Jump to content
Search In
  • More options...
Find results that contain...
Find results in...
Sign in to follow this  
daktarin

Blonex - pytanie o autentyczność

Recommended Posts

Koperta OK, nie wiem co Ci w niej nie pasi :blink:

Prawe górne ucho - wygląda jakby coś tam było robione (?). No i zastanawiam się czy może być tak, że w tak dobrym stanie jest zachowana?

A co z resztą?

Dzień dobry,

zastanawiam się czy wziąć udział w licytacji o tego pana:

https://allegro.pl/oferta/polski-zegare-blonie-blonex-7847140204

Dziwna koperta...

Co o nim myślicie?

Koronka i sekundnik wymienione (nie oryginalne). Pozostałe dwie wskazówki wyglądają na "rzemiślniczy zamiennik z epoki", ale nie mam pewności. Mało ostre zdjęcia. Poza tym wszystko ok. Generalnie ładny - w/g mnie.

Prawe górne ucho - wygląda jakby coś tam było robione (?). No i zastanawiam się czy może być tak, że w tak dobrym stanie jest zachowana?

A co z resztą?

Koperty w takim stanie się trafiają - czasem nawet lepsze. Co do ucha, to chyba było prostowane. Edited by Zielonkiewicz

Dukat mój jest w jeszcze lepszym stanie :) Możliwe zatem.Zdjęcia słabe, bo ciemno.

Minutowa może za gruba, ale nie jest pewne ,że nie ori.

Poproś sprzedającego o lepsze fotki.

post-34219-0-26223700-1550432391_thumb.jpg

post-34219-0-18783200-1550432432_thumb.jpg

Pozdrawiam,
Zbyszek.

Nie przesadzaj z tymi uszami. Zegarek jest ok i na pewno tanio nie pójdzie.

Dokładnie tak. :-) Pozostałe nie oryginalne elementy to drobiazgi. Ucho prostowane, a zegarek ładny - w/g mnie. :-)

Jest ok - tylko to najmniejszy z Bloniakow - juniorek 31 mm

Wysłane z mojego SM-A510F przy użyciu Tapatalka

Witam,
Mam pytanie dotyczące oryginalności zegarka ze zdjęć. Chciałbym w końcu stać się posiadaczem czasomierza "Made in Poland", cena tego ze zdjęć, to 160 zł. Pieniądze pieniędzmi, ale zastanawiam się nad tym dekielkiem. Jest on oryginalny? W innych zegarkach, na zewnętrznej stronie najczęściej są napisy, spotkałem się też z zegarkiem, gdzie wewnętrzna strona była "mieniąca się" niczym z Doxa. Nie chcę zapłacić za jakiegoś składaka, tym bardziej w takim średnim stanie. Proszę o pomoc.
Pozdrawiam!

post-107250-0-30358200-1574664394_thumb.jpg

post-107250-0-68907200-1574664405_thumb.jpg

post-107250-0-18295900-1574664418_thumb.jpg

Jest dobry - tylko on jest malutki - 31 mm szerokości - rozmiar młodzieżowy - stan średniutki. 0e75ad263edc98896763e334908d2190.jpg

Wysłane z mojego SNE-LX1 przy użyciu Tapatalka

Stan średni lub nawet zły- mowa o kopercie, chociaż na to mogę przymknąć oko, ponieważ ostatecznie można ją odnowić lub szukać nowej (na targach kopert bywa wiele). Najbardziej zależy mi na oryginalności. Jeśli chodzi o średnicę.. od czegoś trzeba wejść w "Made in Poland". Dla mnie każdy stary zegarek ma "coś w sobie", niezależnie od wielkości :D

Tarcza mimo wieku też może inaczej wyglądać... f21ca65c87423f21c45029cec8bc2b1e.jpg

Wysłane z mojego SNE-LX1 przy użyciu Tapatalka

Stan średni lub nawet zły- mowa o kopercie, chociaż na to mogę przymknąć oko, ponieważ ostatecznie można ją odnowić lub szukać nowej (na targach kopert bywa wiele). Najbardziej zależy mi na oryginalności. Jeśli chodzi o średnicę.. od czegoś trzeba wejść w "Made in Poland". Dla mnie każdy stary zegarek ma "coś w sobie", niezależnie od wielkości :D

