Jump to content
Search In
  • More options...
Find results that contain...
Find results in...
Master Yoda

Kulinaria, co jeść, jak to zrobić.....? :)

Recommended Posts

2 godziny temu, Czujnik napisał(-a):

 

 

Już słyszę cmoknięcie odkręcanej pokrywki i cichy bulgot rozlewanej wódeczki  😁

 

tapatalked

Jak już to jarzębiak będzie 😁😁😁

IMG20241013115058.jpg

Share this post


Link to post
Share on other sites
W dniu 16.10.2024 o 13:32, Czujnik napisał(-a):

 

 

Już słyszę cmoknięcie odkręcanej pokrywki i cichy bulgot rozlewanej wódeczki  😁

 

tapatalked

Do wódeczki to gąski są rewelacyjne ;)


"Człowiek tyle jest wart, ile warte są sprawy, którymi się zajmuje." Marek Aureliusz

Share this post


Link to post
Share on other sites
1 godzinę temu, Autor1984 napisał(-a):

Do wódeczki to gąski są rewelacyjne

 

 

Niestety, z octu znam tylko borowiki, kurki i rydze, kiedyś mama robiła i nauczyła mnie a ja żonę

Raz w Polsce jadłem opieńki w bardzo ciekawej kwaśno-słodkiej zalewie, były rewelacyjne

Mamy u nas opieńki (chyba) ale gdyby żona zobaczyła je na stole pewnie fiknęła by na zawał  ;)

 

tapatalked

Share this post


Link to post
Share on other sites
2 godziny temu, TomcioMiki napisał(-a):

Opienieczki obgotowane 😁😁😁

 

👍

Edited by mario1971

To jest moje zdanie i ja je całkowicie popieram.

Share this post


Link to post
Share on other sites
1 godzinę temu, Czujnik napisał(-a):

 

 

Niestety, z octu znam tylko borowiki, kurki i rydze, kiedyś mama robiła i nauczyła mnie a ja żonę

Raz w Polsce jadłem opieńki w bardzo ciekawej kwaśno-słodkiej zalewie, były rewelacyjne

Mamy u nas opieńki (chyba) ale gdyby żona zobaczyła je na stole pewnie fiknęła by na zawał  ;)

 

tapatalked

Ja gąski zielonki uwielbiałem. Trudno go znaleźć, ale w zalewie octowej jest prima sort. Występuje do końca roku. Kiedyś taki starszy Pan zbierał dla mnie, ja nawet jakbym się potknął o grzyba to bym go nie zauważył i liczę zawsze, że rodzina wspomoże, bo kiedyś panowała opinia, że grzyby są pozbawione cennych wartości dla organizmów. A to gówno prawda. Dlatego jak jest sezon to ratujemy się kurkami i w różnej postaci są przyrządzane. Ogólnie pamiętam jak kiedyś ŚP. Babcia od strony Mamy na westfalce suszyła grzyby. Dziś człowiek kupi paczę przeleżałych grzybów bez aromatu.

A tak to borowiki, czarne łepki, maślaki lubię i cenię.

Z maślaków mam taką prostą potrawę z cebuli, śmietany i ziemniaków, sól, pieprz - rewelacja.

Ogólnie warto brać sezonowe produkty, natura tak to wszystko poukładała, że warto z niej korzystać ;) A jak się ma jeszcze myśliwego w rodzinie...

 

O rydzy nigdy nie jadłem. Ciekaw jestem smaku, bo podobno pyszne :)

 

Edited by Autor1984

"Człowiek tyle jest wart, ile warte są sprawy, którymi się zajmuje." Marek Aureliusz

Share this post


Link to post
Share on other sites
3 minutes ago, Autor1984 said:

Ja gąski zielonki uwielbiałem. Trudno go znaleźć, ale w zalewie octowej jest prima sort.


Podpinam się, lubię takie twardsze grzyby z zalewy… chociaż i usmażoną gąską nie pogardzę. Sól, pieprz i mąka 🔥

Share this post


Link to post
Share on other sites
1 minutę temu, Londek napisał(-a):


Podpinam się, lubię takie twardsze grzyby z zalewy… chociaż i usmażoną gąską nie pogardzę. Sól, pieprz i mąka 🔥

Dokładnie ona pod zagrychę jest idealna. I smakuje świetnie.

🤝


"Człowiek tyle jest wart, ile warte są sprawy, którymi się zajmuje." Marek Aureliusz

Share this post


Link to post
Share on other sites

Maślaki ;)

A w zasadzie najlepszy sos do ziemniaków:

Maślaki obgotowane i obsmażone z cebulą; najlepiej białą, bo delikatniejsza i nie zdominuje smaku, śmietana słodka u mnie 12% oraz koperek.

Sól oraz grubo mielony pieprz.
 

20241024_192630.jpg

20241024_192721.jpg

Edited by Autor1984

"Człowiek tyle jest wart, ile warte są sprawy, którymi się zajmuje." Marek Aureliusz

Share this post


Link to post
Share on other sites

Kutna Hora...pięknie...


Porządek na serwisie o niczym nie świadczy. Często najlepsze usługi świadczone są przez geniuszy w totalnym bałaganie…

Share this post


Link to post
Share on other sites

Jak zwykle hurtem:

IvOiYxSh.jpg
j8sNFijh.jpg
2Nf7L7ch.jpg
hMnX8IFh.jpg
T5J082qh.jpg
NHKMFxwh.jpg
mUbbZkDh.jpg
PYvTtl7h.jpg
ETG9kCWh.jpg


Instagram: @my.nickname.was.taken || FS: Titoni Seascoper 300, CH C1 Moonglow Mk1, H.G.P. Diver 200m Automatic

Share this post


Link to post
Share on other sites
15 godzin temu, TomcioMiki napisał(-a):

To musi być na Wigili 😋😋😋

IMG_20241210_165957.jpg


No jeszcze trochę do zrobienia zostało ;)
Ale zgadzam się.


Instagram: @my.nickname.was.taken || FS: Titoni Seascoper 300, CH C1 Moonglow Mk1, H.G.P. Diver 200m Automatic

Share this post


Link to post
Share on other sites
30 minut temu, Szymon. napisał(-a):


No jeszcze trochę do zrobienia zostało ;)
Ale zgadzam się.

To co mogę to Żonie pomogę, jeszcze krokiety z kapustą i grzybami, farsze do pierogów i uszek i takie tam 🤗🤗🤗

Share this post


Link to post
Share on other sites
31 minut temu, TomcioMiki napisał(-a):

To co mogę to Żonie pomogę, jeszcze krokiety z kapustą i grzybami, farsze do pierogów i uszek i takie tam 🤗🤗🤗


U mnie wigilia jest zawsze spora, w domu moich rodziców. Wychodzi, że gotowanie robię praktycznie 50/50 z moją mamą. 
 


Instagram: @my.nickname.was.taken || FS: Titoni Seascoper 300, CH C1 Moonglow Mk1, H.G.P. Diver 200m Automatic

Share this post


Link to post
Share on other sites

Join the conversation

You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.
Note: Your post will require moderator approval before it will be visible.

Guest
Reply to this topic...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.


  • Recently Browsing   0 members

    No registered users viewing this page.

×
×
  • Create New...

Important Information

We have placed cookies on your device to help make this website better. You can adjust your cookie settings, otherwise we'll assume you're okay to continue.