Jump to content
Search In
  • More options...
Find results that contain...
Find results in...
kchrapek

DYSKUSJE O WSZYSTKIM

Recommended Posts

Kurczę masz rację! Super się czegoś dowiedzieć, byłem święcie przekonany ze Wostok miał jedna kopertę stalową. Dashiell tez go ma i tu opisał że stal: https://mroatman.wixsite.com/watches-of-the-ussr/vostok?lightbox=dataItem-j42he735

Kolejny króliczek do gonienia :)

I jeszcze taki :)  https://mroatman.wixsite.com/watches-of-the-ussr/vostok?lightbox=dataItem-ixte65ro

A wszystko zaczęło się od mojego pytania i taki jest sens rozmowy, dyskusji. :)

Edited by kchrapek

@kchrapek

To własnie ten model koperty :)

Wszystkie posiadane kupiłem za grosze, bo... mało Kto wiedział (do dziś), że to są stalówki i generalnie wielu chętnych nie było... teraz będzie przekopywanie handlarskich szpargałów i wysyp na portalach aukcyjnych  :D No może nie wysyp bo na przestrzeni lat kupiłem 3 z 3 jakie zobaczyłem :P

P.S.

Poprawię Ci pierwszy link:

https://mroatman.wixsite.com/watches-of-the-ussr/vostok?lightbox=dataItem-j42he735

Edited by Voli

A wszystko zaczęło się od mojego pytania i taki jest sens rozmowy, dyskusji.

No właśnie takich dyskusji brakuje na forum niestety. A tak, można sie czegoś nowego dowiedzieć. :)

Dziękuję Panowie. Odpuszczam. 

Jeśli cena jest przystępna, to nie musisz odpuszczać. To jest dekiel od Wostoka (choć raczej nie tego).

Dekiel jest zasadniczo dedykowany do eksportowych wersji (bardziej typowych) Wostoków na 2209 i 2214 brandowanych Sekonda i można go spotkać w pozłacanych i chromowanych kopertach na rynek brytyjski (zamiast typowego z pierścieniem).

Jest jednak szansa, ze wyszła jakaś seria z takim deklem, mała ale jest (trafiają się demoludowe Wostoki z takim jednolitym deklem).

Może być to też przeszczep z modelu, który pokazałem.

Na pocieszenie podam, że koperta sygnowana all steel na deklu występuje najprawdopodobniej tylko w eksportowych. Pomimo długotrwałych, intensywnych poszukiwań prowadzonych na szeroką skalę (zabrzmiałem jak porucznik Jaszczuk :P) nigdy nie znalazłem wersji cyrylicznej dekla, choć same zegarki w tej (stalowej) kopercie są do znalezienia w cyrylicy i to bez problemu, w dostatecznie wielu miejscach i na tyle powszechnie by uznać je za oryginały. Ot, dekiel jest cyryliczny standardowy, tylko balans amortyzowany etc.

Można więc pokusić się o przekładki i sklecić poprawny "katalogowo" wariant na rynek wewnętrzny.

To jest stal, mam w ręku, macam liżę, porównuję odcienie i co tam jeszcze.

Zastanawiałem się przy pierwszym który kupiłem, więc... zarysowałem go od wewnątrz. To jest stal. I tak jak pisałem, moje są bez podcięć po bokach uszu (te Sekondy to taki a'la krab, moje nie).

Fotki z szajsunga... miliard milardów megapikselozy o realnej wartości na poziomie leciwej kamerki internetowej...

(Koronka oczywiście z d... zegarek czeka na dawcę i remont). 

Te fotki pokazuja że katalogami mozna sobie ... nie będę kończył bo nie wypada  :P

Nie znalazłem tematu o malowanych tarczach. Gdzieś ostatnio ktoś opisywał "wiezienne" malowanki.

Najładniejsza jaką widziałem:

post-101972-0-04870600-1528312548.jpg

A może zrobić oddzielny temat o malowankach na radzieckich zegarkach. Temat wdzięczny, ciekawy, czasem wręcz zabawny.... można by spróbować chyba

Wołny, ałmazy, WP, mołnie precyzyjne itd.....

A może zrobić oddzielny temat o malowankach na radzieckich zegarkach. Temat wdzięczny, ciekawy, czasem wręcz zabawny.... można by spróbować chyba

Może być np pod tematem "Ruskie jak malowane" :)

TikTak TikTak - tylko 2 kalorie ;-)

MARIANEK :)

Albo cyrylica piórkiem i węglem

Wysłane z mojego Redmi Note 4 przy użyciu Tapatalka

Dobry tytuł :) Zakładaj, może się przyjmie. Nie jest gorszy od innych :)

Ja tam nieśmiały jestem ;)

Pomysł świetny, ale może nie ograniczać tylko do radzieckich, bo takie malunki (np.wojskowe) powstawały na różnych zegarkach(np. Błonie). 

"You may delay but time will not" Benjamin Franklin

Generalnie zawsze w tym dziale przyjmujemy towarzyszy z za "żelaznej kurtyny" z otwartymi ramionami.

A temat powinien założyć pomysłodawca :) Ma piękny zegarek na nowy temat :)

Ja ma jeden egzemplarz do wstawienia w tym temacie.

Można też poszerzyć o napisy dedykacje na deklu.

Edited by art_69

Gdzie znajdę informację o poljot budzik na 17 kamieniach?

Były budziki poljoty, cardinale, cornaviny, sygnały, sekondy ale na 18-stu kamieniach. Były jeszcze alarmy kwarce poljoty i łucze. Ale o 17-kamieniowym nie słyszałem. Może tarcza podmieniona?

Chyba, że niewyedukowany jestem, co bardzo możliwe

Edited by mkoch

Tak, były wersje w pozłacanych kopertach jakie były warianty tarc w nich?

W pozłacanych kojarzę tylko kremową tarczę z rzymskimi indeksami.

Lepiej umrzeć na zawał w pełnym słońcu, niż z powodu braku tlenu wciemnej d*pie, w którą się ochoczo wchodziło...

W pozłacanych kojarzę tylko kremową tarczę z rzymskimi indeksami.

Na pewno też z arabskimi cyframi bo taką mam.