Poza koronką wszystko jest ok. Zdjęcia są mało ostre, ale wygląda na to że zegarek jest po prostu brudny. Po oczyszczeniu koperty, delikatnym przemyciu tarczy i wymianie plexi efekt może być więcej niż zadowalający. ☺

Panowie, robię odkop tematu. Przypomniałem sobie, że jak kupiłem działkę ze starym domem, to wszystkie drobiazgi po poprzednim właścicielu wrzucałem w pudła i do garażu, a tam m.in. był jakiś stary zegarek. Dzisiaj z racji tego, że święto i dużo wolnego czasu miałem, to wykopałem ten zegarek. Okazuje się, że to Blonex. Teraz tylko pytanie do znawców, czy to jakiś składak z epoki, czy oryginał, bo jeśli oryginał to wysłałbym go do polerowania/wymiany szkiełka, naprawy mechanizmu (nie chodzi) i ogólnej renowacji.

20211101_192939.jpg

20211101_193008.jpg

20211101_201946.jpg

20211101_202030.jpg

20211101_203146.jpg

22 godziny temu, Żaki-Czan napisał(-a):

Panowie, robię odkop tematu. Przypomniałem sobie, że jak kupiłem działkę ze starym domem, to wszystkie drobiazgi po poprzednim właścicielu wrzucałem w pudła i do garażu, a tam m.in. był jakiś stary zegarek. Dzisiaj z racji tego, że święto i dużo wolnego czasu miałem, to wykopałem ten zegarek. Okazuje się, że to Blonex. Teraz tylko pytanie do znawców, czy to jakiś składak z epoki, czy oryginał, bo jeśli oryginał to wysłałbym go do polerowania/wymiany szkiełka, naprawy mechanizmu (nie chodzi) i ogólnej renowacji.

20211101_192939.jpg

20211101_193008.jpg

20211101_201946.jpg

20211101_202030.jpg

20211101_203146.jpg

Poza jednym teleskopem (wstawiony drut) zegarek w oryginale. W ładnym stanie zachowania. Zrobić serwis mechanizmu i nic więcej. Jak nie popękane, to i plexi może da się zachować.

Zastanawiałem się na oddanie go na Złotą w stolicy na kompletną renowację, ale kolega @Zielonkiewicz dał mi teraz do myślenia ;)

Samą kopertę i szkiełko byłbym w stanie doczyścić i przepolerować (zajmowałem się kiedyś zawodowo detailingiem aut, więc tu wiedza by się przydała w skali mikro odnośnie polerowania koperty, czy szkiełka), aczkolwiek nie wiem nawet jak wyjąć wnętrze ze środka, by czegoś nie uszkodzić, a zostawić gołą kopertę i szkiełko, więc lepiej oddać profesjonaliście.

W dniu 28.09.2022 o 22:03, RafalD napisał(-a):

Dzień dobry, 

Chciałem się zapytać czy ten egzemplarz jest oryginalny?

Moim zdaniem tak, jest oryginalny.

Pan Władysław Meller w książce "Przystanek: zegarek. Zegarki i przystawki balansowe z Błonia" taką tarczę pokazuje.

20220930_135107.jpg

W dniu 28.09.2022 o 22:03, RafalD napisał(-a):

Dzień dobry, 

Chciałem się zapytać czy ten egzemplarz jest oryginalny? 

20220928_203340.jpg

20220928_203319.jpg

Zegarek w ładnym stanie zachowania. Wskazówki, koronka jak i cała reszta są oryginale. 

Dziękuję bardzo za informację, teraz tylko serwis - zegarmistrz stwierdził że smarowanie to on ma jeszcze oryginalne. Dobrać do niego skórzany pasek i będzie służył :)

Podepnę się pod temat.

Na jednym z portali aukcyjnych pojawił się dość ładny egzemplarz od gościa, który ma całkiem dużo zegarków do sprzedania.

Poniżej fotka z oferty. Ponadto sprzedający przesłał mi w wiadomości dodatkowe zdjęcia, które też załączam.

Jest informacja, że tarcza odnawiana i to widać na pierwszy rzut oka.

Natomiast jak z resztą? Czy koperta, wskazówki, mechanizm są oryginalne, czy to raczej składak z części od różnych dawców?

3.jpg

2.jpg

1.jpg

Edited by Kriser