Jump to content
Search In
  • More options...
Find results that contain...
Find results in...
Master Yoda

Kulinaria, co jeść, jak to zrobić.....? :)

Recommended Posts

Ruskie pierogi z mięsem robione i spożywane na szybko. :) 

 

post-28411-0-73859900-1462896876.gif 


Każdy stary człowiek ma swoją historię i powód, dlaczego jest taki, a nie inny. Pomyśl o tym, zanim mnie osądzisz.

Share this post


Link to post
Share on other sites
Guest fankaDaktarina

jak ruskie to nie z mięsem....

Share this post


Link to post
Share on other sites

Sądząc po rysach twarzy...

To raczej jakieś won-ton.


Przyjaźń jest wszystkim. Przyjaźń to coś więcej niż talent. Więcej niż władza. Prawie się równa rodzinie. Nigdy o tym nie zapominaj.

Share this post


Link to post
Share on other sites
Guest Szymon.
Drugie śniadanie (było 2x tyle, ale wyszły dobre i zacząłem od razu szamać zanim postanowiłem fotę zrobić  :D)

 

20160515_112433.jpg

 

Przepis banalny (proporcje na porcję dla mnie)

 

2 jajka

owoc - ok 100g (dobrze sprawdza się rozgnieciony banan, ale dziś było jabłko potraktowane blenderem - jak zostaną małe kawałki to świetnie wychodzi to w plackach jak sie okazuje)

60g mąki (w moim przypaku żytnia typ 2000)

20g odżywki białkowej (można wymienić na 3 białka jaj, bo nie wszyscy mają w kuchni odżywkę)

przyprawy (cynamon był)

 

Wszystko wymieszać, można dodać wody jeśli wyjdzie za gęste (w przypadku wersji z białkami jajek zamiast odżywki na pewno nie będzie za gęste), można osłodzić lekko jak ktoś lubi. A potem smażymy jak normalne placki. 

 

polecam ;)

Edited by Szymon.

Share this post


Link to post
Share on other sites

Szybkie i proste danie, żonka sie ucieszy jak przyjdzie z pracy :D Tylko chilli zapomnialem swierze kupic, no ale nic damy proszek.

post-38299-1463572160,4513_thumb.jpg


Only Fools Do Not Fear The Sea

Share this post


Link to post
Share on other sites

Robaczki juz w łoku z czosnkiem, chilli i imbirem, za 3 minutki wrzucam cukiniepost-38299-1463573109,7471_thumb.jpg

W łoku ląduje cukinia i pietruszka, wcześniej troche soku z cytryny, nie za duzo do przeciez pomidorowy tez kwasny. :)post-38299-1463573448,9296_thumb.jpg

Cuknia lekko zmiękła, małże mięsiste, krewetka soczysta i taka pekata (nie wiem jak to opisać ) - czas na pomidory

post-38299-1463573952,158_thumb.jpg

Sosik sobie elegancko popierduje, jeszcze z 5 min max i ostatnie dotknięcie magicznej różdżki - meko kokosowe. Bedzie ostro, kwaśno, słodko - wszystko co żonka lubi. Na dekorke drugi pęczek pietruchy, no i makaron ugotować. Danie.gotowe :D żona zadowolona a Kosmuś wieczorem obejrzy z kumplami finał Ligi Europy :D

post-38299-1463574789,2771_thumb.jpg


Only Fools Do Not Fear The Sea

Share this post


Link to post
Share on other sites

Aj, mecze to skomplikowane przedsięwzięcie. Nie tylko dla organizatorów :D

Share this post


Link to post
Share on other sites

Ważne, że starej smakuje :D tak to wyszło

 

8oFYXdi.jpg


Ja pier*** - foty robione tym samym urządzeniem. Te kilka wrzucone przez tapa, a ostatnie z imgur. Dramatycznie obcina TT.


Only Fools Do Not Fear The Sea

Share this post


Link to post
Share on other sites

Ale jestem wk...

Miałem kawałek filetu z łososia.

Postanowłem poeksperymentować...

 

filet posoliłem i popierzyłem.

Przygotowałem coś ala pesto...

sok z cytryny, por, zielona cebulka, marchewka, troszke masła czosnkowego i odrobina bazylii.

umieściłem to na filecie i owinąłem wszystko plasterkami wędzonej szynki.

 

wlałem trochę wody do naczynia i umieściłem na dnie piekarnika.

Piekłem przez 30 min w 120 stopniach.

 

W czym problem?

Nie wiem, czy po prostu ryba nie była surowa... 

jaki powinna mieć kolor z zewnątrz i wewnątrz?

moja była taka sama (rózowa)...

 

spróbowałem i była dobra, soczysta ogólnie ok.

Przestraszyłem się, ze moze być surowa i wywaliłem wszystko do kosza. :angry:

 

Teraz nie mam ryby i cały czas jestem głodny, nie mówiąc juz o stracie czasu.

 

zdjęcie robione dosłownie komputerem. sorry.

 

ps. z czym podawać łososia, bo nie miałem pomysłu?

post-86437-0-50190700-1464454714_thumb.jpg

Edited by Angelo

Przyjaźń jest wszystkim. Przyjaźń to coś więcej niż talent. Więcej niż władza. Prawie się równa rodzinie. Nigdy o tym nie zapominaj.

