Jump to content
Search In
  • More options...
Find results that contain...
Find results in...
Matt2405

Klub Miłośników Zegarków Patek Philippe

Recommended Posts

Dla mnie może 39mm byłby dobry (z uszami), ale mnie nie stać i też nie miałem do tej pory PP, więc sam już nie wiem co o tym wszystkim myśleć. Strasznie skołowany jestem. Chyba dzisiaj kieliszek wina wypiję wieczorem, albo dwa.

"Błogosławiony ten, co nie mając nic do powiedzenia, nie obleka tego faktu w słowa" - Julian Tuwim. 

Gdzieś przeczytałem, nie mogę teraz odnaleźć , że te 45 to przekątna (diagonal).
To by oznaczało, że jest mniejszy od Santosa Medium. Chyba, że to przekątna bryły głównej koperty, i wtedy dochodzą te narośle boczne.
W każdym razie na zdjęciu porównawczym z Nautiliusem nie wygląda, jakby miał bok 45 mm.

Posłużę się obrazkiem: 45mm to może być ta nieudolnie narysowana przeze mnie linia.
ac9daa3975659ac029ec1731d2643e4d.jpg

Edit: grafika.

https://www-handelszeitung-ch.translate.goog/bilanz/watches/haters-sind-grosstenteils-leute-die-nie-eine-patek-hatten-759832?_x_tr_sl=auto&_x_tr_tl=en&_x_tr_hl=en-US&_x_tr_pto=wapp

Thierry jest świetny: "I'm confident about the Cubitus because I have a good nose and a lot of professionals around me who told me that it will work."

dużo smaczków w tym wywiadzie :) 

Szukam podstawki na zegarek (watchstand) 

Wyciekło zdjęcie z procesu projektowania Cubitusa, na którym widać jak współpracownicy Sterna zgłaszają uwagi do projektu. (niekoloryzowane)

image.thumb.png.4733a3e36d1f4e88b8dee9fb198676e9.png

EDIT: Faktycznie dobry ten wywiad xD "I'm good at it without really having a clue, I never went to design school. But I grew up with the products and I have a strength in that. Why? I don't know, it's always been easy for have ideas and go into the details.". Steve Jobs zegarmistrzostwa.

Edited by nicon

1dFQTya.png

56 minut temu, Jan napisał(-a):

https://www-handelszeitung-ch.translate.goog/bilanz/watches/haters-sind-grosstenteils-leute-die-nie-eine-patek-hatten-759832?_x_tr_sl=auto&_x_tr_tl=en&_x_tr_hl=en-US&_x_tr_pto=wapp

Thierry jest świetny: "I'm confident about the Cubitus because I have a good nose and a lot of professionals around me who told me that it will work."

dużo smaczków w tym wywiadzie :) 

Ten wywiad cytowalem wczesniej.
Zasmialem sie pod nosem, gdy przeczytalem, ze odpowiada w 100% za wyglad Cubitusa. 

16 minut temu, nicon napisał(-a):

Wyciekło zdjęcie z procesu projektowania Cubitusa, na którym widać jak współpracownicy Sterna zgłaszają uwagi do projektu. (niekoloryzowane)

image.thumb.png.4733a3e36d1f4e88b8dee9fb198676e9.png

EDIT: Faktycznie dobry ten wywiad xD "I'm good at it without really having a clue, I never went to design school. But I grew up with the products and I have a strength in that. Why? I don't know, it's always been easy for have ideas and go into the details.". Steve Jobs zegarmistrzostwa.

Dostałem posadę po rodzinie, wiem znam się. 🤣

21 minut temu, nicon napisał(-a):

"I'm good at it without really having a clue, I never went to design school. But I grew up with the products and I have a strength in that. Why? I don't know, it's always been easy for have ideas and go into the details."

Brzmi jak wywiad z Trumpem.

