Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...
News will be here
Kosma

Rozrobienie spirytusu :)

Rekomendowane odpowiedzi

Mararg jak mamrotka próbowałeś?

Jeszcze miesiąc. Jescze miesiąc

atlantic seahunter, certina ds spel, aerowatch les grandes classiques, steinhart marine black anchor, atlantic milano,  mondaine sport I date, cyma conquistador auto day date, hy moser, auguste reymond tytan, alpina startimer pilot, davosa argonautic ceramic lumis.

Udostępnij tę odpowiedź


Odnośnik do odpowiedzi
Udostępnij na innych stronach

Fajny temat. Jak bede miał chwilę wrzucę mój łatwy i szybki przepis na cytrynówkę na ktorą nie trzeba czekać miesiącami


"Kiedyś traktowałem ludzi dobrze. Teraz z wzajemnością."

Cierpliwość popłaca...jeśli Cię na nią stać.

Udostępnij tę odpowiedź


Odnośnik do odpowiedzi
Udostępnij na innych stronach
Gość

A ja, nie doczekawszy się żadnej sugestii, poszukam w internetach przepisu na przepalankę. ;)

Udostępnij tę odpowiedź


Odnośnik do odpowiedzi
Udostępnij na innych stronach

Ciężko o jakieś sugestie w momencie świeżo robionych nalewek czy też rozrobienia dopiero spirytu. Jednak musi jakiś czas odstać ;) Cytrynówkę na miodzie już po 24h próbowałem a nawet wypiłem z zięciem. Smak niestety nie za ciekawy, wszystkie smaki miodu, cytryny i spirytusu wprost prześcigały się na podniebieniu, który jest wyraźniejszy. Trudno, jakoś to przemęczyliśmy. Dziś po tygodniu to już inna bajka. Cytrynowy smak ze słodkim posmakiem miodu i to wszystko na ok 40%. Dwie butelki stoją odłożone i tak postoją kilka miesięcy.

Pomarańczówka z kawą jeszcze się moczy i jeszcze długo nie będzie do picia.

Na szybkiego rozrobiłem też 0,5l spirytu z cukierkami Ice. Wiem, wiem, takie to oszukane za to mamy blisko 45% wódeczkę o smaku cukierków Ice. Czy słodkie? Jeszcze nie próbowałem, tydzień już się przegryza. Jak zwykle, jedna butelka do wypicia przy najbliższych okazjach a druga w odstawkę na kilka miesięcy :)

Udostępnij tę odpowiedź


Odnośnik do odpowiedzi
Udostępnij na innych stronach

Spirytus z ice fresh ehhh, w akademiku Akademii Morskiej w Szczecinie cysternami to schodzilo, pewnie dalej schodzi :D

 

Wysłane z mojego LG-D855


Only Fools Do Not Fear The Sea

Udostępnij tę odpowiedź


Odnośnik do odpowiedzi
Udostępnij na innych stronach

Na szybkiego ice może być :) Wczoraj przygotowałem nalewkę z gruszek. Przygotowanie proste tylko czas. Pół roku gruszki zalane spirytem, po tym okresie dopiero zlewanie, zasypanie gruszek cukrem na kilka dni, odcedzenie, przelanie do butelek i kolejne trzy miesiące w odstawkę. Jednym słowem za 9 miesięcy napiszę czy warto było :) :)

Udostępnij tę odpowiedź


Odnośnik do odpowiedzi
Udostępnij na innych stronach
Gość Kwiatek

Ja wczoraj rozlałem dereniówkę.

ab8a869665d85678a160f858e32d2c45.jpg

Udostępnij tę odpowiedź


Odnośnik do odpowiedzi
Udostępnij na innych stronach
Gość

Kwiatek, kolor piękny,.. flakony zacne,.. a jak w smaku? Bo nie wierzę, że przy rozlewaniu nie spróbowałeś. :)

Udostępnij tę odpowiedź


Odnośnik do odpowiedzi
Udostępnij na innych stronach
Gość Kwiatek

Jak to jak? ;) Wyszła naprawdę super! Moim zdaniem dereniówka zasłużyła sobie na królową nalewek :)

W tym roku planuje też zrobić.

