Jump to content
Search In
  • More options...
Find results that contain...
Find results in...
Master Yoda

Kulinaria, co jeść, jak to zrobić.....? :)

Recommended Posts

3 godziny temu, Valygaar napisał(-a):

IMG_8444.jpeg

Czyżby pęczak,🤔🤔🤔

Posted (edited)
W dniu 12.04.2023 o 14:00, satanic napisał(-a):

Indyk z fasolką w mleczku kokosowym, ale dodatki typowo polskie mizeria i ziemniaki😋.

IMG_20230412_135526~2.jpg

Zauważyłem znowu taką wersję mizerii jak u Ciebie. U mnie zawsze się robiło tak, że łączysz śmietanę słodką z kwaśną, ogórki starte na tarce, sól i pieprz - wychodzi taka płynna przypominająca chłodnik, ale jest super. Żona dodaje jeszcze koperek. Np moja ciotka cukier i cebulę bleee... A wersję z octem próbowaliście?

W dniu 26.05.2023 o 20:41, Kurzy napisał(-a):

Tarta.

IMG_3712.jpeg

Zacytuję Kwasiora, "gdybym malował obrazy, to tak by wyglądały" :)

Edited by Autor1984

"Człowiek tyle jest wart, ile warte są sprawy, którymi się zajmuje." Marek Aureliusz

Ja zawsze robię z kwaśna śmietana i czasem koperek lub szczypiorek, jakiś mam taki sentyment z dzieciństwa, ale twoja wersja też może być ciekawa, kiedyś spróbuję 

3 minuty temu, satanic napisał(-a):

Ja zawsze robię z kwaśna śmietana i czasem koperek lub szczypiorek, jakiś mam taki sentyment z dzieciństwa, ale twoja wersja też może być ciekawa, kiedyś spróbuję 

Ogólnie zauważyłem, że w wielu regionach wygląda tak jak u Ciebie i tak pewnie jest właściwie; jednakze warto wypróbować tej mojej wersji bo jadłem różne i ta najbardziej mi odpowiada. Jest co prawda kaloryczna, ale...

"Człowiek tyle jest wart, ile warte są sprawy, którymi się zajmuje." Marek Aureliusz

Posted (edited)
29 minut temu, Autor1984 napisał(-a):

Zauważyłem znowu taką wersję mizerii jak u Ciebie. U mnie zawsze się robiło tak, że łączysz śmietanę słodką z kwaśną, ogórki starte na tarce, sól i pieprz - wychodzi taka płynna przypominająca chłodnik, ale jest super. Żona dodaje jeszcze koperek. Np moja ciotka cukier i cebulę bleee... A wersję z octem próbowaliście?

Zacytuję Kwasiora, "gdybym malował obrazy, to tak by wyglądały" :)

U mnie mizeria jak u Satanic.

Tarte ogórki z jogurtem typu greckiego - sos tzatziki. Twoja wersja tak pośrodku. Co kraj, to obyczaj😀

Edited by Kurzy

A ja dzisiaj na deser szarlotkę robiłem. 

jzkNsj9.jpeg

Pozdrawiam 
Marcin/kornel91 

Adriatica, Ball, Casio, Certina, Christopher Ward, Citizen, Deep Blue, Glycine, Hamilton, Longines, Nethuns, Orient Star, Oris, Phoibos, Zelos

Zabawy makaronowej ciąg dalszy. Dzisiaj po zaledwie ;) 4h gotowania Bolognese. Nie wiem czy będzie mi się chciało drugi raz bawić w oryginalny przepis, ale jedzenie na 2 dni dla 3 osób jest. Jutro lasagne 😜

20230601_143419.jpg

2 hours ago, Krygo said:

Nie wiem czy będzie mi się chciało drugi raz bawić w oryginalny przepis

U mnie sprawa ma się podobnie jak biorę się za risotto od podstaw🙈

20 minut temu, Londek napisał(-a):