4 godziny temu, rafi napisał(-a):

Gdzieś przeczytałem, nie mogę teraz odnaleźć , że te 45 to przekątna (diagonal).
To by oznaczało, że jest mniejszy od Santosa Medium. Chyba, że to przekątna bryły głównej koperty, i wtedy dochodzą te narośle boczne.
W każdym razie na zdjęciu porównawczym z Nautiliusem nie wygląda, jakby miał bok 45 mm.

Posłużę się obrazkiem: 45mm to może być ta nieudolnie narysowana przeze mnie linia.

W poście 4462 z soboty o tym pisałem. Ja mam szerokość nadgarstka 60 mm, zdjęcia oczywiście powiększają zegarek. 45mm to przekątna czyli jakby opisać okrąg na tym quasi-sześciokącie.

.

Mysle, ze tutaj moze chca zagospodarowac nisze zegarkow ala „apple watch” -  mechanicznych luxury.

Gdzies czytalem ze tutaj jest luka - moze o to chodzi.

Najwiekszy plus tego zegarka to jego wartosc spekulacyjna, wiecej ciezko szukac.

Projekt brzydki jak sam sk…n.

30 minut temu, I_love_britney napisał(-a):

.

Mysle, ze tutaj moze chca zagospodarowac nisze zegarkow ala „apple watch” -  mechanicznych luxury.

Gdzies czytalem ze tutaj jest luka - moze o to chodzi.

Najwiekszy plus tego zegarka to jego wartosc spekulacyjna, wiecej ciezko szukac.

Projekt brzydki jak sam sk…n.

Podczepienie się pod pociąg z apple watchem już był. Nie kto inny jak Moser - znamienity i wizjonerski producent. ;)
H-Moser-Cie-Swiss-Alp-Watch-Final-Upgrade-review-4.jpg

FS: Zenith A384 | Grand Seiko SBGX093 | Tudor BB58

56 minut temu, machlo napisał(-a):

Podczepienie się pod pociąg z apple watchem już był. Nie kto inny jak Moser - znamienity i wizjonerski producent. ;)
H-Moser-Cie-Swiss-Alp-Watch-Final-Upgrade-review-4.jpg

Ale akurat ten projekt i wykonanie wg mnie, to mistrzostwo werku i dizajnerska pomyslowosc a pp od....dolił jakis zart i kpine 😎

6 godzin temu, SzefSzefow napisał(-a):

odpowiada w 100% za wyglad Cubitusa. 

To teraz już na pewno Cubitus NIKOMU nie będzie się podobać.😉

No, może nie licząc mnie.

ac9daa3975659ac029ec1731d2643e4d.jpg&key=021674a3351a4ff3edd853017edd28f35b007c3e0051b0719e01e562251b3269

Wszyscy zebrani oceniają a nawet na łapie nie mieli

24 minuty temu, artme napisał(-a):

Ale akurat ten projekt i wykonanie wg mnie, to mistrzostwo werku i dizajnerska pomyslowosc a pp od....dolił jakis zart i kpine 😎

No może odrobinkę ten Moser jest lepszy, ale nadal to kpina wypuszczać coś takiego w tym segmencie.
Generalnie dyskusji na ten temat jest zdecydowanie więcej niż ten zegarek na to zasługuje - wymowne milczenie i zapomnienie to jest to, na co zasługuje ten projekt. :)

W dniu 17.10.2024 o 22:03, Jan napisał(-a):

Ten mem stał sie proroczy

Messenger_creation_86334398-5838-4ED0-9889-C39C38A3C37D.thumb.jpeg.e92e560f5ca902712cb5f16c3cbb4ca7.jpeg

Thierry: “Today when a major brand launched something, you always have these kinds of comments. But most of these are not from our clients or our potential clients. And I guarantee you, of all the people saying something negative, 50 percent of them will come to us later after they’ve seen the watch in reality and ask if they can buy one.”

Mem ma sens ale jak znaczna mniejszość pasjonatów zegarków ma możliwość kupienia czegokolwiek od Patka tak gdyby już mogli to faktycznie są modele które im się bardziej podobają. Dla mnie takim jest 5236P.

Troszkę jak komentowanie egzotycznego samochodu i jego koloru który nam się nie spodobał.

