Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...
News will be here
Kosma

Rozrobienie spirytusu :)

Rekomendowane odpowiedzi

Gość Angelo

smacznie to wyglada... tez bede musial sprobowac takie cos popelnic...

 

pewien znajomy Ruski robi taki bimber, ze wiekszosc alkoholi z polek moze sie schowac...

niewiem ile on tam dokladnie ma, ale mysle, ze z 70 koni bedzie.

pali sie, wiec napewno troche ma.

,, kopie,, dosyc mocno, ale na drogi dzien to jakby sie nawet nie pilo.

pycha  ;)  B)

Edytowane przez Angelo

Udostępnij tę odpowiedź


Odnośnik do odpowiedzi
Udostępnij na innych stronach

Co Ty, nie pijalne jest. Próbowałem parę razy, pali rure :D Zleje to 10-12 razy i będzie przezźroczyste jak woda na koniec.

 

Wysłane z mojego GT-I9305

 

Musi postać i się "przegryźć" ze dwa tygodnie. No i dobrze tym czasem zamieszać.

Wcześniej czuć spiryt i nie za dobre jest.


Myślę, że bez Słońca nie byłoby zegarów...  www.mojekrajobrazy.pl

Galeria zegarkowa: zegarekonline.pl/galeria/

Udostępnij tę odpowiedź


Odnośnik do odpowiedzi
Udostępnij na innych stronach

Dwa tygodnie ? Prosze Cie. Po dwoch tygodniach bedzie czuc zapach sporytusu dalej, ja trzymam do miesiecy, zlewam co tydzien.

 

Wysłane z mojego GT-I9305


Only Fools Do Not Fear The Sea

Udostępnij tę odpowiedź


Odnośnik do odpowiedzi
Udostępnij na innych stronach

Ano będzie... bo lejesz lubelski :D


Myślę, że bez Słońca nie byłoby zegarów...  www.mojekrajobrazy.pl

Galeria zegarkowa: zegarekonline.pl/galeria/

Udostępnij tę odpowiedź


Odnośnik do odpowiedzi
Udostępnij na innych stronach

Ładnie wygląda , zapisz proporcje , zapomnisz i będzie znowu panika bo wuje się zjeżdżają :)

Udostępnij tę odpowiedź


Odnośnik do odpowiedzi
Udostępnij na innych stronach

Ja znam inny przepis - "Agnie Maskwy"; miesza się w stosunku jeden do jeden ;

- jedna szklanka spirytusu

- jedna kostka lodu. :wacko:


pozdrawiam, Grzegorz

Udostępnij tę odpowiedź


Odnośnik do odpowiedzi
Udostępnij na innych stronach

W Rosji wszystko jest największe. Lód ciosają siekierami z przerębli :D


Myślę, że bez Słońca nie byłoby zegarów...  www.mojekrajobrazy.pl

Galeria zegarkowa: zegarekonline.pl/galeria/

Udostępnij tę odpowiedź


Odnośnik do odpowiedzi
Udostępnij na innych stronach

Ano będzie... bo lejesz lubelski :D

 

To nie ma znaczenia, 2 tygodnie to ułamek czasu którego trzeba, by zanikł zapach i smak spirytusu, piszę z doświadczenia.

 

 

To wg jakiego przepisu robisz?

 

Prosta proporcja 1:1 spirytus i ugotowana woda (tak babcia zawsze kazała, to pamiętam), no i na każde 0.5 spirytusu 250g miodu(dałem wielokwiatowy) 2 cytryny, 1 limonka, skórka z 1 limonki. No i tak "no oko wszystko", zależy jaki miód, jakie cytryny duże


Only Fools Do Not Fear The Sea

Udostępnij tę odpowiedź


Odnośnik do odpowiedzi
Udostępnij na innych stronach

Mogę się zgodzić na to, że 2 tygodnie to minimum, po którym ja już nie czuję spirolu.

Ale z doświadczenia wiem, że spirol spirolowi nie równy. Dlatego biorę inny :)


Myślę, że bez Słońca nie byłoby zegarów...  www.mojekrajobrazy.pl

Galeria zegarkowa: zegarekonline.pl/galeria/

Udostępnij tę odpowiedź


Odnośnik do odpowiedzi
Udostępnij na innych stronach

A jaki polecasz ? chętnie spróbuję, na zime coś rozgrzewającego

bym sobie nastawił :D Ja zawsze ten lubelski brałem, bo w kołobrzeskich marketach nic innego nie widuje.

 

Wysłane z mojego GT-I9305


Only Fools Do Not Fear The Sea

Udostępnij tę odpowiedź


Odnośnik do odpowiedzi
Udostępnij na innych stronach

Dla miłośników słodkości ;)

 

0,5 kg cukierków kukułki

0,5l wody

0,5l spirytusu.

