Jump to content
Search In
  • More options...
Find results that contain...
Find results in...
Sign in to follow this  
daktarin

Blonex - pytanie o autentyczność

Recommended Posts

Dzięki. Tak też myślałem.

Zdaje mi się, że wskazówki są niewłaściwe. Ale pewności nie mam, jestem laikiem w temacie.

Co jeszcze się nie zgadza? Werk? Koperta?

Wszystko się nie zgadza.

To jest stary Poljot 16 kamieni, z tarczą niewiadomego pochodzenia (może od Błonia, a może jakiś kartonik pomalowany), wskazówki nie wiadomo od czego (choć podobne do błoniowych), podobnie jak koronka.

Edited by Wieniek1410

Witajcie,

3 dni temu poznałem Błonie, trochę mi odbiło i nie robię nic innego jak tylko szukam i porównuję.

Chcę zrobić pierwszy zakup.

Ten wydaje się oryginalny, pytanie o Wasze opinie, przede wszytskim o koronkę, to mi sprawia największą trudność.

Pozdrawiam wszytskich!

błoniee.jpg

Namierzyłem kolejny cel, jednak po weryfikacji z książka stwierdziłem, że ten model wychodził jedynie w kopercie typu VII...

Znalazłem jednak to ogłoszenie i chyba mało możliwe zeby oba były takimi samymi składakami...

https://allegro.pl/oferta/stary-zegarek-blonex-13219620245

20230205_095729.jpg

20230205_095818.jpg

20230205_095951.jpg

Edited by marcinmarcin86
Zły link

11 godzin temu, marcinmarcin86 napisał(-a):

Namierzyłem kolejny cel, jednak po weryfikacji z książka stwierdziłem, że ten model wychodził jedynie w kopercie typu VII...

Znalazłem jednak to ogłoszenie i chyba mało możliwe zeby oba były takimi samymi składakami...

https://allegro.pl/oferta/stary-zegarek-blonex-13219620245

Zupełnie różne zegarki. Ten z allegro to mikrus, tak zwany junior, oryginał bez sekundy.

Ten ze zdjęcia składak po całości. Nic się nie zgadza, łącznie ze wskazówkami i koronką (a sekunda kompletnie nie od zestawu). Poza tym koperta była powtónoe chromowana, kiepsko zresztą bo obłazi od spodu przy koronce

TikTak TikTak - tylko 2 kalorie ;-)

MARIANEK :)

29 minut temu, mkoch napisał(-a):

Zupełnie różne zegarki. Ten z allegro to mikrus, tak zwany junior, oryginał bez sekundy.

Ten ze zdjęcia składak po całości. Nic się nie zgadza, łącznie ze wskazówkami i koronką (a sekunda kompletnie nie od zestawu). Poza tym koperta była powtónoe chromowana, kiepsko zresztą bo obłazi od spodu przy koronce

Dziękuję 

12 godzin temu, mkoch napisał(-a):

"Sekunda" leży , na dole szkiełka 😉

2 godziny temu, Kriser napisał(-a):

https://www.olx.pl/d/oferta/zegarek-blonie-swietny-CID87-IDTSjrq.html

Taki egzemplarz z odmalowaną tarczą pojawił się w serwisie aukcyjnym.

Jak daleki jest od oryginału? :)

Koperta pochromowana (oby trwale), tarcza malowana. Reszta w miarę ok

Cześć, mam pytanie odnośnie polskich mostków. Czy jeśli na tarczy jest 16 rubis to mostek powinien mieć odpowiednio napis 16 rubis czy może mieć 16 kamieni? Wydaje mi się logiczne że napis na mostku powinien być taki sam jak na tarczy. Widziałem ostatnio na sprzedaż sikor z 16 kamieni na tarczy i mostkiem 16 rubis na mostku i zastanawiam się czy tak mogło być czy to składak.

8 godzin temu, p.kostek napisał(-a):

Dobry wieczór 

Czy możecie powiedzieć coś o tych zegarkach. Planuje pierwszy zakup 

IMG_5921.webp 77.4 kB · 2 pobrania IMG_5922.webp 52.79 kB · 2 pobrania

Ciężko coś kompleksowo ocenić jeśli nie widzi się całego zegarka, w tym mechanizmu. Z tego co pokazałeś to zodiak może być ok, błonie składak

W obu modelach  właściwe są koperty i tarcze . Wskazówki oryginalne ma tylko zodiak , błonie wszystkie do wymiany. W zodiaku koronka jakby też obca ???  ąle  słabo widać. Poza tym takich zodiaków jest nieco mniej. Oczywiście o kompletności zegarka  decyduje też jeszcze mechanizm ,dekiel  . Tego nie widzimy. 

W tym miejscu tarczy jest  jest nóżka , nie wykluczone ,że była wstawiana lutowana coś przy niej majstrowano a z prawej strony ślad pozostał.

Edited by kopernik18

Dziękuje bardzo za informacje. W takim razie będę poszukiwał dalej, jeśli będę miał wątpliwość to zasięgnę ponownie waszych opinii