kiniol 2281 #2626 Napisano 27 Stycznia 2022 Nie, na deklu jest tylko napis Billodes... Przejrze tę moją zbieraninę, bo mam jakieś egzemplarze pochodzące z GFJ... Dziękuję za informację ... 0 Porządek na serwisie o niczym nie świadczy. Często najlepsze usługi świadczone są przez geniuszy w totalnym bałaganie… Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
szuwi 6586 #2627 Napisano 28 Stycznia 2022 14 godzin temu, Hecke napisał(-a): będzie potrzebne zdjęcie mechanizmu. Jaka jest średnica zegarka? Średnica zegarka to 57mm. Brak szybki. Zdjęcia mechanizmu poniżej. Dziękuję za pomoc 4 Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Piotr Orzechowski 3597 #2628 Napisano 28 Stycznia 2022 Tyle na ten moment. "Paul Matthey-Doret urodził się w 1837 roku. W Le Locle założył manufakturę zegarów i zegarków "La Maisonnette", którą po jego śmierci w 1898 roku prowadziła jego żona Anna Matthey-Doret (1847-1907). Marka La Maisonnette została ostatecznie kupiona przez Byron L. Strassburger & Co. w Nowym Jorku." Źródło: watch-wiki.org Patrząc na mechanizm to w mojej ocenie napis na tarczy jest całkowicie uprawniony. i pełna notka z watch-wiki.org "Matthey-Doret, Paul Szwajcarski zegarmistrz Paul Philibert Matthey-Doret urodził się w Le Locle 27 kwietnia 1837 roku. Był synem Ulysse Matthey-Doret i Adeline Sandoz. Paul ożenił się z Anną Matthey-Prévôt (1847-1907) 5 listopada 1866 roku w La Sagne. Mieszkał przy 1 rue du Puits w La Chaux-de-Fonds, ale założył fabrykę zegarków "La Maisonnette" w Le Locle. Wystawiał na wystawie w Neuchâtel w 1875 r., w La Chaux de Fonds w 1881 r., na Międzynarodowej Wystawie w Melbourne (1880-1881), na Światowej Wystawie Kolumbijskiej w Chicago w 1893 r. i na Targach Światowych w Liège w 1905 r., firma otrzymała na tych wystawach różne nagrody lub wyróżnienia. Po jego śmierci w 1898 roku kierownictwo fabryki przejęła jego żona Anna. Marka La Maisonnette została zakupiona przez Byron L. Strassburger & Co. z Nowego Jorku w Ameryce. Od 1920 r. La Maisonnette była notowana w Ameryce przez Maurice'a Wooga (1851-1938)." 0 Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Grigoris1 438 #2629 Napisano 28 Stycznia 2022 @szuwi - a jednak jest tu coś fajniejszego niż średniak - jeśli mnie oczy nie zawodzą to wychwyt jest chronometryczny, czyli to co jest na tarczy jest także wewnątrz. @kiniol - oj poszukaj, poszukaj - bardzo chętnie zobaczę co tam przez lata zdobyłeś ze stajni GFJ 0 Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Piotr Ratyński 407 #2630 Napisano 28 Stycznia 2022 (edytowane) W dniu 28.01.2022 o 12:12, Grigoris1 napisał(-a): @szuwi - a jednak jest tu coś fajniejszego niż średniak - jeśli mnie oczy nie zawodzą to wychwyt jest chronometryczny, czyli to co jest na tarczy jest także wewnątrz. @kiniol - oj poszukaj, poszukaj - bardzo chętnie zobaczę co tam przez lata zdobyłeś ze stajni GFJ Dokładnie tak, jest to mechanizm z wychwytem chronometrycznym, kaliber "Chronometre a detente" wytwarzany przez firmy Maurice Dreyfus, La Maisonnette i LIP. Edytowane 30 Stycznia 2022 przez Piotr Ratyński 0 Piotr Ratyński Adhibe rationem difficultatibus. Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
kiniol 2281 #2631 Napisano 28 Stycznia 2022 (edytowane) Bardzo drogi zegarek...mam ale w srebrze... Wychwyt chronometryczny w typie pivoted detent Edytowane 28 Stycznia 2022 przez kiniol 1 Porządek na serwisie o niczym nie świadczy. Często najlepsze usługi świadczone są przez geniuszy w totalnym bałaganie… Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