 

Do tego

Pigwowiec japoński

I porzeczka czarna

I Kusicuelka z rajskich jabłek.

 

Co wyjdzie to zobaczymy :)

Edytowane przez Kwiatek

Udostępnij tę odpowiedź


Odnośnik do odpowiedzi
Udostępnij na innych stronach
Gość

Jak to jak? ;) Wyszła naprawdę super! Moim zdaniem dereniówka zasłużyła sobie na królową nalewek :)

W tym roku planuje też zrobić.

...

No to i ja muszę spróbować zrobić. :) Edytowane przez Gość

Udostępnij tę odpowiedź


Odnośnik do odpowiedzi
Udostępnij na innych stronach

woda do cytrynówki? wtf?:)

 

Przepis::

 

0,5L spirytusu

1L  wódki

1L soku z cytryn

Szklanka Cukru (taka duza z IKEI) 

 

Cukier najlepiej zmiksowac blenderem z sokiem z cytryn, a poten zmiksować wszytko razem. Nie trzeba czekać nie wiadomo ile - tak naprawde schłodzić i pic odrazu.

 

pzdr

Udostępnij tę odpowiedź


Odnośnik do odpowiedzi
Udostępnij na innych stronach

Pić od razu?? wtf? :)

 

Dziś odpalona po sześciotygodniowym moczeniu nalewka spirytusowa z pomarańczą i kawą. Prawie niebo w gębie dla osób lubiących słodsze, mocniejsze napoje. A co będzie gdy jeszcze kilka tygodni, miesięcy postoi :P I koniecznie kostka lodu ;)

Udostępnij tę odpowiedź


Odnośnik do odpowiedzi
Udostępnij na innych stronach

Odkopie trupa. Mam duzo mrozonych jagod, ktos podzieli doswiadczeniem? Preferuje nalewke spirytusowa.

Wysłane z mojego CLT-L29 przy użyciu Tapatalka


Only Fools Do Not Fear The Sea

Udostępnij tę odpowiedź


Odnośnik do odpowiedzi
Udostępnij na innych stronach

Fajny temat, nie widziałem. Ja w tym roku po raz pierwszy nalewki robiłem.C8E9258B-7411-4C42-BA7C-6BB57A8B8F1D.thumb.jpeg.5223e641d3970c3b9f96ee5162bb7d7d.jpeg

Od lewej: śliwka z pomarańczą (Ok. 45%), gruszka - klapsa (Ok. 54%) i jabłko (Ok. 45%). Wszystkie pyszne :)

i jeszcze taka fotka: gruszka, jabłko, śliwka.C094126E-2CAC-4E39-B33E-78041BBC7961.thumb.jpeg.2282a350c3209b0f80c9c1dd44b57a13.jpeg

 

Nalewki są super, polecam wszystkim!

 

Udostępnij tę odpowiedź


Odnośnik do odpowiedzi
Udostępnij na innych stronach

Nic na jagodach nie robil nikt??

Wysłane z mojego CLT-L29 przy użyciu Tapatalka


Only Fools Do Not Fear The Sea

Udostępnij tę odpowiedź


Odnośnik do odpowiedzi
Udostępnij na innych stronach

Może przez skojarzenia z denaturatem  temat nie jest zbyt popularny?

Udostępnij tę odpowiedź


Odnośnik do odpowiedzi
Udostępnij na innych stronach

Przykro mi z powodu Twoich skojarzeń :)

Wysłane z mojego CLT-L29 przy użyciu Tapatalka


Only Fools Do Not Fear The Sea

Udostępnij tę odpowiedź


Odnośnik do odpowiedzi
Udostępnij na innych stronach
Nic na jagodach nie robil nikt??

