Jump to content
Search In
  • More options...
Find results that contain...
Find results in...
Master Yoda

Kulinaria, co jeść, jak to zrobić.....? :)

Recommended Posts

Teraz, wisniap napisał(-a):

Ja staram się korzystać z własnych pomidorów 😉. Do pomidorowej, spaghetti czy co tam przyjdzie do głowy...

IMG20220830183623.jpg

My robimy swoje soki pomidorowe. Ale np na passaty czy koncentrat to szkoda materiału ;)


"Człowiek tyle jest wart, ile warte są sprawy, którymi się zajmuje." Marek Aureliusz

Share this post


Link to post
Share on other sites
8 minut temu, Autor1984 napisał(-a):

My robimy swoje soki pomidorowe. Ale np na passaty czy koncentrat to szkoda materiału ;)

Ja robię przeciery z limek 😁😁😁

Share this post


Link to post
Share on other sites

Rodzice mieli tyle tego na działce, że szkoda było i poszły w słoiki. Na pomidory w śmietanie to już mi się patrzeć nie chciało, chociaż bardzo lubię 😊.

Share this post


Link to post
Share on other sites
29 minut temu, TomcioMiki napisał(-a):

Ja robię przeciery z limek 😁😁😁

Lima jest idealny na przecier bo to praktycznie sam miąższ.

11 minut temu, wisniap napisał(-a):

Rodzice mieli tyle tego na działce, że szkoda było i poszły w słoiki. Na pomidory w śmietanie to już mi się patrzeć nie chciało, chociaż bardzo lubię 😊.

Ja pomidory uwielbiam, ale nie bardzo mogę.


"Człowiek tyle jest wart, ile warte są sprawy, którymi się zajmuje." Marek Aureliusz

Share this post


Link to post
Share on other sites
1 minutę temu, Autor1984 napisał(-a):

Lima jest idealny na przecier bo to praktycznie sam miąższ.

Ja pomidory uwielbiam, ale nie bardzo mogę.

Ooo to szkoda 🥺🥺🥺

Share this post


Link to post
Share on other sites

Niestety refluks, którego się nabawiłem niespełna 20 lat temu na studiach.

Tępa dzida zredukowała rok na pierwszym semestrze ze 120 do 40 osób, ze stresu normalna guma rozpuszczała mi się w buzi 😕

Do dziś się budzę zlany potem... Babę powinienem pozwać.

Dwie gastroskopie w tym jedna w szpitalu po wizycie na OIOMie z podejrzeniem zawału.

Od 8-10 lat biorę inhibitory pompy protonowej, aby jakoś funkcjonować, bez bólu w mostku.

17 minut temu, TomcioMiki napisał(-a):

Ooo to szkoda 🥺🥺🥺

 


"Człowiek tyle jest wart, ile warte są sprawy, którymi się zajmuje." Marek Aureliusz

Share this post


Link to post
Share on other sites
5 minut temu, Autor1984 napisał(-a):

Niestety refluks, którego się nabawiłem niespełna 20 lat temu na studiach.

Tępa dzida zredukowała rok na pierwszym semestrze ze 120 do 40 osób, ze stresu normalna guma rozpuszczała mi się w buzi 😕

Do dziś się budzę zlany potem... Babę powinienem pozwać.

Dwie gastroskopie w tym jedna w szpitalu po wizycie na OIOMie z podejrzeniem zawału.

Od 8-10 lat biorę inhibitory pompy protonowej, aby jakoś funkcjonować, bez bólu w mostku.

😱😱😱

Share this post


Link to post
Share on other sites
7 minut temu, Christo napisał(-a):

Zapowiedź śniadania 🙂

 

9EB38C76-AB0B-483F-93A6-4BF069BA6BB1.jpeg

Moja ulubiona zimna zakąska, preferuję do kolacji z dobrą okowitą;)

 

Edited by Autor1984

"Człowiek tyle jest wart, ile warte są sprawy, którymi się zajmuje." Marek Aureliusz

Share this post


Link to post
Share on other sites
1 minutę temu, Christo napisał(-a):

Tym razem wersja 0 promili 😉

 

212F5AB2-390D-4DD0-9B16-99626DEB8AFC.jpeg

Z ciekawości kiszony, czy konserwowy?


"Człowiek tyle jest wart, ile warte są sprawy, którymi się zajmuje." Marek Aureliusz

Share this post


Link to post
Share on other sites

Kiszony. U mnie to jedyny wybór. Do tego cebula, musztarda, Maggie, sól i pieprz.

Share this post


Link to post
Share on other sites
2 godziny temu, Christo napisał(-a):

Kiszony. U mnie to jedyny wybór. Do tego cebula, musztarda, Maggie, sól i pieprz.

Żona nie trawi konserwowych i też przeważnie robię z kiszonym, a robię bo jestem mistrzem tatara ;)

Czasami w tradycyjny sposób polski; maggi, sól, pieprz, olej rzepakowy, żółtka jaj, cebula, kiszony czasem grzybki marynowane.

A jak mnie poniesie to; worcestershire, majonez, keczup, musztarda, szalotka, konserwowy, żółtka jaj, sól, pieprz, natka pietruszki,olej rzepakowy nierafinowany, kapary, anchovies, tabasco habanero. Tej wersji druga połowa w ogóle nie rozumie.

Ta druga wersja jeżeli dobrze pamiętam to przepis Monici Galetti z MasterChef professionals. Uzupełniony przeze mnie o pietruszkę i habanero.

