Jump to content
Search In
  • More options...
Find results that contain...
Find results in...
Master Yoda

Kulinaria, co jeść, jak to zrobić.....? :)

Recommended Posts

5 minut temu, Autor1984 napisał(-a):

Polemizowałbym. Jesiotr wędzony jest chyba numero uno ;)

Wędzony jesiotr jest inny...przeraża mnie wyraz twarzy wędzonego jesiotra...😜

Porządek na serwisie o niczym nie świadczy. Często najlepsze usługi świadczone są przez geniuszy w totalnym bałaganie…

Teraz, kiniol napisał(-a):

Wędzony jesiotr jest inny...przeraża mnie wyraz twarzy wędzonego jesiotra...😜

Twarzy? Ty nie masz z nim pić wódki, tylko go opindolić do ości 😆

A na powaznie, ja uwielbiam, a lubię wędzone na zimno, ciepło i chyba po jesiotrze jest długa przerwa na drugie miejsce ;) 

"Człowiek tyle jest wart, ile warte są sprawy, którymi się zajmuje." Marek Aureliusz

W dniu 28.07.2024 o 18:31, souls_hunter napisał(-a):

Niebo w gębie to mało powiedziane

W sensie lampredotto? Przysmak Florencji, mnie smakowało ale nie każdemu pasuje

Szukam podstawki na zegarek (watchstand) 

Jesiotr jest rzeczywiście REWELACYJNY. Sielawę i sieję pokochałem już 40 lat temu, na obozach płetwonurków, zaskakująco dobre były też młode sumy. Jako nielat jeździłem ze Ś.P. Ojcem i nie piłem jak wszyscy, tylko wieczorami wędziłem w beczce ryby.

Za to przez te wyjazdy do tej pory nie znoszę węgorza: kilkukrotne dwa tygodnie jedzenia "na okrągło" z patelni lub z dymu zohydziło mi go na zawsze. Kilku kumpli to były prawdziwe killery, jeden nawet mistrz Polski w łowiectwie podwodnym, potrafił metr nabitego na drut węgorza wyciągnąć.

IMG_20240813_202050.jpg

IMG_20240813_202117.jpg

17 minut temu, mroova napisał(-a):

Jesiotr jest rzeczywiście REWELACYJNY. Sielawę i sieję pokochałem już 40 lat temu, na obozach płetwonurków, zaskakująco dobre były też młode sumy. Jako nielat jeździłem ze Ś.P. Ojcem i nie piłem jak wszyscy, tylko wieczorami wędziłem w beczce ryby.

Za to przez te wyjazdy do tej pory nie znoszę węgorza: kilkukrotne dwa tygodnie jedzenia "na okrągło" z patelni lub z dymu zohydziło mi go na zawsze. Kilku kumpli to były prawdziwe killery, jeden nawet mistrz Polski w łowiectwie podwodnym, potrafił metr nabitego na drut węgorza wyciągnąć.

IMG_20240813_202050.jpg

IMG_20240813_202117.jpg

Węgorz w zalewie... Jadłbym!

"Człowiek tyle jest wart, ile warte są sprawy, którymi się zajmuje." Marek Aureliusz

Posted (edited)
6 minut temu, Autor1984 napisał(-a):

Węgorz w zalewie

Och, chyba najgorszy byłby. Ale po zastanowieniu się takiego niedużego, dobrze usmażonego, chrupkiego to bym pod jakiś kieliszek nie odmówił. Ze dwadzieścia lat nie jadłem.

Edited by mroova

1 minutę temu, mroova napisał(-a):

Och, chyba najgorszy byłby. Ale po zastanowieniu się takiego niedużego, dobrze usmażonego, chrupkiego to bym pod jakiś kieliszek nie odmówił.

No i o to chodzi Panie Kolego, węgorz z zalewy octowej i gorzała to duet prawie doskonały ;)

A właśnie żadnej rybki w occie jakoś nie lubię - za to grzybki lub dobra galaretka z najwyższą przyjemnością.

Teraz, mroova napisał(-a):

A właśnie żadnej rybki w occie jakoś nie lubię - za to grzybki lub dobra galaretka z najwyższą przyjemnością.

