Jump to content
Search In
  • More options...
Find results that contain...
Find results in...
Master Yoda

Kulinaria, co jeść, jak to zrobić.....? :)

Recommended Posts

Śmierdzi aż u mnie - ja mam wrażliwe gardło nie daje rady jak tylko coś podjeżdża od razu mnie odpycha - zanim u kogoś coś zjem to muszę zobaczyć kuchnię szafki itd.... jak tylko coś mi zaleci albo zobaczę to kończę imprezę na herbacie  -_-

O tych śledziach było ostatnio w telewizji, musiał zjeść bo przegrał zakład czy coś takiego 

Share this post


Link to post
Share on other sites

Co to je?

https://pl.wikipedia.org/wiki/Surstr%C3%B6mming

220px-Kiszony-sledz.jpg
 
Otwarta puszka surströmming w zalewie solnej.

Surströmming (szw. kiszony śledź) – szwedzki przysmak ze sfermentowanych śledzi bałtyckich. Przysmak ten jest elementem tradycyjnej szwedzkiej kuchni od XVI wieku.

Duża ilość soli jest wykorzystywana do zapobiegania gnicia ryby. Proces fermentacji trwa co najmniej 6 miesięcy co daje lekko słonawy posmak ryby i charakterystyczny silny zapach i nieco kwasowy smak.

Kiedy puszka z zawartością jest otwierana, zawartość wydziela silny i przytłaczający odór. Według japońskich badań, świeżo otwarta puszka surströmmingu ma jeden z najbardziej wstrętnych zapachów spośród dań na świecie, nawet bardziej niż podobne fermentowane rybne dania takie jak Koreańskie hongeohoe albo Japońskie kusaya[1].

Share this post


Link to post
Share on other sites

Ciekawe jest to, że dania, których smak i zapach był kiedyś efektem jedynej możliwej metody konserwacji żywności stają się tradycyjnym przysmakiem właśnie z uwagi na efekty uboczne owej konserwacji. To samo jest z norweskim Lutefisk ;)

 

Lutefisk - to tak jakby rybę zalać "kretem" do rur, żeby się nie psuła...

Edited by clusca

Share this post


Link to post
Share on other sites

Ogólnie sam surstromming nie jest taki zły jeśli wie się jak go przygotowywac. Bo jeśli otworzy sie puszkę ot tak sobie to jasne,że brzydko pachnie.Ale w sieci są filmiki o tym jak powinno się to podawać.

 

Swoją drogą to czy zaczeliście już grillowanie? Może polecicie jakieś dobre przysmaki na grilla? My w tym roku dla odmiany oprócz mięsa zaczeliśmy grillować równiez i warzywa.  https://netto.pl/zdrowa-zywnosc/warzywa-na-grilla/

Edited by andm

Share this post


Link to post
Share on other sites

Na Dzień Matki na bogato :) Proste ciasto czekoladowe z kremem na bazie bitej śmietany i mascarpone, owocami, miętą, płatkami róż, wiórkami czekolady.ba28519f302f591a78ea8fa32cde9d36.jpg

 

Wysłane z mojego Mi A1 przy użyciu Tapatalka

Share this post


Link to post
Share on other sites

Pięknie wygląda i pewnie jeszcze lepiej smakuje :rolleyes:

Jasne że tak :)217fe6d9fa2e22f1afee9c4c391b17e9.jpg

 

Wysłane z mojego Mi A1 przy użyciu Tapatalka

Share this post


Link to post
Share on other sites

Wygląda pięknie - ostatnie zdjęcie z drona ?

Dokładnie tak :)

 

 

Wysłane z mojego Mi A1 przy użyciu Tapatalka

Share this post


Link to post
Share on other sites

Na Dzień Matki na bogato :) Proste ciasto czekoladowe z kremem na bazie bitej śmietany i mascarpone, owocami, miętą, płatkami róż, wiórkami czekolady.

