Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...
News will be here
Master Yoda

Kulinaria, co jeść, jak to zrobić.....? :)

Rekomendowane odpowiedzi

Ta Cava to brut czy jak ? Freixenet?

Teraz coś widzę że jakby prosecco?

Prosecco wytrawne bardzo dobre.

Kwiatek dzięki.

Edytowane przez satanic

Udostępnij tę odpowiedź


Odnośnik do odpowiedzi
Udostępnij na innych stronach

Tak mnie wczora z wieczora wzięło.....

 

post-6254-0-10908700-1574256029_thumb.jpegpost-6254-0-35821800-1574256051_thumb.jpeg

Udostępnij tę odpowiedź


Odnośnik do odpowiedzi
Udostępnij na innych stronach

U mnie na ogół makaron pod miliona postaci. Uwielbiam :) Jak macie jakieś sprawdzone przepisy na makarony to podzielcie się :)

Udostępnij tę odpowiedź


Odnośnik do odpowiedzi
Udostępnij na innych stronach

W sklepach drożdży brak, wcześniej uznawałem 2dniowe przedsięwzięcie kulinarne za przesadę, ale chleb na zakwasie jest po prostu tego wart! A na dole tort mojito na urodziny lubej. Kwarantanna sprzyja eksperymentom.
92948181_643555829554997_754063615702597
91602154_706316949905992_218683510902856

Udostępnij tę odpowiedź


Odnośnik do odpowiedzi
Udostępnij na innych stronach

Mój dzisiejszy wypiek, jako że drożdże są u nas dostępne, to na drożdżach. Pszenno - żytni, na maślance z garścią otrębów.

post-109113-0-85534100-1586892384_thumb.jpgpost-109113-0-93499700-1586892409_thumb.jpg

Pozdrawiam Jacek


"Na żadnym zegarze nie znajdziesz wskazówek do życia" 

Udostępnij tę odpowiedź


Odnośnik do odpowiedzi
Udostępnij na innych stronach

Poproszę przepis.

Wysłane z mojego SM-G950F przy użyciu Tapatalka

Tu masz bazę przepisu

https://skutecznie.tv/2010/09/fenomenalnie-prosty-chleb/

Później napiszę co pozmieniałem...

Pozdrawiam Jacek

 

PS

Pierwsze chlebki piekłem wg przepisu, wyrastał ładnie, ale był ścisły i mocno spieczony. Teraz daje 0,6 kg mąki pszennej (obojętnie jakiej) i 0,4 mąki żytniej 720,ściągnąłem prosto z młyna. Dodaję tylko 1 garść otrębów pszennych, 1 jajko całe i 3 łyżki oleju. Drożdże rozpuszczam w ciepłym mleku z łyżeczką cukru i dwiema łyżkami mąki. Drożdże można mrozić, tylko na takich ciasto trochę wolniej rośnie - ok. 40 minut.

Jak drożdże zaczynają rosnąć dodaję do mąki, mieszam w misce lopatką drewnianą i pozostawiam do wyrośnięcia, przykrywam miskę ścierką lnianą. Po 20-30 minutach dobrze wyrabiam, żeby odpowietrzyć i przekladam do foremek. We foremkach ciasto rośnie ok. 20-30 minut, jak jest równo z foremką, smaruję wodą i nacinam nożem w kratkę. Wstawiam do piekarnika na 220 stopni na 10 minut (w piekarniku jeszcze urośnie), potem zmniejszam na ok. 180-190 stopni i dalej ok. 50 minut. Wyłączam jak widzę, że ciasto odchodzi ok. pół centymetra od brzegów foremki. Zaraz wyjmuję z piekarnika i z foremki, po wyjęciu jak się popuka w spód chlebka i jest głuchy wyraźny odgłos to znaczy, że jest dobrze wypieczony.

Studzę na siatce z piekarnika, po 2-3 godzinach można przekroić, ale będzie jeszcze ciepły.

Uwielbiam ten wspaniały zapach, który rozchodzi się po całym domu podczas pieczenia.

