Jump to content
Search In
  • More options...
Find results that contain...
Find results in...
Master Yoda

Kulinaria, co jeść, jak to zrobić.....? :)

Recommended Posts

W dniu 17.08.2023 o 21:25, irekm napisał(-a):

Screenshot_20230817_121934_Gallery.jpg

Q... a! 

Share this post


Link to post
Share on other sites

Samo zdjęcie, bez przepisu.. nie liczy się Irek;)


Instagram.com/jfszymaniak

Share this post


Link to post
Share on other sites
Posted (edited)

W sumie prosty przepis czosnek, cebula, sól, pieprz, papryka i jeszcze, szczypta Secret ingredient 😂

 

Poczekam jak imprezę zrobię niedługo, po kolacji pokaże zdjęcie i powiem ze od nich przywiozłem próżniowo zapakowanego 😁

Edited by irekm

Beware the fury of a patient man.

Share this post


Link to post
Share on other sites

Nie powiem…….. Skórka wygląda chrupiąco

Share this post


Link to post
Share on other sites

Jak "po pekińsku"...


Porządek na serwisie o niczym nie świadczy. Często najlepsze usługi świadczone są przez geniuszy w totalnym bałaganie…

Share this post


Link to post
Share on other sites

Zmienię temat. Wczoraj ugotowana po pracy będzie spożywana zupa rybna.

 

LQXGhvr.jpg


Pozdrawiam 
Marcin/kornel91 
 

Adriatica, Ball, Casio, Certina, Christopher Ward, Citizen, Deep Blue, Glycine, Hamilton, Longines, Nethuns, Orient Star, Oris, Phoibos, Zelos

Share this post


Link to post
Share on other sites
2 minutes ago, kornel91 said:

Zmienię temat. Wczoraj ugotowana po pracy będzie spożywana zupa rybna.

 

LQXGhvr.jpg


Jadłbym👌🏻👍🏻

 

Mogę polecić kilka miejsc z mojego regionu w PL… zawsze tam się stołuje jak jestem w kraju, zupy rybne i inne dania to istna petarda. 
 

- Hilary Gościniec Dla Przyjaciół w Kleszczewie. 
- Bar Drewutnia w Olpuchu 

- Osada Grzybowski Młyn (niedaleko od Drewutni😉

- Mogę też polecić jadło z restauracji/ baru przy stacjach paliw Oktan

 

Share this post


Link to post
Share on other sites
6 godzin temu, kornel91 napisał(-a):

Zmienię temat. Wczoraj ugotowana po pracy będzie spożywana zupa rybna.

 

LQXGhvr.jpg

A co tam masz 🤔🤔🤔

Share this post


Link to post
Share on other sites
7 godzin temu, Londek napisał(-a):


Jadłbym👌🏻👍🏻

 

Mogę polecić kilka miejsc z mojego regionu w PL… zawsze tam się stołuje jak jestem w kraju, zupy rybne i inne dania to istna petarda. 
 

- Hilary Gościniec Dla Przyjaciół w Kleszczewie. 
- Bar Drewutnia w Olpuchu 

- Osada Grzybowski Młyn (niedaleko od Drewutni😉

- Mogę też polecić jadło z restauracji/ baru przy stacjach paliw Oktan

 

U Hilarego w czwartek jadłem zupę rybną i szczerze mówiąc była za słona, a pulpety twarde...ale luuuudzi mrowie...


Porządek na serwisie o niczym nie świadczy. Często najlepsze usługi świadczone są przez geniuszy w totalnym bałaganie…

Share this post


Link to post
Share on other sites
26 minutes ago, kiniol said:

U Hilarego w czwartek jadłem zupę rybną i szczerze mówiąc była za słona, a pulpety twarde...ale luuuudzi mrowie...


U mnie bez obiekcji, choć już dobrych kilka lat temu zauważyłem że Polska kuchnia strasznie słona jest, po przyjeździe aklimatyzuje się z tym przez pierwsze kilka dni😜

 

Czerwona Oberża w Konarzynach też jest całkiem spoko, wędzoną sielawę jeszcze czuje w myślach 👀

Share this post


Link to post
Share on other sites
1 godzinę temu, TomcioMiki napisał(-a):

A co tam masz 🤔🤔🤔

A powiem Ci, że prosta. Za pierwszym razem przepis z thermomixa był ale nie nie pasował nam por i zmodyfikowalem po swojemu i inne proporcje i w przepisie był makaron a nie było pomidorów i marchwi. 