Wysłane z mojego Mi A1 przy użyciu Tapatalka

Kocur. Ale dales sie juz poznac jako wytrawny cukiernik, bynajmniej w moich oczach. Żadne ciasto nie jest proste

 

G6

Edited by _Kwiatek_
Nie cytuj zdjęć

Only Fools Do Not Fear The Sea

Share this post


Link to post
Share on other sites
Guest

W wątku o Bieszczadach jeden z Kolegów wspomniał kiszone pomidory (ukraiński patent). Ktoś robił i ma w miarę sprawdzony przepis? W internetach są jakieś przepisy, ale wiadomo... nie ma, jak poradzić się Kolegów z Forum Zegarkowego. ;):)

Share this post


Link to post
Share on other sites

W wątku o Bieszczadach jeden z Kolegów wspomniał kiszone pomidory (ukraiński patent). Ktoś robił i ma w miarę sprawdzony przepis? W internetach są jakieś przepisy, ale wiadomo... nie ma, jak poradzić się Kolegów z Forum Zegarkowego. ;):)

Mam. Jestem poza domem a nie pamiętam dokładnie proporcji. Przypomnij się mi jutro na PW.

 

 

Wysłane z mojego Mi A1 przy użyciu Tapatalka

Share this post


Link to post
Share on other sites

Mam w lodówce jeszcze  :P  Kisisz jak ogórki... Dodajesz koper, trochę czosnku i kilka liści winogron. Możesz dodać jeden goździk na litr... Kiś raczej małe pomidory... Dobre są gdy skórka schodzi sama. Zalewaj zimną, przegotowaną wodą.

Edited by kiniol

Porządek na serwisie o niczym nie świadczy. Często najlepsze usługi świadczone są przez geniuszy w totalnym bałaganie…

Share this post


Link to post
Share on other sites
Guest

Oh... wspaniale!.. jutro zakiszę (jedynie pominę liście winogron, bo nie dysponuję). Dziękuję pięknie! :)

Share this post


Link to post
Share on other sites

Kurcze, może gdzieś je znajdziesz, co?


Porządek na serwisie o niczym nie świadczy. Często najlepsze usługi świadczone są przez geniuszy w totalnym bałaganie…

Share this post


Link to post
Share on other sites

Wszędzie ich pełno;)

Zapraszam. 

Share this post


Link to post
Share on other sites

Udali się?   ;)


Porządek na serwisie o niczym nie świadczy. Często najlepsze usługi świadczone są przez geniuszy w totalnym bałaganie…

Share this post


Link to post
Share on other sites

Żona dziś nie wytrzymała kolejnego dnia meczowego bez żadnej łapówki i zarządała "czegoś dobrego". Papryka żołta i czerwona, marchewka, czerwona cebula, szczypior, czosnek, imbir, piri piri, 180g poledwiczki wieprzowej zamarynowanej w wytrawnej sherry, jasnym sosie sojowym i sosie ostrygowym + makaron. 30 min pracy, gorący wok i spokoj do jutra :)

 

a6EYvxx.jpg

KzM2Rol.jpg

5eTWKKr.jpg

ojuTqPJ.jpg

 

Fanom domowej kuchni azjatyckiej polecam makaron z biery. Na prawde jwst super i dobrze sie z nim pracuje, nie keli sie do woka, nie rozpada itp. 3 min we wrzątku i 3 minuty w woku. Paczka kosztuje 3.49pln i zawiera 6 "kostek", ja zużyłem dwie i jest wiecej niz trzeba.

 

cqeLnyy.jpg

UDn4qXG.jpg

 

G6


Only Fools Do Not Fear The Sea

Share this post


Link to post
Share on other sites

Wygląda super. Ja dzisiaj dopadłem dobrą mąkę durum. Więc na weekendzie pokuszę się o świeży makaron. A w lodówce chłodzi się "sernik" - w cudzysłowiu bo bez sera, z własnoręcznie zebranymi dzisiaj leśnymi borówkami :) Czy może być coś lepszego?

 

Wysłane z mojego Mi A1 przy użyciu Tapatalka

Edited by msokol19

Share this post


Link to post
Share on other sites

Join the conversation

You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.
Note: Your post will require moderator approval before it will be visible.

Guest
Reply to this topic...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.


  • Recently Browsing   1 member

×
×
  • Create New...

Important Information

We have placed cookies on your device to help make this website better. You can adjust your cookie settings, otherwise we'll assume you're okay to continue.