Ta odrobina octu dodana do ciasta daje faktycznie posmak jakby był na zakwasie.

Tu dzisiejszy wypiek, świeżo wyjęty z pieca... post-109113-0-56172600-1587147795_thumb.jpg

Smacznego, pozdrawiam Jacek

 

PS

Poprzedni był na maślance, zamiast wody dodałem maślanki.

W tym wypieku tylko mleko do drożdży i woda.

Edytowane przez JASI

"Na żadnym zegarze nie znajdziesz wskazówek do życia" 

Udostępnij tę odpowiedź


Odnośnik do odpowiedzi
Udostępnij na innych stronach

Dziękuję, na pewno przetestuję

 

Wysłane z mojego SM-G950F przy użyciu Tapatalka

Udostępnij tę odpowiedź


Odnośnik do odpowiedzi
Udostępnij na innych stronach

To proszę się pochwalić jaki wyjdzie.


"Na żadnym zegarze nie znajdziesz wskazówek do życia" 

Udostępnij tę odpowiedź


Odnośnik do odpowiedzi
Udostępnij na innych stronach

Tak jak mogę latami nie jeść chleba, tak teraz chyba wezmę się za pieczenie ;)

Udostępnij tę odpowiedź


Odnośnik do odpowiedzi
Udostępnij na innych stronach

Koniecznie do tego na deser mirabelki :)


Przepraszam za brak polskich znakow ale po prostu ich nie mam.

Udostępnij tę odpowiedź


Odnośnik do odpowiedzi
Udostępnij na innych stronach

Wędlina z piersi z indyka z szynkowaru.0c16c2e57ad8d32b327036827e21695a.jpg

Wysłane z mojego SM-G950F przy użyciu Tapatalka

Udostępnij tę odpowiedź


Odnośnik do odpowiedzi
Udostępnij na innych stronach

mało włosów...ma 


Porządek na serwisie o niczym nie świadczy. Często najlepsze usługi świadczone są przez geniuszy w totalnym bałaganie…

Udostępnij tę odpowiedź


Odnośnik do odpowiedzi
Udostępnij na innych stronach
8 godzin temu, kiniol napisał:

mało włosów...ma 

Aaaa bo Ty mówisz o golonce po Włosku ?

Ja wolę tradycyjnie z wody i ze solą tylko - do tego piwko najlepsze - niestety musiałem się zadowolić sokiem bo jeszcze jazda była

Udostępnij tę odpowiedź


Odnośnik do odpowiedzi
Udostępnij na innych stronach

Podobno dobra golonka powinna najpierw połechtać podniebienie, a następnie drapnąć przełyk, ale ja się nie znam. Golonkę jadłem 2 razy w życiu i to bez skóry :)


Przepraszam za brak polskich znakow ale po prostu ich nie mam.

Udostępnij tę odpowiedź


Odnośnik do odpowiedzi
Udostępnij na innych stronach

Dołącz do dyskusji

Możesz dodać zawartość już teraz a zarejestrować się później. Jeśli posiadasz już konto, zaloguj się aby dodać zawartość za jego pomocą.
Uwaga: Twój wpis zanim będzie widoczny, będzie wymagał zatwierdzenia moderatora.

Gość
Dodaj odpowiedź do tematu...

×   Wklejono zawartość z formatowaniem.   Usuń formatowanie

  Dozwolonych jest tylko 75 emoji.

×   Odnośnik został automatycznie osadzony.   Przywróć wyświetlanie jako odnośnik

×   Przywrócono poprzednią zawartość.   Wyczyść edytor

×   Nie możesz bezpośrednio wkleić grafiki. Dodaj lub załącz grafiki z adresu URL.


  • Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

    Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.

×
×
  • Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

Umieściliśmy na Twoim urządzeniu pliki cookie, aby pomóc Ci usprawnić przeglądanie strony. Możesz dostosować ustawienia plików cookie, w przeciwnym wypadku zakładamy, że wyrażasz na to zgodę.