Jump to content
Search In
  • More options...
Find results that contain...
Find results in...
News will be here
ledr

Christopher Ward - butikowy dżentelmen z aspiracjami

Recommended Posts

2 godziny temu, Miszkolc napisał(-a):

Panowie, nie bronię polityki cenowej CW natomiast widzę jak zmieniły się ceny np. samochodów, mebli czy usług.
Tym bardziej, że ostatnio dotarło do mnie, że CW ze sprzedażą na poziomie 20 tyś. zegarków rocznie przestało być microbrandem.

Ceny wzrosły, ale czy przez to sprzedaż również? Śmiem wątpić, natomiast faktem jest, że marża jest wyższa 😜

..."Wszys­tko jest możli­we. Niemożli­we po pros­tu wy­maga więcej cza­su"... Dan Brown

Każdy producent próbuje zarobić na swoim produkcie tak dużo jak tylko się da. ChW również. Trudno mieć o to pretensje. Przez ładnych parę lat robili porządne zegarki w stosunkowo niskich cenach i budowali markę a teraz po prostu testują elastyczność rynku. O tym, że za swoje produkty mogą (skutecznie) oczekiwać więcej niż Tissot i Certina już wiedzą (dwa, trzy lata temu ich zegarki kosztowały podobne kwoty jak Tissot lub Certina). Teraz powoli testują kolejną półkę. Jak rynek to łyknie, to ich zysk. Jak nie łyknie, to większy będzie wybór na wyprzedażach dwa razy w roku 😉.

Chodziło mi o to, że z takim wolumenem sprzedaży przestają być kolejnym microbrandem, a zaczynają być poważnym graczem na rynku. I jako taki zaczynają pozycjonować inaczej swoje produkty.
Myślę też, że następnym krokiem będzie ograniczenie zakresów sezonowych akcji. Widać to chociażby po tym, że z roku na rok rabaty są niższe. W ciągu ostatnich lat zmniejszyły się z poziomu 60% do 30%.

To co pisaliśmy już kilkukrotnie próbują pozycjonować się wyżej pod marki Longines czy Oris. Myślę, że ceny które teraz są mimo dobrej jakości i tak są dość wysokie jednak nie jest to taki Swiss Made jak marki powyżej. No ale jak wszyscy podnoszą na rynku to i oni nie chcą być gorsi. 

Pozdrawiam 
Marcin/kornel91 

Adriatica, Ball, Casio, Certina, Christopher Ward, Citizen, Deep Blue, Glycine, Hamilton, Longines, Nethuns, Orient Star, Oris, Phoibos, Zelos

Rozwazam powrot do ChW, co teraz jest ciekawego w ofercie?

Wstepnie po przegladnieciu strony

1) nowy C60 Pro 300 (40mm) z biala ew czarna tarcza

lub

2) C63 Sealander GMT (39mm) z czarna ew biała tarcza

Obowiazkowo z bransoleta. C63 ma troche mniejsze L2L co jest dla mnie korzystne.

Wiadomo, ze to kwestia gustu ale co byscie doradzili?

Mam jeszcze działający kupon na -10% wiec C60 wychodzi ok 760 funtow a C63 ok 890 funtow.

Chyba, ze ktos by sie chiał rozstac ze swoim Wardem? ;)

Jeśli rozważasz zakup to teraz jest dobry moment, bo od kwietnia ceny w górę. Ja gdybym miał teraz coś od nich kupować to chyba C60 pro 300, albo C65 Dune z jasną tarczą. A dziś u mnie Super Compressor.

IMG20230314122012 (2).jpg

Godzinę temu, Pawel.Sz napisał(-a):

1) nowy C60 Pro 300 (40mm) z biala ew czarna tarcza

lub

2) C63 Sealander GMT (39mm) z czarna ew biała tarcza

Obowiazkowo z bransoleta. C63 ma troche mniejsze L2L co jest dla mnie korzystne.