U mnie sprawa ma się podobnie jak biorę się za risotto od podstaw🙈

Makłowiczem nie jestem, ale żyłem w przekonaniu, że to nie jest czasochłonne danie :) W czym problem? Sądziłem, że to jest szybkie jednogarnkowe/patelniowe danie i jak masz odpowiedni ryż, wino, bulion i resztę składników to jest krótka piłka :)

33 minutes ago, Krygo said:

Makłowiczem nie jestem, ale żyłem w przekonaniu, że to nie jest czasochłonne danie :) W czym problem? Sądziłem, że to jest szybkie jednogarnkowe/patelniowe danie i jak masz odpowiedni ryż, wino, bulion i resztę składników to jest krótka piłka :)

Od podstaw, czyli tak jak napisałeś „bulion”, do tego żona uwielbia beszamel i masz już kilka godzin przy garach, problem żaden… ale czasu zabiera od groma. A ja czym dłużej gotuję tym mniej jem, całe szczęście że lubię to😊

Posted (edited)

No faktycznie, nie pomyślałem. Mówiłem, Makłowicz ze mnie marny :D A nie pomyślałem o tym bulionie bo muszę się przyznać, że jak jest wymagany w przepisie... To używam kostek. No tu idę na skróty.

Edited by Krygo

25 minutes ago, Krygo said:

To używam kostek.

Mam cię😜… ja to albo prawilnie, albo nie biorę się za nic. Nie powiem, uciążliwe jest takie skrzywienie😵💫

4 godziny temu, Krygo napisał(-a):

Zabawy makaronowej ciąg dalszy. Dzisiaj po zaledwie ;) 4h gotowania Bolognese. Nie wiem czy będzie mi się chciało drugi raz bawić w oryginalny przepis, ale jedzenie na 2 dni dla 3 osób jest. Jutro lasagne 😜

20230601_143419.jpg

Czemu tak długo 🤔🤔🤔

Posted (edited)

Opierałem się na podobno najbardziej wiernym przepisie ziomeczka z Boloni. Po podsmażeniu marchewki, selera i cebuli, potem dodaniu mielonego mięsa, zredukowaniu wina, dodaniu passaty, puchy pomidorów i koncentratu dodaje się też od razu wodę. Kiedy już po ok 1,5 h odparuje, dodajesz znowu i gotować radzi te 4h bo niby tak trzeba i mięso jest bardziej delikatne itd. 

Edited by Krygo

Wczoraj przeglądałem przepisy na bolognese każdy inny i każdy prawilny 🤔🤔🤔

Mój pierwszy w życiu robiony kociołek....czekam 

IMG_20230602_175111.jpg

W dniu 2.06.2023 o 18:17, karloss napisał(-a):

Mój pierwszy w życiu robiony kociołek....czekam 

IMG_20230602_175111.jpg

No, ale co w tym kociołku? :)

11 godzin temu, Christo napisał(-a):

Gorgonzola, Prosciutto, Serrano, Cantaloupe, Galia, do tego butelka Porto i wieczór jest kompletny.

IMG_0430.jpeg

Smakowicie wygląda 😋😋😋

8 godzin temu, karloss napisał(-a):

Robiłem wg tego przepisu:

https://fajnegotowanie.pl/przepisy/karkowka-z-kociolka/

Już wiem, że następnym razem będzie więcej przypraw, ale ogólnie wszystkim smakowało 😉

Przypraw nigdy nie żałuj trzeba sypnąć z rozmachem 🧑‍🍳🧑‍🍳🧑‍🍳🤗🤗🤗

13 godzin temu, Kurzy napisał(-a):

IMG_4015.jpeg

A co tam masz 🤔🤔🤔

Posted (edited)
19 minut temu, TomcioMiki napisał(-a):

A co tam masz 🤔🤔🤔

Risotto (cukinia, marchew, papryka, cebula, kukurydza, papryczka chili, bazylia, kurkuma, parmezan, sól i pieprz).

Edited by Kurzy

5 minut temu, Kurzy napisał(-a):

Risotto (cukinia, marchew, papryka, cebula, kukurydza, papryczka chili, bazylia, kurkuma, sól i pieprz).

Apetyczne 🤗🤗🤗