Jump to content
Search In
  • More options...
Find results that contain...
Find results in...
TabaQ

Nasze nowe chińskie nabytki

Recommended Posts

W dniu 14.12.2024 o 10:31, Hoffhoffski napisał(-a):

Podejrzewam, że jeżeli chodzi o pracę bezela, to jest to kwestia konkretnie mojego egzemplarza i prawdopodobnie słabej kontroli jakości. Na r/ChineseWatches właśnie natknąłem się na post użytkownika, który miał więcej szczęścia i chwali pracę bezela, przy czym również zwraca uwagę na słabsze wykonanie bransolety oraz kiepskie zapięcie. Przy okazji dodał również kilka zdjęć, więc można zobaczyć jak prezentuje się biała tarcza w innym oświetleniu. Nie wykluczam, że jeszcze kiedyś skusze się na ten model, o ile z czasem pojawi się więcej pozytywnych opinii i popracują nad kontrolą jakości. No chyba że wcześniej zdecyduję się na Proximę PX1703 - tam już takich wpadek nie powinno być :)

Dokładnie, u mnie bezel jest OK :) 

No ale z tym oznaczeniem trójkąta na 17 min. to mnie zaskoczyłeś :huh: 

Nigdy bym na to nie wpadł :D 

Co do zapięcia bransy to jak najbardziej zgoda, jest słaba i też nie lubię takiej roleksowej ;)  

No ale to dalej zegarek za grosze a więc ... pewnie lepiej odkładać na lepsze i droższe modele, tylko tyle że to nigdy się nie udaje :lol: 

@tomaliusz, z tym trójkątem na bezelu to tez nie zwróciłem uwagi, dopiero później dowiedziałem się o tym od kogoś innego. A okazało się, że trójkątne indeksy co 3 minuty swego czasu były przydatne do pilnowania połączeń telefonicznych na duże odległości, bo wiązało się to oczywiście z naliczaniem sporych opłat.

Zegarek za grosze bo na całkiem niezłej promce. Cenę regularną wtedy mieli w okolicach $75, obecnie ok $100. To nawet uwzględniając jakieś kody, to za podobne pieniądze inni typu Steeldive czy Addiesdive prezentują lepszą jakość.

Gdyby nie ten bezel, to bym zostawił :)

Jak się ponownie trafi w dobrej okazji, to zobaczymy :)

Addiesdive mi przyszedł jako nowy z Ali, zaś Steeldive dorwałem używkę. Świetne są!

IMG_0847.jpeg

IMG_0856.jpeg

Szybka reakcja chyba się opłaciła. Chwilowa obniżka o mniej więcej 50%, oby to nie pomyłka, na razie potwierdzone zamówienie. Aktualnie już normalna cena, więc nie linkuję. 

oie_V7ro4P4UJUAv.jpg

9 minut temu, Zomzi napisał(-a):

6180/ST17 w brązie ładniejszy ;)

Pewnie też do wzięcia za niecałe 4 stówki? ;) Poza tym pokaż tego "pięknisia", bo symbole Sea-Gulla, to ciut więcej cyferek. 

nie zawsze okazja musi byc warunkiem kupna - wystarczy kaprys - ten sam model w piaskowym brązie wg mnie ładniejszy ;)

Godzinę temu, Zomzi napisał(-a):

nie zawsze okazja musi byc warunkiem kupna - wystarczy kaprys - ten sam model w piaskowym brązie wg mnie ładniejszy ;)

Ta promocja trwała dosłownie kilka minut po moim zakupie. W tamtej chwili były dostępne niebieski i szary (po jednej sztuce). Mając do wyboru te kolory wybrałem niebieski, który i tak wcześniej miałem na liście zakupów. Teraz są wszystkie 4 kolory, ale cena ze 121 USD powróciła do 205. Wybór kolorów, to oczywiście sprawa indywidualna, ale w moich zbiorach brakowało mi akurat zegarka z tarczą w takim jasnym odcieniu niebieskiego (nie tiffany blue). Po zniżkach cena u mnie spadła do niecałych 98 USD a więc wziąłem, bez chwili zastanowienia. :) 

Wybór modelu wynikł także z dwóch innych powodów, falistej struktury tarczy, no i przede wszystkim spodobał mi się oryginalny sekundnik. Podobne zegarki San Martina a nawet mało znanej Watch Dives są wyraźnie droższe. 

30 minut temu, Zomzi napisał(-a):

E, można wziąć na handel :P

Creeping like frost. As slow as grave moss. Like drowning in dry oceans of bone dust

31 minut temu, oszolom napisał(-a):

E, można wziąć na handel :P

Ktoś mi tu sugeruje działania biznesowe. ;) 

Swoją drogą jak się złapie za "pu ceny", to w razie czego przy odsprzedaży się nie straci a że moje zegarki "pracują" przeciętnie raz na sześć miesięcy, więc ich stan nie budzi wątpliwości. 

