Jump to content
Search In
  • More options...
Find results that contain...
Find results in...
News will be here
Alex-W

Pagani Design

Recommended Posts

W dniu 12.08.2024 o 12:41, piatorrwylde napisał(-a):

Fajny??

Wysłane z mojego SM-S901B przy użyciu Tapatalka

To kwestia gustu. Jesli chodzi o regulację to zaskakująco mega.......1s od 10dni , wykonanie jak Pagani, średnia półka. Za tę cenę napewno.

Panowie,
PD-1701.
Wczoraj dotarł.
Spóżnia się 20 min na dobę,wskazówka sekundnika przeskakuje prawidłowo.
Słaba bateria?

Panowie,
PD-1701.
Wczoraj dotarł.
Spóżnia się 20 min na dobę,wskazówka sekundnika przeskakuje prawidłowo.
Słaba bateria?

Raczej wadliwy mechanizm. Do odesłania.

Za dużo tych poganinów mam w poniedziałek przyjedzie moonwatch na którego polowałem. Po tym zakupie planuję zrobić sobie przerwę od zakupu zegarków chociaż do 11.11. To będzie mój 9 Pagani. Pora przystopować i nie oglądać ofert chociaż może być ciężko.

W dniu 24.08.2024 o 13:03, Piotr84 napisał(-a):

Za dużo tych poganinów mam w poniedziałek przyjedzie moonwatch na którego polowałem. Po tym zakupie planuję zrobić sobie przerwę od zakupu zegarków chociaż do 11.11. To będzie mój 9 Pagani. Pora przystopować i nie oglądać ofert chociaż może być ciężko.

Na jednym z amerykańskich forów zegarkowych powstała inicjatywa powołania grupy wspierających się przy zwalczaniu nałogu zakupu zegarków, bo niektórzy mają ich setki. Ma też  być wsparcie  psychologów.  Coś jak AA tylko chodzi o zagarki ... 😃

Biorąc pod uwagę cenniki psychologów, terapia nałogu może być kosztowniejsza od  niego samego. ;)

Tolerancja musi być nietolerancyjna wobec nietolerancji. Němec z Královce

40 minut temu, Euryk napisał(-a):
W dniu 24.08.2024 o 13:03, Piotr84 napisał(-a):

Na jednym z amerykańskich forów zegarkowych powstała inicjatywa powołania grupy wspierających się przy zwalczaniu nałogu zakupu zegarków, bo niektórzy mają ich setki. Ma też  być wsparcie  psychologów.  Coś jak AA tylko chodzi o zagarki ... 😃

Może się to wydawać śmieszne, ale kompulsywne zakupy to wcale nie jest jakiś wydumany problem, tylko realne uzależnienie. Tym bardziej, że w przypadku tak konkretnej "specjalizacji" jak zegarki dochodzi cała nadbudowa w postaci np. forów gdzie chwalimy się nabytkami, inspirujemy zakupami innych, itp.

Oczywiście jak zawsze, pojawia się pytanie, gdzie jest granica zdrowego hobby, a gdzie uzależnienia. No, ale to już osobista sprawa każdego z nas :)

6 minut temu, GrzesiekW napisał(-a):

Może się to wydawać śmieszne, ale kompulsywne zakupy to wcale nie jest jakiś wydumany problem, tylko realne uzależnienie. Tym bardziej, że w przypadku tak konkretnej "specjalizacji" jak zegarki dochodzi cała nadbudowa w postaci np. forów gdzie chwalimy się nabytkami, inspirujemy zakupami innych, itp.

Oczywiście jak zawsze, pojawia się pytanie, gdzie jest granica zdrowego hobby, a gdzie uzależnienia. No, ale to już osobista sprawa każdego z nas :)

Każde hobby to rodzaj uzależnienia, gdyż gromadzi się rzeczy niepotrzebne do życia, jak to w kolekcjonerstwie. Niebezpiecznie się robi, gdy zaczynamy odliczać dni, do najbliższej wypłaty. Poważniejszy stan, drugi stopień uzależnienia, to kupowanie na raty albo z odroczoną płatnością. Najcięższy rodzaj, to zadłużanie się i wyprzedawanie innych rzeczy, często niezbędnych do życia, by nabyć wymarzony obiekt do kolekcji. 

Posted (edited)

Dla mnie to ciekawe hobby. Tak jak mówicie póki nie nadwyręża to domowego budżetu to jest wszystko ok. Ja jestem księgowym z Poznania. Kolekcjonuje tylko te które mi się podobają. Polecam poczytać blog Marcina Iwucia o finansach.

Zegarki chińskie cieszą oko z śmieszne pieniądze względem jakości. Bardziej niż kasa jest problem gdzie je przechowywać w 2 pudełkach na 6 zegarków skończyło mi się miejsce.

A tak poza tematami zegarkowymi macie IKE, PPK, aby na emie dalej móc cieszyć się naszym hobby.

Edited by Piotr84

1 godzinę temu, Piotr84 napisał(-a):

. Bardziej niż kasa jest problem gdzie je przechowywać w 2 pudełkach na 6 zegarków skończyło mi się miejsce.

W dwunasto miejscowych pudełkach :D. Potem można stosy budować, bawić sie jak z np. ubraniami...zegarki głownie letnie jak divery na zimę do kartonu itd :D

11 minut temu, niuti napisał(-a):

W dwunasto miejscowych pudełkach :D. Potem można stosy budować, bawić sie jak z np. ubraniami...zegarki głownie letnie jak divery na zimę do kartonu itd :D

Jeszcze lepiej jest mieć 12 pudełek. :) 

25 minut temu, alpaczino napisał(-a):

... albo 35 rolek. emoji16.png

W czasach mojej młodości, marzeniem było posiadanie zapasu 35 rolek. ;) 

W dniu 30.08.2024 o 09:45, alpaczino napisał(-a):

... albo 35 rolek. emoji16.png

Pokaż te swoje rolki w końcu 😀

Pozdrawiam 
Marcin/kornel91 

Adriatica, Ball, Casio, Certina, Christopher Ward, Citizen, Deep Blue, Glycine, Hamilton, Longines, Nethuns, Orient Star, Oris, Phoibos, Zelos

33 minuty temu, kornel91 napisał(-a):

Pokaż te swoje rolki w końcu 😀

Mam jednego, ale go nie pokażę, bo dostałem za darmo. ;) 

8 godzin temu, Paulus57 napisał(-a):

Mam jednego, ale go nie pokażę, bo dostałem za darmo. ;) 

Tylko ja zrozumiałem, że kolega ma 35 rolek z zegarkami 😀

Pozdrawiam 
Marcin/kornel91 

Adriatica, Ball, Casio, Certina, Christopher Ward, Citizen, Deep Blue, Glycine, Hamilton, Longines, Nethuns, Orient Star, Oris, Phoibos, Zelos

2 godziny temu, kornel91 napisał(-a):

Tylko ja zrozumiałem, że kolega ma 35 rolek z zegarkami 😀

Jestem zwolennikiem pudełek a na wyjazdy mam średniej jakości etui na 4 i na 8 sztuk. Korzystam w zależności od tego czy mam dłuższy, czy krótszy wyjazd.