szuwi 6586 #2632 Napisano 28 Stycznia 2022 (edytowane) 11 godzin temu, Hecke napisał(-a): Tyle na ten moment. "Paul Matthey-Doret urodził się w 1837 roku. W Le Locle założył manufakturę zegarów i zegarków "La Maisonnette", którą po jego śmierci w 1898 roku prowadziła jego żona Anna Matthey-Doret (1847-1907). Marka La Maisonnette została ostatecznie kupiona przez Byron L. Strassburger & Co. w Nowym Jorku." Źródło: watch-wiki.org Patrząc na mechanizm to w mojej ocenie napis na tarczy jest całkowicie uprawniony. i pełna notka z watch-wiki.org "Matthey-Doret, Paul Szwajcarski zegarmistrz Paul Philibert Matthey-Doret urodził się w Le Locle 27 kwietnia 1837 roku. Był synem Ulysse Matthey-Doret i Adeline Sandoz. Paul ożenił się z Anną Matthey-Prévôt (1847-1907) 5 listopada 1866 roku w La Sagne. Mieszkał przy 1 rue du Puits w La Chaux-de-Fonds, ale założył fabrykę zegarków "La Maisonnette" w Le Locle. Wystawiał na wystawie w Neuchâtel w 1875 r., w La Chaux de Fonds w 1881 r., na Międzynarodowej Wystawie w Melbourne (1880-1881), na Światowej Wystawie Kolumbijskiej w Chicago w 1893 r. i na Targach Światowych w Liège w 1905 r., firma otrzymała na tych wystawach różne nagrody lub wyróżnienia. Po jego śmierci w 1898 roku kierownictwo fabryki przejęła jego żona Anna. Marka La Maisonnette została zakupiona przez Byron L. Strassburger & Co. z Nowego Jorku w Ameryce. Od 1920 r. La Maisonnette była notowana w Ameryce przez Maurice'a Wooga (1851-1938)." Bardzo dziękuję 🙂 10 godzin temu, Grigoris1 napisał(-a): @szuwi - a jednak jest tu coś fajniejszego niż średniak - jeśli mnie oczy nie zawodzą to wychwyt jest chronometryczny, czyli to co jest na tarczy jest także wewnątrz. Również dziękuję - teraz właściciel niech doczyta czym jest "wychwyt chronometryczny" 😉 9 godzin temu, Piotr Ratyński napisał(-a): Dokładnie tak, jest to mechanizm z wychwytem chronometrycznym, kaliber "Crinometre a detente" wytwarzany przez firmy Maurice Dreyfus, La Maisonnette i LIP. Dziękuję 6 godzin temu, kiniol napisał(-a): Bardzo drogi zegarek...mam ale w srebrze... Wychwyt chronometryczny w typie pivoted detent To był na tamte czasy bardzo drogi zegarek, czy też ta kieszonka jest takim zegarkiem obecnie? Podobno mechanizm działa, ale nie wiadomo, kiedy był serwisowany. Edycja - zegarek jest złoty, tym samym jest drogi, ale czy ten rodzaj mechanizmu ma również wpływ na powyższą ocenę? Edytowane 28 Stycznia 2022 przez szuwi 0 Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
kiniol 2281 #2633 Napisano 29 Stycznia 2022 (edytowane) To jest unikalny mechanizm, a w złotej kopercie to już petarda ...;) Tutaj w srebrze... Edytowane 29 Stycznia 2022 przez kiniol 1 Porządek na serwisie o niczym nie świadczy. Często najlepsze usługi świadczone są przez geniuszy w totalnym bałaganie… Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Szpindlakfan 621 #2634 Napisano 29 Stycznia 2022 (edytowane) 3 godziny temu, kiniol napisał(-a): To jest unikalny mechanizm Jak unikalny, jak masz całe pudełko tych mechanizmów Gdyby ktoś z Was miał na pozbyciu jakiś chronometr, tyle że starszy to chętnie przygarnę Edytowane 29 Stycznia 2022 przez Szpindlakfan 0 Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Grigoris1 438 #2635 Napisano 29 Stycznia 2022 Starszy chronometr? Od kiedy istnieje pojęcie "chronometr" w przypadku zegarków osobistych? 0 Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Szpindlakfan 621 #2636 Napisano 29 Stycznia 2022 Chodzi mi o kieszonkę z wychwytem chronometrycznym z początków XIX wieku. 0 Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Grigoris1 438 #2637 Napisano 29 Stycznia 2022 Jasne, także chciałbym coś podobnego zobaczyć - Koledzy, pokażcie coś w tym stylu! 0 Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Enkil 7849 #2638 Napisano 29 Stycznia 2022 Ja bardziej przyziemnie, trochę młodszy Lip. Kiedyś już pokazywałem, ale teraz postanowiłem uruchomić i okazało sięże brak kotwicy i kamienia łożyskującego w jej mostku - moze ktoś ma taki werk na części? 2 CZAS POD CZERWONĄ GWIAZDĄ . Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
