Jump to content
Search In
  • More options...
Find results that contain...
Find results in...
sawcio68

Kieszonki i kieszonkowcy, czyli wszystko co na dewizce wisi.....

Recommended Posts

12 godzin temu, Grigoris1 napisał(-a):

Przyznam, że jakościowo wygląda na starszą robotę, bardzo ładnie. Nie widziałem, przyznaję, kluczyków współczesnych chińskich w bardziej skomplikowanej formie. Możesz podrzucić przykłady?

Nie znam przykładów, tak tylko gdybam. Gdy się przyjrzeć zdjęciom to wyraźnie widać łączenie dwóch połówek form, gdyby ten kluczyk był stary to ten element byłby wyrzeźbiony. Z jakiego metalu jest wykonany? Czy ta zdobna część może być plastikowa?

Przyznam, że chińskość tego kluczyka odrzucam (choć mam o chińskości coraz wyższe mniemanie).

To precyzyjna robota i wygląda na co najmniej okres przedwojenny (jeśli nie nawet koniec XIX w.).

Jest z metalu złoconego lub wydmuszkowego złota niższej próby.

Ciekawe jest to rozwiązanie, które pozwala nakręcać zegarek tylko w jedną stronę (tę spotykaną głównie w zegarkach szwajcarskich) .

Czy ktoś z Was rozpoznaje co to za zegarek? Bratowa znalazła po pradziadku i szuka jakiś informacji. Szkoda ze taki stan113186c629a4947ed5009974efb7d853.jpg

Wysłane z mojego SM-S908B przy użyciu Tapatalka

45 minut temu, Mikas napisał(-a):

Czy ktoś z Was rozpoznaje co to za zegarek? Bratowa znalazła po pradziadku i szuka jakiś informacji. Szkoda ze taki stan113186c629a4947ed5009974efb7d853.jpg

Wysłane z mojego SM-S908B przy użyciu Tapatalka

A możesz przesłać lepsze zdjęcie zegarka: przód, tył i mechanizm? 

Pewności nie mam ale wygląda jak:

T. Burancz

Suwałki

11 godzin temu, Mikas napisał(-a):

Szkoda ze taki stan

Nie jest tak źle :) widziałem gorsze.

Jeżeli mechanizm kompletny, to przy odrobinie chęci i pracy można go odratować i przywrócić do "żywych" :)

Pozdrawiam Mirek

Kupiłem ostatnio od Kolegi Pawła taki mechanizm Longines. Czy ktoś może powiedzieć z jakiego okresu jest ten mechanizm?

IMG_2772.jpeg

IMG_2773.jpeg

IMG_2775.jpeg

Posted (edited)

19.57 najpewniej, w "wypasionej" wersji.

IMG_20171018_172339.thumb.jpg.10dda3078eb7cd4c96126cb4f0ac7112.jpgpatent.thumb.jpg.14c8c44db7a37449cad525de5170b8b4.jpg

Numer patentu jest na regulatorze.

Edited by Anansi

Tolerancja musi być nietolerancyjna wobec nietolerancji. Němec z Královce

Poproszę Koleżeństwo o garść informacji w temacie tej kieszonki. Koperta srebrna ,mechanizm ? Moje "śledztwo" wykazuje jakąś genewską manufakturę z okresu międzywojennego...? Każda imformacja mile widzana 20240418_165335.jpg20240513_185731.jpg20240418_170139.jpg20240418_165420.jpg

wygląda na Hahn-Landeron

Porządek na serwisie o niczym nie świadczy. Często najlepsze usługi świadczone są przez geniuszy w totalnym bałaganie…

W dniu 12.05.2024 o 16:33, Hecke napisał(-a):

Kupiłem ostatnio od Kolegi Pawła taki mechanizm Longines. Czy ktoś może powiedzieć z jakiego okresu jest ten mechanizm?

Zegarek tomoże być Longines ... ale nie musi ;) 

IMG_20200826_082654.thumb.jpg.e4c38189e895a2705982dc8f726d0449.jpg

IMG_20200826_082755.thumb.jpg.7510eea99e5764b9b7a750d1f9c717f8.jpg

Dodam fakt, że widziałem sygnowanego Zenith'a i Billodes'a z identycznym mechanizmem (bez mikroregulacji)... 

Witam wszystkich,

Posiadam taka repetycje kwadransowa od Invicty i chcialbym ja przywrocic do dawnej swietnosci. Niestety wybijanie czasu nastepuje bardzo szybko i dzwiek jest nieczysty. Podobno jest to wina problemu z drutem rezonansowym. Moze, ktos z Was ma taki drut na zbyciu lub moglby polecic kogos kto by mogl mi pomoc z tym problemem?

Wielkie dzieki!

IMG_7453.jpg

IMG_7454.jpg

IMG_7455.jpg

Udało mi się kupić coś bardzo rzadkiego, zegarek z wychwytem Massey typ IV, główną koncepcją tej konstrukcji było umożliwienie obrotu wielkiego koła balansowego o więcej niż 360 stopni tylko po to, żeby sekundnik działał jak w kwarcu :)

1.JPG

2.JPG

5.JPG

6.JPG

7.JPG

8.JPG

9.JPG

W dniu 19.04.2024 o 13:13, Grigoris1 napisał(-a):

Szpindlakfan wrzucił piękne znaleziska z dawnych czasów więc uzupełniam to o kluczyk.

Miał on z pewnością coś symbolizować, ale tutaj nie jestem pewien co dokładnie...

Bo jest i młotek i obcęgi i kowadło i pilnik i podkowa... ale przez podkowę przechodzi jakaś luneta (ma szkiełka w środku, nieznanego pochodzenia).

A do tego mierzy sobie ponad 50mm.

Lekki stosunkowo.

No i nakręca tylko w jedna stroną (w prawo).

DSC02478.JPG

DSC02477.JPG

Znalazłem kilka podobnych kluczyków, także z jednokierunkową grzechotką. Sprzedający je antykwariat datuje je na ok. 1890 rok, myślę że mogą pochodzić z przełomu wieków, ale wątpię żeby były znacznie starsze. 

il_1140xN.2983983302_m7f6.jpg

il_794xN.2969245785_3f6e.jpg

klucze i kłudka.jpg

ciupagi.jpg

W dniu 26.05.2024 o 20:05, Szpindlakfan napisał(-a):

Znalazłem kilka podobnych kluczyków, także z jednokierunkową grzechotką. Sprzedający je antykwariat datuje je na ok. 1890 rok, myślę że mogą pochodzić z przełomu wieków, ale wątpię żeby były znacznie starsze. 

il_1140xN.2983983302_m7f6.jpg

il_794xN.2969245785_3f6e.jpg

klucze i kłudka.jpg

ciupagi.jpg

Kluczyk z grzechotką 🤯 ? Człowiek się cały czas uczy…

Miłego dnia!

Posted (edited)

Wprawdzie kluczyka z grzechotką do jego nakręcania nie mam, ale i tak pochwalę się nabytkiem :) Super ciekawy zegarek z nietypowym wychwytem zwanym offset verge wyprodukowany w ok. 1770 roku w mieście Ormskirk, gdzie szczególnie popularne były różne wariacje tego wychwytu, aż do pierwszej połowy XIX wieku. Bardzo nietypowe dla tego mechanizmu jest typowo angielskie wykończenie koka, zazwyczaj stosowane były koki w stylu kontynentalnym mocowane dwoma przeciwległymi śrubami po bokach. Niestety ciężko go dokładnie datować, bo nie wiadomo czy koperta jest oryginalna, według punc może pochodzić z roku 1776, co odpowiada stylowi mechanizmu, wskazówek i tarczy, ale może pochodzić także z roku 1816, któremu to odpowiada styl bigla i ucha. Najprawdopodobniej mechanizm jest starszy, a koperty zostały wymienione w roku 1816. Kiedyś przedmiotów używano bardzo długo, a nie jak teraz produkuje się jednorazowego użytku śmieci...

1.JPG

2.JPG

P6020036.JPG

6.JPG

7.JPG

8.JPG

9.JPG

w11586e.jpg

w11586f.jpg

Edited by Szpindlakfan

Nie mój, ale ciekawy to pokażę :) Czapek z samowyzwalaczem, wybija godziny, połówki i kwadranse tak z automatu jak i z wymuszenia. Kurde fajny, ale nie na sprzedaż :(

P8270002.JPG

P8270003.JPG

P8270005.JPG

Taki Hebdomas do mnie trafił.

Ma wyłamane ząbki w bębnie. ale po 1"myju-myju" ruszył :)

IMG_3663.jpg

IMG_3660.jpg

Edited by mkl1

Pozdrawiam Mirek

Ciekawe ile siły zostało z tego ośmiodniowego napędu :)