Jump to content
Search In
  • More options...
Find results that contain...
Find results in...
Master Yoda

Kulinaria, co jeść, jak to zrobić.....? :)

Recommended Posts

Dla mnie do drobiu najlepszy jest sos koperkowy

masło ok 50gr /dwie łyzki/ 200ml rosołu, pęczek koperku  50-60ml smietany /duża łyżka/ łyżka mąki łyżka musztardy

w garnuszku roztapiamy masło dodajemy mąkę i robimy białą zasmażkę

potem dodajemy rosół mieszamy i dodajemy koper , wyłączamy grzanie po ok 10 min dodajemy

śmietanę i musztardę

no i oczywista sół pieprz do smaku

Share this post


Link to post
Share on other sites

Wiem że było o termomiksach i zawsze kończyło się spięciami  nikt nic do końca nie wyjaśnił ale doradźcie 

Moja d*pę mi truje o tym kotle od dawna - nie mam pomysłu na gwiazdkę i tak pomyślałem że tego samogara kliknę 

Tylko teraz który to ten właściwy? dla czego na jakiś prezentacjach one chodzą po 3-4 tyś a na allegro po 800 - 1300 ?to te same czy jakieś podróbki okrojone z funkcji ?  

Doradźcie proszę który kupić tylko bez trolowania jak ktoś chce sobie poużywać to lepiej niech odpuści i nie czyta.

 

Lista dostępnych na allegro który zakupić? ma piec chleb i mieszać lody a w opisach z aukcji niewiele piszą może ktoś z was ma któryś i potwierdzi jakość czy dostępne funkcje 

 

http://allegro.pl/listing/listing.php?order=m&string=Termomix&bmatch=base-relevance-floki-5-ele-1-1-1018


Muszę dzisiaj kupić żeby doszedł więc bardzo proszę pochylcie się  w miarę możliwości nad moja prośbą  -_-

Share this post


Link to post
Share on other sites
Guest Kwiatek

Paweł te z aukcji to nie są te termomixy o których myślisz. Niestety ten prawdziwie prawdziwy kosztuje około 4-6k.

Wejdź sobie na ich stronę i spróbuj skontaktować się z ich przedstawicielem w Twojej okolicy. Może mają jakąś promocję na święta. Jak coś mogę Ci pomóc bo mam przyjaciółkę która to sprzedaje.

Share this post


Link to post
Share on other sites

No tak czułem że to coś za tanio w porównaniu z tymi z prezentacji - nie dam 4 czy 6 tyś nawet 3 tyś więc chyba temat sam upadł 

Szybkowar kupię powiem że to jest to  -_-

Share this post


Link to post
Share on other sites
Guest Kwiatek

:D

 

Kup jej biżuterię ;)

Edited by Kwiatek

Share this post


Link to post
Share on other sites

To uządzenie nie jest żadnym cudem - można bez niego żyć ;) - ale jak jest to bardzo si przydaje. Wyrabia ciasta w kilka minut, robi fajne zupy, szatkuje w moment - pokruszyłem tym już chyba lód liczony w dziesiątkach kilogramów  - i działa bez zarzutu chyba 4 rok. Mam znajomych którzy maja to 20 lat wielu krócej ale też bardzo długo - i tez działa. Nie słyszałem tez by komuś z nich popsuł Thermomix. Natomiast o awariach "takich samych" za 1/4 ceny - i owszem. Jak brać te "odpowiedniki" to z biedry - czy lidla - przynajmniej gwarancja prawdziwa i po niej też chyba jakiś serwis pewny. 

Share this post


Link to post
Share on other sites

Paweł, mam koleżankę, która ma tego oryginalnego, a jej mama ma podrobe z Lidla. I koleżanka stwierdziła, że jest różnica, na korzyść oryginalnego. Dokładnie nie wiem jaka, ale mogę dopytac jak chcesz. Przy czym mówi, że ten Lidlowy tez jest ok, i że gdyby nie miała oryginału, to by lepiej oceniała podróbke - bo by nie miała porównania.

