Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...
News will be here
Master Yoda

Kulinaria, co jeść, jak to zrobić.....? :)

Rekomendowane odpowiedzi

Kto jeszcze nie oddał głosów na najlepsze zdjęcie edycji czerwcowej? Zapraszam!

Wystarczy kliknąć w grafikę aby przejść do wątku :) 

 

LNax8Jz.jpg

Udostępnij tę odpowiedź


Odnośnik do odpowiedzi
Udostępnij na innych stronach
W dniu 22.06.2021 o 12:49, Christo napisał(-a):

To teraz trzeba zorganizować wspólną degustację 🙂


Pomysł nie jest zły. Jest nawet dobry. Bardzo. 

Udostępnij tę odpowiedź


Odnośnik do odpowiedzi
Udostępnij na innych stronach

Jak kojarzę jesteś z Dolnego Śląska? A bywasz na tym Górnym? Zrobimy jakiś podstolik z serami i winem 😁

Udostępnij tę odpowiedź


Odnośnik do odpowiedzi
Udostępnij na innych stronach

Dziś z okazji końca roku poszliśmy z dzieciakami do restauracji, młodemu zamówiłem schabowego jak przynieśli to wiedziałem, że nie zje. 

IMG_20210625_153337~2.jpg

IMG_20210625_153501~2.jpg

Udostępnij tę odpowiedź


Odnośnik do odpowiedzi
Udostępnij na innych stronach

Moja nie może pojąć jak można połknąć coś co śmierdzi jak skarpety zdjete z nóg z zawansowaną grzybicą - no a mnie to smakuje, żonka ma odruchy wymiotne i siedzi 5 metrów ode mnie Happy Woman GIF by Kraken Images

IMG_20210705_215344.jpg

IMG_20210705_215349.jpg

Udostępnij tę odpowiedź


Odnośnik do odpowiedzi
Udostępnij na innych stronach

No ale gorgonzola nie jest jakoś bardzo mocno śmierdzącym serem, gorzej capią te z porostem pleśni. Jest świetna z sałatą, gruszkami, prażonymi orzeszkami i octem balsamicznym.


Przepraszam za brak polskich znakow ale po prostu ich nie mam.

Udostępnij tę odpowiedź


Odnośnik do odpowiedzi
Udostępnij na innych stronach

i koniecznie jakieś winko do tego zestawu zamiast piwa. Półwytrawne białe i palce lizać.


Prawda. Ludzie ją cenią, łakną jej, są nawet gotowi oddać za nią własne życie. Pod warunkiem, że nie dotyczy ich samych.

Udostępnij tę odpowiedź


Odnośnik do odpowiedzi
Udostępnij na innych stronach

Ejj.. Taki serek to wytrawne/czerwone, np. Barolo, Primitivo czy cuś podobnego


Pozdrawiam Mirek

Udostępnij tę odpowiedź


Odnośnik do odpowiedzi
Udostępnij na innych stronach

Do czerwonego bardziej pasuje twardy żółty serek z nutką orzechów i soli z cukrem.


Prawda. Ludzie ją cenią, łakną jej, są nawet gotowi oddać za nią własne życie. Pod warunkiem, że nie dotyczy ich samych.

Udostępnij tę odpowiedź


Odnośnik do odpowiedzi
Udostępnij na innych stronach

 

Zapytaj Włochów, lub Francuzów :)

 


Pozdrawiam Mirek

Udostępnij tę odpowiedź


Odnośnik do odpowiedzi
Udostępnij na innych stronach

Nie muszę. Rodowity Francuz przywiózł mi jedno i drugie oraz życzył bon appetit. Jak przypomnę sobie nazwę serków to zapodam.


Prawda. Ludzie ją cenią, łakną jej, są nawet gotowi oddać za nią własne życie. Pod warunkiem, że nie dotyczy ich samych.

Udostępnij tę odpowiedź


Odnośnik do odpowiedzi
Udostępnij na innych stronach

Ja do piwa uwielbiam parmezan krojony w cienkie paski. Mam koleżankę we Włoszech i jej mąż rodowity Włoch wyszukuje mi taki jak lubię i zresztą on lubi czyli taki co długo leżał i wewnątrz powstały takie jak by kryształki. Drogi ale pyszny, do piwa idealny. Kilogram to ponad stówkę wychodzi ale nazwy nie pamiętam 

Udostępnij tę odpowiedź


Odnośnik do odpowiedzi
Udostępnij na innych stronach

Dobry oryginalny parmezan za trochę ponad stówkę - dobra cena. :)


To jest moje zdanie i ja je całkowicie popieram.