58 minut temu, Paulus57 napisał(-a):

Ktoś mi tu sugeruje działania biznesowe. ;) 

Swoją drogą jak się złapie za "pu ceny", to w razie czego przy odsprzedaży się nie straci a że moje zegarki "pracują" przeciętnie raz na sześć miesięcy, więc ich stan nie budzi wątpliwości. 

Nie sugeruję Tobie :D. Ja sam mam zapędy handlowe :D

Creeping like frost. As slow as grave moss. Like drowning in dry oceans of bone dust

4 minuty temu, oszolom napisał(-a):

Nie sugeruję Tobie :D. Ja sam mam zapędy handlowe :D

Nawyki z PRL-u. Handel i spekulacja, to jednak nie to samo. :) 

16 minut temu, Paulus57 napisał(-a):

Nawyki z PRL-u. Handel i spekulacja, to jednak nie to samo. :) 

No cóż, taniej kupię, drożej sprzedam :P. Ale z PRL to ja mało pamiętam. I w handelek to ja się okazjonalnie bawię. Jak mam zegarki "dla siebie" to na nich rzadko wyjdę na zero, kiedy się pozbywam.

Dwie dziury :D. Ktoś ma taki wynalazek? :D. Wiem, że @pmwas ma/miał Burgmeistera, ale tam jest osobna tarcza godzinowa i nie ma daty. A ten Haiqin to jak za 100 złotych śmieszna zabawka.

657n.jpg

1 godzinę temu, oszolom napisał(-a):

Dwie dziury :D. Ktoś ma taki wynalazek? :D. Wiem, że @pmwas ma/miał Burgmeistera, ale tam jest osobna tarcza godzinowa i nie ma daty. A ten Haiqin to jak za 100 złotych śmieszna zabawka.

657n.jpg

Podwójna data spoko, czy do 39-go :)? 

Za 100zł faktycznie spoko! 

Miłego dnia!

13 minut temu, pmwas napisał(-a):

Podwójna data spoko, czy do 39-go :)? 

Za 100zł faktycznie spoko! 

Wiesz co, nie pomyślałem, żeby sprawdzić z tą datą :D. Ale jest spoko - z 31 robi się 01. Co do ceny, to ktoś się pozbywał za taki pieniądz, zegarek wygląda na mało używany. Majfrend za nie woła ponad 400.

2 godziny temu, oszolom napisał(-a):

657n.jpg

Ja mam tylko z kompilacja rezerwy czasu. Za 100 to super sprawa, minusy to jest gruby, do tego ma głośny rotor, z plusów to 28800 i naprawę taka dubeltówka wygląda super na zywo

No jest pioruńsko gruby. To fakt. Pokaż swojego.

IMG_20241226_120134.thumb.jpg.f847f6ccbbdae21a2c68f34dc37ed7cc.jpgDawno mnie nie było, ale też nie było za wiele ciekawych egzemplarzy do nabycia, ale coś tam się w końcu pojawiło. Na początek całkiem zgrabny i zwiewny Vager Hauers z chińską numeracja Suzhou. 38 mm, z mechanizmem SeaGull ST18. Są trzy wersje tarczy, i tylko ta turkusowa ma coś w rodzaju sunburst. Leciutki i przyjemnie leżący zegarek.

IMG_20241227_095843.jpg

IMG_20241227_095658.jpg

IMG_20241227_095634.jpg

IMG_20241226_120116.jpg

Dark Side is a pathway to many abilities, sometimes considered unnatural...

W dniu 13.12.2024 o 16:56, Callahan napisał(-a):

Kolejny Angles w kolekcji i znowu "cudak" 😁.

IMG20241213154647.jpg

IMG20241213154700.jpg

IMG20241213154739.jpg

IMG20241213154748.jpg

IMG20241213154808_BURST000_COVER.jpg

IMG20241213154826.jpg

IMG20241213154900.jpg

IMG20241213154908.jpg

IMG20241213154913.jpg

IMG20241213154926.jpg

Już skopiowali Vortichrona? 😆😋🤪

Kolejny nabytek mój to cuś, co się nazywa "Carnival" I nie pamiętam aby tutaj ktoś pokazywał wynalazki tej marki. Zakupione na Ali, w ramach kaprysu i głównie z powodu zdjęć, jakimi kusili, no i werkiem Myiota. 

Zegarek enigma dla mnie, bo widać na nim cokolwiek, tylko wtedy gdy odpowiednio ustawić go do światła...

IMG_20241227_100533.jpg

IMG_20241227_100549.jpg

IMG_20241227_100637.jpg

IMG_20241227_100650.jpg

IMG_20241227_100729.jpg

IMG_20241227_100745.jpg

IMG_20241227_100513.jpg

Dark Side is a pathway to many abilities, sometimes considered unnatural...