Jump to content
Search In
  • More options...
Find results that contain...
Find results in...
Master Yoda

Kulinaria, co jeść, jak to zrobić.....? :)

Recommended Posts

Guest Zdun

Jesień - czas na śliwki.😀

Śliwki w cieście, powidła, śliwki w płynie, knedle i co tam jeszcze fantazja podsunie....

Mogą też być pierogi ruskie (😀 bez śliwek😀)

 

 

 

 

 

 

IMG_2072.jpg

IMG_2079z.jpg

IMG_2089z.jpg

Share this post


Link to post
Share on other sites
2 godziny temu, Zdun napisał(-a):

Śliwki - ciąg dalszy...

Ale mi smaka narobiłeś 🤤

Kiedyś pewien Słowak podpowiedział mi, że u Nich robią knedle z suszonymi śliwkami - jak dla mnie super alternatywa po sezonie. 

Share this post


Link to post
Share on other sites
Guest Zdun
7 minut temu, Piotoman napisał(-a):

Ale mi smaka narobiłeś 🤤

Kiedyś pewien Słowak podpowiedział mi, że u Nich robią knedle z suszonymi śliwkami - jak dla mnie super alternatywa po sezonie. 

 

A to ciekawostka. Chyba u nas nikt na to nie wpadł. 😀 Jak tylko minie sezon na świeże, składam zamówienie u Szefowej Kuchni.

Z żoną zamiennie przygotowujemy posiłki. Każde z nas specjalizuje się w określonych daniach. Kluchy, pierogi, knedle, ciasta (czyli to przy czym ja bym "upudrował" całą kuchnię 😃) to specjalność lepszej połówki. Większość z reszty całego jadłospisu to nieskromnie - Ja.☺️

Share this post


Link to post
Share on other sites
Guest Zdun
20 minut temu, Christo napisał(-a):

Teraz brakuje jeszcze żebyś resztę przedestylował 😁

 

Ta drożdżówka ze śliwkami wymaga czasu i cierpliwości, ale myślę że wszystko jest na najlepszej drodze...Morning Monday GIF

Share this post


Link to post
Share on other sites

5 dań, lepiej niż w większości domów 😛

Edited by tessio

Share this post


Link to post
Share on other sites

To jest kpina. Kraj mlekiem i miodem płynący, zapasy złota jak u Azteków, gotówki nieograniczone ilości, potęga gospodarcza i wzór do naśladowania, powstały z kolan a stawki za usługi medyczne pozwalają na posiłek jaki wstyd byłoby podać w przytułku. A to wersja pro, bo wigilijna.............

Share this post


Link to post
Share on other sites
W dniu 10.05.2018 o 21:14, Paweł Bury. napisał(-a):

https://pl.wikipedia.org/wiki/Surstr%C3%B6mming

 

220px-Kiszony-sledz.jpg
 
Otwarta puszka surströmming w zalewie solnej.

Surströmming (szw. kiszony śledź) – szwedzki przysmak ze sfermentowanych śledzi bałtyckich. Przysmak ten jest elementem tradycyjnej szwedzkiej kuchni od XVI wieku.

Duża ilość soli jest wykorzystywana do zapobiegania gnicia ryby. Proces fermentacji trwa co najmniej 6 miesięcy co daje lekko słonawy posmak ryby i charakterystyczny silny zapach i nieco kwasowy smak.

Kiedy puszka z zawartością jest otwierana, zawartość wydziela silny i przytłaczający odór. Według japońskich badań, świeżo otwarta puszka surströmmingu ma jeden z najbardziej wstrętnych zapachów spośród dań na świecie, nawet bardziej niż podobne fermentowane rybne dania takie jak Koreańskie hongeohoe albo Japońskie kusaya[1].

 

 

😂😂😂


Miłego dnia!

Share this post


Link to post
Share on other sites

Temat mało popularny. 

 

NlodgvM.jpeg

 

Edited by kornel91

Pozdrawiam 
Marcin/kornel91 
 

Adriatica, Ball, Casio ,Citizen, Deep Blue, Glycine, Hamilton, Longines, Nethuns, OceanX, Orient Star, Oris, Phoibos, Zelos

Share this post


Link to post
Share on other sites

Wczorajszy wypiek na kolacje

GtO73sR.jpeg 


Pozdrawiam 
Marcin/kornel91 
 

Adriatica, Ball, Casio ,Citizen, Deep Blue, Glycine, Hamilton, Longines, Nethuns, OceanX, Orient Star, Oris, Phoibos, Zelos

Share this post


Link to post
Share on other sites

Join the conversation

You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.
Note: Your post will require moderator approval before it will be visible.

Guest
Reply to this topic...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.


  • Recently Browsing   0 members

    No registered users viewing this page.

×
×
  • Create New...

Important Information

We have placed cookies on your device to help make this website better. You can adjust your cookie settings, otherwise we'll assume you're okay to continue.