Pierwsze zdjęcia w branżowych portalach mnie nie przekonywały, dziś zobaczyłem reel na instagramie z 5822P-001 i faktycznie wygląda nieźle, natomiast te komplikacje w kopercie Nautilusa nigdy dla mnie nie podlegały dyskusji. Ubogacili kształtem kolekcję, znajdą się chętni napewno.

Pośmiać się można z wszystkiego i nie trzeba brać tego serio. Przed chwilą zobaczyłem poniższe:

IMG_6097.thumb.jpeg.fe8e5a5fe9e196559d67fade2a7a171b.jpegIMG_6096.thumb.jpeg.5affd855ae23bec586aca3ae178cbd40.jpegIMG_6095.thumb.jpeg.4a4485faede06d623b30a0c292406fb8.jpeg

17 minut temu, machlo napisał(-a):

No może odrobinkę ten Moser jest lepszy, ale nadal to kpina wypuszczać coś takiego w tym segmencie.
Generalnie dyskusji na ten temat jest zdecydowanie więcej niż ten zegarek na to zasługuje - wymowne milczenie i zapomnienie to jest to, na co zasługuje ten projekt. :)

Dlaczego kpina?  Choć większość Moserów jest nie dla mnie, to Edouardowi nie można odmówić pomysłowości i inteligencji. Jest fajnym orzeźwieniem  w tym nadętym światku zegarkowym. Alp Watch-a tak odbieram a patrząc na sukces jaki osiągnął chyba nie byłem w tym odosobniony. Mocno trzymam kciuki za nich.

13 minut temu, Bartek79 napisał(-a):

Dlaczego kpina?  Choć większość Moserów jest nie dla mnie, to Edouardowi nie można odmówić pomysłowości i inteligencji. Jest fajnym orzeźwieniem  w tym nadętym światku zegarkowym. Alp Watch-a tak odbieram a patrząc na sukces jaki osiągnął chyba nie byłem w tym odosobniony. Mocno trzymam kciuki za nich.

27k eur w 2021, to teraz pewnie "nieco" więcej - jednak oczekuję  poważniejszego produktu za takie pieniądze. :)

7 godzin temu, machlo napisał(-a):

27k eur w 2021, to teraz pewnie "nieco" więcej - jednak oczekuję  poważniejszego produktu za takie pieniądze. :)

Jakbys nosil go dupka do gory, to watpliwosci miną 😉

5 godzin temu, artme napisał(-a):

No chyba, że tak - w ten sposób mógłbym zaakceptować ten zegarek. ;)

Dyskusja rozgorzała a w pewnych kręgach chodzi o to aby mieć Patka, tym bardziej nowy model i się pokazać niż dywagować czy warto czy nie warto. W naszych kręgach mamy inne priorytety, inny gust, inną oceną tej branży. 

Zegarek na żywo robi inne wrażenie, moim zdaniem lepsze, a od tyłu można sobie pooglądać i podziwiać. W moim odczuciu 40kE za podstawowy model to nieco za dużo. Ponoć wprowadzili stop sekundę w owym werku :)

Godzinę temu, Undziak napisał(-a):

Ponoć wprowadzili stop sekundę w owym werku :)

Tak kilka lat temu i stalowy Nautilus 5711, pod koniec produkcji już ja miał. Nie mniej jest to dobre uzasadnienie ceny 😉

22 godziny temu, machlo napisał(-a):

22 godziny temu, Bartek79 napisał(-a):

22 godziny temu, machlo napisał(-a):

14 godzin temu, artme napisał(-a):

8 godzin temu, machlo napisał(-a):

No chyba, że tak - w ten sposób mógłbym zaakceptować ten zegarek. ;)

W projekcie Mosera chodzi m.in. właśnie o "kpinę", a raczej żart na temat wizualnej dyktatury wszechobecnych smartwatch-ów. To naturalne, że "szerokie masy" (jak się kiedyś mówiło) zupełnie tego nie chwytają ale wcale nie muszą chwytać, bo nie dla nich to produkt.

- ireo