 

Wodę podgrzewamy, wrzucamy cukierki po czym mieszamy do pełnego rozpuszczenia. Studzimy, na koniec wlewamy spirytus, mieszamy i do butelek. W zależności od naszego samozaparcia odstawiamy na kilka tygodni. Co jakiś czas można zamieszać potrząsając butelką. Konsumpcja? Wchodzi lekko, łagodnie tylko po czasie trudno siedzenie od krzesła oderwać. W butelkach może występować pocukierkowa zawiesina, w niczym to nie przeszkadza. Likier jak likier.

Udostępnij tę odpowiedź


Odnośnik do odpowiedzi
Udostępnij na innych stronach

A jaki polecasz ? chętnie spróbuję, na zime coś rozgrzewającego

bym sobie nastawił :D Ja zawsze ten lubelski brałem, bo w kołobrzeskich marketach nic innego nie widuje.

 

 

Jak w poście #8 Polmos Warszawa. Klasyczna spirytusowa zielona etykieta.

I faktycznie ciężko go znaleźć w marketach. Raczej sklepy alkoholowe, albo delikatesy. Cena też jest niestety wyższa.


Myślę, że bez Słońca nie byłoby zegarów...  www.mojekrajobrazy.pl

Galeria zegarkowa: zegarekonline.pl/galeria/

Udostępnij tę odpowiedź


Odnośnik do odpowiedzi
Udostępnij na innych stronach

Może z deka nie na temat ale... Musiałbym się zapytać swojego taty. Swego czasu pracował kiedyś w gorzelni w mojej rodzinnej wiosce Pierkunowo (PGR jak ktoś woli). Jak on przygotowywał zacier, to spiryt wychodził najlepszy. 

 

Jako wspomnienie dzieciństwa/ciekawostkę, powiem mniej więcej jak zorganizowana była ta gorzelnia. Składała się z jakgdyby kilku działów. Miejsce składowania zboża oraz kanał do którego się je wsypywało. Miejsce z kadzią na zacier oraz wyżej nad nią pojemniki, w których pracowały drożdże. Tuż obok pomieszczenie z destylatorem i tzw ,,aparat. Obok kotłownia. I jeszcze szereg innych tajemniczych pomieszczeń. Trzy osoby pracowały przy tym. Zacierowy, ten od aparatu i gość z kotłowni. Czasem wpadał Szeląg elektryk jak coś się spier...o. Nalewka była najlepsza. Cysterna zabierała kilkadziesiąt tysięcy litrów po złociszu za litr ponad 90 procentowego cedwahapięćoha. Po tym przez kilka dni wszyscy chodzili skuci do prawie do nieprzytomniści. Wesoło byo. Jak wszystko w Polsce, i to przestało się opłacać.

Kiedyś mieliśmy troszkę gorzelniaka, cezeta szła na dwójce na nim stówę, albo trójce, już nie pamiętam. :-) to były czasy.

Edytowane przez albiNOS 01

Kocham Zegarki i nie dlatego, że pokazują która jest godzina.

Udostępnij tę odpowiedź


Odnośnik do odpowiedzi
Udostępnij na innych stronach

Panowie, dziś zlewałem ostatni raz, jest prawie idealnie klarowna, w butelkach 0.5l dopatruje sie kilku paprochów na flaszke :D No i najważniejsze - smakuje, grzeje ale spirytusu w nosie i gardle nie czuć. Zeby ustało do następnego piątku hehehhe, jutro meczyk, przyjdą koledzy, trzeba będzie w piwnicy chyba skitrać Sukces w 100%

 

5b2f69b4d675f6e516454090b0fd1dc0.jpg

 

Wysłane z mojego LG-D855 przy użyciu Tapatalka


Only Fools Do Not Fear The Sea

Udostępnij tę odpowiedź


Odnośnik do odpowiedzi
Udostępnij na innych stronach

Na zdrowie!

Po mojej cytrynie niejeden już nie pamiętał imprezy :D


Myślę, że bez Słońca nie byłoby zegarów...  www.mojekrajobrazy.pl

Galeria zegarkowa: zegarekonline.pl/galeria/

Udostępnij tę odpowiedź


Odnośnik do odpowiedzi
Udostępnij na innych stronach

Kosma, szczere gratulacje, dobrze to wygląda, tak opisałeś że aż poczułem ten smak w gębie i ciepło w żołądku ;)

Udostępnij tę odpowiedź


Odnośnik do odpowiedzi
Udostępnij na innych stronach
Gość

Znajomi męczą, upewniają się, że zimą będę miał ich czym uraczyć, więc dziś byłem nazbierać owoców.

