Jump to content
Search In
  • More options...
Find results that contain...
Find results in...
Master Yoda

Kulinaria, co jeść, jak to zrobić.....? :)

Recommended Posts

7 godzin temu, Jan napisał(-a):

tez kiedyś się podejmę, gorzej że trzeba robić ciasto min. dobę przed robieniem pizzy :) cóż najwyraźniej perfekcja wymaga poświeceń.

ps: Testowałeś czy suszone drożdże też dają radę? Takie akurat mam zwykle w domu ale świeże to nie problem, resztę zawsze można zamrozić.

 

Ja ich nie używam, ale na pewno można. Z tym, że drożdży suchych daje się bodaj 3x mniej niż świeżych, więc to będzie wyglądało groteskowo w tej sytuacji :)

42 minuty temu, satanic napisał(-a):

Dziś Chorwacja.

 

Jedno co poznaję to blitwa z ziemniakami :P

Share this post


Link to post
Share on other sites

Dzisiaj połączenie Detroit i grandma style :D Panchetta, oliwki, cebula, pieczarki, ser po brzegi, który pięknie się przypieka i sos na górę.  No jestem mocno walnięty na punkcie pizzy  :)

20230925_115924.jpg

20230925_120726.jpg

20230925_122124.jpg

20230925_123341.jpg

Share this post


Link to post
Share on other sites
1 minutę temu, Krygo napisał(-a):

Dzisiaj połączenie Detroit i grandma style :D Panchetta, oliwki, cebula, pieczarki, ser po brzegi, który pięknie się przypieka i sos na górę.  No jestem mocno walnięty na punkcie pizzy  :)

20230925_115924.jpg

20230925_120726.jpg

20230925_122124.jpg

20230925_123341.jpg

😋😋😋

Share this post


Link to post
Share on other sites

Dużo pichcę, mało pstrykam… 

Wytwór mojej wyobraźni a’la paprykarz. 
Ryż
Dorsz świeży/ pieczony 
Łosoś pieczony/ wędzony z tymiankiem 

Makrela wędzona 

Makrela wędzona marynowana w płatkach chilli 

Własnej roboty przecier pomidorowy i bulion warzywny. 

Warzywa to cebula, pomidor, marchew, pasternak i czosnek. 

Pieprz czarny i ziołowy, chilli w płatkach, sos sojowy i ciut soli… natka pietruszki. 

Teraz się wszystko „przegryzie” i wieczorkiem się uraczę😊

 

A do tego cztery pół litrowe słoiki już się pasteryzują. 

 

Jak ktoś lubi rybne smaki to będzie naprawdę zadowolony. 

 

Pozdrawiam

Seweryn. 

IMG_0966.jpeg

IMG_0967.jpeg

IMG_0968.jpeg

IMG_0969.jpeg

IMG_0970.jpeg

Edited by Londek
Polska język trudna

Share this post


Link to post
Share on other sites
4 godziny temu, Londek napisał(-a):

Dużo pichcę, mało pstrykam… 

Wytwór mojej wyobraźni a’la paprykarz. 
Ryż
Dorsz świeży/ pieczony 
Łosoś pieczony/ wędzony z tymiankiem 

Makrela wędzona 

Makrela wędzona marynowana w płatkach chilli 

Własnej roboty przecier pomidorowy i bulion warzywny. 

Warzywa to cebula, pomidor, marchew, pasternak i czosnek. 

Pieprz czarny i ziołowy, chilli w płatkach, sos sojowy i ciut soli… natka pietruszki. 

Teraz się wszystko „przegryzie” i wieczorkiem się uraczę😊

 

A do tego cztery pół litrowe słoiki już się pasteryzują. 

 

Jak ktoś lubi rybne smaki to będzie naprawdę zadowolony. 

 

Pozdrawiam

Seweryn. 

IMG_0966.jpeg

IMG_0967.jpeg

IMG_0968.jpeg

IMG_0969.jpeg

IMG_0970.jpeg

Jako, że jestem zarówno fanem paprykarza, dorsza, łososia oraz makreli to przepis zapisuję! :)


"Człowiek tyle jest wart, ile warte są sprawy, którymi się zajmuje." Marek Aureliusz

Share this post


Link to post
Share on other sites

Zrobiłem sobie lunch…

 

IMG_1063.thumb.jpeg.af9bc3b920e085e8024287218532148a.jpeg
 

Z braku mąki gryczanej - podróba z mąki pszennej, ale tez dobre. Z kwaśną śmietaną i ikrą mintaja - super :)

 

Prosto zrobić - mleko jajko cukier mąka i drożdże. 2 godziny w ciepełku i chwila smażenia. Bardzo lubię :)


Miłego dnia!