Share this post


Link to post
Share on other sites

Mozliwe...

To nie była typowa mrozonka. W Edece, jest dział ze ,, swierzymi,, rybami, ale wiadomo jak to jest...


Przyjaźń jest wszystkim. Przyjaźń to coś więcej niż talent. Więcej niż władza. Prawie się równa rodzinie. Nigdy o tym nie zapominaj.

Share this post


Link to post
Share on other sites

Łososia surowego można spokojnie jeść tak jak pstrąga czy tuńczyka

Share this post


Link to post
Share on other sites

Zle to ujęłęm piszac ,,przestraszyłem,,

Chodziło mi raczej o to, ze nie byłem zadowolony ze stopnia wysmazenia ryby, bo ani nie była surowa, ani gotowa.

 

Na szybkiego zamarynowałem karkówkę w róznego rodzaju paprykach i pieprzu cayyen i przygotowałem na grillu i juz nie jestem wku.... ;)

Edited by Angelo

Przyjaźń jest wszystkim. Przyjaźń to coś więcej niż talent. Więcej niż władza. Prawie się równa rodzinie. Nigdy o tym nie zapominaj.

Share this post


Link to post
Share on other sites

Nie ma nic gorszego niż przesmażony łosoś :P

30 min w 120 stopniach to jest jak dla mnie za długo

smaże ok 1.5min na strone

Share this post


Link to post
Share on other sites

Seiken, Ty to jesteś taki żarłok że w ogóle dziwię się że wytrzymujesz te 1,5 minuty na stronę  :P :P

Share this post


Link to post
Share on other sites

Kazdy lubi co innego ;)

 

Mogłem faktycznie usmazyć i byłoby ok, ale nie, chciałem być kratywny... :lol:  :lol:  :lol:

 

@Seiken, na czym smazysz tego łososia? na maśle?

Edited by Angelo

Przyjaźń jest wszystkim. Przyjaźń to coś więcej niż talent. Więcej niż władza. Prawie się równa rodzinie. Nigdy o tym nie zapominaj.

Share this post


Link to post
Share on other sites

Ją tam bez eksperymentów, surówka :D szkoda tylko że skończyła się siwa woda :(

:)

post-68064-0-26611700-1464460304_thumb.jpg

Share this post


Link to post
Share on other sites

Angelo z masłem to do piekarnisia najlepiej. Na wierzch ryby warstwa masła właśnie, sól, pieprz i kopru od serca świerzego daj, zielonym kocem go okryj :) W folie zawiń aluminiową i do pieca na 200 stopni, tak 20min go oprawiaj. Do tego ziemniak w mundurze młody ze słonej wody, warzywa wedele uznania i każda Twoja będzie łania :D Aaa i sokiem z cytryny przed podaniem zrosic wypada !


Only Fools Do Not Fear The Sea

Share this post


Link to post
Share on other sites

 

@Seiken, na czym smazysz tego łososia? na maśle?

Ta na klarowanym i duży ogień , olej by sie spalił

Share this post


Link to post
Share on other sites

Angelo z masłem to do piekarnisia najlepiej. Na wierzch ryby warstwa masła właśnie, sól, pieprz i kopru od serca świerzego daj, zielonym kocem go okryj  :) W folie zawiń aluminiową i do pieca na 200 stopni, tak 20min go oprawiaj. Do tego ziemniak w mundurze młody ze słonej wody, warzywa wedele uznania i każda Twoja będzie łania  :D Aaa i sokiem z cytryny przed podaniem zrosic wypada !

Dzięki, brzmi smacznie wypróbuje :)

 

 

Ta na klarowanym i duży ogień , olej by sie spalił

Dzięki, tak myślałem ze na maśle.

 

Edited by Angelo

Przyjaźń jest wszystkim. Przyjaźń to coś więcej niż talent. Więcej niż władza. Prawie się równa rodzinie. Nigdy o tym nie zapominaj.

Share this post


Link to post
Share on other sites

Wkladanie ryby do piekarnika w folii aluminiowej to pomylka, nie robisz nic innego jak ja dusisz. Rownie dobrze mozesz to zrobic w garnku. Ryba taka jak losos, najlepsza bedzie z grilla, ewentualnie z grillowej zebrowanej patelni, tudziez po prostu z patelni. I pamietac nalezy, ze rybe soli sie jak wolowine, oraz grzyby - PO PRZYGOTOWANIU, bo inaczej sie z niej kapec wydrenowany z wody zrobi, czytaj - SZAJS.


----------------------------------------------------

Share this post


Link to post
Share on other sites

Poważnie ?!?! Chyba oczywistym jest, że zamykam ją szczelnie w foli z masłem żeby ugotować/udusić, a żeby nie usmażyć czy grillować. Jak niby na grillu czy patelni ryba ma przejść aromatem tego świeżego kopru ?  Wiem jak przyrządzić rybę żeby mi smakowała, to nie jest pomyłka :)


Only Fools Do Not Fear The Sea

Share this post


Link to post
Share on other sites

Join the conversation

You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.
Note: Your post will require moderator approval before it will be visible.

Guest
Reply to this topic...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.


  • Recently Browsing   0 members

    No registered users viewing this page.

×
×
  • Create New...

Important Information

We have placed cookies on your device to help make this website better. You can adjust your cookie settings, otherwise we'll assume you're okay to continue.