Jump to content
Search In
  • More options...
Find results that contain...
Find results in...
Matt2405

Klub Miłośników Zegarków Patek Philippe

Recommended Posts

28 minut temu, lukebor napisał(-a):

„Uwielbiam” dyskusje o filmikach, renderach i skreślaniu zegarków na tej podstawie.
Ileż to już razy przechodziliśmy przez to na forum… emoji12.png

Rozumiem że jak się wypowiadasz na jakikolwiek temat to popierasz to dyplomem z danej dyscypliny; jak wypowiadasz się o wojnie to masz doświadczenie z walki, a jak o imigracji to w puszczy sam doświadczyłeś spotkań z imigrantami? Czy, jeśli wypowiadasz się w temacie o samochodach tutaj, to wszystkimi tymi które komentujesz jeździłeś? Stosując twoją argumentację na na 90% tematów nikt nie powinien się wypowiadać. 

Ja np. wiele razy widziałem Code 11:59 na żywo i bardzo mi się nie podoba, co wielu osobom na forum wcale nie przeszkadza twierdzić że nie mam racji. Więc już nie wiem jakich argumentów użyć. 

Rozumiem że jak się wypowiadasz na jakikolwiek temat to popierasz to dyplomem z danej dyscypliny; jak wypowiadasz się o wojnie to masz doświadczenie z walki, a jak o imigracji to w puszczy sam doświadczyłeś spotkań z imigrantami? Czy, jeśli wypowiadasz się w temacie o samochodach tutaj, to wszystkimi tymi które komentujesz jeździłeś? Stosując twoją argumentację na na 90% tematów nikt nie powinien się wypowiadać. 

Ja np. wiele razy widziałem Code 11:59 na żywo i bardzo mi się nie podoba, co wielu osobom na forum wcale nie przeszkadza twierdzić że nie mam racji. Więc już nie wiem jakich argumentów użyć. 

Nie.
Dlatego na niektóre tematy się nie wypowiadam.
Choć to trochę dziwne przykłady.

Ale ile to już razy nasze wyobrażenie o danym zegarku na żywo okazywało się zgoła odmienne?
IMO skreślanie zegarka na podstawie renderów i filmów jest „mało racjonalne”.
Nie kupiłbym wielu zegarków oglądając tylko zdjęcia i kupiłbym wiele z nich, mając je dopiero na ręku (mimo wcześniejszego skreślenia).

I'm not myself, but not dead and not for sale...

13 minut temu, lukebor napisał(-a):

Ale ile to już razy nasze wyobrażenie o danym zegarku na żywo okazywało się zgoła odmienne?
IMO skreślanie zegarka na podstawie renderów i filmów jest „mało racjonalne”.
Nie kupiłbym wielu zegarków oglądając tylko zdjęcia i kupiłbym wiele z nich, mając je dopiero na ręku (mimo wcześniejszego skreślenia).

Ja chyba z 90% zegarków jakie miałem kupiłem nie przymierzywszy ich wcześniej, naprawdę. Ale ja dziwny jestem. 

8 godzin temu, artme napisał(-a):

Gratuluję możliwości przymiarki 😎👍

Jesli chodzi o wrazenie, to kolorystycznie ten bi kolor z niebieska tarcza mi osobiscie rowniez sie podoba, ale na tym sie konczy... 😏

Dla mnie, to kwadratowy kloc - patelnia bez pomyslu na cos ciekawego/innego czy charakterystycznego jak np. Cartier z charakterystycznymi indeksami i bezelem ze "srubkami". Pomysł na przerzucenie bransolety z Nautilusa, to kolejna porazka 😵💫 Wielki kwadratowy klocek a tu jakies obłe elementy na bransie - przeciez mogli zaprojektowac ciekawa bransolete pod ten konkretny model a tu masakra 😔 A ogolnie jedno dla mnie go przekresla wzgledem np. Nautilusa - brak jakiejkolwiek historii - nawet wymyslonej...

I mamy odpowiedz Sterna 😅

Die Haters sind zu einem Grossteil Leute, die nie eine Patek hatten und nie eine haben werden. Das macht mir also keinen Kummer. Was für mich zählt, ist das Resultat.“

Nawiasem, beda inne rozmiary Cubitusow.

Ja chyba z 90% zegarków jakie miałem kupiłem nie przymierzywszy ich wcześniej, naprawdę. Ale ja dziwny jestem. 

No to szacun (choć pytanie, ile z nich zostało na dłużej).

