Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...
News will be here
Master Yoda

Kulinaria, co jeść, jak to zrobić.....? :)

Rekomendowane odpowiedzi

Gość Szymon.

Posiłek potreningowy ;)

d1a5e83e17f8e011fb14a4e204138a54.jpg

Udostępnij tę odpowiedź


Odnośnik do odpowiedzi
Udostępnij na innych stronach
Gość

Nawiążę jeszcze do tego meteorytu. Czy polędwica wieprzowa też by się nadała? Może probowaliście? Jest cieńsza i prawdopodobnie szybciej by obsychała.

 

Tylko sól i świeże powietrze?

Edytowane przez Gość

Udostępnij tę odpowiedź


Odnośnik do odpowiedzi
Udostępnij na innych stronach

Nadała by się , a co trzeba dać to napisałem na poprzedniej stronie :P

Udostępnij tę odpowiedź


Odnośnik do odpowiedzi
Udostępnij na innych stronach

U mnie dzisiaj zrobiony przeze mnie pełnoziarnisty orkisz z chrupiącą skórką:

 

DSC09982.jpg
 

Udostępnij tę odpowiedź


Odnośnik do odpowiedzi
Udostępnij na innych stronach
Gość fankaDaktarina

Mmmmm.... Ślinotok... Wygląda smakowicie!

Udostępnij tę odpowiedź


Odnośnik do odpowiedzi
Udostępnij na innych stronach
Gość Szymon.

Dzisiejsze śniadanie, czyli placki bananowe z płatkami jaglanymi i wanilią:)

 

03a8e7cc9371b97fda344505cdc1173c.jpg

Udostępnij tę odpowiedź


Odnośnik do odpowiedzi
Udostępnij na innych stronach

Dzisiejsze śniadanie, czyli placki bananowe z płatkami jaglanymi i wanilią :)

 

 

Poproszę o przepis :)

Udostępnij tę odpowiedź


Odnośnik do odpowiedzi
Udostępnij na innych stronach
Gość Szymon.

Na jedną porcje wychodzi coś takiego (moja wersja jest wpasowująca się w mój plan zywieniowy więc można zmieniać:

 

Jeden duzy banan, 70g płatków jaglanych (albo mąki, albo innych płatków), 2  całe jajka, 3 same białka (podejrzewam, że 3 całe jajka zrobią robotę) i przyprawy (ja dałem cynamon i wanilię).

 

 

Rozgniata się banana, dodaję resztę, miesza i smaży placki. Prosto i przyjemnie ;)

Udostępnij tę odpowiedź


Odnośnik do odpowiedzi
Udostępnij na innych stronach

Na jedną porcje wychodzi coś takiego (moja wersja jest wpasowująca się w mój plan zywieniowy więc można zmieniać:

 

Jeden duzy banan, 70g płatków jaglanych (albo mąki, albo innych płatków), 2  całe jajka, 3 same białka (podejrzewam, że 3 całe jajka zrobią robotę) i przyprawy (ja dałem cynamon i wanilię).

 

 

Rozgniata się banana, dodaję resztę, miesza i smaży placki. Prosto i przyjemnie ;)

Na czym smażysz, na klarowanym?

Udostępnij tę odpowiedź


Odnośnik do odpowiedzi
Udostępnij na innych stronach
Gość Szymon.

Na czym smażysz, na klarowanym?

 

Ja smażyłem na oleju kokosowym, ale masło klarowane jak najbardziej ok ;)

Udostępnij tę odpowiedź


Odnośnik do odpowiedzi
Udostępnij na innych stronach

A  dziś takie coś robię :)

ojj8ns.jpg

Udostępnij tę odpowiedź


Odnośnik do odpowiedzi
Udostępnij na innych stronach

Ja smażyłem na oleju kokosowym, ale masło klarowane jak najbardziej ok ;)

Kokosowy dodaje smaku kokosa do potrawy?

Udostępnij tę odpowiedź


Odnośnik do odpowiedzi
Udostępnij na innych stronach
Gość fankaDaktarina

Kokosowy dodaje smaku kokosa do potrawy?

Nierafinowany (czyli zdrowszy) tak. Rafinowany nie.

 

Smaka mi narobiliście tymi mięsami. Pieczeń z warzywami podano...9dbaf3be232afed868253784d73e21fc.jpg

Edytowane przez fankaDaktarina

Udostępnij tę odpowiedź


Odnośnik do odpowiedzi
Udostępnij na innych stronach

Ok, dzięki za odpowiedź.

Udostępnij tę odpowiedź


Odnośnik do odpowiedzi
Udostępnij na innych stronach

Za to wynagrodzenie to bardzo dobry zart. Nie wiem tego, ale przypuszczam, ze Marek wyciaga lepiej niz 70k brutto rocznie;), chyba ze im sie waluty pomylily

Udostępnij tę odpowiedź


Odnośnik do odpowiedzi
Udostępnij na innych stronach

Faktycznie żart.,Kilkanaście lat temu na zmywaku w New Jersey zarabiałem ponad dwa razy więcej.,W porównaniu do tego jak zap,..,lał szef kuchni w tej restauracji ,to moja robota na zmywaku wyglądała jak rozrywka. 

