśmy mówić o przybytku masy ~10%, no ale to się u Pawła nie udało ;)

Prawda, zapobiega to tez tzw. ususczce czyli wydzielaniu sie wody z produktu w procesie mrozenia. W przypadku miesa to jest 1-3%, ale w przypadku ryb o ile dobrze pamietam moze dochodzic do 8% i mniej wiecej taka naklada sie glazure. W Pawla przypadku chyba jednak ktos troche przecholowal :)


Przepraszam za brak polskich znakow ale po prostu ich nie mam.

Udostępnij tę odpowiedź


Odnośnik do odpowiedzi
Udostępnij na innych stronach

No to trzeba zrobić pulpety rybne i po sprawie...


Porządek na serwisie o niczym nie świadczy. Często najlepsze usługi świadczone są przez geniuszy w totalnym bałaganie…

Udostępnij tę odpowiedź


Odnośnik do odpowiedzi
Udostępnij na innych stronach

A ja dzis wieczorem lekkostrawna sałatke z boczniaków i piersi kurczaka sobie zrobie- a co! I do tego portera z kormorana :-)

Udostępnij tę odpowiedź


Odnośnik do odpowiedzi
Udostępnij na innych stronach

Macie jakieś proste przepisy na deser dla dwojga? Chciałbym przygotować coś dla dziewczyny ale nie mam weny. Dodam również, że mistrzem kulinarnym niestety ale nie jestem :P 

Udostępnij tę odpowiedź


Odnośnik do odpowiedzi
Udostępnij na innych stronach

Mamy, ale musiałbym zajrzeć do mojego kajeciku - czyli dopiero dziś wieczorem... mam tez przepis na wypasie na semifreddo z nugatem, ale tam jest srania się na pół dnia

 

(I będziesz mieć też porcji dla całej rodziny dziewczyny albo dla kilku dziewczyn )

 

Wysłane z iPhone za pomocą Tapatalk

Edytowane przez Szyszkops

Udostępnij tę odpowiedź


Odnośnik do odpowiedzi
Udostępnij na innych stronach

To może lepiej i taniej kupić po prostu banana ? :)


Przepraszam za brak polskich znakow ale po prostu ich nie mam.

Udostępnij tę odpowiedź


Odnośnik do odpowiedzi
Udostępnij na innych stronach

To może lepiej i taniej kupić po prostu banana ? :)

Kobeta zawsze szuka drugiego dna, jeśli zobaczy na deser banana, pomyśli, że chłopak daje do zrozumienia, że dzisiaj jest niedysponowany.... :D

Udostępnij tę odpowiedź


Odnośnik do odpowiedzi
Udostępnij na innych stronach

Informacja z pierwszej ręki. proponuję zrobić  już teraz zakupy świąteczne mięska, bo .......będzie za chwilę baaardzo drogo. Mail jaki wysyłamy do naszych odbiorców mięsa w Europie:

  Dear  Customer,

It is with regret that I have to inform You of another impending price rise w/c 6th May.

In the past 72 hours there have been unprecedented rises in the leg price ( a further 15%) across Europe as a result of Chinese demand.

To put it simply the Chinese are buying every piece of European pork they can get their hands on!

The German pig price has now risen 18% since February. The Danes have put a 50% increase on their pig this week, which is only the 2nd time in history it has gone up this much  in one go. The Chinese pig price has also risen 50% in the past 11 months with a 22%increase over the past 5 weeks and it is forecasted to double from its current position.

On current leg prices I expect a further  from 25p/kg  to  50p/kg  increase unfortunately. We will adjust this nearer the time given the market conditions.

If You require any further information , please do not hesitate to contact me.

Yours sincerely

Udostępnij tę odpowiedź


Odnośnik do odpowiedzi
Udostępnij na innych stronach

Po leżakowaniu w solance. Wyszło trochę za słone, więc na dobę do zimnej wody i do wędzenia.post-57210-1554406084,382_thumb.jpeg

 

Wysłane przy użyciu Tapatalka


"You may delay but time will not" Benjamin Franklin

Udostępnij tę odpowiedź


Odnośnik do odpowiedzi
Udostępnij na innych stronach

Informacja z pierwszej ręki. proponuję zrobić  już teraz zakupy świąteczne mięska, bo .......będzie za chwilę baaardzo drogo. Mail jaki wysyłamy do naszych odbiorców mięsa w Europie:

  Dear  Customer,

It is with regret that I have to inform You of another impending price rise w/c 6th May.

In the past 72 hours there have been unprecedented rises in the leg price ( a further 15%) across Europe as a result of Chinese demand.

To put it simply the Chinese are buying every piece of European pork they can get their hands on!

The German pig price has now risen 18% since February. The Danes have put a 50% increase on their pig this week, which is only the 2nd time in history it has gone up this much  in one go. The Chinese pig price has also risen 50% in the past 11 months with a 22%increase over the past 5 weeks and it is forecasted to double from its current position.

On current leg prices I expect a further  from 25p/kg  to  50p/kg  increase unfortunately. We will adjust this nearer the time given the market conditions.

If You require any further information , please do not hesitate to contact me.

Yours sincerely

Teraz kupują, ale zbroją się w swój własny sprzęt do przetwarzania mięsa i nie zdziwię się, kiedy nagle zwiększona produkcja na Chiny nagle napotka na maila: "Sorry, we don't need your damn expensive pork any more". I co wtedy zrobią europejscy producenci? Pewnie podniosą ceny raz jeszcze, żeby pokryć ewentualne straty związane z utratą rynku zbytu ;)

 

Trzeba przejść na wegetarianizm ;)

Udostępnij tę odpowiedź


Odnośnik do odpowiedzi
Udostępnij na innych stronach

Nie trzeba...

post-1617-0-92519900-1554562564_thumb.jpg


Co-Axial

Udostępnij tę odpowiedź


Odnośnik do odpowiedzi
Udostępnij na innych stronach

Teraz kilka godzin relaksu...

post-1617-0-96709000-1554563255_thumb.jpg


Co-Axial

Udostępnij tę odpowiedź


Odnośnik do odpowiedzi
Udostępnij na innych stronach

Dwa pierwsze białe woreczki - co w środku?


"You may delay but time will not" Benjamin Franklin

Udostępnij tę odpowiedź


Odnośnik do odpowiedzi
Udostępnij na innych stronach

Dołącz do dyskusji

Możesz dodać zawartość już teraz a zarejestrować się później. Jeśli posiadasz już konto, zaloguj się aby dodać zawartość za jego pomocą.
Uwaga: Twój wpis zanim będzie widoczny, będzie wymagał zatwierdzenia moderatora.

Gość
Dodaj odpowiedź do tematu...

×   Wklejono zawartość z formatowaniem.   Usuń formatowanie

  Dozwolonych jest tylko 75 emoji.

×   Odnośnik został automatycznie osadzony.   Przywróć wyświetlanie jako odnośnik

×   Przywrócono poprzednią zawartość.   Wyczyść edytor

×   Nie możesz bezpośrednio wkleić grafiki. Dodaj lub załącz grafiki z adresu URL.


  • Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

    Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.

×
×
  • Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

Umieściliśmy na Twoim urządzeniu pliki cookie, aby pomóc Ci usprawnić przeglądanie strony. Możesz dostosować ustawienia plików cookie, w przeciwnym wypadku zakładamy, że wyrażasz na to zgodę.