Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...
Matt2405

Klub Miłośników Zegarków Patek Philippe

Rekomendowane odpowiedzi

Co do tarcz to nie wiem. Ale wskazówki w GS są na najwyższym światowym poziomie.

Tak, wskazówki są ok. Tylko co jeszcze w GS jest lepsze?

To jest moje zdanie i ja je całkowicie popieram.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Koronka centruje :P:D

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

W podobnej cenie GS jest duuuzo przed szwajcarska konkurencja w wykonaniu zegarków. Marek i Filip dobrze napisali, tarcze w GS ach są najwyższych lotów, szczególnie te w limitowanych wersjach, tak samo jak i obróbka kopert

f7db660d30b25bbc5c85d687839d6b9e.jpgcd985ce836005ee77c8c78ff1a42423d.jpg

Edytowane przez irekm

Beware the fury of a patient man.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Przekonałeś mnie. Rezygnuje z PP, JF,FP J, VC,AP na rzecz Seiko...

Nie miałem zamiaru nikogo przekonywać, stwierdziłem tylko fakt, ale miło mi, pokaż zegarek jak kupisz.

A Rolex ma fenomenalną precyzję pomiaru czasu ustanawiając pod tym względem wzorzec zegarka mechanicznego. Nie zmienia to faktu, że autentyczni miłośnicy zegarków dokonują zakupów sercem akceptując różne niedociągnięcia i kompromisy.

Wysłane z iPhone za pomocą Tapatalk

To prawda, ale jako miłosnicy rozmawiamy o niuansach takich jak precyzja wykonania elementów, tarcza, wskazówki itd....

Bez wpływu na indywidualne preferencje.

A jaki model i w porównaniu do jakiej marki?

Pozdrawiam, Marek

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

W zależności od marki.

Generalnie jest dużo tańszy od największych tuzów zegarmistrzostwa a daje bardzo dużo.

W dniu 22.12.2014 o 11:43, Cezar. napisał:

... mądrzy zrozumieją, a reszcie nie wytłumaczysz...

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Koronka centruje :D

Udowodnij mi to!

A jaki model i w porównaniu do jakiej marki?

Np. do JLC:) Edytowane przez mario1971

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Udowodnij mi to!

Mój GS jeszcze jest w Japonii, ale może Marek może :)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Proszę :)post-107633-0-54166400-1550416580.jpeg

Np. do JLC:)

Napisałem ze GS to najwyzsza jakośc jesli chodzi o tarcze, inni dodali ze wskazówki i koperty też, z czym się zgadzam.

By porównać trzeba porównać konkretny model JLC i GS , wtedy odpowiedz będzie miarodajna.

Edytowane przez Master Yoda

Pozdrawiam, Marek

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

W zależności od marki.

Generalnie jest dużo tańszy od największych tuzów zegarmistrzostwa a daje bardzo dużo.

To fakt, cenowo wygrywa z największymi tego świata

Marek! Pomocy!!! ;)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

To fakt, cenowo wygrywa z największymi tego świata

Marek! Pomocy!!! ;)

Sorry Mario, ale nie będę tutaj kłapać dziobem, nie dorosłem jeszcze, a może nigdy nie pokażę tutaj PP, tak więc PP- pa, pa :)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
Gość McIntosh

McIntosh a można kupować zegarki inaczej niż to co opisałeś? ;)

Oczywiście, że tak. Chociażby jako lokatę kapitału albo element ubioru dobrze odbierany na spotkaniach biznesowych.  :)

To prawda, ale jako miłosnicy rozmawiamy o niuansach takich jak precyzja wykonania elementów, tarcza, wskazówki itd....

Bez wpływu na indywidualne preferencje.

W takim razie w dyskusji nie może zabraknąć A. Lange & Söhne. Niemiecka manufaktura jest kompletna pod względem precyzji wykonania poszczególnych elementów i reprezentuje poziom nieosiągalny dla zdecydowanej większości firm zegarkowych. Jak dla mnie absolutny top.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Nie znam na tyle L&S, zapytam więc, wszystkie modele, czy tylko "flagowce" i ich reedycje?

Pozdrawiam, Marek

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Napisałem ze GS to najwyzsza jakośc jesli chodzi o tarcze, inni dodali ze wskazówki i koperty też, z czym się zgadzam.

By porównać trzeba porównać konkretny model JLC i GS , wtedy odpowiedz będzie miarodajna.

Tu masz porównanie. Koperta i tarcza na + dla GS, wykończenie mechanizmu na + dla JLC. http://watchesbysjx.com/2018/03/macro-match-jaeger-lecoultre-master-control-date-vs-grand-seiko-sbga011-snowflake.html

Oczywiście, że tak. Chociażby jako lokatę kapitału albo element ubioru dobrze odbierany na spotkaniach biznesowych. :)

W takim razie w dyskusji nie może zabraknąć A. Lange & Söhne. Niemiecka manufaktura jest kompletna pod względem precyzji wykonania poszczególnych elementów i reprezentuje poziom nieosiągalny dla zdecydowanej większości firm zegarkowych. Jak dla mnie absolutny top.