Wiadomo, ze to kwestia gustu ale co byscie doradzili?

Mam jeszcze działający kupon na -10% wiec C60 wychodzi ok 760 funtow a C63 ok 890 funtow.

Chyba, ze ktos by sie chiał rozstac ze swoim Wardem? ;)

Zdjęcie nie dzisiiejsze ale ja mam 42 mm 300

Jak chcesz 40 mm to gmt to też IMO dobry wybór. 

F9oiHql.jpg

Edited by kornel91

Pozdrawiam 
Marcin/kornel91 

Adriatica, Ball, Casio, Certina, Christopher Ward, Citizen, Deep Blue, Glycine, Hamilton, Longines, Nethuns, Orient Star, Oris, Phoibos, Zelos

Znowu podnoszą ceny? Kolejna próba ile klienci zniosą.. bo innego uzasadnienia specjalnie nie widać, zresztą teraz każdy podnosi bo Panie wszystko drożeje.

Jako, ze nabyłem metodą zakupu C60 Trident Pro 300, czarny - zgodnie z poradami "bierz na bransolecie", to szukam jeszcze od niego pasków. Kupiłem żółtą gumę i chciałbym jeszcze 2 skórzane. Zależy mi na tym, aby były z teleskopami do szybkiego montażu. Watchgecko ma fajne, ale koszty, wliczając wysyłkę i wszystkie opłaty, wychodzą na poziomie braku opłacalności.  Macie jakieś inne firmy, które mógłbym spojrzeć? Ewentualnie, którego z forumowych kolegów mogę/warto zapytać o wycenę wykonania? 

1 godzinę temu, RoKoKo napisał(-a):

Jako, ze nabyłem metodą zakupu C60 Trident Pro 300, czarny - zgodnie z poradami "bierz na bransolecie", to szukam jeszcze od niego pasków. Kupiłem żółtą gumę i chciałbym jeszcze 2 skórzane. Zależy mi na tym, aby były z teleskopami do szybkiego montażu. Watchgecko ma fajne, ale koszty, wliczając wysyłkę i wszystkie opłaty, wychodzą na poziomie braku opłacalności.  Macie jakieś inne firmy, które mógłbym spojrzeć? Ewentualnie, którego z forumowych kolegów mogę/warto zapytać o wycenę wykonania? 

To posłuchaj mnie jak dojdzie to weź najpierw przymierz ponoś. 

Oczywiście wziąłem na bransolecie i dobrałem oryginalną pomarańczową gumę i pewnie wskoczy latem ale raczej rzadko.  Jak przyjdzie to zastanowisz się czy te paski są potrzebne do tego zegarka :) 

Pozdrawiam 
Marcin/kornel91 

Chyba, ze ktos by sie chiał rozstac ze swoim Wardem?

Dzisiaj widziałem jakiś gmt na olxie

22 minuty temu, Miszkolc napisał(-a):

Dzisiaj widziałem jakiś gmt na olxie

Dziekuje! Wlasnie znalazłem to ogloszenie.

Nie wiem czy 4k PLN to odpowiednia cena za C63 GMT z widocznymi sladami uzywania, wydaje sie ciut duzo na moj gust, ale to pewnie rynek zweryfikuje czy sie sprzeda szybko czy tez nie. Za niewiele wiecej mozna kupic nowy, a pewnie za 3 miesiace bedziemy czekali na letnie clearance.

Osobiscie chyba pojde w strone C60 Pro 300 / 40mm jak Koledzy powyzej proponowali, jedynie nie wiem czy czarna czy biała tarcza. Obie ładne z lekka przewaga dla bialej moim zdaniem.

Edited by Pawel.Sz

Teochę się obawiałem jak będą kontrastowały biało srebrne wsazówki na tle białej tarczy, i muszę przyznać,że kąty szlifów wskazówek sątak dobrane, że jest mega czytelnie. Przynajmij w Sealanderze.