Tutaj masz chyba oryginał

http://www.allegro.pl/ShowItem2.php?item=6648697816

Share this post


Link to post
Share on other sites

Dzięki Aga - przy 1200zl już mi ręce się trzęsły a co przy 3-4 tyś

Chodzi o to że żona musi jeść zdrowo najlepiej na parze tak jej dietetyk powiedział (cholesterol)  chciałbym coś co sprawnie przygotowuje dania na parze, dusi bez tłuszczu itd ... a znam się na tym jak ..........znam się na drewnie a z garka tylko jem czasami 

Myślałem o tym 

 

http://allegro.pl/philips-multicooker-hd3037-70-980w-akcesoria-fv23-i6650217302.html

 

lub   http://allegro.pl/szybkowar-multiwar-xl-power-pressure-cooker-film-i6462710851.html

Share this post


Link to post
Share on other sites

Co jest bardzo ważne to w tych urządzeniach można zaprogramować czas włączenia - ja myślę że ziemniaki taki Philips ugotuje bo tam piszą o różnych potrawach a nic o zwykłych kartoflach  :lol:


No albo to  http://allegro.pl/termomix-robot-wielofunkcyjny-eldom-mfc-2000-i6612871198.html   myślałem że ktoś tutaj ma taką "podróbkę" i cos powie więcej mi o urządzeniu 

Share this post


Link to post
Share on other sites

Jako przerwnik w.dyskusji o tych urzadzeniach, proponuje kolejny szybki i ciekawy makaronik. Szpinakowe parppadelle z suszonym pomidorem i wędzonym lososiem. Najpierw do łoka cebula na zeszklenie, potem czonek i na koniec pomidory susze z zalewy.e4b54eda240b81ce661c243f020eb3e2.jpgd24ae495a85cb3dd306cb2a1564d7d8f.jpg

 

Posmazyc troche to musisz, tylko nie zjaraj. Moze rybe wrzucac.

dfc8c00679f9f420cf76c6f7531425d9.jpg

5180ebf5e0f46914fa95315a1bacb54d.jpg

 

Znowu na ogniu potrzymaj, tylko uważaj bo ryba podwędzona szybko się nagrzeje Na koniec pol lyzczeki oregano, i pol łyżeczki bazyli i z 500g startych pomidorów. a89eccbf8f09226fce78fc9cf329be02.jpg

 

Z 15 minut poddusić trzeba żeby wszystko się zgrało. Na końcu oczywiście szczypta mojego ulubionego, długo dojrzewającego, twarde go sera owczego - pasuje absolutnie do wszystkiego. 30min roboty, zaskocz swoja ukochaną :D

16a19e189bd0afe5df82420dfd4ccaab.jpg

 

A makaron taki fajny w Biedronce kupisz.07292101484220c30f13219cae9e792a.jpg

 

(0).(0)

Edited by Kosma

Only Fools Do Not Fear The Sea

Share this post


Link to post
Share on other sites
Guest bart8

Ostatnio tak coś na szybko robiłem i da radę to zjeść.

 

Share this post


Link to post
Share on other sites

Dzięki Aga - przy 1200zl już mi ręce się trzęsły a co przy 3-4 tyś

Chodzi o to że żona musi jeść zdrowo najlepiej na parze tak jej dietetyk powiedział (cholesterol)  chciałbym coś co sprawnie przygotowuje dania na parze, dusi bez tłuszczu itd ... a znam się na tym jak ..........znam się na drewnie a z garka tylko jem czasami 

Myślałem o tym 

 

http://allegro.pl/philips-multicooker-hd3037-70-980w-akcesoria-fv23-i6650217302.html

 

lub   http://allegro.pl/szybkowar-multiwar-xl-power-pressure-cooker-film-i6462710851.html

Nie wiem co na to dietetycy, ale światowa organizacja zdrowie wykreśliła już cholesterol z listy substancji szkodliwych dla człowieka.


Piotr Ratyński

 

   Adhibe rationem difficultatibus. 

Share this post


Link to post
Share on other sites

To znaczy jak lekarz u Ciebie stwierdzi wysoki poziom cholesterolu i zagrożenie miażdżycą zawałem itp to mu wtedy to powiedz:" światowa organizacja zdrowie wykreśliła już cholesterol z listy substancji szkodliwych dla człowieka."     :lol:  :lol:  :lol:  :lol:  :lol: 

i leków nie bierz bo po co...

Edited by seiken

Share this post


Link to post
Share on other sites

Pawel- garnek do gotowania na parze kupisz za 2 stowy, dusić bez tluszczu mozna na patelni z pokrywą....

https://www.google.pl/search?q=garnek+do+gotowania+na+parze&oq=garnek+do+goto&aqs=chrome.0.0j69i57j0l2.5398j0j4&client=tablet-android-lenovo&sourceid=chrome-mobile&ie=UTF-8

Termomix to przesada w tym konkretnym przypadku.


Pozdrawiam, Marek

Share this post


Link to post
Share on other sites

Problemy z wysokim cholesterolem żona ma w genach po rodzicach jej ojciec już po rozległej operacji serca i bajpasach.

Żonie skacze do 280 - jak trzyma dietę to do 200 najniżej zeszła - ja się obżeram jak leci i mam 150-170 cały czas tyle że ja mam mnóstwo ruchu i fizycznej pracy a ona pracuje siedząc cały dzień na d...e 

 

Ale my z tematu zeszli - już kończę  -_-

Aga jutro podjadę obczaić te ustrojstwo 

Dzięki wszystkim za chęć pomocy  ;)

Share this post


Link to post
Share on other sites

No cóż cholesterol i ten dobry i ten zły to jest reakcja obronną organizmu na uszkodzenie żył, jego zadaniem jest uszczelnianie tych uszkodzeń i w tym celu organizm go wydziela. A winna za te uszkodzenia jest według ostatnich badań homocysteina.


Piotr Ratyński

 

   Adhibe rationem difficultatibus. 

Share this post


Link to post
Share on other sites

Otóż to. A głównym winowajcą miażdżycy źle skierowany przez organizm wapń. Piotr, zapoznałeś się z wiedzą głoszoną przez Jerzego Ziębę?


Trzyzegarkowiec. No niestety już jednak ośmio-...

 

Share this post


Link to post
Share on other sites

Otóż to. A głównym winowajcą miażdżycy źle skierowany przez organizm wapń. Piotr, zapoznałeś się z wiedzą głoszoną przez Jerzego Ziębę?

Jeszcze nie, ale na pewno się zapoznam interesują mnie rożne punkty widzenia nie tylko te oficjalne.

 

A wracając do cholesterolu, to obecne trendy w "dietetyce" są takie, że masło jest to OK a margaryna jest ta be. Taka moda jak w ciuchach, pewnie zależy co komu się więcej opłaca. A WHO używa w swoim artykule potoczną nazwę, przecież wiadomo od dawna, że miażdżyca jest zaburzeniem gospodarki lipidowej, a odpowiedzialne za to występujące w osoczu krwi lipoproteiny zawierają tylko pewna ilość cholesterolu będąc w zasadzie jego transporterem.


Piotr Ratyński

 

   Adhibe rationem difficultatibus. 

Share this post


Link to post
Share on other sites

Otóż to. A głównym winowajcą miażdżycy źle skierowany przez organizm wapń. Piotr, zapoznałeś się z wiedzą głoszoną przez Jerzego Ziębę?

A to mocno zależy. Na przykład jest też częstym winowajca miażdżycy brzuch, tym bardziej, im jest większy. Tyle, że nie żyły miażdży. 

Share this post


Link to post
Share on other sites

Join the conversation

You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.
Note: Your post will require moderator approval before it will be visible.

Guest
Reply to this topic...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.


  • Recently Browsing   0 members

    No registered users viewing this page.

×
×
  • Create New...

Important Information

We have placed cookies on your device to help make this website better. You can adjust your cookie settings, otherwise we'll assume you're okay to continue.