Jump to content
Search In
  • More options...
Find results that contain...
Find results in...
Sign in to follow this  
aAFRICA

Co każdy facet powinien mieć w zegarkowej szufladzie?

Recommended Posts

Jako, że to forum uświadomiło mi fakt, że jeden zegarek to za mało, pytam więc: ile i jakie zegarki powinien mieć przeciętny obywatel i na jakie okazje.

garniturowiec, edc, coś na wakacje?

Jakie są Wasze typy?

Jak dla mnie 

a) coś casual i na wakacje ( inspiracja idealna Rolex GMT Master II) 

B) garniturowiec 

c) coś niezniszczalnego do ekstremalnych zabaw - np Victorinox Inox

Po 1...zegarek,

po 2...zegarek,

po 3...zegarek. :P

Trochę pasków, 

jakieś bransy,  

śrubki ew. nakrętki

oczywistym, że baloniki!! ;)

Dętki do gum

oraz szpindle

do mocowania. :lol:  

<p>Czasem lec-e w gruchy :)

Minimum trzy różne zegarki:

1. Casual:  np. Vistok Amfibia, Seiko SKX, Longines LLD, Omega 300M, Omega Speedmaster, Rolex Sub, IWC Inge, AP RO, PP Nautilus.

2. Elegant: np. Orient Bambino, vintage Omega Pie Pan,  Longines Flagship, Seiko GS, Zenith Elite, PP Calatrava.

3. Sport: np. Casio DW-5600, Casio GW-5000, Casio Mudman, Casio Rangeman, Suunto Core.

Co-Axial

Moje skromne zdanie. Jeśli poniżej napisałem firmę bądź model to tylko dlatego aby unaocznić przykład, niektórzy zadowalają się Tissotem inni dopiero Rolexem

1) Porządne EDC, najlepiej w konwencji Pilot bo pasuje prawie do wszystkiego. Pojawia się pewien problem, bo fajnie aby EDC miał datownik i wskazanie dnia tygodnia, ale można sobie poradzić.

2) Sportowe chrono, pasuje do większej ilości tych bardziej formalnych ubrań niż powyższy ;-)

3) Zegarek, który jest ładny od projektowej strony, ciężko mi to opisać ale jeśli podoba się komuś Panerai Marina albo Citizen Grand Touring Sport to wiadomo o co chodzi ;-)

4) Coś stricte do garnituru, odpowiednie propozycje padły już w postach powyżej.

5) Coś co przeżyłoby wypad pod namiot lub kajaki, skałki, w góry (niepotrzebne skreślić) - tutaj zawsze myślę o którymś z G-Shocków

6) Myślę, że warto wspierać rodzimą produkcję która szczyci się stwierdzeniem "Made in Poland" na tarczy, Xicorr albo powrót do vintagowych błoników

Jeśli zegarki przekazywane są z pokolenia na pokolenie to niezależnie jakie by nie były też się muszą w tej szufladzie znaleźć :) Poza tym porzadne paski i osprzęt do ich wymiany.

Był gdzieś temat który opisywał zawartość takiej szuflady pod kątem mechanizmów - to też warto wziąć pod uwagę :)

Pozdrawiam, Radek

PS. Udane, forumowe transakcje z: Bentley, lookas2, Sol, zodiak7, Kris2, gozdek... i tych użytkowników polecam :-)

Prochu się nie wymyśli. Moje typy :

1. garniturowiec

2. edc

3. nurek

4. pilot

5. chrono

6. kwarcyk do sportów

no i ... coś dla przyszłych pokoleń, może

Patek ? :)

Edited by rink

Mężczyzna powinien mieć tyle zegarków, na ile go stać (tę regułę złamało już wielu uczestników tego forum ;) ) i powinny to być takie zegarki, jakie mu się podobają. ;)

Ja skromnie sądzę, że na tym dyskusję można już skończyć, nic dodać, nic ująć, może tylko dodam, że dla 2. , tej lepszej połowy też coś winno być, ze smaczkiem (albo podzieli pasje, albo chociaż nie będzie się czepiać :rolleyes: , 

Co nas nie zabije, to nas wzmocni (i postarzy  ;) )

Pomijając aspekty finansowe, to ważnym czynnikiem jest tryb życia. Inne zegarki będzie miał i potrzebował biznesmen, inżynier, aktor a jeszcze inne kierowca rajdowy lub drwal, gdyż wynika to ze sposobu użytkowania ale także ubioru i oraz okoliczności w których musi się odnaleźć.