Udostępnij tę odpowiedź


Odnośnik do odpowiedzi
Udostępnij na innych stronach

Biorąc pod uwagę zakres obowiązków i wymagania, oraz umiejętności jakimi powinien cechować  kandydat, oferta rzeczywiście mało poważna, no chyba że będą jedli tylko naleśniki z syropem klonowym :P  ;) .

 

A co do wynagrodzenia osób pracujących na stanowisku szefa kuchni, to sprawa jest dość skomplikowana :) , wszystko zależy od "konstrukcji umowy" jeśli się jest pracownikiem najemnym [innaczej gdy szef jest przy okazji szefem ;) ].

 

Tv ostatnimi czasy zarzuca nas programami kulinarnymi, "nobilitując" kucharzy poprzez robienie z nich "celebrytów".

Większość myśli- "ten to musi zarabiać"....

Nic bardziej mylnego :D, gdyby nie "fuchy na boku", czyli, szkolenia, pokazy, warsztaty "wesoło nie jest".

["Oddaj fartucha" Michael Moran niedawno sprzedawał swoje zupki na Placu Grzybowskim w słoikach :P -o ironio]

 

W zależności od klasy lokalu, umiejętności, biorąc pod uwagę kuchnie restauracyjne, hotelowe, lokalizację są to kwoty rzędu od 3 do 15 tysięcy miesięcznie [ orientacyjnie].

Dodatkowo [konstrukcja umowy] dochodzą bonusy w postaci % od obrotu, imprez specjalnych itp...

 

Bywa że można na vintage Speedmastera zarobić w 3 dni... :)

 

Coś mi się udało naświetlić? :lol:  :lol:


Pozdrawiam, Marek

Udostępnij tę odpowiedź


Odnośnik do odpowiedzi
Udostępnij na innych stronach

Tylko nie zapomnij dodać że w naszych realiach takie posady dostaję ułamek %, reszta zarabia najniższą krajową plus premie. Zresztą jak w większości "prac". To że akurat na takim forum zebrała się grupką gdzie zarabiają ludzie większe kwoty nic nie znaczy.

Udostępnij tę odpowiedź


Odnośnik do odpowiedzi
Udostępnij na innych stronach

Z tego powodu podałem od 3 do 15 tysięcy.

 

Rezszta zalezy od umiejętnosci, lub znajomości.

Wbrew pozorom tego typu oferty pracy ( oferta Kanadyjska) nie cieszą się popularnością.


Pozdrawiam, Marek

Udostępnij tę odpowiedź


Odnośnik do odpowiedzi
Udostępnij na innych stronach

Nie tylko w Polsce poziom płac w gastronomii jest niski .,W USA płace w hotelarstwie restauracjach i tzw food service są najniższe ze wszystkich sektorów gospodarki.,Na dodatek są niesprawiedliwe.,Szef kuchni w najlepszej restauracji (kasynie,hotelu) nawet nie może śnić o pieniądzach jakie zarobi kelner lub barman .,Na dodatek kucharz zapłaci podatek od swojej ciężko wypracowanej wypłaty, a jego koledzy z sali dostana śmierdzącą kupę żywej gotówki prosto do kieszeni., 

Udostępnij tę odpowiedź


Odnośnik do odpowiedzi
Udostępnij na innych stronach

Nie tylko w USA, wszędzie tak jest, wystarczy ze kelner trafi na ruskich :) co chcą się zabawić ;), znam przypadki "tipów" w wysokosci kilkunastu tysięcy $.


Pozdrawiam, Marek

Udostępnij tę odpowiedź


Odnośnik do odpowiedzi
Udostępnij na innych stronach

Taką pizzę dzisiaj na kolację uczyniłem; )

Xto2hAZ.jpg

 

Cebula, kurczak, ananas i kukurydza.


Pozdrawiam 
Marcin/kornel91 
 

Adriatica, Ball, Casio, Certina, Christopher Ward, Citizen, Deep Blue, Glycine, Hamilton, Longines, Nethuns, Orient Star, Oris, Phoibos, Zelos

Udostępnij tę odpowiedź


Odnośnik do odpowiedzi
Udostępnij na innych stronach
Gość fankaDaktarina

Muszę sobie wbić do głowy: nie zaglądaj tutaj po 19tej!!!!

 

Jak ja kocham pizzę... Mmmm...

Udostępnij tę odpowiedź


Odnośnik do odpowiedzi
Udostępnij na innych stronach

Dołącz do dyskusji

Możesz dodać zawartość już teraz a zarejestrować się później. Jeśli posiadasz już konto, zaloguj się aby dodać zawartość za jego pomocą.
Uwaga: Twój wpis zanim będzie widoczny, będzie wymagał zatwierdzenia moderatora.

Gość
Dodaj odpowiedź do tematu...

×   Wklejono zawartość z formatowaniem.   Usuń formatowanie

  Dozwolonych jest tylko 75 emoji.

×   Odnośnik został automatycznie osadzony.   Przywróć wyświetlanie jako odnośnik

×   Przywrócono poprzednią zawartość.   Wyczyść edytor

×   Nie możesz bezpośrednio wkleić grafiki. Dodaj lub załącz grafiki z adresu URL.


  • Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

    Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.

×
×
  • Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

Umieściliśmy na Twoim urządzeniu pliki cookie, aby pomóc Ci usprawnić przeglądanie strony. Możesz dostosować ustawienia plików cookie, w przeciwnym wypadku zakładamy, że wyrażasz na to zgodę.