U mnie tatarek dominuje przy kielichu ;)

W dniu 6.01.2024 o 23:27, mroova napisał(-a):

Młody koziołek w sadzie się wystraszył, wpadł w siatkę ogrodzenia i kark skręcił, polędwica poszła na szybkiego tatara. "Niekoszerny" (w sensie nieprawilny), bo z maszynki, a nie siekany. No i "żeby białka nie marnować", poszło na whisky sour (to już oczywiście prawilne, angostura, skórka pomarańczowa itd.).

IMG-20240106-WA0000.jpg

Tatarek dobry pod wszystko, ale z czystą rzeczywiście najlepszy.

1 minutę temu, mroova napisał(-a):

tangocash.gif

Posted (edited)
14 godzin temu, mroova napisał(-a):

na obozach płetwonurków

wczesne czasy nurkowania w Polsce, sprzętu nie było trzeba było sobie radzić. Mój Ś.P. Ojciec tez wtedy nurkował (chyba zaczął w latach 60).

Edited by Jan

Szukam podstawki na zegarek (watchstand) 

1 godzinę temu, Jan napisał(-a):

sprzętu nie było trzeba było sobie radzić

Lata 80-te to może nie takie wczesne ale ze sprzętem nadal było krucho, dużo ruskiego szrotu albo powojskowy. Niektórzy brak pianki (w Polsce robił Stomil Grudziądz - mieliśmy właśnie taką) próbowali zastąpić kilkoma warstwami dresów opinanych w luźnych miejscach gumkami od wecków. 

A nurkowanie podlodowe w foce (skafander suchy) i sklejenie się w nogach zaworów odpowietrzających typu "kaczy dziób" pamiętam po dziś dzień - obróciło mnie do góry nogami i nie mogłem nic poradzić. Trochę naprawdę dobrych ludzi potopiło się w dziwnych okolicznościach.

W dniu 13.08.2024 o 21:12, mroova napisał(-a):

Ale się Panowie Koledzy rozmarzyli😀.

Ostatni dzień nad morzem, trzeba było pozbierać, coś z tego będzie, jest z 4 kilo  🤗🤗🤗

IMG_20240816_182427.jpg

Jedyna ukraińska rzecz, którą toleruję ;)

20240826_122710.thumb.jpg.cb4fcc7fed33e9eda170335e34998f43.jpg20240826_122809.thumb.jpg.3bdf80262372a3c27014f2bc99094c68.jpg

15 godzin temu, Autor1984 napisał(-a):

Jedyna ukraińska rzecz, którą toleruję ;)

20240826_122710.thumb.jpg.cb4fcc7fed33e9eda170335e34998f43.jpg20240826_122809.thumb.jpg.3bdf80262372a3c27014f2bc99094c68.jpg

Bo wielu nie znasz...😉

Porządek na serwisie o niczym nie świadczy. Często najlepsze usługi świadczone są przez geniuszy w totalnym bałaganie…

Posty nie na temat (nawet te z elementami kuchennymi) usunięte. Ci to mają wiedzieć to wiedzą kto co pisał. Proszę się powstrzymać przed takimi rozmowami w wątkach tematycznych.

Jeśli ktoś chce i uprawia z kimś polemikę to nic nie stoi na przeszkodzie by to zrobić w prywatnej wiadomości.

intermedia - profesjonalne rozwiązania Invision Power Board

מנא, תקל, ופרסין

Tolerancja musi być nietolerancyjna wobec nietolerancji. Němec z Královce

Mus wieprzowy, prószony pieprzem. Puree z gorczycy z dodatkiem octu winnego.

IMG_5597.jpeg.1d54f911b351ac2e137bff2d05630cce.jpeg
Wszystko podane w towarzystwie grzanki
(akcent pszenny)

🤗🤭😉

-To muśnięcie musztardą zasługuje na co najmniej 1 gwiazdkę Michelin.-

Pozdrawiam Jacek 

"Na żadnym zegarze nie znajdziesz wskazówek do życia" 

14 godzin temu, Osmodeusz napisał(-a):

Mus wieprzowy, prószony pieprzem. Puree z gorczycy z dodatkiem octu winnego.
Wszystko podane w towarzystwie grzanki
(akcent pszenny)

🤗🤭😉

Oczywiście nadmieńmy, że Ty (nie) jesteś autorem ;)