Jump to content
Search In
  • More options...
Find results that contain...
Find results in...
TabaQ

Nasze nowe chińskie nabytki

Recommended Posts

21 godzin temu, oszolom napisał(-a):

no to niezły patent, nie spotkałem jeszcze. :D dzieki

Casio takie, bardzo podobne robi. 😉

W dniu 7.07.2022 o 15:31, Paulus57 napisał(-a):

Jak krawędzie koperty i bezela?

Tańsza alternatywa dla ET. W zasadzie identyczny, poza nazwą i tym, że ma koronkę niesygnowaną. ET ma też kilka wersji kolorystycznych i dwa rozmiary (36 i 40 mm), Chameri tylko białą 40 mm, ale za to około 100 zł tańsza. Jakość wykonania porównywalna, ten sam mechanizm. Polecam. 

IMG_20220707_094605.jpg

A jednak sporo różnic między nimi. Nie spodziewałem się... Koperta, bezel, dekiel, grubość, waga, pasek głębokość osadzenia tarczy względem powierzchni szkła itd.

25 minut temu, StaryWilk napisał(-a):

A jednak sporo różnic między nimi. Nie spodziewałem się... Koperta, bezel, dekiel, grubość, waga, pasek głębokość osadzenia tarczy względem powierzchni szkła itd.

Widziałem ten film, ale mam oba i wierz mi to widać tylko "przez suwmiarkę i mikroskop" ;)

11 godzin temu, StaryWilk napisał(-a):

Casio takie, bardzo podobne robi. 😉

to nie wiedziałem, że poszli w tę stronę. naście lat temu mieli kulturalne zwijanki. z nowszych mam tylko full plastik ;)

W dniu 24.06.2021 o 19:10, Obik napisał(-a):

Do mnie wreszcie dotarł taki wintydż

Escapement.thumb.jpg.36f33fd029eba1fdea6f75d5bbc48f35.jpg

Fajny, podrzucisz linka? ;)

Właśnie przyszedł.

Już widzę że będzie kłopot z bransoletą. Brak mikroregulacji

IMG_20220921_171241.jpg

- Czas? Czas jest najprostszą rzeczą.

Jestem bardzo mile zaskoczony.

Za 600,00 zł dostałem świetnie wykonany kawał dużego i ciężkiego divera. Seiko NH35 ze stop sekundą i dokręcaniem, zakręcana koronka, szafirowe szkło, ceramiczny bezel, urzekająca strukturalna pofalowana tarcza z pięknymi czterema rekinami, świetna i trwała niebieska luma, bransoleta z kutych ogniw i bardzo dobrze wykonana, WR 200, koperta świetnej jakości, z góry szczotkowana a boki polerka. Chyba się bardzo polubimy, tym bardziej, że obserwuję go od 3 dni i odchyłka dobowa jego chodu to ....4-5 sekund na + na dobę. Genialne !!!

PS. Sprzedałem niedawno Seiko Prospex Turtle Dark Knight. I szczerze powiem, że teraz wiem dlaczego to zrobiłem. W porównaniu do tego Chińczyka te Seiko za czterokrotnie większe pieniądze to jest ..... T A N D E T A. Bezel - malowanka, tarcza byle jaka, nierównomierne osadzenie ideksów które nota bene nie zgrywały się z bezelem, badziewna bransoleta. Buli się kasę tylko za logo i marketing. Satysfakcji adekwatnej do wydatku absolutnie brak.

1.jpg

2.jpg

3.jpg

4.jpg

Gratuluję zakupu. Sam o nim kiedyś myślałem... Powiedz mi jak wygląda odcień lumy w Twoim zegarku? Bo na filmikach które oglądałem na youtube to odcień lumy na wskazówkach jest inny od indeksów a indeksy z kolei mają inny odcień niż luma na bezelu. Może coś już Chińczycy poprawili w tej kwestii?

Godzinę temu, Bonthyc napisał(-a):

Gratuluję zakupu. Sam o nim kiedyś myślałem... Powiedz mi jak wygląda odcień lumy w Twoim zegarku? Bo na filmikach które oglądałem na youtube to odcień lumy na wskazówkach jest inny od indeksów a indeksy z kolei mają inny odcień niż luma na bezelu. Może coś już Chińczycy poprawili w tej kwestii?

Jest wszędzie identyczny. Zresztą widać to na moim załączonym zdjęciu. Równomierny, niebieski kolor o takiej samej intensywności i jasności.

52 minuty temu, Perkoz1959 napisał(-a):

Jest wszędzie identyczny. Zresztą widać to na moim załączonym zdjęciu. Równomierny, niebieski kolor o takiej samej intensywności i jasności.

Tzn. może źle się wyraziłem. Chodzi mi o "wyjściowy" kolor lumy. Tzn w świetle słonecznym.

Np w tej recenzji:

widać, że to trzy różne odcienie "bieli" na wskazówkach/indeksach i bezelu. To mnie zawsze bolało w chińskich homarach. Mam kapitana willarda od steeldive i jest dokładnie to samo. :(

20 godzin temu, Bonthyc napisał(-a):

Tzn. może źle się wyraziłem. Chodzi mi o "wyjściowy" kolor lumy. Tzn w świetle słonecznym.

Np w tej recenzji:

widać, że to trzy różne odcienie "bieli" na wskazówkach/indeksach i bezelu. To mnie zawsze bolało w chińskich homarach. Mam kapitana willarda od steeldive i jest dokładnie to samo. :(

OK> Teraz skumałem. Na moim jest podobnie ale ... nie wiem czy to niezamierzony efekt. Otóż wskazówki i indeksy są w odrobinę innej bieli niż znaczniki na bezelu. Na bezelu ta biel jest bardziej wyrazista. Na wskazówkach i indeksach wpada leciutko w szarość. Mnie się to podoba i uważam, że wcale nie szpeci zegarka. Poza tym w specyfikacji na stronie producenta podają, że wszędzie użyto Super-Luminovy BG W9 to skąd by się ta różnica wzięła. Chyba, że na ceramice na bezelu ta sama masa przybiera z natury inny odcień. 

Szukaj sklepów firmowych na aliexpresie, lub sprzedawców z dobrymi ocenami. Zerknij również na rodzimy olx, gdzie nieraz dostaniesz nowke sztukę z lokalnego rynku. 

14 godzin temu, wiewiurs napisał(-a):

Gdzie zamawiacie zegarki z Chin? Jakieś sprawdzone sklepy/sprzedawcy na Ali? Chciałbym zamówić coś z Pagani.

Na Ali wybieram kierując się najniższą ceną. Bardzo rzadko zdarza się nie otrzymać towaru a jakby co Ali zwraca bez problemu. 

18 minut temu, Paulus57 napisał(-a):

Na Ali wybieram kierując się najniższą ceną. Bardzo rzadko zdarza się nie otrzymać towaru a jakby co Ali zwraca bez problemu. 

Ali zwraca znaczy firmy sprzedające tam, czy przerzucają na swoje konto abyś zakupił co innego bo czytałem sprzeczne informacje o tym  zwrocie ? 

12 minut temu, unadarek napisał(-a):

Ali zwraca znaczy firmy sprzedające tam, czy przerzucają na swoje konto abyś zakupił co innego bo czytałem sprzeczne informacje o tym  zwrocie ? 

Zawsze dostawałem zwrot na konto zapłaconą kwotę.

3 minuty temu, Paulus57 napisał(-a):

Zawsze dostawałem zwrot na konto zapłaconą kwotę.

a ok - dzięki za info :)