Ja długo miałem neutralny stosunek do Lange, jakoś w ogóle nie kręciła mnie ta marka (pomijam w tym momencie mechanizmy, wykonanie itp.). Ale kiedyś wziąłem do ręki „prostą” Saxonię i zmieniłem zdanie o 180 stopni.
To samo z Traditionnelle od VC, choć o tym już „marzyłem”.

PP Aquanaut wrażenia aż takiego nie zrobił, ale Nautilus już tak. Więc dopóki nie zobaczę tych nowych na żywo, nie skreślam ich (chociaż kostka nie jest moim ulubionym kształtem koperty).

Dlatego akurat w przypadku zegarków jednak staram się je obejrzeć przed wydaniem ostatecznej oceny.

Oczywiście o gustach nie dyskutuję.

I'm not myself, but not dead and not for sale...

Ale ja nie mam problemu z nazwami marek Rolexa, mogą się nazywać wszystkie Submariner, przecież w ogóle nie dyskutujemy o marce Rolex, nijak się to ma do dyskusji i Patku i argumentacji o wtórności projektu który jest pierwszym "nowym" Patkiem od lat. No ale skoro wytaczasz takie "argumenty" to EOT.. chyba że chcesz pogadać o tym jak to innowacyjny jest najnowszy model Patka.

Nie chodzi Filip o nazwy. Zarzuciłeś, że nowa kolekcja Patka to tarcza, wskazówki i indeksy zerżnięte z Nautilusa i że mogli się bardziej postarać. W odpowiedzi napisałem, że Rolex robi to samo i to w znacznie szerszym zakresie kopiując wzornictwo Submarinera. W przypadku Roleksa nikomu to nie przeszkadza, a w przypadku Patka jest jazda z krytyką po całości. Zresztą problem autoplagiatu nie dotyczy tylko Roleksa, choć to właśnie „król” stanowi najbardziej dobitny przykład. Obaj piszemy więc o odtwórczości. Ja oczywiście też dostrzegam podobieństwa do Nautilusa tylko jestem bardziej wyrozumiały biorąc pod uwagę poczynania innych firm zegarkowych.

Wysłane z iPhone za pomocą Tapatalk

Rolex wprowadził na rynek swoje modele 70 lat temu, stały sie swiatowym kanonem designu,  rozwija je sobie powoli z małymi zmianami..  zresztą nikt o zdrowych zmysłach nie pisze że jakiś Rolex to kopia submarinera skoro powstały w podobnym czasie - ale jeszcze raz napiszę że to nie temat o Rolexie i co kto o nim myśli lub nie myśli nijak ma się do oceny nowego Patka.

Edited by eye_lip

Instagram.com/horlobby.watches

Do Nautilusa człowiek się jakoś przyzwyczaił i oswoił. Obiektywnie piękność to chyba nie była, ale mógł się podobać. A to nowe brzydactwo dopiero potrzebuje oswojenia, na razie robi na mnie wrażenie - pardon - karykatury wypuszczonej przez jakąś nieco ambitniejszą chińską markę.

Rolex wprowadził na rynek swoje modele 70 lat temu, stały sie swiatowym kanonem designu,  rozwija je sobie powoli z małymi zmianami..  zresztą nikt o zdrowych zmysłach nie pisze że jakiś Rolex to kopia submarinera skoro powstały w podobnym czasie - ale jeszcze raz napiszę że to nie temat o Rolexie i co kto o nim myśli lub nie myśli nijak ma się do oceny nowego Patka.

Ja dostrzegam tu analogię, ale okay. Zostawiamy temat Roleksa.

Wysłane z iPhone za pomocą Tapatalk

9 godzin temu, SzefSzefow napisał(-a):

Die Haters sind zu einem Grossteil Leute, die nie eine Patek hatten und nie eine haben werden. Das macht mir also keinen Kummer. Was für mich zählt, ist das Resultat.“

Ja miałem. Ale tylko jednego, więc to się chyba rzeczywiście nie liczy. 

10 godzin temu, SzefSzefow napisał(-a):

I mamy odpowiedz Sterna

Stern mówi: psy szczekają karawana jedzie dalej :)

Edited by Jan

Szukam podstawki na zegarek (watchstand) 

Ta dyskusja moze trwac kolejne 10 lat ale nie zmieni to tego, że ten kwadraciok jest po prostu brzydki. 

Każdy producent miewa w swojej kolekcji bardziej i mniej udane modele. Ten zdecydowanie należy do pierwszej grupy. 