szuwi 6586 #2639 Napisano 29 Stycznia 2022 Panowie, Bardzo Wam dziękuję. Kolega (nie piszę "przyjaciel", bo głupio by brzmiało w kontekście) myślał, że ma kupkę złota, a dzięki Wam uświadomiłem go, że ma coś więcej. Waszym zdaniem - powinien myśleć o serwisie? Dorabiać szkiełko? Serdecznie pozdrawiam, Tomek 0 Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Szpindlakfan 621 #2640 Napisano 29 Stycznia 2022 8 minut temu, szuwi napisał(-a): Panowie, Bardzo Wam dziękuję. Kolega (nie piszę "przyjaciel", bo głupio by brzmiało w kontekście) myślał, że ma kupkę złota, a dzięki Wam uświadomiłem go, że ma coś więcej. Waszym zdaniem - powinien myśleć o serwisie? Dorabiać szkiełko? Serdecznie pozdrawiam, Tomek Tak, zegarek jest wart odnowienia nawet z czysto ekonomicznego punktu widzenia (co nie zdarza się często) 0 Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
szuwi 6586 #2641 Napisano 29 Stycznia 2022 1 minutę temu, Szpindlakfan napisał(-a): Tak, zegarek jest wart odnowienia nawet z czysto ekonomicznego punktu widzenia (co nie zdarza się często) Człowiekowi wydaje się, że wkręcił się w zegarki. Poczytał bazarek, tematy o omedze i roleksie. Trochę o vintage, ale nie na tyle, by wiedzieć co kupić. Zadałem pytanie o mechanizm zegarka kolegi i uświadomiłem sobie, że nie znam nawet podstaw. Bardzo Wam dziękuję, że odpowiedzieliście i pomogliście. Mam nadzieję, że zegarek zostanie odnowiony, a nowy właściciel o niego zadba. Pozdrawiam, Tomek 0 Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Paweł Bury. 5742 #2642 Napisano 29 Stycznia 2022 Zestawik z Lipska 9 Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Grigoris1 438 #2643 Napisano 29 Stycznia 2022 Wyjazd udany - brawo Paradoksalnie uwagę najbardziej przyciąga Stowa... ... ale i tak ciekaw jestem stanu niello w IWC 0 Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Paweł Bury. 5742 #2644 Napisano 29 Stycznia 2022 14 minut temu, Grigoris1 napisał(-a): Wyjazd udany - brawo Paradoksalnie uwagę najbardziej przyciąga Stowa... ... ale i tak ciekaw jestem stanu niello w IWC Niestety pogubiło trochę kafelek 0 Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Paweł Bury. 5742 #2645 Napisano 29 Stycznia 2022 Ciekawostką tej Stowy jest to że można ją zdjąć x zatrzasko/zawiasu i używać jako kieszonkę. 4 Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
KubaZam 476 #2646 Napisano 30 Stycznia 2022 Kieszonka na niedzielę 😀 Wengia Langendorf od Langendorf Watch Company czyli praLanco. Miłej niedzieli 🙂. 4 Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Piotr Orzechowski 3597 #2647 Napisano 31 Stycznia 2022 W dniu 21.01.2022 o 10:55, Grigoris1 napisał(-a): Hecke, szalejesz Ale dzięki temu mamy pięknie żyjący wątek kieszonkowy. To ja jeszcze z innej beczki... ale widziałem,że Hecke też już w tym temacie zadziałał Co rok (od bodajże 8 lat) wystawiam kieszonkę na WOŚP - bardziej to gest symboliczny niż jakiś wielki wyczyn. W tym roku padło na Olmę art deco z ciekawą kopertą z podstawką. No to chyba wylicytowałem Twoje zegarki. 2 Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Tempus Fugit 338 #2648 Napisano 31 Stycznia 2022 Zegarek nieszczególny jakościowo, ale ładny i z funkcjonującym kompasem. Z wielką przyjemnością przywróciłem go do życia. 8 Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Szpindlakfan 621 #2649 Napisano 31 Stycznia 2022 Nazwa Waszego zakładu jest bardzo na czasie 0 Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Tempus Fugit 338 #2650 Napisano 31 Stycznia 2022 2 minuty temu, Szpindlakfan napisał(-a): Nazwa Waszego zakładu jest bardzo na czasie Byłem pierwszy 0 Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach