Jump to content
Search In
  • More options...
Find results that contain...
Find results in...
Master Yoda

Kulinaria, co jeść, jak to zrobić.....? :)

Recommended Posts

To nie temat o chorobach tylko o kulinariach i proszę nie robić tu "śmietnika" :P bo zaraz z chorób dziwnym zbiegiem okoliczności zejdzie się na religię lub politykę

i włączy się do dyskusji Tomek i koniec z kulinariami  :lol:  :lol:  :lol:

a tak po za tym 

Gdzie ten bigos ?  :lol: 

post-3361-0-34894100-1482408512_thumb.jpg

post-3361-0-54631400-1482408708_thumb.jpg

Edited by seiken

Share this post


Link to post
Share on other sites

Niestety przyczyną przeważającej większości chorób jest to co spożywamy, czyli kulinaria. Tematy te nierozłączne są dlatego niestety i chcąc nie chcąc mówiąc o kulinariach prędzej czy później zahacza się również o zdrowie, tak jak to w tym wątku występuje bardzo często. A religia i polityka... hmm... to by trzeba wykonać niezłe salto, żeby powiązać ale możliwe jest również to. :D

 

Właśnie spożywam flaki własnoręcznie spreparowane przez zonę, wołowe tym razem, żeby mnie ktoś nie straszył cholesterolem.  ;)


Piotr Ratyński

 

   Adhibe rationem difficultatibus. 

Share this post


Link to post
Share on other sites
Guest bart8

Wracając do tematu zobaczcie sobie na youtube kanał KuchniaKwasiora, gość bardzo zdrowe  :P  i przepyszne rzeczy pokazuje jak zrobić

 

 

 

 

Gdzie ten bigos ?  :lol: 

 

 

Mateusz Kijowski w tym wywiadzie w linku poniżej mówił, że koszt demonstracji to 4-5 tyś pln. Widocznie za mało wrzucacie do puszek jeśli na jedzenie nie starcza bo na marszach KOD'u prowadzą w ten sposób zbiórki.

 

http://weekend.gazeta.pl/weekend/1,152121,21152787,mateusz-kijowski-kaczynski-usiadzie-ze-mna-do-rozmow-gdy-jego.html

 

Ps. Możesz też Sorosa poprosić o zrzutkę na bigos, może pomoże ;)

Edited by bart8

Share this post


Link to post
Share on other sites

No i wystarczyło zapytać o Bigos i jest gotowe nawiązanie do kodu i sorosa. Ja jeszcze nawiążę, że Bigos jest tylko (lub głównie) dla Polaków. :D

Share this post


Link to post
Share on other sites

Bigos to jedyna potrawa w zasadzie która im więcej razy podgrzewana tym lepsza, a najsmaczniejszy bigos dla mnie to ten, który zostaje na koniec świąt na dnie gara. :)


Piotr Ratyński

 

   Adhibe rationem difficultatibus. 

Share this post


Link to post
Share on other sites

Dokładnie tak Piotr, a najlepiej smakuje na łonie natury-np przy wędkowaniu :)

No to już jest temat na osobną historyję, łono i ognisko potrafią czynić cuda z powszedniego zdawałoby się i niewyszukanego jedzenia. :)


Piotr Ratyński

 

   Adhibe rationem difficultatibus. 

Share this post


Link to post
Share on other sites

Żaden gulasz robiony według przepisów, które znam, na podgrzewaniu nic nie zyskuje (podobnie zresztą jak inne dania robione głownie z mięsa), a po tygodniu podgrzewania pewnie byłby niejadalny. Ale to nie znaczy, że nie ma na świecie takich dań co zyskują na podgrzewaniu, pewnie jest ich sporo, jednak ja preferuje kuchnię zwyczajowo polską i o niej się wypowiadam, bo jej to przepisy stosuje na co dzień. 


Piotr Ratyński

 

   Adhibe rationem difficultatibus. 

Share this post


Link to post
Share on other sites

Chyba wolałabym Philipsa niż no name.

Aga - no i jest Philips do tego będzie talonik do Yes na jakieś błyskotki i po problemie  :D

Ten gar Philipsa na żywo wygląda dużo lepiej niż na allegro - trafiłem na fajnego sprzedawcę który latem sprzedał mi nawigację w  RTV EURO AGD - w sklepie są ciut droższe niż na allegro ale czasu już nie było - będzie się moja Aga cieszyła  

Dzięki ;)  

Share this post


Link to post
Share on other sites

O widzisz, no to fajnie. Dobry mąż z Ciebie ;)

Właśnie ulepilam 90 pierogów. Upieklam ciasto z kremem oraz machnelam sałatkę z kurczakiem w przyprawie gyros. Uff...

Share this post


Link to post
Share on other sites

Bigos to jedyna potrawa w zasadzie która im więcej razy podgrzewana tym lepsza, a najsmaczniejszy bigos dla mnie to ten, który zostaje na koniec świąt na dnie gara. :)

Ragu alla bolognese również ma tę zaletę. Chociaż dzisiaj jestem po przepysznym bigosie od teściowej. Ze swojskim chlebem :)

Share this post


Link to post
Share on other sites

Moja od rana lepi, piecze, zapieka i czort wie co jeszcze - ja niestety kończyłem ostatnie w tym roku zamówienie w Karpaczu i mam luz do stycznia 

Aga dasz radę - od jutro wieczór już tylko obżarstwo

Share this post


Link to post
Share on other sites

Ja juz od rana mam obzarstwo - co chwilę jem pierogi ;) i czekam na jutrzejszy bigos id Mamusi

Ja juz od rana mam obzarstwo - co chwilę jem pierogi ;) i czekam na jutrzejszy bigos id Mamusi

Share this post


Link to post
Share on other sites

Drodzy, kto poleci jakąś dobrą, głęboką patelnię 28 cm?

Edited by gustaw6666

Trzyzegarkowiec. No niestety już jednak ośmio-...

 

Share this post


Link to post
Share on other sites

Drodzy, kto poleci jakąś dobrą, głęboką patelnię 28 cm?

Ja używam Fissler /mam 3/  jest rewelacyjna z tej półki to jeszcze AMC i WMF

niezłe są też żeliwne, mam kilka Cousances ale powoli je rozdaje bo sa za ciężkie

po za tym baba mnie opierdziela ,że na kiego mi tyle patelni :-)

Edited by seiken

Share this post


Link to post
Share on other sites

Fissler - bez żadnych powłok - czysta stal. Jest super. 

Share this post


Link to post
Share on other sites

Dodałbym jeszcze: ciężką, bo to ważne. Lekkie patelnie po wożeniu dużej ilości mięsa robią się natychmiast zbyt chłodne, ciężka tak zaraz nie oddaje ciepła.


Piotr Ratyński

 

   Adhibe rationem difficultatibus. 

Share this post


Link to post
Share on other sites

Fisslery sa ciężkie dno ok 1.5cm i to nie takie "udawane" warstwy tylko konkretne

tak samo mają garnki nic sie nie przypali b.masywne 

potem zrobie fote

Share this post


Link to post
Share on other sites

Panowie a coś z powłoką aby można było mniej tłuszczu lub bez? Też Fissler? Przy okazji, jaka jest Wasza opinia o SKK?


Trzyzegarkowiec. No niestety już jednak ośmio-...

 

Share this post


Link to post
Share on other sites

Przestałem używać naczyń  z powłokami bo wcześniej czy później i tak się niszczą , dla tego warto mieć kilka patelni

Tytanowa SKK jest b,dobra ma dość grubą powłokę ale jej żywot u mnie to nie całe 3 lata mimo tego ,że miałem też inne patelnie 

cena nie mała ale coś za coś ja dostałem w prezencie  a np wymienione przeze mnie wcześniej tez do tanich nie nalezą ale używkę w b.dobrym stanie kupisz za ok 70-100 zł 

Share this post


Link to post
Share on other sites

Join the conversation

You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.
Note: Your post will require moderator approval before it will be visible.

Guest
Reply to this topic...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.


  • Recently Browsing   0 members

    No registered users viewing this page.

×
×
  • Create New...

Important Information

We have placed cookies on your device to help make this website better. You can adjust your cookie settings, otherwise we'll assume you're okay to continue.