Główne już padły: EDC, zegarek sportowy/ wakacyjny, zegarek garniturowy oraz G-Shock. Uważam, że fajnie mieć też w szufladzie jakiś vintage, który może być osobnym zegarkiem lub pełnić rolę np. garniturowca.

Mam w szkatułce 11 zegarków i jestem w trakcie robienia redukcji. Praktyka pokazała, że potrzebuję czterech zegarków: 

1  EDC z datownikiem i czytelną tarczą.

2. Coś lekko "bajeranckiego"  czyli coś o czym w trzecim punkcie pisał thearchitect. Dla mnie jest to teraz  sportowe chrono . 

3. Garniturowca, może być bez datownika:)

4. Gshocka na basen, siłownię itd.

Podejrzewam jednak, że będzie ciężko taką redukcję zrobić:) 

Jak zakwalifikować zegarek "marina" np. G.Gerlach Batory, czy jest to zegarek raczej formalny czy może służyć jako "casual"?

Edited by kayetan

Wychodzi na to, że brakuje mi pilota i chrono :) za to mam dwa G-shocki. Muszę uzupełnić kolekcję.

Zjawiskowo wygląda na oficjalnego jak i na casuala. Przewagę upatruje w oficjalnym

W dniu 17.05.2016 o 16:08, kayetan napisał:

Jak zakwalifikować zegarek "marina" np. G.Gerlach Batory, czy jest to zegarek raczej formalny czy może służyć jako "casual"?

Standardowo, klasyczny, edc czyli stylstycznie pomiedzy klasykiem i sportowym, oraz typowo sportowy (g-shock?)

3 sztuki. Więcej to już fanaberie :D

17 minut temu, johndeacon napisał:

Więcej to już fanaberie :D

Nie, nie fanaberie. To forum :)

Pozdrawiam, Tomasz

Facet w szufladzie z zegarkami powinien miec ... porzadek :D

A na powaznie to zapraszam do tematu po inspiracje:

W dniu 21.10.2020 o 00:32, johndeacon napisał:

3 sztuki. Więcej to już fanaberie :D

3 sztuki to minimum.

Tak jak z butami: ślubne pantofle na eleganckie okazje, walonki na co dzień do roboty, no i pepegi do sportu.

Powinieneś mieć tyle samo zegarków, co par butów. 

Ja tam na przykład nie mam żadnego divera, bo w szafce na buty nie mam płetw.

Mam za to specjalny zegarek do pidżamy, niczym szlafmycę i laczki (ale laczki zdejmuję przed pójściem do łóżka) :)

Ale Tudora to Ty szanuj!

EDC, minimum WR100, najlepiej z zakręcaną koronką tak, aby nie bać się przypadkowego wepchnięcia do basenu. Elegant - garniturowiec do koszuli i marynarki. Sportowy - na rower, najlepiej jakiś G shock. I tyle wystarczy.

To jest moje zdanie i ja je całkowicie popieram.

3 minuty temu, mario1971 napisał:

I tyle wystarczy.

I tyle masz?

:)

Ale Tudora to Ty szanuj!

14 minut temu, Zeno napisał:

I tyle masz?

:)

Moje zegarki mają jeszcze swoich zastępców, razem 6, tyle ile przegródek w pudełku.

To jest moje zdanie i ja je całkowicie popieram.

Godzinę temu, Zeno napisał:

Ja tam na przykład nie mam żadnego divera, bo w szafce na buty nie mam płetw.

Znalazłem swój argument w szafce na buty ;)

spacer.png

Pozdrawiam, Tomasz