ALS to faktycznie TOP w kwestii estetyki i jakości wykonania poszczególnych elementów:) Edytowane przez mario1971

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

I o to chodzi :)

Decyzja nalezy do kupujacego.

Pasja staje się chorobą jak tylko jedno logo ma znaczenie i zaślepia...

Pozdrawiam, Marek

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

A co za GS-a zamówiłeś jeśli można wiedzieć? Odpowiedz już w wątku GS ;)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

...

Nie miałem przyjemności oglądania na żywo ALS. :(

Jest lepiej zrobiony od PP

W dniu 22.12.2014 o 11:43, Cezar. napisał:

... mądrzy zrozumieją, a reszcie nie wytłumaczysz...

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
Gość McIntosh

Nie znam na tyle L&S, zapytam więc, wszystkie modele, czy tylko "flagowce" i ich reedycje?

Nie widziałem gniotów, a widziałem większość modeli Lange. Niezależnie od tego czy zegarek kosztuje 96000 zł, 160000 zł, 320000 zł, zawsze wykonanie jest świetne. Nie mam żadnych uwag zarówno w kontekście tarcz, wskazówek, kopert, jak i mechanizmów. Znakomita firma.

Trudno jest mi jednoznacznie odpowiedzieć na to pytanie. Mam bardzo częstą styczność z kolekcją Lange, natomiast zegarki Patek Philippe nie są obecne w Polsce, więc moja styczność z kolekcją genewskiej manufaktury jest sporadyczna. Porównywałem Calatravę Ref. 5296R z Richardem Lange i nie odczułem dyskomfortu mając Patka na ręku. Rozkładając temat na elementy w kontekście jakości wykonania, to kopertę jednoznacznie wskazałbym na korzyść Lange, tarczę również na korzyść Lange, ale już w mniejszym stopniu w porównaniu do koperty. Wskazówki oraz mechanizm - remis. Warto jednak nadmienić, że zegarek Lange jest niemalże o 40000 zł droższy od Calatravy Ref. 5296R.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Analizując kupno zegarka rozważałem też ALS i muszę przyznać, że są to świetne zegarki, bardzo dobrze wykonane. Mając je w ręku nigdy się nie spotkałem z jakimś niedociągnięciem - chyba mają surowsze procedury co do sprawdzania zegarka niż PP...Moim zdaniem ALS i PP są na tym samym poziomie z lekkim plusem dla PP - to jest moja opinia i może nie być obiektywna gdyż PP bardziej mi się podoba. Ktoś inny może napisać odwrotnie i też by było dobrze;)... 

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Oczywiście, że tak. Chociażby jako lokatę kapitału albo element ubioru dobrze odbierany na spotkaniach biznesowych.  :)

Owszem Lange ma bardzo wysokie wymagania jesli chodzi o podzespoly. Tarcze robi dla nich Quadrance et Habillage SA i zdradze, ze np jesli farba znajduje sie na roznych poziomach tarczy (jak np w ref. 191.166) to stosuje sie na kazdym poziomie delikatnie inny odcien indeksow, tak aby w rzeczywistosci sprawialy wrazenie takiego samego koloru. 

Do grona Patek, Lange dorzucilbym FP Journe oraz R Mille, choc ten ostatni bywa rozczarowujacy gdy zestawi sie ceny z reszta.

Czy lepiej? Moim zdaniem inaczej... Inna technologia wykonania. Mi sie podobaja bardziej tarcze Lange, co nie znaczy ze w jakimkolwiek wspolczesnie wyprodukowanym PP znajdziesz jakies bledy.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
Gość McIntosh

Pozwolę sobie na krótką wzmiankę o moich aktywnościach zegarkowych. Chyba zbyt ambitnie podszedłem do tematu decydując się na tworzenie portalu poruszającego szersze spektrum firm. Mierzyłem siły na zamiary, ale w pracy doszły nowe obowiązki i zaczęło brakować czasu. W związku z tym postanowiłem odwrócić podejście i mierzyć zamiary według sił, i choć nie jest to szczególnie ambitne, to jedną firmę w pojedynkę jest łatwiej ogarnąć. Wróciłem więc do Patek Clubu. Życie.

https://www.patekclub.pl

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

McIntosh - dobrze, że nie porzuciłeś patekclub.pl :)

Polecam wszystkim miłośnikom marki poniższą lekturę....

post-73156-0-92051200-1552473684_thumb.jpg

post-73156-0-42614400-1552473697_thumb.jpg

Edytowane przez Lukasz23212

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
Gość McIntosh

McIntosh - dobrze, że nie porzuciłeś patekclub.pl :)

Nie porzuciłem, choć taka forma pisania o zegarkach ma więcej "przeciwników" niż zwolenników. Jednakże na nic innego nie mam aktualnie czasu. Ewentualną opcją jest jeszcze blog.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi