Jump to content
Search In
  • More options...
Find results that contain...
Find results in...
Master Yoda

Kulinaria, co jeść, jak to zrobić.....? :)

Recommended Posts

3 godziny temu, Valygaar napisał(-a):

IMG_8444.jpeg

Czyżby pęczak,🤔🤔🤔

Share this post


Link to post
Share on other sites
Posted (edited)
W dniu 12.04.2023 o 14:00, satanic napisał(-a):

Indyk z fasolką w mleczku kokosowym, ale dodatki typowo polskie mizeria i ziemniaki😋.

 

 

IMG_20230412_135526~2.jpg

Zauważyłem znowu taką wersję mizerii jak u Ciebie. U mnie zawsze się robiło tak, że łączysz śmietanę słodką z kwaśną, ogórki starte na tarce, sól i pieprz - wychodzi taka płynna przypominająca chłodnik, ale jest super. Żona dodaje jeszcze koperek. Np moja ciotka cukier i cebulę bleee... A wersję z octem próbowaliście?

 

W dniu 26.05.2023 o 20:41, Kurzy napisał(-a):

Tarta.

IMG_3712.jpeg

Zacytuję Kwasiora, "gdybym malował obrazy, to tak by wyglądały" :)

Edited by Autor1984

"Człowiek tyle jest wart, ile warte są sprawy, którymi się zajmuje." Marek Aureliusz

Share this post


Link to post
Share on other sites

Ja zawsze robię z kwaśna śmietana i czasem koperek lub szczypiorek, jakiś mam taki sentyment z dzieciństwa, ale twoja wersja też może być ciekawa, kiedyś spróbuję 

Share this post


Link to post
Share on other sites
3 minuty temu, satanic napisał(-a):

Ja zawsze robię z kwaśna śmietana i czasem koperek lub szczypiorek, jakiś mam taki sentyment z dzieciństwa, ale twoja wersja też może być ciekawa, kiedyś spróbuję 

Ogólnie zauważyłem, że w wielu regionach wygląda tak jak u Ciebie i tak pewnie jest właściwie; jednakze warto wypróbować tej mojej wersji bo jadłem różne i ta najbardziej mi odpowiada. Jest co prawda kaloryczna, ale...


"Człowiek tyle jest wart, ile warte są sprawy, którymi się zajmuje." Marek Aureliusz

Share this post


Link to post
Share on other sites
Posted (edited)
29 minut temu, Autor1984 napisał(-a):

Zauważyłem znowu taką wersję mizerii jak u Ciebie. U mnie zawsze się robiło tak, że łączysz śmietanę słodką z kwaśną, ogórki starte na tarce, sól i pieprz - wychodzi taka płynna przypominająca chłodnik, ale jest super. Żona dodaje jeszcze koperek. Np moja ciotka cukier i cebulę bleee... A wersję z octem próbowaliście?

 

Zacytuję Kwasiora, "gdybym malował obrazy, to tak by wyglądały" :)

U mnie mizeria jak u Satanic.

Tarte ogórki z jogurtem typu greckiego - sos tzatziki. Twoja wersja tak pośrodku. Co kraj, to obyczaj😀

 

Edited by Kurzy

Share this post


Link to post
Share on other sites

A ja dzisiaj na deser szarlotkę robiłem. 

 

jzkNsj9.jpeg

 


Pozdrawiam 
Marcin/kornel91 
 

Adriatica, Ball, Casio, Certina, Christopher Ward, Citizen, Deep Blue, Glycine, Hamilton, Longines, Nethuns, Orient Star, Oris, Phoibos, Zelos

Share this post


Link to post
Share on other sites

Zabawy makaronowej ciąg dalszy. Dzisiaj po zaledwie ;) 4h gotowania Bolognese. Nie wiem czy będzie mi się chciało drugi raz bawić w oryginalny przepis, ale jedzenie na 2 dni dla 3 osób jest. Jutro lasagne 😜

20230601_143419.jpg

Share this post


Link to post
Share on other sites
2 hours ago, Krygo said:

Nie wiem czy będzie mi się chciało drugi raz bawić w oryginalny przepis

U mnie sprawa ma się podobnie jak biorę się za risotto od podstaw🙈

Share this post


Link to post
Share on other sites
20 minut temu, Londek napisał(-a):

U mnie sprawa ma się podobnie jak biorę się za risotto od podstaw🙈

 

Makłowiczem nie jestem, ale żyłem w przekonaniu, że to nie jest czasochłonne danie :) W czym problem? Sądziłem, że to jest szybkie jednogarnkowe/patelniowe danie i jak masz odpowiedni ryż, wino, bulion i resztę składników to jest krótka piłka :)

Share this post


Link to post
Share on other sites
33 minutes ago, Krygo said:

