Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...
News will be here
Master Yoda

Kulinaria, co jeść, jak to zrobić.....? :)

Rekomendowane odpowiedzi

@Paweł Bury. jest pragmatyczny i tyle. Po co drążyć dalej ten temat. Poniżej link do artykułu na temat obecnej sytuacji cenowej cukru oraz cena cukru z dnia dzisiejszego z poznańskiego sklepu sieci Carrefour.

https://poradnikhandlowca.com.pl/artykuly/badanie-ile-polakow-kupilo-cukier-na-zapas/

IMG-20220728-WA0002.jpg

Edytowane przez mario1971

To jest moje zdanie i ja je całkowicie popieram.

Udostępnij tę odpowiedź


Odnośnik do odpowiedzi
Udostępnij na innych stronach

niektórzy zapobiegawczo kupowali euro po 5 zł. Bez cukru da się żyć, a jak sytuacja z węglem czy innym opałem? Realia są takie, że nie wiadomo, czy:

1. brakuje go faktycznie,

2. pośrednicy nakręcają koniunkturę, bo poczuli pieniądz,

3. sytuację spowodowały media, które żerują na każdym temacie, bo liczy się klikalność/oglądalność. 

 

Udostępnij tę odpowiedź


Odnośnik do odpowiedzi
Udostępnij na innych stronach
3 godziny temu, Paweł Bury. napisał(-a):

Ale po co to próbować ogarniać? Po co w ogóle sobie tym głowę zaprzątać?

Czy ja zwracam uwagę komuś bo 10 chlebów kupuje? Czy 5 butelek spirytusu?

Potrzebuje to kupuje....

 

Do herbaty 7 łyżeczek sypie, tylko nie mieszam bo nie lubię słodkiej 

I wracamy do sedna, bo oczywiście nikomu nic do tego co robisz  i co kupujesz, tyle tylko, że jak to robi dużo więcej osób to mamy sytuację, w której występuje sytuacja o jakiej piszemy. Ludziom się wydaje, że jakiegoś produktu nie ma, jest deficyt trzeba kupować. Kupują, ceny rosą bez racjonalnej przyczyny. Skoro cukier to produkty, do którego jest używany też podrożeją a więc dziękujemy za nakręcanie spirali. Bo cukru nie brakuje. 

Udostępnij tę odpowiedź


Odnośnik do odpowiedzi
Udostępnij na innych stronach
4 minuty temu, Adi napisał(-a):

I wracamy do sedna, bo oczywiście nikomu nic do tego co robisz  i co kupujesz, tyle tylko, że jak to robi dużo więcej osób to mamy sytuację, w której występuje sytuacja o jakiej piszemy. Ludziom się wydaje, że jakiegoś produktu nie ma, jest deficyt trzeba kupować. Kupują, ceny rosą bez racjonalnej przyczyny. Skoro cukier to produkty, do którego jest używany też podrożeją a więc dziękujemy za nakręcanie spirali. Bo cukru nie brakuje. 

 

Zawirowania z cukrem zaczęły się już dużo wcześniej niż ja kupiłem

 

 

W dniu 25.07.2022 o 17:32, mario1971 napisał(-a):

Jestem jednym z większych dystrybutorów branży FMCG w regionie, w tym cukru 1kg paczka. Problemy z dostępnością cukru trwają już od marca. Wtedy kosztował 2,70 netto, a limit zakupu był ograniczony do dwóch tirów na miesiąc, ilości trzeba było kontraktować na 2 miesiące do przodu. Większość wykupiły duże sieci spożywcze. Jeszcze w poniedziałek miałem na stanie 37t kupionych w maju (kontraktowany w kwietniu). W ciągu dwóch dni wszystko sprzedałem. Zamówień od klientów mam na parę aut. A limit zakupu 1 auto z terminem dostawy na "kiedyś". Cena zakupu o 2zł wyższa niż ta z marca pomimo tego, że to zapas z tej samej kampanii cukrowej...

 

Udostępnij tę odpowiedź


Odnośnik do odpowiedzi
Udostępnij na innych stronach

Mnie zastanawia tylko jedno , po co tym wszystkim ludziom ten cukier ? 😄

Edytowane przez Mr_X

Udostępnij tę odpowiedź


Odnośnik do odpowiedzi
Udostępnij na innych stronach
Teraz, Mr_X napisał(-a):

Mnie zastanawia tylko jedno , po co tym wszystkim ludziom ten cukier ? 😄

A po co ludziom tyle zegarków czy noży w pudełkach/szufladach? ;) 


To jest moje zdanie i ja je całkowicie popieram.

Udostępnij tę odpowiedź


Odnośnik do odpowiedzi
Udostępnij na innych stronach
17 godzin temu, petruss napisał(-a):

1ysenKEl6oweHjLD.jpg

Czytałem, że AD Rolexa tak robią i im się opłaca…bo jak nie ma cukru  to ludzie kupują co jest a jak już wystawię ten cukier to kupią go 5 razy drożej do ostatniej paczki… i jeszcze się w necie pochwalą że tacy zaradni i sklep mi zareklamują …

Udostępnij tę odpowiedź


Odnośnik do odpowiedzi
Udostępnij na innych stronach

A wracając do cukru. W zasadzie wszędzie go pełno, całe palety powystawiane  a cel osiągnięty. Nauczono nas, że 5 zł to nie drogo. 5 zł to bardzo tanio….