 

59c4a12a12427f0566aa9c85b006e2ee.jpg

 

Na ręku stary casio, bo sok zostawia plamy, a ten casio niczego się nie obawia.

9885b93070fe94c20876ccc500203930.jpg

 

Owoce odważone...

f585f785be0d30745b76b3d28a406cea.jpg

...i wpłukane z owadów i pajęczyn...

c079a1b952477abcd76abf4733290e65.jpg

...teraz puszczają sok w cukrze. Za kilka dni spirytus, ale trunek będzie gotowy do konsumpcji dopiero koło świąt. :)

Edytowane przez Gość

Udostępnij tę odpowiedź


Odnośnik do odpowiedzi
Udostępnij na innych stronach

Czeremcha?

Co z niej robisz i jak?


Myślę, że bez Słońca nie byłoby zegarów...  www.mojekrajobrazy.pl

Galeria zegarkowa: zegarekonline.pl/galeria/

Udostępnij tę odpowiedź


Odnośnik do odpowiedzi
Udostępnij na innych stronach
Gość

Naleweczkę, zdaniem znajomych bardzo dobrą i przyznam, że i mnie smakuje wybornie. Jak? Jako rasowy chemik mam miarę w oku, a dokładność w... d*pie ;), ale staram się trzymać proporcji 1,5 kg owoców na 1 litr spirytusu. Cukru na razie wspałem około 0,6 kg. Muszę odszukać notatkę z poprzednich lat ile sypałem, bo zapomniałem, ale na pewno nie więcej jak 1kg. ;)

Edytowane przez Gość

Udostępnij tę odpowiedź


Odnośnik do odpowiedzi
Udostępnij na innych stronach

Po ilu dniach zlewasz? Kolega przetrzymał dwa tygodnie i nie dało się tego pić, ilość cyjanowodoru była nie do przyjęcia.


"Poprawna polszczyzna źródłem sukcesów w życiu prywatnym i zawodowym!"

Udostępnij tę odpowiedź


Odnośnik do odpowiedzi
Udostępnij na innych stronach
Gość

Najpierw trzymam w cukrze, kilka dni. Spirytusem zalewam na 3-5 dni. Nuta gorzkich migdałów jest obecna, ale pozostaje w tle i jedynie nadaje ciekawego posmaku. Dwa tygodnie w spirytusie, to chyba jednak za długo.

Udostępnij tę odpowiedź


Odnośnik do odpowiedzi
Udostępnij na innych stronach
Gość

W planach mam jeszcze wyciąg z mięty - nalewką tego nie nazwę, bo to spirytus zabarwiony wyciągiem z miety. Walory smakowe raczej schodzą na plan dalszy, kosztem walorów leczniczych. Fenomenalny wyciąg na wszelkie dolegliwości żołądkowe, i nie tylko... ;) A kolor!.. Aż trudno uwierzyć, że to jest bez sztucznych barwników. Mięta oczywiście zbierana na brzegu płynącego niedaleko strumyczka.

 

No i chodzi za mną piołunówka. ;)

Udostępnij tę odpowiedź


Odnośnik do odpowiedzi
Udostępnij na innych stronach

No, to kolega jak widzę niczym benedyktyn jakowyś, jeno leczyć się raczył będzie, nie zaś opijał :D

 

U mnie się robi orzechówka :)


Myślę, że bez Słońca nie byłoby zegarów...  www.mojekrajobrazy.pl

Galeria zegarkowa: zegarekonline.pl/galeria/

Udostępnij tę odpowiedź


Odnośnik do odpowiedzi
Udostępnij na innych stronach

Dołącz do dyskusji

Możesz dodać zawartość już teraz a zarejestrować się później. Jeśli posiadasz już konto, zaloguj się aby dodać zawartość za jego pomocą.
Uwaga: Twój wpis zanim będzie widoczny, będzie wymagał zatwierdzenia moderatora.

Gość
Dodaj odpowiedź do tematu...

×   Wklejono zawartość z formatowaniem.   Usuń formatowanie

  Dozwolonych jest tylko 75 emoji.

×   Odnośnik został automatycznie osadzony.   Przywróć wyświetlanie jako odnośnik

×   Przywrócono poprzednią zawartość.   Wyczyść edytor

×   Nie możesz bezpośrednio wkleić grafiki. Dodaj lub załącz grafiki z adresu URL.


  • Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

    Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.

×
×
  • Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

Umieściliśmy na Twoim urządzeniu pliki cookie, aby pomóc Ci usprawnić przeglądanie strony. Możesz dostosować ustawienia plików cookie, w przeciwnym wypadku zakładamy, że wyrażasz na to zgodę.