Jump to content
Search In
  • More options...
Find results that contain...
Find results in...
Master Yoda

Kulinaria, co jeść, jak to zrobić.....? :)

Recommended Posts

5 minut temu, Autor1984 napisał(-a):

Polemizowałbym. Jesiotr wędzony jest chyba numero uno ;)

Wędzony jesiotr jest inny...przeraża mnie wyraz twarzy wędzonego jesiotra...😜


Porządek na serwisie o niczym nie świadczy. Często najlepsze usługi świadczone są przez geniuszy w totalnym bałaganie…

Share this post


Link to post
Share on other sites
Teraz, kiniol napisał(-a):

Wędzony jesiotr jest inny...przeraża mnie wyraz twarzy wędzonego jesiotra...😜

Twarzy? Ty nie masz z nim pić wódki, tylko go opindolić do ości 😆

A na powaznie, ja uwielbiam, a lubię wędzone na zimno, ciepło i chyba po jesiotrze jest długa przerwa na drugie miejsce ;) 


"Człowiek tyle jest wart, ile warte są sprawy, którymi się zajmuje." Marek Aureliusz

Share this post


Link to post
Share on other sites
W dniu 28.07.2024 o 18:31, souls_hunter napisał(-a):

Niebo w gębie to mało powiedziane

W sensie lampredotto? Przysmak Florencji, mnie smakowało ale nie każdemu pasuje


Szukam podstawki na zegarek (watchstand) 

Share this post


Link to post
Share on other sites

Jesiotr jest rzeczywiście REWELACYJNY. Sielawę i sieję pokochałem już 40 lat temu, na obozach płetwonurków, zaskakująco dobre były też młode sumy. Jako nielat jeździłem ze Ś.P. Ojcem i nie piłem jak wszyscy, tylko wieczorami wędziłem w beczce ryby.

Za to przez te wyjazdy do tej pory nie znoszę węgorza: kilkukrotne dwa tygodnie jedzenia "na okrągło" z patelni lub z dymu zohydziło mi go na zawsze. Kilku kumpli to były prawdziwe killery, jeden nawet mistrz Polski w łowiectwie podwodnym, potrafił metr nabitego na drut węgorza wyciągnąć.

IMG_20240813_202050.jpg

IMG_20240813_202117.jpg

Share this post


Link to post
Share on other sites
17 minut temu, mroova napisał(-a):

Jesiotr jest rzeczywiście REWELACYJNY. Sielawę i sieję pokochałem już 40 lat temu, na obozach płetwonurków, zaskakująco dobre były też młode sumy. Jako nielat jeździłem ze Ś.P. Ojcem i nie piłem jak wszyscy, tylko wieczorami wędziłem w beczce ryby.

Za to przez te wyjazdy do tej pory nie znoszę węgorza: kilkukrotne dwa tygodnie jedzenia "na okrągło" z patelni lub z dymu zohydziło mi go na zawsze. Kilku kumpli to były prawdziwe killery, jeden nawet mistrz Polski w łowiectwie podwodnym, potrafił metr nabitego na drut węgorza wyciągnąć.

IMG_20240813_202050.jpg

IMG_20240813_202117.jpg

Węgorz w zalewie... Jadłbym!


"Człowiek tyle jest wart, ile warte są sprawy, którymi się zajmuje." Marek Aureliusz

Share this post


Link to post
Share on other sites
Posted (edited)
6 minut temu, Autor1984 napisał(-a):

Węgorz w zalewie

 

Och, chyba najgorszy byłby. Ale po zastanowieniu się takiego niedużego, dobrze usmażonego, chrupkiego to bym pod jakiś kieliszek nie odmówił. Ze dwadzieścia lat nie jadłem.

Edited by mroova

Share this post


Link to post
Share on other sites
1 minutę temu, mroova napisał(-a):

 

Och, chyba najgorszy byłby. Ale po zastanowieniu się takiego niedużego, dobrze usmażonego, chrupkiego to bym pod jakiś kieliszek nie odmówił.

No i o to chodzi Panie Kolego, węgorz z zalewy octowej i gorzała to duet prawie doskonały ;)


"Człowiek tyle jest wart, ile warte są sprawy, którymi się zajmuje." Marek Aureliusz

Share this post


Link to post
Share on other sites

A właśnie żadnej rybki w occie jakoś nie lubię - za to grzybki lub dobra galaretka z najwyższą przyjemnością.

Share this post


Link to post
Share on other sites
Teraz, mroova napisał(-a):

A właśnie żadnej rybki w occie jakoś nie lubię - za to grzybki lub dobra galaretka z najwyższą przyjemnością.

U mnie tatarek dominuje przy kielichu ;)


"Człowiek tyle jest wart, ile warte są sprawy, którymi się zajmuje." Marek Aureliusz

Share this post


Link to post
Share on other sites
W dniu 6.01.2024 o 23:27, mroova napisał(-a):

Młody koziołek w sadzie się wystraszył, wpadł w siatkę ogrodzenia i kark skręcił, polędwica poszła na szybkiego tatara. "Niekoszerny" (w sensie nieprawilny), bo z maszynki, a nie siekany. No i "żeby białka nie marnować", poszło na whisky sour (to już oczywiście prawilne, angostura, skórka pomarańczowa itd.).