Udostępnij tę odpowiedź


Odnośnik do odpowiedzi
Udostępnij na innych stronach

Z mojego zapasu ani kryształek nie został 

Dziś kupione już na spokojnie 2kg

Udostępnij tę odpowiedź


Odnośnik do odpowiedzi
Udostępnij na innych stronach
Nauczono nas, że 5 zł to nie drogo. 5 zł to bardzo tanio….

to nie wątek polityczno-spiskowy ale dokładnie tak - daliśmy sobie wmówić, że to tanio, i najważniejsze że jest dostępny a my się jeszcze z tego cieszymy; straszne to :-/

Udostępnij tę odpowiedź


Odnośnik do odpowiedzi
Udostępnij na innych stronach

Gorsze bo teraz dwutlenku węgla brakuje

Piwa może nie być 

Udostępnij tę odpowiedź


Odnośnik do odpowiedzi
Udostępnij na innych stronach
Gorsze bo teraz dwutlenku węgla brakuje
Piwa może nie być 

piwo to najmniejszy problem, a cukier przy tym to tzw. pikuś

Udostępnij tę odpowiedź


Odnośnik do odpowiedzi
Udostępnij na innych stronach

Gdzie ???

 

 

 

 

 

 

 

Rybę to ja tak jadam 

20220813_171215.jpg

Udostępnij tę odpowiedź


Odnośnik do odpowiedzi
Udostępnij na innych stronach

Czasem wspominam caca (cace?) z Neseberu prosta knajpiana przegryzka do piwa   B)

 

caca.thumb.jpg.1d48774f59302c653b0d46ec86f8de07.jpg

 

tapatalked

Udostępnij tę odpowiedź


Odnośnik do odpowiedzi
Udostępnij na innych stronach
41 minut temu, Czujnik napisał(-a):

Czasem wspominam caca (cace?) z Neseberu prosta knajpiana przegryzka do piwa   B)

 

caca.thumb.jpg.1d48774f59302c653b0d46ec86f8de07.jpg

 

tapatalked

 

W Chorwacji podają je w bułce lub na talerzu i tam zwą je girice

Dobre jak ciepłe i posolone no i tylko z piwem 

A te dwie ryby powyżej na moim talerzu to orady.

 

Edytowane przez Paweł Bury.

Udostępnij tę odpowiedź


Odnośnik do odpowiedzi
Udostępnij na innych stronach
6 godzin temu, Paweł Bury. napisał(-a):

Gdzie ???

 

 

 

 

 

 

 

Rybę to ja tak jadam 

20220813_171215.jpg

Paweł, można w całości, można porcjowaną, ale skoro pytasz, to w centrum😉

Tuńczyka chyba tak nie jesz? Chyba😉

3 godziny temu, Paweł Bury. napisał(-a):

 

W Chorwacji podają je w bułce lub na talerzu i tam zwą je girice

Dobre jak ciepłe i posolone no i tylko z piwem 

A te dwie ryby powyżej na moim talerzu to orady.

 

Orady?

Edytowane przez Kurzy

Udostępnij tę odpowiedź


Odnośnik do odpowiedzi
Udostępnij na innych stronach

Dorady. 
Te małe to w Grecji Gavrosy. Mniam. Jeszcze niedawno za 4 euro talerz co dla 2 osób by starczył. 

Udostępnij tę odpowiedź


Odnośnik do odpowiedzi
Udostępnij na innych stronach
21 godzin temu, Paweł Bury. napisał(-a):

Gdzie ???

 

 

 

 

 

 

 

Rybę to ja tak jadam 

20220813_171215.jpg

To jest ryba 😆😆😆

IMG-20220804-WA0002(1).jpg

Udostępnij tę odpowiedź


Odnośnik do odpowiedzi
Udostępnij na innych stronach
2 godziny temu, Adi napisał(-a):

Dorady. 
Te małe to w Grecji Gavrosy. Mniam. Jeszcze niedawno za 4 euro talerz co dla 2 osób by starczył. 

Melodia przeszłości😀 

Na wieczór. Śmierdoli konkretnie…😀

92C625C7-01BE-4B2F-8BF4-C6A1AE92DA89.jpeg

Edytowane przez Kurzy

Udostępnij tę odpowiedź


Odnośnik do odpowiedzi
Udostępnij na innych stronach

Dołącz do dyskusji

Możesz dodać zawartość już teraz a zarejestrować się później. Jeśli posiadasz już konto, zaloguj się aby dodać zawartość za jego pomocą.
Uwaga: Twój wpis zanim będzie widoczny, będzie wymagał zatwierdzenia moderatora.

Gość
Dodaj odpowiedź do tematu...

×   Wklejono zawartość z formatowaniem.   Usuń formatowanie

  Dozwolonych jest tylko 75 emoji.

×   Odnośnik został automatycznie osadzony.   Przywróć wyświetlanie jako odnośnik

×   Przywrócono poprzednią zawartość.   Wyczyść edytor

×   Nie możesz bezpośrednio wkleić grafiki. Dodaj lub załącz grafiki z adresu URL.


  • Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

    Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.

×
×
  • Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

Umieściliśmy na Twoim urządzeniu pliki cookie, aby pomóc Ci usprawnić przeglądanie strony. Możesz dostosować ustawienia plików cookie, w przeciwnym wypadku zakładamy, że wyrażasz na to zgodę.