 

Edited by Autor1984

"Człowiek tyle jest wart, ile warte są sprawy, którymi się zajmuje." Marek Aureliusz

Share this post


Link to post
Share on other sites

Ludzoe błagam nie psujcie tatara maggi, dobre mieso nie potrzebuje żadnej chemi, ja jestem na to wyczulony i calkiem neidawno w restauracji zamawiajac tatara za 60zl zwrocilem go na kuchnie bo uwazam za zbrodnie zalanie sezonowanej poledwicy jakims smierdzacym maggi (ofc nie bylo o tym info w karcie)

Wysłane z mojego SM-S901B przy użyciu Tapatalka

Share this post


Link to post
Share on other sites
11 minut temu, bober5264 napisał(-a):

Ludzoe błagam nie psujcie tatara maggi, dobre mieso nie potrzebuje żadnej chemi, ja jestem na to wyczulony i calkiem neidawno w restauracji zamawiajac tatara za 60zl zwrocilem go na kuchnie bo uwazam za zbrodnie zalanie sezonowanej poledwicy jakims smierdzacym maggi (ofc nie bylo o tym info w karcie)

Wysłane z mojego SM-S901B przy użyciu Tapatalka
 

W domu nie stosujemy praktycznie w ogóle chemii, ani przetworzonego jedzenia, omylnie zwanego jedzeniem. Ale maggi tak wpisała się w kulturę i jego smak, że ciężko bez niej skomponować mięso, z którego glutaminian sodu wyciągnie więcej smaku dając jednocześnie EDIT: piąty smak(oficjalnie uznany w roku 2000) - umami.

Ale jak kto lubi ;)

Edited by Autor1984

"Człowiek tyle jest wart, ile warte są sprawy, którymi się zajmuje." Marek Aureliusz

Share this post


Link to post
Share on other sites
2 godziny temu, Christo napisał(-a):

Kiszony. U mnie to jedyny wybór. Do tego cebula, musztarda, Maggie, sól i pieprz.

 Musztarda??? Pierwsze słyszę. Jaką dodajesz i ile (trzeba będzie spróbować)? Ja za to czasem dodaje posiekane drobniutko marynowane opieńki.

P.S. Nidy nie używam do tatara oleju rzepakowego, tylko oliwę z oliwek.

Edited by souls_hunter

Prawda. Ludzie ją cenią, łakną jej, są nawet gotowi oddać za nią własne życie. Pod warunkiem, że nie dotyczy ich samych.

Share this post


Link to post
Share on other sites

Maggie ledwie kilka kropel, ewentualnie sos sojowy, ale Maggie to tak historycznie (od zawsze się „tak robiło”). Podobnie z musztardą, tak zawsze robiła żona i od niej przejąłem przepis, bo ja jeszcze kilka lat temu nie tykałem się surowizny, teraz się zajadam i ja przygotowuję. Zwykle jakaś ostrzejsza typu Dijon, ale ostatnio odkryłem Roleski Wikinga i polubiliśmy się.

@Autor1984 zainspirowałeś mnie tym drugim przepisem 😋

Share this post


Link to post
Share on other sites
5 minut temu, Christo napisał(-a):

Maggie ledwie kilka kropel, ewentualnie sos sojowy, ale Maggie to tak historycznie (od zawsze się „tak robiło”). Podobnie z musztardą, tak zawsze robiła żona i od niej przejąłem przepis, bo ja jeszcze kilka lat temu nie tykałem się surowizny, teraz się zajadam i ja przygotowuję. Zwykle jakaś ostrzejsza typu Dijon, ale ostatnio odkryłem Roleski Wikinga i polubiliśmy się.

@Autor1984 zainspirowałeś mnie tym drugim przepisem 😋

Z majonezem i keczupem trzeba zachować umiar, tego się dodaje niewiele. Naturalnie zależne od ilości przygotowanego mięsa.

Sam byłem sceptycznie nastawiony, no bo jak, że z majonezem?

Ale smak zupełnie inny.

Kiedyś pobawię się w G.Ramsay'a i zrobię jakąś fotorelację :) 

Edited by Autor1984

"Człowiek tyle jest wart, ile warte są sprawy, którymi się zajmuje." Marek Aureliusz

Share this post


Link to post
Share on other sites
1 minutę temu, Christo napisał(-a):

Następnym razem urozmaicę przepis 😊

Przyznam, że wolę tradycyjny, ale pod wódeczkę, ciężko mi stwierdzić, który wypada lepiej.

 


"Człowiek tyle jest wart, ile warte są sprawy, którymi się zajmuje." Marek Aureliusz

Share this post


Link to post
Share on other sites

Ja nie przepadam za czystą, wolę whisky/rumy/brandy… ale w dobrym towarzystwie nie odmówię ☺️

Share this post


Link to post
Share on other sites
19 godzin temu, Christo napisał(-a):

Kiszony. U mnie to jedyny wybór. Do tego cebula, musztarda, Maggie, sól i pieprz.

👍👍👍

Share this post


Link to post
Share on other sites

Join the conversation

You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.
Note: Your post will require moderator approval before it will be visible.

Guest
Reply to this topic...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.


  • Recently Browsing   0 members

    No registered users viewing this page.

×
×
  • Create New...

Important Information

We have placed cookies on your device to help make this website better. You can adjust your cookie settings, otherwise we'll assume you're okay to continue.