Jump to content
Search In
  • More options...
Find results that contain...
Find results in...
Master Yoda

Kulinaria, co jeść, jak to zrobić.....? :)

Recommended Posts

2 godziny temu, Czujnik napisał(-a):

Już słyszę cmoknięcie odkręcanej pokrywki i cichy bulgot rozlewanej wódeczki  😁

tapatalked

Jak już to jarzębiak będzie 😁😁😁

IMG20241013115058.jpg

W dniu 16.10.2024 o 13:32, Czujnik napisał(-a):

Już słyszę cmoknięcie odkręcanej pokrywki i cichy bulgot rozlewanej wódeczki  😁

tapatalked

Do wódeczki to gąski są rewelacyjne ;)

"Człowiek tyle jest wart, ile warte są sprawy, którymi się zajmuje." Marek Aureliusz

1 godzinę temu, Autor1984 napisał(-a):

Do wódeczki to gąski są rewelacyjne

Niestety, z octu znam tylko borowiki, kurki i rydze, kiedyś mama robiła i nauczyła mnie a ja żonę

Raz w Polsce jadłem opieńki w bardzo ciekawej kwaśno-słodkiej zalewie, były rewelacyjne

Mamy u nas opieńki (chyba) ale gdyby żona zobaczyła je na stole pewnie fiknęła by na zawał  ;)

tapatalked

2 godziny temu, TomcioMiki napisał(-a):

Opienieczki obgotowane 😁😁😁

👍

Edited by mario1971

To jest moje zdanie i ja je całkowicie popieram.

1 godzinę temu, Czujnik napisał(-a):

Niestety, z octu znam tylko borowiki, kurki i rydze, kiedyś mama robiła i nauczyła mnie a ja żonę

Raz w Polsce jadłem opieńki w bardzo ciekawej kwaśno-słodkiej zalewie, były rewelacyjne

Mamy u nas opieńki (chyba) ale gdyby żona zobaczyła je na stole pewnie fiknęła by na zawał  ;)

tapatalked

Ja gąski zielonki uwielbiałem. Trudno go znaleźć, ale w zalewie octowej jest prima sort. Występuje do końca roku. Kiedyś taki starszy Pan zbierał dla mnie, ja nawet jakbym się potknął o grzyba to bym go nie zauważył i liczę zawsze, że rodzina wspomoże, bo kiedyś panowała opinia, że grzyby są pozbawione cennych wartości dla organizmów. A to gówno prawda. Dlatego jak jest sezon to ratujemy się kurkami i w różnej postaci są przyrządzane. Ogólnie pamiętam jak kiedyś ŚP. Babcia od strony Mamy na westfalce suszyła grzyby. Dziś człowiek kupi paczę przeleżałych grzybów bez aromatu.

A tak to borowiki, czarne łepki, maślaki lubię i cenię.

Z maślaków mam taką prostą potrawę z cebuli, śmietany i ziemniaków, sól, pieprz - rewelacja.

Ogólnie warto brać sezonowe produkty, natura tak to wszystko poukładała, że warto z niej korzystać ;) A jak się ma jeszcze myśliwego w rodzinie...

O rydzy nigdy nie jadłem. Ciekaw jestem smaku, bo podobno pyszne :)

Edited by Autor1984

"Człowiek tyle jest wart, ile warte są sprawy, którymi się zajmuje." Marek Aureliusz

3 minutes ago, Autor1984 said:

Ja gąski zielonki uwielbiałem. Trudno go znaleźć, ale w zalewie octowej jest prima sort.

Podpinam się, lubię takie twardsze grzyby z zalewy… chociaż i usmażoną gąską nie pogardzę. Sól, pieprz i mąka 🔥

1 minutę temu, Londek napisał(-a):

Podpinam się, lubię takie twardsze grzyby z zalewy… chociaż i usmażoną gąską nie pogardzę. Sól, pieprz i mąka 🔥

Dokładnie ona pod zagrychę jest idealna. I smakuje świetnie.

🤝

Maślaki ;)

A w zasadzie najlepszy sos do ziemniaków:

Maślaki obgotowane i obsmażone z cebulą; najlepiej białą, bo delikatniejsza i nie zdominuje smaku, śmietana słodka u mnie 12% oraz koperek.

Sól oraz grubo mielony pieprz.

20241024_192630.jpg

20241024_192721.jpg

Edited by Autor1984

Kutna Hora...pięknie...

Porządek na serwisie o niczym nie świadczy. Często najlepsze usługi świadczone są przez geniuszy w totalnym bałaganie…

Jak zwykle hurtem:

IvOiYxSh.jpg
j8sNFijh.jpg
2Nf7L7ch.jpg
hMnX8IFh.jpg
T5J082qh.jpg
NHKMFxwh.jpg
mUbbZkDh.jpg
PYvTtl7h.jpg
ETG9kCWh.jpg

Instagram: @my.nickname.was.taken || FS: Titoni Seascoper 300, CH C1 Moonglow Mk1, H.G.P. Diver 200m Automatic

15 godzin temu, TomcioMiki napisał(-a):

To musi być na Wigili 😋😋😋

IMG_20241210_165957.jpg

No jeszcze trochę do zrobienia zostało ;)
Ale zgadzam się.

Instagram: @my.nickname.was.taken || FS: Titoni Seascoper 300, CH C1 Moonglow Mk1, H.G.P. Diver 200m Automatic

30 minut temu, Szymon. napisał(-a):

No jeszcze trochę do zrobienia zostało ;)
Ale zgadzam się.

To co mogę to Żonie pomogę, jeszcze krokiety z kapustą i grzybami, farsze do pierogów i uszek i takie tam 🤗🤗🤗

31 minut temu, TomcioMiki napisał(-a):

To co mogę to Żonie pomogę, jeszcze krokiety z kapustą i grzybami, farsze do pierogów i uszek i takie tam 🤗🤗🤗

U mnie wigilia jest zawsze spora, w domu moich rodziców. Wychodzi, że gotowanie robię praktycznie 50/50 z moją mamą.