5167A_001_1@2x.jpg

To jest moje zdanie i ja je całkowicie popieram.

12 godzin temu, SzefSzefow napisał(-a):

Czyli psycha mu siada, bo gdyby tak naprawdę miał to gdzieś, to by w ogóle nie komentował "hejtu". Dobrze że największe "media" zegarkowe są na smyczy producentów/sprzedawców i tam go z pewnością wygłaskają.

1dFQTya.png

3 minuty temu, nicon napisał(-a):

Czyli psycha mu siada, bo gdyby tak naprawdę miał to gdzieś, to by w ogóle nie komentował "hejtu". Dobrze że największe "media" zegarkowe są na smyczy producentów/sprzedawców i tam go z pewnością wygłaskają.

No i to się nazywa prawdziwe buractwo gościa a może mania wielkości . 

Pozdrawiam 
Marcin/kornel91 

Adriatica, Ball, Casio, Certina, Christopher Ward, Citizen, Deep Blue, Glycine, Hamilton, Longines, Nethuns, Orient Star, Oris, Phoibos, Sinn, Zelos

Ta dyskusja moze trwac kolejne 10 lat ale nie zmieni to tego, że ten kwadraciok jest po prostu brzydki. 

… oraz tego, że będą na niego zapisy.

4 godziny temu, nicon napisał(-a):

Thierry stal za tym projektem w 100%, nie dziwie sie, ze nie przyjmuje krytyki.
Aczkolwiek ma racje z jednym, podobnie bylo po tym jak pokazali Aquanauta i jakos ludzie sie przyzwyczaili.

Patkowi zaszkodzil ten bezsensowny leak z reklama na ktorej Cubitus wyglada najmniej korzystnie. Zaczely sie negatywne komentarze, youtuberzy to podlapali, forumowicze to podlapali i tak juz polecialo. Psychologia tlumu, szczegolnie, jesli chodzi o rzeczy na ktore faktycznie osob tych nie stac - wtedy zdecydowaniie latwiej hejtowac 🤔

I teraz czekam na komenty w stylu: "Mnie stac, tylko mi sie naprawde nie podoba, nikt nie wplynal na moja podswiadomosc!" za 3, 2, 1...

😂

Edited by SzefSzefow

28 minut temu, SzefSzefow napisał(-a):

Thierry stal za tym projektem w 100%, nie dziwie sie, ze nie przyjmuje krytyki.

Ambicje, aby stworzyc cos na miare kultowego projektu Genty wyrzucajac go z masowej produkcji a wrzucajac "wlasny ponadczasowy" projekt, podpisujac go PP i myslac, ze ludziska i tak beda czekac latami i predzej czy pozniej go "przyjma" do kolekcji i zaakceptuja, smierdza mi prezesem pewnej partii politycznej, ktory to negujac wszystkich innych ktorzy czegos w PL dokonali trzeba usunac a swoich wynosic na piedestał...

47 minut temu, SzefSzefow napisał(-a):

szczegolnie, jesli chodzi o rzeczy na ktore faktycznie osob tych nie stac - wtedy zdecydowaniie latwiej hejtowac 🤔

trochę to brzmi jak byś bronił projektu który jak słusznie wskazał FIlip jest wtórny i po prostu wydaje się słaby.

To ze Stern mówi o odejściu od stali, o tym że nie chce żeby marka była kojarzona z 1 modelem a teraz wprowadza stalowy zegarek funkcyjnie podobny (ale droższy od nautilusa) pokazuje o co tak naprawdę chodzi.

Cubitus za chwile się opatrzy, krytka zmaleje a Thierry będzie miał w ofercie to samo przed czym jak twierdził chce uciekać.  Już są wyrywki wypowiedzi sugerujące dalsze prace nad linią (mniejsze rozmiary, pewnie też inna tarcza itp).

Edited by Jan

Szukam podstawki na zegarek (watchstand) 

Może jesteście za biedni, dlatego nie rozumiecie geniuszu tego modelu. 

3 godziny temu, artme napisał(-a):

Ambicje, aby stworzyc cos na miare kultowego projektu Genty wyrzucajac go z masowej produkcji a wrzucajac "wlasny ponadczasowy" projekt, podpisujac go PP i myslac, ze ludziska i tak beda czekac latami i predzej czy pozniej go "przyjma" do kolekcji i zaakceptuja, smierdza mi prezesem pewnej partii politycznej, ktory to negujac wszystkich innych ktorzy czegos w PL dokonali trzeba usunac a swoich wynosic na piedestał...