Udostępnij tę odpowiedź


Odnośnik do odpowiedzi
Udostępnij na innych stronach

Ja nie wiem ile on płaci może więcej ale nie chcą brać od mnie czy co? nie wiem. 

Ostatni raz była 2 lata temu bo przecież pandemia 

Przywozi spory kawałek i mówi że 30 euro nawet nie wiem czy tam kilogram czy ile... na oko wszystko. 

Ale zawsze tak samo dobry. 

Opowiada że ten jej gryzie drobinkę i przednimi zębami mieli i mieli i potem jakimś winkiem popija. 

Udostępnij tę odpowiedź


Odnośnik do odpowiedzi
Udostępnij na innych stronach

Do aromatycznych i dojrzewających serów, do jakich zalicza się i Gorgonzola (Piccante) i Parmigiano Reggiano polecam Porto 😋

 

Udostępnij tę odpowiedź


Odnośnik do odpowiedzi
Udostępnij na innych stronach

Ale smaku mi narobiliście :)  Nie mam pomysłu na dzisiejszy obiad. Mam w lodówce następujące produkty:

1. kawałek surowej szynki wieprzowej

2. jedną czerwoną paprykę

3. kilka małych pomidorków

4. pół cebuli

5. koncentrat pomidorowy

6. śmietana 12%

7. serek topiony

8. butelka doskonałego czerwonego wina Campo Burgo z regionu Rioja w Hiszpanii

 

Co można z tych produktów skomponować? :)


Przemek

Udostępnij tę odpowiedź


Odnośnik do odpowiedzi
Udostępnij na innych stronach

Cebulę podsmaż, następnie mięso, sól, pieprz, jak się trochę podsmażyć dodaj trochę wina niech odpsruję, dodaj wody, podduś dodaj w międzyczasie paprykę. Jak mocno się zredukuję i mięso będzie dobre daj śmietankę i ewentualnie koncentrat jak chcesz pomidorowe, możesz dać ser topiony to dodatkowo zagęści da smaku. Na sam koniec na chwilę przekrojone na pół pomidorki. Przyprawy wiadomo, makaron tagliatelle do tego kieliszek wina i tak to widzę.

Udostępnij tę odpowiedź


Odnośnik do odpowiedzi
Udostępnij na innych stronach

Nie wiedziałem na co się zdecydować

 

D78492D0-4F4C-427D-BAC4-AB4891E5C4CF.jpeg

Udostępnij tę odpowiedź


Odnośnik do odpowiedzi
Udostępnij na innych stronach

Widzę, że jesteś normalny facet i nie katujesz się lekkimi sałatkami dla świnek morskich i królików. :)


To jest moje zdanie i ja je całkowicie popieram.

Udostępnij tę odpowiedź


Odnośnik do odpowiedzi
Udostępnij na innych stronach

Steki - w tym przypadku grillowane na bloku soli + kukuryku - nic mi więcej do szczęścia nie potrzeba ;)aa8d31f4cda85285e0a6620c6f7bfd6a.jpg

Wysłane z mojego SM-G970F przy użyciu Tapatalka

Udostępnij tę odpowiedź


Odnośnik do odpowiedzi
Udostępnij na innych stronach

Wołowina, Eger. Świetny sos chrzanowy, lekko słodki.

W kubku Egri Bikaver.

received_506870497082200.jpeg

Udostępnij tę odpowiedź


Odnośnik do odpowiedzi
Udostępnij na innych stronach

Dołącz do dyskusji

Możesz dodać zawartość już teraz a zarejestrować się później. Jeśli posiadasz już konto, zaloguj się aby dodać zawartość za jego pomocą.
Uwaga: Twój wpis zanim będzie widoczny, będzie wymagał zatwierdzenia moderatora.

Gość
Dodaj odpowiedź do tematu...

×   Wklejono zawartość z formatowaniem.   Usuń formatowanie

  Dozwolonych jest tylko 75 emoji.

×   Odnośnik został automatycznie osadzony.   Przywróć wyświetlanie jako odnośnik

×   Przywrócono poprzednią zawartość.   Wyczyść edytor

×   Nie możesz bezpośrednio wkleić grafiki. Dodaj lub załącz grafiki z adresu URL.


  • Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

    Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.

×
×
  • Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

Umieściliśmy na Twoim urządzeniu pliki cookie, aby pomóc Ci usprawnić przeglądanie strony. Możesz dostosować ustawienia plików cookie, w przeciwnym wypadku zakładamy, że wyrażasz na to zgodę.