Wysłane z mojego CLT-L29 przy użyciu Tapatalka


Zrób klasykę, zalej jagody alkoholem pomiędzy 60 a 70%. Po kilku tygodniach zlej płyn, zasyp owoce cukrem, znowu kilka tygodni, następnie połącz obydwa płyny i ew. skoryguj moc, smak.

Wysłane z mojego SM-G950F przy użyciu Tapatalka

Udostępnij tę odpowiedź


Odnośnik do odpowiedzi
Udostępnij na innych stronach
Zrób klasykę, zalej jagody alkoholem pomiędzy 60 a 70%. Po kilku tygodniach zlej płyn, zasyp owoce cukrem, znowu kilka tygodni, następnie połącz obydwa płyny i ew. skoryguj moc, smak.

Wysłane z mojego SM-G950F przy użyciu Tapatalka

Ile alko na ile owocow?

Wysłane z mojego CLT-L29 przy użyciu Tapatalka


Only Fools Do Not Fear The Sea

Udostępnij tę odpowiedź


Odnośnik do odpowiedzi
Udostępnij na innych stronach

Zawsze robię na oko, tak aby minimalnie zakryć owoce.

Wysłane z mojego SM-G950F przy użyciu Tapatalka

Udostępnij tę odpowiedź


Odnośnik do odpowiedzi
Udostępnij na innych stronach

Cukru tez tyle zeby przykryc??

Wysłane z mojego CLT-L29 przy użyciu Tapatalka


Only Fools Do Not Fear The Sea

Udostępnij tę odpowiedź


Odnośnik do odpowiedzi
Udostępnij na innych stronach

Ja daję mniej więcej na 2kg owoców, 1litr spirytu i 0,7 - 0,8 kg cukru, trochę miodu (ale nie dużo). No i ja najpierw zasypuję, a potem zalewam.

Udostępnij tę odpowiedź


Odnośnik do odpowiedzi
Udostępnij na innych stronach

No nic, zobaczymy co wyjdzie.

Wysłane z mojego CLT-L29 przy użyciu Tapatalka

Zrób klasykę, zalej jagody alkoholem pomiędzy 60 a 70%. Po kilku tygodniach zlej płyn, zasyp owoce cukrem, znowu kilka tygodni, następnie połącz obydwa płyny i ew. skoryguj moc, smak.

Wysłane z mojego SM-G950F przy użyciu Tapatalka

Zacile czasu sypac cukier?? b901689536731bfff529d2d0b1924855.jpg

Wysłane z mojego CLT-L29 przy użyciu Tapatalka


Only Fools Do Not Fear The Sea

Udostępnij tę odpowiedź


Odnośnik do odpowiedzi
Udostępnij na innych stronach

Dołącz do dyskusji

Możesz dodać zawartość już teraz a zarejestrować się później. Jeśli posiadasz już konto, zaloguj się aby dodać zawartość za jego pomocą.
Uwaga: Twój wpis zanim będzie widoczny, będzie wymagał zatwierdzenia moderatora.

Gość
Dodaj odpowiedź do tematu...

×   Wklejono zawartość z formatowaniem.   Usuń formatowanie

  Dozwolonych jest tylko 75 emoji.

×   Odnośnik został automatycznie osadzony.   Przywróć wyświetlanie jako odnośnik

×   Przywrócono poprzednią zawartość.   Wyczyść edytor

×   Nie możesz bezpośrednio wkleić grafiki. Dodaj lub załącz grafiki z adresu URL.


  • Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

    Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.

×
×
  • Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

Umieściliśmy na Twoim urządzeniu pliki cookie, aby pomóc Ci usprawnić przeglądanie strony. Możesz dostosować ustawienia plików cookie, w przeciwnym wypadku zakładamy, że wyrażasz na to zgodę.