Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...
News will be here
Master Yoda

Kulinaria, co jeść, jak to zrobić.....? :)

Rekomendowane odpowiedzi

Gość Zdun

😀 Do fantazji pieniądze nie są konieczne. Dzieciaki tego smaku nie znają. Wystarczy godzina lenistwa.

IMG_1503.jpg

IMG_1505.jpg

IMG_1506.jpg

Udostępnij tę odpowiedź


Odnośnik do odpowiedzi
Udostępnij na innych stronach
7 godzin temu, Zdun napisał(-a):

😀 Do fantazji pieniądze nie są konieczne. Dzieciaki tego smaku nie znają. Wystarczy godzina lenistwa.

IMG_1503.jpg

IMG_1505.jpg

IMG_1506.jpg

Ja owijam w folię aluminiową wtedy można jeść że skórką, ta dopiero ma smak jak się przypiecze. Smak znany, lubiany i często powtarzany w końcu życie na wsi zobowiązuje 

Udostępnij tę odpowiedź


Odnośnik do odpowiedzi
Udostępnij na innych stronach
Gość Zdun

😃 Ile kucharek, -tyle gatunków rosołu...

a poważnie - ziemniaki to taki spontan. Wolę szaszłyk z polędwicy lub klasyka.

IMG_3586.JPG

IMG_4099.JPG

Udostępnij tę odpowiedź


Odnośnik do odpowiedzi
Udostępnij na innych stronach
Gość Zdun

Jesień - czas na śliwki.😀

Śliwki w cieście, powidła, śliwki w płynie, knedle i co tam jeszcze fantazja podsunie....

Mogą też być pierogi ruskie (😀 bez śliwek😀)

 

 

 

 

 

 

IMG_2072.jpg

IMG_2079z.jpg

IMG_2089z.jpg

Udostępnij tę odpowiedź


Odnośnik do odpowiedzi
Udostępnij na innych stronach
2 godziny temu, Zdun napisał(-a):

Śliwki - ciąg dalszy...

Ale mi smaka narobiłeś 🤤

Kiedyś pewien Słowak podpowiedział mi, że u Nich robią knedle z suszonymi śliwkami - jak dla mnie super alternatywa po sezonie. 

Udostępnij tę odpowiedź


Odnośnik do odpowiedzi
Udostępnij na innych stronach
Gość Zdun
7 minut temu, Piotoman napisał(-a):

Ale mi smaka narobiłeś 🤤

Kiedyś pewien Słowak podpowiedział mi, że u Nich robią knedle z suszonymi śliwkami - jak dla mnie super alternatywa po sezonie. 

 

A to ciekawostka. Chyba u nas nikt na to nie wpadł. 😀 Jak tylko minie sezon na świeże, składam zamówienie u Szefowej Kuchni.

Z żoną zamiennie przygotowujemy posiłki. Każde z nas specjalizuje się w określonych daniach. Kluchy, pierogi, knedle, ciasta (czyli to przy czym ja bym "upudrował" całą kuchnię 😃) to specjalność lepszej połówki. Większość z reszty całego jadłospisu to nieskromnie - Ja.☺️

Udostępnij tę odpowiedź


Odnośnik do odpowiedzi
Udostępnij na innych stronach
Gość Zdun
20 minut temu, Christo napisał(-a):

Teraz brakuje jeszcze żebyś resztę przedestylował 😁

 

Ta drożdżówka ze śliwkami wymaga czasu i cierpliwości, ale myślę że wszystko jest na najlepszej drodze...Morning Monday GIF

Udostępnij tę odpowiedź


Odnośnik do odpowiedzi
Udostępnij na innych stronach

No przygotowania trwają 😜

IMG_20211223_121959.jpg

IMG_20211223_122004.jpg

IMG_20211223_122009.jpg

I po pieczeniu 

 

IMG_20211223_142847.jpg

IMG_20211223_142820.jpg

IMG_20211223_142815.jpg

Udostępnij tę odpowiedź


Odnośnik do odpowiedzi
Udostępnij na innych stronach

Bigos bigos i kiełba, łopatka, trochę kiełbasy z dzika, grzybki z okolicznych lasow... Co się nawinie..

Udostępnij tę odpowiedź


Odnośnik do odpowiedzi
Udostępnij na innych stronach
3 godziny temu, Mikas napisał(-a):

Wędzonki gotowe

Piękne i apetyczne. 