IMG-20240106-WA0000.jpg

Tatarek dobry pod wszystko, ale z czystą rzeczywiście najlepszy.

Share this post


Link to post
Share on other sites
1 minutę temu, mroova napisał(-a):

Tatarek dobry pod wszystko, ale z czystą rzeczywiście najlepszy.

 

tangocash.gif


"Człowiek tyle jest wart, ile warte są sprawy, którymi się zajmuje." Marek Aureliusz

Share this post


Link to post
Share on other sites
Posted (edited)
14 godzin temu, mroova napisał(-a):

na obozach płetwonurków

 

wczesne czasy nurkowania w Polsce, sprzętu nie było trzeba było sobie radzić. Mój Ś.P. Ojciec tez wtedy nurkował (chyba zaczął w latach 60).

Edited by Jan

Szukam podstawki na zegarek (watchstand) 

Share this post


Link to post
Share on other sites
1 godzinę temu, Jan napisał(-a):

sprzętu nie było trzeba było sobie radzić

 

Lata 80-te to może nie takie wczesne ale ze sprzętem nadal było krucho, dużo ruskiego szrotu albo powojskowy. Niektórzy brak pianki (w Polsce robił Stomil Grudziądz - mieliśmy właśnie taką) próbowali zastąpić kilkoma warstwami dresów opinanych w luźnych miejscach gumkami od wecków. 

A nurkowanie podlodowe w foce (skafander suchy) i sklejenie się w nogach zaworów odpowietrzających typu "kaczy dziób" pamiętam po dziś dzień - obróciło mnie do góry nogami i nie mogłem nic poradzić. Trochę naprawdę dobrych ludzi potopiło się w dziwnych okolicznościach.

Share this post


Link to post
Share on other sites
W dniu 13.08.2024 o 21:12, mroova napisał(-a):

Tatarek dobry pod wszystko, ale z czystą rzeczywiście najlepszy.

Ale się Panowie Koledzy rozmarzyli😀.

Share this post


Link to post
Share on other sites

Ostatni dzień nad morzem, trzeba było pozbierać, coś z tego będzie, jest z 4 kilo  🤗🤗🤗

IMG_20240816_182427.jpg

Share this post


Link to post
Share on other sites

Jedyna ukraińska rzecz, którą toleruję ;)

20240826_122710.thumb.jpg.cb4fcc7fed33e9eda170335e34998f43.jpg20240826_122809.thumb.jpg.3bdf80262372a3c27014f2bc99094c68.jpg


"Człowiek tyle jest wart, ile warte są sprawy, którymi się zajmuje." Marek Aureliusz

Share this post


Link to post
Share on other sites
15 godzin temu, Autor1984 napisał(-a):

Jedyna ukraińska rzecz, którą toleruję ;)

20240826_122710.thumb.jpg.cb4fcc7fed33e9eda170335e34998f43.jpg20240826_122809.thumb.jpg.3bdf80262372a3c27014f2bc99094c68.jpg

Bo wielu nie znasz...😉


Porządek na serwisie o niczym nie świadczy. Często najlepsze usługi świadczone są przez geniuszy w totalnym bałaganie…

Share this post


Link to post
Share on other sites

Posty nie na temat (nawet te z elementami kuchennymi) usunięte. Ci to mają wiedzieć to wiedzą kto co pisał. Proszę się powstrzymać przed takimi rozmowami w wątkach tematycznych.

Jeśli ktoś chce i uprawia z kimś polemikę to nic nie stoi na przeszkodzie by to zrobić w prywatnej wiadomości.


intermedia - profesjonalne rozwiązania Invision Power Board

Share this post


Link to post
Share on other sites

מנא, תקל, ופרסין


Tolerancja musi być nietolerancyjna wobec nietolerancji. Němec z Královce

Share this post


Link to post
Share on other sites

Mus wieprzowy, prószony pieprzem. Puree z gorczycy z dodatkiem octu winnego.

 

IMG_5597.jpeg.1d54f911b351ac2e137bff2d05630cce.jpeg
Wszystko podane w towarzystwie grzanki
(akcent pszenny)

 

🤗🤭😉

Share this post


Link to post
Share on other sites

-To muśnięcie musztardą zasługuje na co najmniej 1 gwiazdkę Michelin.-

 

Pozdrawiam Jacek 


"Na żadnym zegarze nie znajdziesz wskazówek do życia" 

Share this post


Link to post
Share on other sites
14 godzin temu, Osmodeusz napisał(-a):

Mus wieprzowy, prószony pieprzem. Puree z gorczycy z dodatkiem octu winnego.
Wszystko podane w towarzystwie grzanki
(akcent pszenny)

 

🤗🤭😉

 

Oczywiście nadmieńmy, że Ty (nie) jesteś autorem ;)

Share this post


Link to post
Share on other sites

Join the conversation

You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.
Note: Your post will require moderator approval before it will be visible.

Guest
Reply to this topic...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.


  • Recently Browsing   0 members

    No registered users viewing this page.

×
×
  • Create New...

Important Information

We have placed cookies on your device to help make this website better. You can adjust your cookie settings, otherwise we'll assume you're okay to continue.