Share this post


Link to post
Share on other sites
Guest Sulek91

A ja co tydzień piekę takie cudeńka 😁

387495505_831862808414422_5632154507321045557_n.jpg

Share this post


Link to post
Share on other sites
23 minuty temu, Sulek91 napisał(-a):

A ja co tydzień piekę takie cudeńka 😁

387495505_831862808414422_5632154507321045557_n.jpg

Łaaał super 👍👍👍 Piękne bochenki 🤗🤗🤗

Edited by TomcioMiki

Share this post


Link to post
Share on other sites
Guest Sulek91

Dzięki nim jestem zawsze zapraszany na wszelkie uroczystości rodzinne 😄🤣

Share this post


Link to post
Share on other sites
4 hours ago, Sulek91 said:

A ja co tydzień piekę takie cudeńka 😁

387495505_831862808414422_5632154507321045557_n.jpg


I ten zapach… dobra robota 👍🏻

Share this post


Link to post
Share on other sites
3 godziny temu, Sulek91 napisał(-a):

Dzięki nim jestem zawsze zapraszany na wszelkie uroczystości rodzinne 😄🤣

Możesz dać dokładny przepis 🤔🤔🤔

Share this post


Link to post
Share on other sites
Guest Sulek91
1 minutę temu, TomcioMiki napisał(-a):

Możesz dać dokładny przepis 🤔🤔🤔

Niestety nie mogę, rodzinny sekret :P  ale jeżeli zostanę zwolniony z tajemnicy to podzielę się :D

Share this post


Link to post
Share on other sites
11 minut temu, Sulek91 napisał(-a):

Niestety nie mogę, rodzinny sekret :P  ale jeżeli zostanę zwolniony z tajemnicy to podzielę się :D


Piękne są


Miłego dnia!

Share this post


Link to post
Share on other sites
54 minuty temu, Sulek91 napisał(-a):

Niestety nie mogę, rodzinny sekret :P  ale jeżeli zostanę zwolniony z tajemnicy to podzielę się :D

Szkoooda 🥺🥺🥺

Share this post


Link to post
Share on other sites
2 minuty temu, TomcioMiki napisał(-a):

Szkoooda 🥺🥺🥺

Być może Kolega prowadzi piekarnię rodziną z pokolenia na pokolenie. Nie ma co się dziwić ;)

Jak Żona upiecze swój, to zrobię fotorelację i podam nasz przepis.

 


"Człowiek tyle jest wart, ile warte są sprawy, którymi się zajmuje." Marek Aureliusz

Share this post


Link to post
Share on other sites
7 minut temu, Autor1984 napisał(-a):

Być może Kolega prowadzi piekarnię rodziną z pokolenia na pokolenie. Nie ma co się dziwić ;)

Jak Żona upiecze swój, to zrobię fotorelację i podam nasz przepis.

 

Ooo dzięki 🤗🤗🤗

Share this post


Link to post
Share on other sites
Godzinę temu, Sulek91 napisał(-a):

Niestety nie mogę, rodzinny sekret :P  ale jeżeli zostanę zwolniony z tajemnicy to podzielę się :D

Ale chyba możesz podać, czy na zakwasie czy na drożdżach? 

 

Pozdrawiam Jacek 


"Na żadnym zegarze nie znajdziesz wskazówek do życia" 

Share this post


Link to post
Share on other sites
Guest Sulek91
1 godzinę temu, JASI napisał(-a):

Ale chyba możesz podać, czy na zakwasie czy na drożdżach? 

 

Pozdrawiam Jacek 

Chlebek robiony na zakwasie

Share this post


Link to post
Share on other sites

I do piekarnika na 180C na 90 minut . Kto lubi żołądki drobiowe 😁😁😁

IMG20231016183343.jpg

Będą mięciutkie 🤗🤗🤗

Share this post


Link to post
Share on other sites

Dzisiejszy wypad do Wrocka 😁😁😁

IMG20231028140048.jpg

Przystawki 

IMG20231028140233.jpg

IMG20231028140239.jpg

Dania główne 

IMG20231028142913.jpg

IMG20231028143026.jpg

I deser 🤗🤗🤗

IMG20231028144736.jpg

Później opiszę co i jak 🤗🤗🤗

Edited by TomcioMiki

Share this post


Link to post
Share on other sites

Join the conversation

You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.
Note: Your post will require moderator approval before it will be visible.

Guest
Reply to this topic...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.


  • Recently Browsing   0 members

    No registered users viewing this page.

×
×
  • Create New...

Important Information

We have placed cookies on your device to help make this website better. You can adjust your cookie settings, otherwise we'll assume you're okay to continue.