 

2 papryki, puszka pomidorów, cebula, marchewka i pstrąg łososiowy (tęczowy) i przyprawy. Wszystkim bardzo smakowało będę powtarzał 


Pozdrawiam 
Marcin/kornel91 
 

Adriatica, Ball, Casio, Certina, Christopher Ward, Citizen, Deep Blue, Glycine, Hamilton, Longines, Nethuns, Orient Star, Oris, Phoibos, Zelos

Share this post


Link to post
Share on other sites
2 godziny temu, kornel91 napisał(-a):

A powiem Ci, że prosta. Za pierwszym razem przepis z thermomixa był ale nie nie pasował nam por i zmodyfikowalem po swojemu i inne proporcje i w przepisie był makaron a nie było pomidorów i marchwi. 

 

2 papryki, puszka pomidorów, cebula, marchewka i pstrąg łososiowy (tęczowy) i przyprawy. Wszystkim bardzo smakowało będę powtarzał 

Dzięki 🤗🤗🤗

Share this post


Link to post
Share on other sites

Najpierw upieczony spod z sosem, potem na to burrata, prosciutto i pistacje oraz oliwa. Zajebistosc... 

20230918_123328.jpg

20230918_123928.jpg

20230918_124234.jpg

Share this post


Link to post
Share on other sites
W dniu 18.09.2023 o 13:11, Krygo napisał(-a):

Najpierw upieczony spod z sosem, potem na to burrata, prosciutto i pistacje oraz oliwa. Zajebistosc... 

 

Możesz dać przepis krok po kroku? Da się tak ładnie upiec bez kamienia w piekarniku z max 250st?

Share this post


Link to post
Share on other sites
50 minut temu, Chorwat napisał(-a):

Możesz dać przepis krok po kroku? Da się tak ładnie upiec bez kamienia w piekarniku z max 250st?

 

Właśnie z takimi ograniczeniami ta pizza została zrobiona ;) Więccc, co potrzeba?

-500g mąki 

-350 ml wody

-1g drożdży świeżych

-15g soli

Cukier i oliwa są kompletnie zbędne odnosząc się do niektórych pomysłów w necie. Mąka silna o dużym W/ zawartości protein. Aktualnie używam Caputo Manitoba. Jak nie ona to polecam Caputo Nuvola. To przy hydracji ciasta 70% jakie proponuję, jeżeli zmniejszysz ilość wody do powiedzmy 60% to każda mąka 00 powinna dać radę, ale upieralbym się przy Caputo. Woda w temp pokojowej/ zimna, ale nie ciepła. 1g drożdży to nie pomyłka ;)

Sól wsypujemy do mąki i mieszamy, a drożdże rozpuszczamy w wodzie. Całość mieszamy do połączenia, żadnego wielkiego wyrabiania. Nie przejmuj się jak ciasto będzie się kleić. Przy tej ilości wody to normalne. Ja robię to w dużej metalowej misce. Wstępnie łączę wszestko szpatułką, po chwili ręką, jak łapa klei się za bardzo myję ją i po tym ciasto już można połączyć do końca bez problemu. Ciasto zostawiamy na blacie szczelnie zawinięte pod folią spożywczą na 20 min. Po tym czasie najtrudniejsze do wyjaśnienia bo tak jakby składamy to ciasto kilka razy na pół, buduje się gluten i z lepkiej kuli ciasta magicznie robi się nam zupełnie coś innego :) Robimy kulkę i na 2h pod folie znowu. Potem dzielimy to na mniejsze kulki (2-3 w zależności jak duża ma być pizza i na jak grubym cieście) i do misek/ pojemników, szczelnie ofoliowac i do lodówki na 1-3 doby, raz nawet robiłem 4 dnia. Po wyjęciu ciasta z lodówki trzeba je doprowadzić do temperatury pokojowej to nie będzie się zachowywać jak guma tylko będzie miękkie i plastyczne jak trzeba. Absolutnie nie może być zimne. 

Uff... Trochę się rozpisałem, ale z grubsza wypisałem swoją wiedzę na ten temat zbieraną trochę czasu próbując różnych rad ;)

Edited by Krygo

Share this post


Link to post
Share on other sites

Bardzo dziękuję za tak obszerny opis 😀 Za kilka tygodni na pewno podejdę do tematu 😋

Share this post


Link to post
Share on other sites

tez kiedyś się podejmę, gorzej że trzeba robić ciasto min. dobę przed robieniem pizzy :) cóż najwyraźniej perfekcja wymaga poświeceń.

ps: Testowałeś czy suszone drożdże też dają radę? Takie akurat mam zwykle w domu ale świeże to nie problem, resztę zawsze można zamrozić.


Sprzedam GoPro Hero 7 z akcesoriami

Share this post


Link to post
Share on other sites

Join the conversation

You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.
Note: Your post will require moderator approval before it will be visible.

Guest
Reply to this topic...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.


  • Recently Browsing   0 members

    No registered users viewing this page.

×
×
  • Create New...

Important Information

We have placed cookies on your device to help make this website better. You can adjust your cookie settings, otherwise we'll assume you're okay to continue.