Zgadzam sie 👍

3 godziny temu, Jan napisał(-a):

trochę to brzmi jak byś bronił projektu który jak słusznie wskazał FIlip jest wtórny i po prostu wydaje się słaby.

To ze Stern mówi o odejściu od stali, o tym że nie chce żeby marka była kojarzona z 1 modelem a teraz wprowadza stalowy zegarek funkcyjnie podobny (ale droższy od nautilusa) pokazuje o co tak naprawdę chodzi.

Cubitus za chwile się opatrzy, krytka zmaleje a Thierry będzie miał w ofercie to samo przed czym jak twierdził chce uciekać.  Już są wyrywki wypowiedzi sugerujące dalsze prace nad linią (mniejsze rozmiary, pewnie też inna tarcza itp).

Nie widzialem jeszcze zegarka na oczy, wiec ciezko mi cokolwiek bronic czy negowac. Zreszta kim ja jestem, zeby podwazac wole samego tworcy - Thierrego. 

Mysle, ze projekt jest przemyslany. Wpisany w zasade boskiej proporcji, czy tez golden ratio. Na pewno przemyslany pod wzgledem finansowym. 

Tak, bedzie mniejszy rozmiar i to zapewne idealny 39mm. Na pewno beda inne tarcze. Nie bedzie innych, fikusnych materialow (pewnie dojdzie G).

Edited by SzefSzefow

13 godzin temu, tbn napisał(-a):

Może jesteście za biedni, dlatego nie rozumiecie geniuszu tego modelu. 

Za biedni i za głupi. Toż to wiekopomne dzieło, które juz miejsce w historii zegarmistrzostwa. Jest może i dość brzydki ale za to całkowicie wtórny i funkcjonalnie nie wnoszący nic nowego.

13 godzin temu, SzefSzefow napisał(-a):

Zgadzam sie 👍

Nie widzialem jeszcze zegarka na oczy, wiec ciezko mi cokolwiek bronic czy negowac. Zreszta kim ja jestem, zeby podwazac wole samego tworcy - Thierrego. 

Mysle, ze projekt jest przemyslany. Wpisany w zasade boskiej proporcji, czy tez golden ratio. Na pewno przemyslany pod wzgledem finansowym. 

Tak, bedzie mniejszy rozmiar i to zapewne idealny 39mm. Na pewno beda inne tarcze. Nie bedzie innych, fikusnych materialow (pewnie dojdzie G).

Dla kwadratowego zegarka 39 mm to nadal zdecydowanie dużo, ale niech tam. Nich twórca martwi się o swoje dzieło. Sprzedawać się będzie na pewno, a że jest dość rzucający się w oczy ze swoim kształtem, to może trochę wyprze z zajmowanych pozycji na nadgarstkach raperów złote submarinery. Nawiasem mówiąc, jest opinia, że to zrzyna z samego siebie, ale mnie się wydaje, ze jest też podobny do niektórych Cartierów.

Edited by Sierżant Julian

Godzinę temu, Sierżant Julian napisał(-a):

Dla kwadratowego zegarka 39 mm to nadal zdecydowanie dużo, ale niech tam. Nich twórca martwi się o swoje dzieło. Sprzedawać się będzie na pewno, a że jest dość rzucający się w oczy ze swoim kształtem, to może trochę wyprze z zajmowanych pozycji na nadgarstkach raperów złote submarinery. Nawiasem mówiąc, jest opinia, że to zrzyna z samego siebie, ale mnie się wydaje, ze jest też podobny do niektórych Cartierów.

Nie zgodze sie. To jak zegarek lezy nie zalezy o tyle od szerokosci, co od dystansu miedzy uszami i grubosci. Porownajmy ten aspekt (marka / ref / szerokosc / grubosc / dystans miedzy uszami):
- Cartier Santos / WSAA0018 / 40 / 9,4 / 47,5

- Bvlgari Octo Finissimo / 102713 / 40 / 5,2 / 45

- AP RO / 15510 ST / 41 / 10,5 / 51

- Omega Speedmaster / 42 / 13,2 / 47,5
- PP Nautilus 5811 / 40 (43 z uszami) / 8,2 / 44,5
- PP Cubitus 5821 / 45 (z uszami) / 8,3 / 44,9

Dlatego warto jest zobaczyc Cubitusa na zywo i nie sugerowac sie rozmiarem 45. Smiem twierdzic, ze jesli zrobia wersje 39mm to bedzie za mala dla wiekszosci facetow.