 

Makłowiczem nie jestem, ale żyłem w przekonaniu, że to nie jest czasochłonne danie :) W czym problem? Sądziłem, że to jest szybkie jednogarnkowe/patelniowe danie i jak masz odpowiedni ryż, wino, bulion i resztę składników to jest krótka piłka :)

Od podstaw, czyli tak jak napisałeś „bulion”, do tego żona uwielbia beszamel i masz już kilka godzin przy garach, problem żaden… ale czasu zabiera od groma. A ja czym dłużej gotuję tym mniej jem, całe szczęście że lubię to😊

Share this post


Link to post
Share on other sites
Posted (edited)

No faktycznie, nie pomyślałem. Mówiłem, Makłowicz ze mnie marny :D A nie pomyślałem o tym bulionie bo muszę się przyznać, że jak jest wymagany w przepisie... To używam kostek. No tu idę na skróty.

Edited by Krygo

Share this post


Link to post
Share on other sites
25 minutes ago, Krygo said:

To używam kostek.

Mam cię😜… ja to albo prawilnie, albo nie biorę się za nic. Nie powiem, uciążliwe jest takie skrzywienie😵💫

Share this post


Link to post
Share on other sites
4 godziny temu, Krygo napisał(-a):

Zabawy makaronowej ciąg dalszy. Dzisiaj po zaledwie ;) 4h gotowania Bolognese. Nie wiem czy będzie mi się chciało drugi raz bawić w oryginalny przepis, ale jedzenie na 2 dni dla 3 osób jest. Jutro lasagne 😜

20230601_143419.jpg

Czemu tak długo 🤔🤔🤔

Share this post


Link to post
Share on other sites
Posted (edited)

Opierałem się na podobno najbardziej wiernym przepisie ziomeczka z Boloni. Po podsmażeniu marchewki, selera i cebuli, potem dodaniu mielonego mięsa, zredukowaniu wina, dodaniu passaty, puchy pomidorów i koncentratu dodaje się też od razu wodę. Kiedy już po ok 1,5 h odparuje, dodajesz znowu i gotować radzi te 4h bo niby tak trzeba i mięso jest bardziej delikatne itd. 

Edited by Krygo

Share this post


Link to post
Share on other sites

Wczoraj przeglądałem przepisy na bolognese każdy inny i każdy prawilny 🤔🤔🤔

Share this post


Link to post
Share on other sites

Mój pierwszy w życiu robiony kociołek....czekam 

IMG_20230602_175111.jpg

Share this post


Link to post
Share on other sites
W dniu 2.06.2023 o 18:17, karloss napisał(-a):

Mój pierwszy w życiu robiony kociołek....czekam 

IMG_20230602_175111.jpg

No, ale co w tym kociołku? :)


"Człowiek tyle jest wart, ile warte są sprawy, którymi się zajmuje." Marek Aureliusz

Share this post


Link to post
Share on other sites
11 godzin temu, Christo napisał(-a):

Gorgonzola, Prosciutto, Serrano, Cantaloupe, Galia, do tego butelka Porto i wieczór jest kompletny.

 

IMG_0430.jpeg

Smakowicie wygląda 😋😋😋

8 godzin temu, karloss napisał(-a):

Robiłem wg tego przepisu:

https://fajnegotowanie.pl/przepisy/karkowka-z-kociolka/

 

Już wiem, że następnym razem będzie więcej przypraw, ale ogólnie wszystkim smakowało 😉

Przypraw nigdy nie żałuj trzeba sypnąć z rozmachem 🧑‍🍳🧑‍🍳🧑‍🍳🤗🤗🤗

Share this post


Link to post
Share on other sites
13 godzin temu, Kurzy napisał(-a):

IMG_4015.jpeg

A co tam masz 🤔🤔🤔

Share this post


Link to post
Share on other sites
Posted (edited)
19 minut temu, TomcioMiki napisał(-a):

A co tam masz 🤔🤔🤔

Risotto (cukinia, marchew, papryka, cebula, kukurydza, papryczka chili, bazylia, kurkuma, parmezan, sól i pieprz).

Edited by Kurzy

Share this post


Link to post
Share on other sites
5 minut temu, Kurzy napisał(-a):

Risotto (cukinia, marchew, papryka, cebula, kukurydza, papryczka chili, bazylia, kurkuma, sól i pieprz).

Apetyczne 🤗🤗🤗

Share this post


Link to post
Share on other sites

Join the conversation

You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.
Note: Your post will require moderator approval before it will be visible.

Guest
Reply to this topic...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.


  • Recently Browsing   0 members

    No registered users viewing this page.

×
×
  • Create New...

Important Information

We have placed cookies on your device to help make this website better. You can adjust your cookie settings, otherwise we'll assume you're okay to continue.