Zazdraszczam 👏🤤

Udostępnij tę odpowiedź


Odnośnik do odpowiedzi
Udostępnij na innych stronach

Moja Wigilia

IMG_20211224_164210.jpg


Kocham Zegarki i nie dlatego, że pokazują która jest godzina.

Udostępnij tę odpowiedź


Odnośnik do odpowiedzi
Udostępnij na innych stronach

5 dań, lepiej niż w większości domów 😛

Edytowane przez tessio

Udostępnij tę odpowiedź


Odnośnik do odpowiedzi
Udostępnij na innych stronach

To jest kpina. Kraj mlekiem i miodem płynący, zapasy złota jak u Azteków, gotówki nieograniczone ilości, potęga gospodarcza i wzór do naśladowania, powstały z kolan a stawki za usługi medyczne pozwalają na posiłek jaki wstyd byłoby podać w przytułku. A to wersja pro, bo wigilijna.............

Udostępnij tę odpowiedź


Odnośnik do odpowiedzi
Udostępnij na innych stronach
W dniu 10.05.2018 o 21:14, Paweł Bury. napisał(-a):

https://pl.wikipedia.org/wiki/Surstr%C3%B6mming

 

220px-Kiszony-sledz.jpg
 
Otwarta puszka surströmming w zalewie solnej.

Surströmming (szw. kiszony śledź) – szwedzki przysmak ze sfermentowanych śledzi bałtyckich. Przysmak ten jest elementem tradycyjnej szwedzkiej kuchni od XVI wieku.

Duża ilość soli jest wykorzystywana do zapobiegania gnicia ryby. Proces fermentacji trwa co najmniej 6 miesięcy co daje lekko słonawy posmak ryby i charakterystyczny silny zapach i nieco kwasowy smak.

Kiedy puszka z zawartością jest otwierana, zawartość wydziela silny i przytłaczający odór. Według japońskich badań, świeżo otwarta puszka surströmmingu ma jeden z najbardziej wstrętnych zapachów spośród dań na świecie, nawet bardziej niż podobne fermentowane rybne dania takie jak Koreańskie hongeohoe albo Japońskie kusaya[1].

 

 

😂😂😂


Miłego dnia!

Udostępnij tę odpowiedź


Odnośnik do odpowiedzi
Udostępnij na innych stronach

Temat mało popularny. 

 

NlodgvM.jpeg

 

Edytowane przez kornel91

Pozdrawiam 
Marcin/kornel91 
 

Adriatica, Ball, Casio, Certina, Christopher Ward, Citizen, Deep Blue, Glycine, Hamilton, Longines, Nethuns, Orient Star, Oris, Phoibos, Zelos

Udostępnij tę odpowiedź


Odnośnik do odpowiedzi
Udostępnij na innych stronach

Wczorajszy wypiek na kolacje

GtO73sR.jpeg 


Pozdrawiam 
Marcin/kornel91 
 

Adriatica, Ball, Casio, Certina, Christopher Ward, Citizen, Deep Blue, Glycine, Hamilton, Longines, Nethuns, Orient Star, Oris, Phoibos, Zelos

Udostępnij tę odpowiedź


Odnośnik do odpowiedzi
Udostępnij na innych stronach

Dołącz do dyskusji

Możesz dodać zawartość już teraz a zarejestrować się później. Jeśli posiadasz już konto, zaloguj się aby dodać zawartość za jego pomocą.
Uwaga: Twój wpis zanim będzie widoczny, będzie wymagał zatwierdzenia moderatora.

Gość
Dodaj odpowiedź do tematu...

×   Wklejono zawartość z formatowaniem.   Usuń formatowanie

  Dozwolonych jest tylko 75 emoji.

×   Odnośnik został automatycznie osadzony.   Przywróć wyświetlanie jako odnośnik

×   Przywrócono poprzednią zawartość.   Wyczyść edytor

×   Nie możesz bezpośrednio wkleić grafiki. Dodaj lub załącz grafiki z adresu URL.


  • Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

    Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.

×
×
  • Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

Umieściliśmy na Twoim urządzeniu pliki cookie, aby pomóc Ci usprawnić przeglądanie strony. Możesz dostosować ustawienia plików cookie, w przeciwnym wypadku zakładamy, że wyrażasz na to zgodę.